Forum

"Halkın Sinema...
 

"Halkın Sineması"

7 Gönderi
2 Üyeler
0 Likes
2,941 Görüntüleme
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
Başlığı açan
 

Üzerinde tahminim 2 yıldır düşünüyor, okuyor ve oluşturmaya çalışıyor olduğum bir teori bu. Tabii bir teoriyi kapsamlı yazmak için bir kitap yazmak gerekir, bir blog yazısı bunun için kesinlikle yeterli olmaz ama düşüncelerimi de bir derleyip toplamak için yazılı hale getirmem gerekiyordu. Kitap nasipse ileride:
http://esekcinneti.wordpress.com/2011/11/23/halkin-sinemasi/

Çok uzun demedi demeyin.

 
Gönderildi : 23/11/2011 4:49 pm
(@mtnrdgn)
Gönderi: 198
 

ben hemen atlayayım o zaman. Öncelikle Halk diye bir kitleyi tanımlamaya kalktığımız anda çuvallarız. Tanımlanabilecek bir şey değildir. İç güdüsel olarak biliriz. A prioridir. Nasıl tanımlarsanız tanımlayın sınırları belirgin bir sosyolojik grup oluşmaz.

Ama hepimizin halk deyince aklına gelen bir imge var. Bu imgeyi tartışmadan kabaca Halkın sineması olabilir mi diye sorarsanız?

Bence diğer sanat dallarına da aynı soruyu sorabiliriz.
Halkın Balesi, Resmi, Müziği, Heykeli olabilir mi?

Cevap olabilir. Ama bir sanatçının yola çıkış amacı kendini ifade etmek değil de halkın ilgisi, alakası, beğenisi ve anlaması olunca ortaya çıkan eser nitelik olarak çok daha düşük olacaktır. Samanyolu TVdeki ibretlik eserler gibi sürekli bir mesaj kaygısı ve halkın benimseyeceği ve bünyelerinin kaldırabileceği değerlerle bezenmiş olacaktır. Sarsıcı ve çarpıcı ve devrimci olmaya izin yoktur. risksiz ve alelade olmalıdır.

Ben kendi adıma "halk" tarafından çok tutulmuş ama sanatsal açıdan da bi o kadar değerli hiç bir film bilmiyorum. Örnek verebilirseniz ben de aydınlanmış olurum. Hem de daha somut tartışabiliriz. Burada yazının tamamını okuyamadım kusura bakma orada belki yazmışsındır ama konuyu buraya da taşımış oluruz.

 
Gönderildi : 23/11/2011 5:18 pm
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
Başlığı açan
 

İlk aklıma gelen film: Godfather

Ha benim için yazıda da gördüğün üzere bir filmin sanatsallığı = içerik = o içeriği yansıtabilen biçim. O nedenle sadece Godfather'la kalmaz, uzar gider. Sanatı nasıl tanımladığına bağlı.

Halk diye bir kategorinin oluşturulabileceğini yazıda uzunca anlattım. Hem de bilimsel bir kategori. Kimler olduğundan da bahsettim.

Üretim araçlarına sahip değil, geçimini birinin ya da bir kurumun yanında ücret alarak sürdürüyorsan ve o konumda yönetici (CEO falan filan) değilsen halktansındır.

Burada en aklı kalıştıracak şey devlet ve güvenlik güçleri, dernekler, sivil toplum kuruluşları vs.

Devlet ve güvenlik güçleri de maaşlı çalışanlardır, ama halktan olmayabilirler. Anca bu söylediğim halk kategorisine hizmet ediyorlarsa halktan olduklarını söyleyebilirim.
Aksi halde muallak bir alandır bunlar.

Bir derneğe ya da sivil toplum kuruluşuna üye olan biri halk kategorisindedir belki ama orada yürüttüğü faaliyetler tam aksi faaliyetlerse mesela, o da olmaz.

 
Gönderildi : 23/11/2011 5:27 pm
(@mtnrdgn)
Gönderi: 198
 

Hala söylediğin halk kavramı oturmuyor. üretim araçlarına sahip olup da halkın ta kendisi olan pek çok insan var. Veya ücretli çalışıp aristokrat olanlar da çok. Olaya ekonomik düzey olarak bakınca farklılı, sosyolojik ve kültürel olunca farklı sonuçlar çıkıyor. nasıl tanımlarsan tanım devasa oranda bir istisna çıkar ki bu tanımlayı gereksiz kılar.

Halk deyince benim içgüdüsel olarak anladığım lider veya özgün bir yaşamdan çok teba olarak hayatını sürdüren ve kendisine çizilen sınırlardan pek dışarı çıkmayan insanlar geliyor. Ama bu özelliklere sahip olamyıp da halk sayılabilecek pek çok kişi de var. anne babası müslüman olduğu için müslüman olan, anne babası sosyalist olduğu için öyle olan, sistem karşıtlığını yine aynı şekilde. Bir üniversite öğrenci grubu içinde sosyal kabul görmek için grubun felsefesini sahiplenenler de bu gruba girer. En kabaca özgün olmayanlardır halk) bunun da pekçok istisnası olabilir tabi)

Şimdi tanımladıkça işin içinden çıkılmayacağı için tanımlamaktan vazgeçiyorum. Benim anladığım anlamıyla halk Godfather filmini bir gangster filmi olarak seyredip, patlamış mısırını yedikten sonra mısırı hazmetmeden seyrettiklerini unutmuştur. filmin iktidar ve güç ilişkilerine dair söyleminde kırıntı bile almamıştır. Bu filmi seyretme nedeni de filmin iyi olması değil, olağanüstü derecede ses getiren pr ve pazarlamasıdır. Yüksek bütçesi filan. Sen ben çeksek 3 kişi seyretmezdi o filmi. Hatta brando ve de niro oynamasaydı bu başarısını yine yakalamazdı. Türkiyedeki başarısını bilmiyorum ama ABD ve Avrupa "halkı" ile Türkiye "halkı" deyince de aklıma çok farkı 2 kitle geliyor. gelişmiş ekonomilerin halkı ile gelişmekte olanların halkları bir birinden çok farkı.

 
Gönderildi : 23/11/2011 6:03 pm
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
Başlığı açan
 

Elli çeşit halk tanımı yaparsın. Siyaset Bilimi bu yüzden var.
Ben bilim adamıyım. Benim halk tanımım da bu. Bilimsel olanın bu olduğunu düşünüyorum.
Kendi içinde tutarlı. Senin halk tanımına uymuyorsa beni ilgilendirmez ki bu.

Çok afaki şeylerle çürütmeye çalışıyorsun. Kelime oyunu daha çok yaptığın. Bence halk şöyle, böyle. Benim gibi nesnel bir tanım yap. Benimkine göre daha evrensel bir kategori olsun, halk tanımını kabul edeceğim.
Ha ben bilim yapmıyorum dersen o zaman da konuşmam. Halk tanımlanamaz bilinemez vs gibi şeyler benim lügatımda yok. Çünkü bilinebilirlikler üzerinden konuşuyorum. Çünkü ben bilimsel bir tanım yaptığımı iddia ediyorum.

Halk Godfather'ı gangster filmi olarak izlesin, bütün mesajını vs. derinlemesine anlamasına gerek yok.
İzlemiş mi, izlemiş, kendince bir şeyler almış mıdır, almıştır. (çok küçümseme, emin ol baya şey almıştır o filmden. Bizim düşünemediklerimizi bile.) O insanın hayatında Godfather tanımlıdır artık. Önemli olan bu. İlk aşama. Ondan sonrası bu yazının konusu değil zaten. Ben insanların hayatında Ali Haydar, Süper Baba olabilen yönetmenler, oyuncular istiyorum. Kemal Sunal, Şener Şen gibi...

 
Gönderildi : 23/11/2011 8:10 pm
(@mtnrdgn)
Gönderi: 198
 

Kelime oyunu yapmak gibi bir niyetim yok. Gerçekten kafandaki halkın sinemasına örnek Godfather mı? Şaşırtıcı. Çünkü bu film başarısını herşeye borçlu. Özellikle bütçesine, oyuncu kadrosuna, tanıtım kampanyasına, o dönemin koşullarına falan. Yani bu kadar devasa bir yapım halkın sineması olacaksa bağımsız filmin hiç şansı yok. O olanaklar bir araya gelince elbet iyi birşeyler çıkacaktır.

Tabi ki para harcamadan film olmaz, ama halkın sineması diyeceksek devasa bütçeli holywood filmlerini bir kenara ayıralım bence. Çünkü bu sinema üzerinde senin benim yapabileceğimiz birşey yok. Büyük yapımcılar paranın kokusunu aldıkları her filmi yapacaktır. Bu film de ucunda para olduğu için yapılmış bir film. Yok farketmez diyorsan ben senin "halkın sineması" dediğin şeyi çok yanlış anlamışım.

 
Gönderildi : 23/11/2011 9:06 pm
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
Başlığı açan
 

Ya tabii ki doğrudan Godfather değil. Ben senin popüler olup sanat eseri olan filmine doğrudan Godfather dedim. Benim orada söylediğim ve idealini aradığım gibi bir film var mı acaba, birebir örtüşen yok. Yani o 8 maddenin hepsinin geçerli olduğu filmler...
Ama bir ideal zaten söylediğim o 8 maddenin 8'i de. Haklısın yani o açıdan. 8'de 6'sı tutar, 3'ü tutar vs. Önemli olan bir açıdan yakınsaması benim için.

 
Gönderildi : 23/11/2011 11:21 pm
Paylaş: