Forum

Sinemayla İlgili Ki...
 

[Sabit] Sinemayla İlgili Kitaplar Arşivi

30 Gönderi
20 Üyeler
0 Reactions
27.8 K Görüntüleme
(@kuzeydeniz)
Gönderi: 0
 

Hort olucak ama 2 tane sinematografi kitabı var. Burada önerilen hangisidir.
Sinematografi-Blain Brown
Sinematografi-Tim Green Mike Goodridge

Bence, Blain Brow'u almalısın. 2006 ilk baskısıydı sanırım. Şimdiki kaçıncı baskı araştırmadım. Ama, her yönetmenin, her ışıkçının, her elektrikçinin kısaca; eğer sinema bir üniversite ise; Blain Brown'un kitabı; sinemanın hazırlık okuludur.

Teknik işlerle uğraşan tüm arkadaşların bunu okuması gerektiğini düşünüyorum.
Bizim senarist arkadaşların da; Alan A. Armer'ın / Sinema ve Tv için Senaryo yazmak kitabı, yine bizim
sevgili üstat; Turgut Özakman'ın Senaryo ile ilgili kitapları güzeldir.

======================
www.e-senarist.com
[email protected]

 
Gönderildi : 27/06/2014 2:06 pm
(@ilkersn)
Gönderi: 0
 

Özellikle Murat Toprak - Kurgu ve John Castello - Senaryo yazımı'nı bitmeden edinmenizi tavsiye ederim.

sinemada Psikoloji (Anormal Davranışlar) - Tarık Solmuş bu kitapta da karakterlerin psikolojik analizleri ve sorunları ele alınmış, karakter yaratırken aklımıza gelecek bazı sorulara cevap olabilecek nitelikte bir kitap olabilir diye düşünüyorum. Ama bu psikoloji ile ilgili olanı okuduğumda mideme ağrılar giriyor nedense daha çözemedim sebebini.

filmleriniz için müzikler

Son Kısalarımız: tesir Kader Eris
Kısa filmlerimiz, ücretsiz müzikler ve kendin yap videoları

 
Gönderildi : 27/06/2014 2:46 pm
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
 

Birkaç başlığı birleştirip sabitledim.

 
Gönderildi : 27/06/2014 4:18 pm
(@halilcicek)
Gönderi: 0
 

@ilkersn hocam Senaryo Yazımı kitabını almayı düşünüyorum kitabı okudunuz sanırım yararlı değil mi ?

İlk kısa filmim ; http://www.youtube.com/watch?v=QBldn1lYNT0
İkinci kısa filmim ; http://www.youtube.com/watch?v=zCk3dLgVzlc

 
Gönderildi : 27/06/2014 9:27 pm
(@ilkersn)
Gönderi: 0
 

Senaryo yazımı isimli kitap çok güzel sade bir dilde yazılmış, aşama aşama ilerliyor ve sıkmadan okunuyor. Okudum gayet güzel, Filmin dili-kurgu - Murat Toprak kitabını da kesin okuyun derim.

filmleriniz için müzikler

Son Kısalarımız: tesir Kader Eris
Kısa filmlerimiz, ücretsiz müzikler ve kendin yap videoları

 
Gönderildi : 27/06/2014 11:13 pm
(@umutkaradag)
Gönderi: 0
 

Paylaşım çok güzel.

kamera kiralama
tanıtım filmi
kiralık kamera

 
Gönderildi : 07/07/2014 9:17 pm
(@auteur)
Gönderi: 23
 

arkadaşlar merhaba Blain Brown'un Sinematografi - Kuram ve Uygulama kitabının iki üç farklı kapaklı baskısı var. bunların arasındaki fark nedir acaba?

biri bu; http://mcdn01.gittigidiyor.net/11351/tn ... tn70_0.jpg

diğeri de şu: http://www.kitaplik.com/wp-content/them ... nkapak.jpg

bir de bu var; http://www.tulumba.com/mmTULUMBA/Images ... 83_250.jpg

bu üç baskı da tamamen aynı bilgileri mi içeriyor acaba. aralarında fark varmı?

teşekkür ederim..

“Film seyretmek kolaydır, kitap okumak zordur. Demek ki kitap okumak önemli. Hatta sinemaseverlere şunu demek istiyorum; sıkıyorsa kitap okuyun!”

 
Gönderildi : 16/07/2014 11:03 pm
(@aleste)
Gönderi: 0
 

arkadaşlar merhaba Blain Brown'un Sinematografi - Kuram ve Uygulama kitabının iki üç farklı kapaklı baskısı var. bunların arasındaki fark nedir acaba?

biri bu; http://mcdn01.gittigidiyor.net/11351/tn ... tn70_0.jpg

diğeri de şu: http://www.kitaplik.com/wp-content/them ... nkapak.jpg

bir de bu var; http://www.tulumba.com/mmTULUMBA/Images ... 83_250.jpg

bu üç baskı da tamamen aynı bilgileri mi içeriyor acaba. aralarında fark varmı?

teşekkür ederim..

hepsi aynı

oh be 😀

 
Gönderildi : 16/07/2014 11:43 pm
(@auteur)
Gönderi: 23
 

eyvallah kardeşim sağol.. son baskıyı sipariş vereyim o zaman.

“Film seyretmek kolaydır, kitap okumak zordur. Demek ki kitap okumak önemli. Hatta sinemaseverlere şunu demek istiyorum; sıkıyorsa kitap okuyun!”

 
Gönderildi : 17/07/2014 3:52 am
(@lethaldoze)
Gönderi: 318
 

Arkadaşlar Yılmaz Arıkan'ın kitapları nasıldır bilen var mı. oyunculuk üzerine kitapları ilgimi çekti.
http://www.dr.com.tr/Kitap/Uygulamali-S ... 0000413411

http://www.dr.com.tr/Kitap/Uygulamali-Y ... 0000357480

http://www.dr.com.tr/Kitap/Uygulamali-Y ... 0000357479

“Ben istiyorum ki; film, siz sinema salonunu terk ettikten sonra başlasın.”

Jacques Tati

 
Gönderildi : 19/08/2014 10:59 pm
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
(@theonun-ruhu)
Gönderi: 0
 

Michel Chion'un "Bir Senaryo Yazmak" kitabını uzun zaman önce almıştım. Burada da ismi geçmiş. Fikir vermesi için birkaç şey yazayım. İlk 15-20 sayfasına bakıp kenara fırlatmıştım. Nedeni, klasik anlatıya sahip olması. Şu kısımda çatışma olmalı, şu kısımda düğüm çözülmeli gibi. Bu tür gereklilikler hoşuma gitmiyor. Tek beğendim yanı, filmlerden örnekler vermesi olmuştu. Kitap, en uygun zamanda okumak isteyen birisine verilmek üzere, bir kenarda beklemeye devam edecek.

 
Gönderildi : 02/04/2017 6:24 am
(@paul-newman)
Gönderi: 68
 

Ben de son zamanlarda senaryo üzerine kafa yorup araştırmalarımı/okumalarımı o yönde yapıyorum. Özellikle olay örgüsü konusunu araştırdım durdum. Bazı yazarlar ve kitaplar üzerine kendi düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. İki üç satıra indirgemeye çalışmak benim için de yararlı olabilir.

İngilizce konusunda artık kendime az çok güvenebildiğim içim tüm okumalarımı İngilizce'de yaptım son aylarda. Yararlı olduğunu da düşünüyorum, çünkü bulduğum kaynaklar Hollywood'a göre yazılmış veya Hollywood'da etki bırakmış/karşılık bulmuş kitaplar veya makaleler oluyor. Benim de başlangıç olarak istediğim Hollywood öğrenmek. Fikirlerimi madde madde düzenleyeceğim fazla uzatmamak için.

Syd Field - 3 perdeli senaryo fikrini ilk ortaya atıp endüstriye kabul ettiren kişi. Bu yüzden kesinlikle dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum. Ama diğer senarist guruları gibi her söylediğini ciddiye almamakta fayda var. 3 perdeli kurgu Aristo'nun fikriydi diyor mesela. Yanlış. Aristo giriş gelişme sonuş bölümlerinin gerekliliğinden bahsetmesine karşın Field'ın önerdiği gibi bir sistemden bahsetmedi. Ama her şeye rağmen kendi görüşünü endüstriye kabul ettirdi ve hemen herkes onun yarattığı jargonla konuşuyor ve onun sisteminin üzerine hikayesini şekillendiriyor.
Michael Hauge - Youtube'da 1,5 saatlik ropörtajını bulmak mümkün. Syd Field'ın sisteminin birebir aynısını kullanıyor. İki fark var sadece: birincisi, "plot point"lerin isimlerini değiştirmiş. İkincisi ise zaman kulllanımı konusunda Syd Field'dan daha kısıtlayıcı. Syd Field'ın önerdiği sistemi daha iyi anlamak için önerebilirim.
Christopher Vogler - Joseph Campbell'ın kitabını sinema için özetlemeye çalışmış. Önerdiği aşamaları Sid Field'ın sistemindeki plot pointlerle eşleştirmek mümkün. Call to Adventure=Inciting Incident, Crossing the Threshold=Plot point 1 gibi. Ben bu kitabı gereksiz buluyorum. Sebeplerim çok fazla. En önemlisi Jungcu bir arkeologun fikirlerinden yola çıkması. Temelini çürük bulduğum bir yapıya yazacağım hikayeyi inşa etmek istemem.
John Truby - Field'ı tamamen reddedip "story beats" denen bir sistem öneriyor. 22 tane vuruştan oluşur senaryo diyor. Bu fikri pek incelemedim ama aynı Vogler için söylediğim gibi, bu beatlerin Field'ın sisteminde belli noktalara isabet ettiğini söyleyenleri gördüm. Benim için Truby'i önemli kılan şey janrlar hakkındaki albümleri. Farklı janrların paylaştığı gelenekleri anlattığı ders kasetlerini yararlı buluyorum. Diğer gurular bunu yapmıyor.
Blake Snyder - Save the Cat kitabının yazarı. Bir çok Hollywood filminde etkisi var ve bir bestseller. Kitabını okumadım ama hakkında duyduklarım, sisteminin Field'a nasıl alternatif olduğu konusunda Truby'e benzediğini düşünmeme yol açtı. Okumayı da düşünmüyorum çünkü beat yaklaşımı bana aşırı sınırlayıcı geliyor ve Hollywood'daki jargonun hala Field'ın terimleri üzerinde döndüğünü gördüm.
8 sequence approach - Field'ın sistemini kabul edip filmi sekiz eşit parçaya bölen sistem. Bu her parçanın ana hikayeye hizmet etmenin yanında kendi giriş-gelişme-sonucunun ve çatışmasının olması gerektiğini söylüyor. Amerikada bazı okullarda okutuluyor. İkinci perde yazılırken ortaya çıkan sorunları çözmede yararlı olduğu düşünülüyor. Fikri ortaya ilk atanın kim olduğunu bilmiyorum.
Robert McKee - Yıllar önce çeviri kitabını okumuştum ama kafamdaki sorulara cevap verememişti. Geri dönüp kitaba tekrar baktığımda kurduğu sistemlerin diğer herkesten farklı olduğunu görüyorum. Yalnız bana yardımcı olabilecek önerileri yok. Zamanında ondan duyup da etkilendiğim şeyleri senaryo okuyucusu olarak çalışan profesyonellerden de duyuyorum mesela internette gezinirken. Tekrar dönüp okumam kitabını.

Michel Chion - Bu adamı İngilizce kaynaklarda pek görmüyorum. Türkçe sayfalarda çok karşılaştım. Belki Fransız endüstrisinde bir etkisi vardır da o vesileyle burada ünlenmiştir. Hollywood'da pek bir etkisi yok ama.

 
Gönderildi : 03/01/2018 9:43 am
(@usualsuspect)
Gönderi: 22
 

Öktem Başol'un Senaryo Kitabı bugün dnr'da yüzde 40 indirimle 39 liraya düşmüş. Bir de kargo bedava sanırım. Pahalı diye alamayanlar kaçırmasın.

http://www.dr.com.tr/Kitap/Senaryo-Kitabi-Senaryo-Yazim-Teknikleri-ve-Oykuleri/Sanat-Tasarim/Sinema/urunno=0001725191001

 
Gönderildi : 20/01/2018 6:35 pm
(@paul-newman)
Gönderi: 68
 

Kitap değil ama senaryoyla ilgili faydalı bulduğum bazı linkleri(çoğunluğu muhtemelen video olacak) bu mesaj içerisinde toplamak istedim. Hem düzenli bir şekilde kenarda tutmuş olurum, hem de ilgililere yararı dokunabilir. Yeni kaynaklar buldukça editleyeceğim.

Başarılı Hollywood senaristleriyle ropörtajlar:
https://www.youtube.com/channel/UCehArNP6u1PGdP2XRN_jiJA
https://www.youtube.com/channel/UCthqKpfwngAQYWH2NhniEpg

Hollywood'da senaryo okuyucusu olarak çalışan birinden ipuçları:
http://thebitterscriptreader.blogspot.com.tr/
https://www.youtube.com/channel/UCSPx78gKoTclh4xiI_knLiA

Burası genel olarak sinema hakkında ropörtaj kanalı. Senaryo koçları ve ortalama bazı senaristlerle yapılan seanslar da oldukça fazla:
https://www.youtube.com/channel/UCs8o1mdWAfefJkdBg632_tg

Youtube'da çoğalan film eleştirmenlerinden biri ama senaryo odaklı çalışıyor. Daha çok şahsi düşünceleri üzerine kurulu ama yine de bu da kenarda dursun:
https://www.youtube.com/channel/UCErSSa3CaP_GJxmFpdjG9Jw/featured

John August. Kariyeri dolgun bir senarist. Youtube kanalında birkaç küçük ama yararlı video var. Uzun uzun da podcastler yapıyor:
https://www.youtube.com/user/johnaugust/videos
https://johnaugust.com/scriptnotes

Senarist Bir röportajları (Türkçe):
https://www.youtube.com/channel/UC2BCrcyDJnd1OPkmuZMx3_Q/videos?view=0&flow=grid&sort=p

 
Gönderildi : 09/04/2018 6:43 pm
Sayfa 2 / 2
Paylaş: