Katıksız sinema ne demek? Katıklı sinema ne demek? Biraz açabilir misin?
Harbi biraz GDO'suz sinema gibi olmuş 😛 Evet evet, bu şakayı yapmasam içimde kalırdı
Katıksız sinema ne demek? Katıklı sinema ne demek? Biraz açabilir misin?
Şu ana kadar sarfettiğim sözler arasında, en çalışmadığım yerden soru gelmesi de ayrıca manidar oldu:) Katıksız sinemadan kastım, gücünü gerçekten alan bir görselliğin ön planda olduğu, diyalogların ya da efektlerin belki de, bu görselliği bozmadığı bir sinema. Çünkü, hepimiz biliriz ki sözcükler anlamı baltalar. Efektler de suni, yapay bir hava verir. Bunlardan kurtulan bir film, eğer söylemek istediğini de aktarabiliyorsa, bence katıksız bir sinemadır. Çok engin bir sinema bilgisine dayanarak söylemiyorum bunu. Forumun mottosuyla - bildiğim ve gördüğüm kadarını yorumlayabildiğim kadarıyla - söylüyorum.
yaşamak mı zor yoksa yuvarlak masa aks mı?
O zaman belgesel sinema en katıksız sinema mı?
Sinema katıksız mı olmalı ayrıca?
Gerçeğin kendisi varken neden sinemayla yeniden bir gerçek yaratmak isteyelim?
Gereksiz bir uğraş olmaz mı?
Sinemada gerçeği arıyor olsaydık Lumiere kardeşlerde kalmamız gerekirdi sanırım.
O zaman belgesel sinema en katıksız sinema mı?
Sinema katıksız mı olmalı ayrıca?
Gerçeğin kendisi varken neden sinemayla yeniden bir gerçek yaratmak isteyelim?
Gereksiz bir uğraş olmaz mı?
Sinemada gerçeği arıyor olsaydık Lumiere kardeşlerde kalmamız gerekirdi sanırım.
Bir ressama gelip yaptığı balığın gerçekle alakası olmadığını söylemişler, ressam da "Tabii ki alakası yok, bu benim balığım." demiş.
Sanatın her alanında olduğu gibi, sinemada da farklı görüşler olması muhakkak. Söz gelimi, Dali çoğu için bir delidir, çoğu için de dehanın kendisi. Sonra Mark Rothko diye bir ressam abimiz vardır, kimine göre yaptığı sanatın yanından geçmez, kimine göre de resim sanatının dibinden gelir. Örnekler çoğaltılabilir. Benin bahsettiğim "katıksız sinema" sözleri de bu algıdan ileri geliyor. Yukarıda dramatik kurgudan arınmış bir sinemadan bahsetmedim, diyaloglardan ve efektlerden arınmış bir sinemadan bahsettim. Dolayısıyla, bahsettiğimin belgesellerle alakası yok. Koca bir "bence" parantezinin içinde tekrarlamak gerekirse, sinema denen şey görüntüyü ön plana koyan, ardı ardına sıralanan görüntülerle anlam yaratmaya çalışan bir sanattır. Bunu başarabilen adam da katıksız sinemacıdır. Biz diye bir şeyden bahsetmiyorum çünkü herkes aynı şeyi aramıyor. Derek Jarman diye bir adam var ve yaptığı "Blue" isimli film, tamamıyla mavi bir ekran ve konuşmalardan oluşuyor. Şimdi biri kalkıp der ki bu adamın yaptığı sinema filan değil, adam da çıkıp der ki "Bu da benim sinemam."
Source Code 7 / 10
Çok zekice bir film. Bu Duncan Jones'u iyi takip etmek lazım. Moon filmi de gayet iyi, bu da iyice bir film.
Tender Mercies
8,5/10
yaşamak zorundayız işte be!
Martha Marcy May Marlene (2011)
Yönetmenin ilk filmi (Sean Durkin). İki dünya arasında kalan bir kadını, bir adamın bu kadar iyi yazması kıskanılası. Flashback'lerden filmin kendi zamanlamasına ya da bu zamanlamadan flashback'lere geçişler de özgün nitelikler barındırıyor.
Looper
9/10
After Effects Blog | http://www.sinankaracam.com
http://videohive.net/user/dijihane/portfolio?ref=dijihane
uzun hikaye,
film güzeldi. Işlenişi, havası vs kendini izlettiriyor ama yanımdakiler kadar etkilenmedim, eksik bir şey sezdim. Onlar da en beğendiğim film falan deyince bence de dedim geçtim 🙂 o eksik neydi bilmiyorum. Izleyen ve benim gibi hisseden varsa da söylesin.
uzun hikaye,
film güzeldi. Işlenişi, havası vs kendini izlettiriyor ama yanımdakiler kadar etkilenmedim, eksik bir şey sezdim. Onlar da en beğendiğim film falan deyince bence de dedim geçtim 🙂 o eksik neydi bilmiyorum. Izleyen ve benim gibi hisseden varsa da söylesin.
Mustafa Kutlu yazarımızın çok sevdiğim hikayelerinden biridir. İçinde kendi hayatından anılarda vardır. Filmi izleyeceğim. Ama kitabı okurken gözlerimin dolduğu olmuştu. çok anlamlı bir eserdir gerçekten...
Cloud Atlas 7,5/10
Bi alex değil ama sabri de değil 🙂 nası yorum bu ya...
ARAF- Yeşim Ustaoğlu.
Şiddetle tavsiye ediyorum.
Cloud Atlas 7,5/10
Bi alex değil ama sabri de değil 🙂 nası yorum bu ya...
yani claudio taffarel 😀
@tugbasia
şiddetle tavsiye ettiğine göre filmde şiddet var diyebilir miyiz 😀
The Man From Earth
Film boyunca, "200.000$ bu filmin neresine gitmiş arkadaş?" diye düşünmekten düzgün izleyememiş olabilirim. Senaryonun, bir filme neler katabileceğinin bariz örneklerinden biri olarak literatürüme girmiş bulunmakta.
Şunu da söylemeden geçemeyeceğim, tek bir efekt kullanmadan nasıl bilim kurgu yaparsın arkadaş? Hiç mi utanmadın?