Forum

Filmdeki Müzik Beli...
 

Filmdeki Müzik Belirgin mi Yoksa Gizli mi Olmalı?

3 Gönderi
3 Üyeler
0 Reactions
3,498 Görüntüleme
(@spidervis)
Gönderi: 1242
Admin
Başlığı açan
 

Sokakta rastladığınız herhangi biri James Bond, Star Wars vb. filmlerin müziklerini hemen tanıyıp, mırıldanabilir bile. Ancak Iron Man, Hulk vs. diye sorarsanız cevap alamazsınız.

İşte aşağıdaki videoda da bunun nedeni anlatılıp gösteriliyor. İngilizce ama hem altyazısı var hem de çok fazla terminoloji kullanmamışlar ve anlaşılması zor değil diye düşünüyorum.
Özetle bahsedilen konular; arkaplan sesi, ne görüyorsan onu duyma, bir anlatıcı ekleme ve geçici müzik kullanmak.

Benim sormak istediğimse, sizler yönetmen olarak filminizde hangisini tercih edersiniz? Filmi hatırlatacak belirgin bir tema müziği kullanmak mı, yoksa sahneye uygun, akılda kalmayan müzikler mi? Bir de, benim tecrübem çok az ama filme orijinal müzik bestelenene kadar geçici müzik kullanma meselesini ben yerli filmlerimiz için duymadım görmedim bilmiyorum. Hakikaten kullanılmıyor mu?

//Ek olarak, Danny Elfman'ın olduğu bestecilerle yapılan röportajın tamamı 1 saat kadar ve youtube'da mevcut.

 
Gönderildi : 13/09/2016 1:13 pm
(@bagimsiz)
Gönderi: 752
 

Tercih meselesi. Tarantino filmleri de yakın dönem filmleri ama nerdeyse hepsinin müzikleri hafızada yer etme amaçlı ki öyle de oluyor. Son filmin tema müziğini günlerce dinlediğimi bilirim. Yönetmen isterse, yapım buna müsaitse olan şey bu bence. George Lucas ihtişamlı atmosfere uygun, vurgulu, coşkulu bir müziği olsun istedi Star Wars'a, John Williams yaptı. Bana göre filmden daha kaliteli bir eser zaten. Orkestral bir baş yapıt, devamında gelenler de öyle. Ennio Morricone'ninkiler de öyle. Kalıcı olmalarına şaşmamalı. O duygunun altını dolduracak nitelikte özel bir müzik yapılmadan Jeux Denfants filminde olduğu gibi La Vie En Rose şarkısının kullanımıyla bu sonuca gelindiği görülüyor.

Marvel filmleri şablon üzerine giden, içsel, özel anlatımla işi olmayan kafa dağıtıcı filmler. Duygu tipleri doz olarak kullanılıp kenara itiliyor. Bunun için de scoring yeterli. Filmlerin tema müzikleri bile scoring gibi duruyor.

Soruya gelirsek, her yönetmen filmi hatırlatacak tema müzik ister ama bu ısmarlama olacak iş değil gibi. Akılda kalan müziklerin başlı başına farklı farklı duygular taşıdığı görülüyor. Bu duyguların kullanımı, yer verme şekli, dozu vs. ustalık gerektiriyor. Ben her yönetmenin bunu göze alacağını sanmıyorum. Ne seçenekler vardır belki ama biz seçilmişleri dinliyoruz işte. Geçici müzik hakkında benim de bilgim yok.

Herkese iyi bayramlar...

 
Gönderildi : 14/09/2016 3:46 am
 Nyx
(@nyx)
Gönderi: 4
 

Kesinlikle bir filmde kullanılan müzikler çok önemli. Yönetmenin tarzını ve atmosferini yaratmasında, yansıtmasında bana göre kilit noktalardan. Özellikle filmlerinde belirli bir müzisyenle çalışıp, filme uygun ost oluşturabilen isimler kompozit açısından çok doyurucu bi noktaya ulaşmış oluyorlar. Bir filmin taze tutulmasını sağlayan şeylerden biridir müzikleri. İzleyici filme uzanamadığı nokta da müziğini açar, filmi yeniden yaşar. Böylelikle duygu - fikir açısından filmin verdiği etki sönmemiş olur.

 
Gönderildi : 21/11/2016 9:55 am
Paylaş: