Forum

Kısa Filmleri yazma...
 

Kısa Filmleri yazmak için 7 Kural - Çeviri

7 Gönderi
5 Üyeler
0 Reactions
4,119 Görüntüleme
(@seddata)
Gönderi: 446
Başlığı açan
 

Kısa Filmleri yazmak için 7 Kural

Bir kısa film senaryosu bir yazar için muhteşem bir çağrı kartı olabilir. Kısa filmler sinematik hikaye anlatımının daha az bir formu değildir. Aslında onları yazmak uzun bir senaryo özelliğinden küçültülmüş bir ölçek gibi aynı kesin beceriler gerektirir. TV yayın olanakları limitli olabilmesine rağmen, bu olanaklar için çok ama çok çıkış vardır. Son günlerde IndieWire'de okuduğum : "Kısalar bu iddialı şeye alışkın olmalıdır" Ama şimdi gerçekten film yapımında bu patlama var. Tüm yeni teknolojiyle, kısa filmler daha çok sıradan insanlarla ilgilidir, çünkü çok çok insan onları yapıyor ve sanal ağa koyuyor. Pat diye, insanlara kısa filmleri anlatmıyoruz. Herkesin bir gördüğü."
En iyi birçok yazar ve yönetmen kısalarla başladı. "The Terminal"ın yazarı, Amerika temsilcisini bulan ve o zaman Dreamworks ile sıra dışı bir kısa filmin gücü üzerine karlı kolay bir eser yazan Sacha Gervasi'yi biliyor musunuz? Enderdir, ama olur. Herhangi bir durumda, zanaatınızı, esnekliğinizi ve yazma kaslarınızı geliştirmenin mükemmel bir yoludur ve eğer fazla yazma deneyiminiz yoksa, ilk parçayı kaleme almaktan daha az yıldırıcıdır.
Bir kısa film yazarken hatırlamanız gereken 7 kural vardır:

1. Ne Kadar Kısa O Kadar İyi

Bir kısa film on beş saniyeden kırk beş dakika uzunluğuna kadar herhangi bir şey olabilir. Kısa film senaryonuzu olabildiği kadar kısa yapın, çünkü kısayı yapmak daha kısa daha az pahalı olacaktır. Tabi ki, dijital teknoloji film yapımcılarını serbest bırakır, oysa zaman hala para eder, öyle ki aç bir ekibi doyurma yapar ve eğer hızlı kısa filminin çekimi amatörce görünerek sonuçlanabilirse. Ucuz olmalı ama ucuz GÖRÜNMEMELİ! Artı, eğer kısanın bir festivalde olmasını istiyorsan, o zaman on dakikadan daha az, genellikle maksimum 7-8 sayfa tut. Neden? Çünkü, eğer filmin uzunsa, daha uzun bir yer yiyecektir ve festivaller mümkün olduğu kadar çok kısaları oynatmayı sever! Ayrıca sadece birkaç dakika içinde gerçek duyguyu oluşturabilirsin.
Sebastian'ın Voodoo'una bak. Kazığa oturtulan arkadaşını kurtarmak için kendi kalbini delmek zorunda olan bir Voodoo bebek hakkında ki 4 dakikalık kısa animasyon gerçekten üzücüdür.

2. Yazının Zihinde Uygulanabilirliğini Koruyun

Kısalar hakkındaki harika şey siz yapana kadar herhangi bir şey olabilmesidir! Arkanızda çalışan bir stüdyoya sahip olun. Ama, senaryonuzun uygulanabilirliklerini ıskartaya atmayın. Aksiyon sahneleri ve araba çarpma sayfalarıyla senaryoları okudum ve birçok yazar çekiminin ne kadar zaman tüketeceğini kavramış görünmüyor. Aslında, bir kısanın yazımını sayfaya koyduğunuz her ima ve maliyetin daha fazla farkına varmak için bir fırsat olarak görün. Ay ışığında dörtnala koşan beyaz atın vizyonu akılda kesinlikle inanılmaz görünür, ama bir dahi ve/veya bir CGI uzmanıyla iyi bir arkadaş olduğunuza emin misiniz? Sadece mütevazı kaynaklara erişiminiz varsa, küçük düşünün
Apricot (Kayısı), düşük bütçe üstüne yapılmış kısa filmin iyi bir örneğidir (aslında ucuz olarak yapıldığından kuşkulandığım öylesine kusursuz bir yapım değeri gösterir) çünkü kafede bir masada oturan iki kişinin anlaşmaları sadece duygu menzilinin bir genişliğini göstermeyi yönetir. Aynı bu hat boyunca, Just a Love Story (Sadece bir Aşk Hikayesi) Asya kısa filmi tamamen bir asansörün içinde yer alır. Henüz ilginç ama pratik olan yerleri, giriş fikrini ve kontrolü yazın, millerce uzağa gitmek gereken yerlerden kaçının.

3. Onu görsel yapın

Film bir görsel ortam. göster anlatma Guruların bize söyleyip durduğu senaryo yazmanın altın kuralları vardır. Oysa çoğu senaryonun nasıl konuşkan olduğunu görmek şaşırtıcıdır. Film, bir hikaye anlatmanın en ekonomik yolu olan resimlerde hikaye anlatımıyla alakalıdır ve bir kısa film yaptığınız zaman, ekonomi her şeydir. Karakterleriniz için, geçmiş hikayelerini oluşturun. Mizaçlarını, mesleklerini, durumlarını vb. görsel resimlerle yansıtın.
Öğle yemeğinde, lüks bayan çatalını kullanmadan önce parlatır. Bu size onun hakkında ne söyler? Bu kısa filmin nasıl diyalogsuz olduğunu, en iyi canlı aksiyon kısa film için bir Akademi Ödülü'nü kazanmaya giden bir kısa filmi not edin.

4. basit anlar bulun

En iyi kısa film genellikle basit anlarla oynatılır ama onun kalbinde de bir hikayesi vardır. Hikayeyle ne demek istiyorum? Menfaat ve kahramanın yaptığı bir seçim ikileminde çözülmesi gereken bir anlaşmazlıktan bahsediyorum. Son teslim tarihini eklemeye gayret et veya saat belirt. Gerekli değil ama kısa filme biraz gerginlik katacak. "On Time" kısası tüm bu koşullarla karşılaşan bir kısa filmin güzel bir örneğidir. Geleceği gözetleyebilen ve orada hareket etmesi gereken kalbi kırık genç bir adamın hikayesini anlatır.

5. Bir Hikâye anlat

Her zaman zorlayıcı bir hikaye anlatmak için çalışmalısınız. Fikirde dikkat edilmesi gereken, konseptin devamlılığı veya sadece kuralları yıkmak uğruna tüm kurallara kıran hedeftir. Kısa filmler sinematik hikaye anlatımının sınırlarını zorlamak için büyük bir fırsattır, oysa seyircinizin duygusal yönden bağlamalı. Bir baş kural olarak, aşırı kısa olmadıkça bir kısa film amacıyla ve yolunda bir engel/antagonist ile bir kahramana sahip olmalı. I love Sarah Jane'i izle. Zombiye dönmüş yetişkinlerin yaşadığın hayalet şehirdeki bir gurup genci gösterir, oysa özünde aşık olduğu kendisinden büyük kıza ulaşamayan bir gencin hakkında bir aşk hikayesidir.

6. Okuyucunun İlgisini Çek

Sadece uzun metraj bir senaryonun ilk 10 sayfasında okuyucuyu dönemece sokmak çok önemli olduğu gibi, eğer biraz zamanın varsa darbe izlenimi yapmak için bir sayfa çok önemlidir. Filmin dünyası nedir? Ana karakteri oturtuyor muyuz? Filmin dünyası ve hikayesi gerçek saflığı hissediyor mu? Ayrıca bitiş bir kısanın sonunda gerçekten hissettiren hareketin nadir olduğu kadar gereklidir, yani bir anlama tatmin edici bir sona çalışın.

7. Klişelerden Sakının

Kısa filimlerde birçok kilişe ve bencilikler var Kiralık suikastçıları, hırsızları, insanların kendi ölümünü gördüğü, çocukların masumiyeti temsil ettiği, ensest ilişkiler vb. herkesin nasıl yazma ihtiyacı duyuyor? Siz yeni bir bakışa sahip olmadıkça o klişeleşmişlerden kaçının. İşte The Descendent'in yaptığı odur. Bu kısa filmde bir şaşkın çift suikastçı aslında görünüşte küçük bir çocuğu öldürmek zorundadır ve onlardan biri çocuğun annesini korkutmaya başlayan doğaüstü bir çocuk olduğunu fark edene kadar ayağı donar. Size tanıdık olanı ve diğer filmlerden ödünç verdiğiniz şeyleri yazmaktan ziyade sizinle yankılananı yazın. Küçük hikayelerden utanmayın, kısa formatlar onlar için mükemmel bir araçtır ve profesyonel bir yazar olarak sık sık bu fırsatı yakalayamayacaksınız.
Sonuncu ama son derece önemli olarak, izleyebildiğiniz kadar çok kısa film izleyin. Dışarıda ne olduğunu bilmek ve bir seyirci gibi (bir yazar kadar iyi) olduğunuzu bilmenin yerine koyacak bir şey yoktur, bu konu hakkında düşünün ve hissedin.

https://www.youtube.com/@seddata

 
Gönderildi : 20/06/2015 8:54 am
(@erkayama)
Gönderi: 0
 

Sedat yılların üyesisin şu başlıkları büyük punto ile yazmaman gerektiğini bilmen gerekmez mi?

Bak kurallardan kopyala yapıştır yapayım

"- Dilbilgisi kurallarına uyun. Bak ne diyorum dil bilgisi, yani ilkokul 1. sınıftan başlayarak öğrendiğimiz temel kurallar. En önemlileri büyük harf (noktadan sonra ve özel isimlerde) ve noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakmaktır. Başlıkları ya tamamen büyük harfle ya da her kelimenin bağlaçlar hariç harfleri büyük olacak şekilde açın. Bir de dahi anlamındaki ?de, -da?yı ayırmayı bir de soru eki olan ?mi, -mı?yı ayırdınız mı yazınız %100 okunur hale gelecektir. Kendinize fark yaratmak için harflerle, renklerle, yazı boyutlarıyla oynamayın, büyük hafle yazmayın. Farkınız varsa söyleminizle ortaya koyun, biz de "ulan ne kral adammış be" diyelim. "Yea ne olcak kardeşim, önemli olan ne yazdığımız değil mi" demeyin. Okunacak biçimde yazılmayan yazılarınız silindiği zaman efelenmeyin, "hekes yapıyo kardeşim" ya da "çıkışta görüşürüz" demeyin. Burası FF buradan çıkış yok."

Ben sana sinema yapma demiyorum. Yap ama hobi olarak yap!!

 
Gönderildi : 21/06/2015 3:59 am
(@seddata)
Gönderi: 446
Başlığı açan
 

Maddeleri birbirinden ayırmak istedim, konu düz yazı gibi olsun istemedim, okuma ihtimali olan birinin, okuma ihtimalini yükseltmek istedim. Çok mu şey istedim...(Biraz da türbinlere oynayayım)

Ayrıca, bu kuralı sürekli hatırlatmak yerine, yazıları büyük punto ile yazma parametresini engellemenin bir yolunu bulmak, sizinle "büyük yazılsa ne olur" ya da "büyük harf kullanmanın dil bilgisine zararı nedir, office programları bile başlıkları böyle ayırıyo..." gibi sebebini anlamadığım bir muhabbeti açmak zorunda kalmam.

Boyutları değiştiriyorum, ama durumu kabullendiğim anlamına gelmiyor.

https://www.youtube.com/@seddata

 
Gönderildi : 21/06/2015 7:00 am
(@secretdirector)
Gönderi: 32
 

Bence yazının bir önceki hali daha güzeldi. O uyarıların yazılmasına neden olan; görüntü kirliliği, okunaksızlık, farklı olucam diye boylar ve renklerle 'saçmalama', fonksiyonsuzluk durumlarından hiçbirisi yoktu. Aksine Amerikan kitaplarının özenli dizgisi gibi görünüyordu. Yazıyı ilginç bulmuş ve okumak için bir Chrome'de günlerdir task bar'da açık bırakmıştım. Şimdi yeni mesajlara tıkladığım için yeni kopyası da açıldı. Ama ben eski halinin -hala açık olan- kopyasından okuyacağım.

Paylaşım ve içeriği de ilgi çekici ve faydalı buldum. Teşekkürler, ve nice paylaşımlara...

 
Gönderildi : 22/06/2015 4:05 am
(@seddata)
Gönderi: 446
Başlığı açan
 

Teşekkürler, inşallah.

Çevirilerin devamı gelecek.

https://www.youtube.com/@seddata

 
Gönderildi : 23/06/2015 2:25 am
(@hegel)
Gönderi: 1157
 

Kısa filmler ile kısa öykülerin kardeş olduğunu düşünüyorum. İyisinden bolca kısa öykü okumak çok faydalı olacaktır. İçinde birşeyler dönen, gerçekleşen öyküler. Beğendiğiniz bir kısa öyküyü çekmek imkanlarınızı zorluyorsa, karakterlerinizden birine de filminizin içinde anlattırabilirsiniz. Bunu, doku uyușmazlığını gözönünde bulundurarak yapmak lazım. Seyirciyi heyecanlandırıp şaşırtabilmek çok önemli bence.

https://oggito.com/kisa-oykuyu-kisa-oyku-yapan-sey-nedir-francine-prose-0120145454

Kalem Oynatan İle Ayı Oynatanın Buluştuğu Yer

http://kalemoynatanileayoynatannbulutuuyer.blogspot.com.tr

 
Gönderildi : 25/02/2017 7:13 pm
(@memet)
Gönderi: 80
 

Çok güzel bir konu ve yazı... Tebrik ederim.

Yalnız şunu söylemeden geçemeyeceğim. Uğraşırsın, didinirsin, içinden gelmiştir bişeyler hazırlarsın, birisi çıkar aşkını şevkini kırar. (SedData için öle mi oldu bilmiyorum)

"Sedat yılların üyesisin şu başlıkları büyük punto ile yazmaman gerektiğini bilmen gerekmez mi?" bu nedir ya?
Çok rahatsız eden bir kural ihlali ise özelden msj atarsın. Yazık günahtır insanlar kendiliğinden bişeyler hazırlamış koymuş, böyle mi teşekkür etmek lazım.

 
Gönderildi : 25/02/2017 11:48 pm
Paylaş: