evet arkadaslar Burton severmisiniz? hangi filmleri hosunuza gitti?
not: butun filmleri ekleyemedim cunku anket siklari yetmiyor
walla ben bu adamın hastasıyım. tarzı çok hoşuma gidiyo ne biliim adam biliyo işi 🙂 eğlenceli ve kaliteli ilmler.
edward scissorhands benim favorim walla. corpse bride, ed wood batman filmelri şıklarda yok ama bide sleepy hollow u da sewerim.
Makaseller'in tadı bambaşkadır!
Sonra Ed Wood gelir...
yeh yeh nikimdende belli olacağı üzre bıdılcık bıdılcık dıbırcık !!
hassanoya paylasim makinesi gibisin kardesim 🙂
tim burton sevenler hassanoyanin yolladigi dosyayi incelesinler cok guzel bir yazi ve soylesi var 🙂
ayrica soylememisim ben en cok batman returns filmini seviyorum,karanlik ve masalsi atmosferi cok iyi kurdugunu ve batmani efsane statusune cikardigini dusunuyorum,studyo hala o ilk iki filmin kaymagini yiyor,dvdleri diger uc batmandan (batman forever,batman robin,batman begins) cok daha fazla satiyor.
makas eller zaten ayri bir olaydir, sinema dersi niyetine okutulmasi gerekir
eger burtonun stop motion larini da seyrettiyseniz gorursunuz ki burton sinematografisinde olmazsa olmazlar vardir,mesela anlasilamayan veya yanlis anlasilan karakterler,iyilik yapmaya calisirken kotu gibi algilanan karakterler,amerikan kasaba hayatina sert elestiriler,gotik mekanlar,kotu olsada mutlaka bu kotulugu kendi disinda bir nedene dayanan kotuler (pengueni vs hatirlayin)
ayrica filmleri stop motionlari kadar yogun burtonesk degildir, cunku stop motionda sinirsiz ozgurlugu eline alir yaraticiligin doruguna cikar.filmlerinde ise yogun studyo baskilarindan dolayi bir miktar odun vermek zorundadir.
Beetlejuice ise tarihte zor gorulebilecek kadar ilginc bir filmdir 🙂 filmin ilk scriptini bulup okumanizi tavsiye ederim, ilk hal su: olup evine hapsolan genc bir cift ve evlerine yerlesen insanlarla yasadiklari, beetlejuice ise standart kotucul bir varlik, ama ne zaman ki tim burtonun eli degmis,film esi bulunmaz bir kategoriye girmis, Ozellikle mukemmel oyuncu micheal Keaton un performansi ile Tim burtonun dahi yonetmenligi ayrica Elfman in mukemmel muzikleri ile gercekten sinema tarihinde ayri bir yer edinmistir.
eger Tim Burton+Micheal Keaton+Danny Elfman
yada Tim Burton+Johnny Depp+ Danny Elfman
veya Tim Burton+Stop motion kuklalari+ Denny Elfman gibi bir birlesim olan filmlerden bahsediliyorsa mutlaka zaman ayirip seyretmek gerekir 🙂
Big Fish e ise daha sonra deginirim 🙂
big fish artik burton un olgunluk evresine girdiginin en buyuk kaniti, hem anlatimda mukemmeli yakalayip,hem o fantastik atmosferi korumasi,hemde dokunakli bir olay orgusu olmasi gercekten esi bulunmaz bir deneyim,
burton kesinlikle baba olduktan sonra degisti, ama bu yeni burton en az eskisi kadar mukemmel.
big fish ise daha simdiden sinema tarihinde cok ayri bir yere yerlesti. en fazla on yil sonra kult filmlerin en iyilerinden biri olarak sayilmazsa bende bu isi bilmiyorum.
tim burtonun Beetlejuice filmi gerçekten beni etkilemiştir. bu filmi eskiden televizyonda verirlerdi ve o zamanlar sadece eğlencelik bir film olarak bakardım.ama daha sonraları aklım başıma gelip izlediğimde çok dahice yapılmış bir film olduğunu anladım.ben filmi izledikten sonra -artık o kadar etkilenmişim ki!- bu filmi türklere uyarlayıp bir film çekmek istemiştim.hayalimde bazı sahnelerini çekmiştim bile. 😀
hasan abinin paylaştığı yazıda çok güzeldi ve yönetmenlik açısından iyi tüyolar veriyor.
saygılar...
big fish'de Tim Burton büyüsünü kaybettiğine inanıyorum.
Aynı gidiyor ama film sanki eski yapıtlarına göre daha farklı,piyasadaki olağan filmler gibi önceleri kendini diğerlerinden ayıran özelliklerinden biraz yoksun gibi geldi bana
böyle düşünen oldumu?
Oyum batman yönünde.
Çizgi romana sadık kalındığına inanıyorum kadrajlar olsun biraz abartılarak yapılan hareketler özellikle Joker karakteri ve oyuncularının seçimleri çok ideal oturur bir film, kafasındaki batmanı ve Gotham'ı olağanüstü güzel anlatmış ve romandaki gibi gölgeleri güzel kullanmış, izlerken çizgi roman tadı uyandırıyor ve buda izleyici bence memnun ediyor..
Bir oyum daha olsa Beetle Juice'a verirdim
*our AC-130 in the air
"mars attacks" benim sıralamamda en sonda yer alır orası kesin ama,birinci nedir?bir efsaneye saygımdan dolayı "batman" derim ben, bence sadece çizgi roman olarak bile kalbimde apayrı bi yeri olan "batman" efsanesine hakkını verebilecek nadir yönetmenlerdendir,hatta en iyisidir tim burton(bir başka nadir yönetmen de david fincher'dır zannımca,keşke bi batman filmi çekse de izlesek...)neyse ki stüdyo iki büyük rezaletten sonra joel schumacher'in (affedersiniz)piç ettiği "batman" serisini elinden almaya karar vermin de biz de adam akıllı bi yönetmenden adama akıllı bi "batman" izleyebilmişizdir.teşekkürler christopher nolan,nihayet anladın warner bros...ama tabii en büyük tebrikler her zamen tim burton'a....
Modern cagin naif masalcisi,buyumeyen cocuktur burton.
BigFish ise aslinda kendisini anlatan (anlayana) olgunluk donemi basyapitidir.Erken donem filmlerinden farkli olarak burada daha duragan ve daha az pesimist bir hava gorulur.
Yine cogu filminde aslinda kendisini anlatmistir cesitli metaforlarla (mesela edward da,mesela batman da mesela edwood da vesaire)
bu filmlere bakarsaniz kendisini anlatamayan bir bas kahraman, ve cesitli nedenlerle onun kotu olduguna hukmeden diger insanlar gorursunuz,ayrica amerikan suburbia hayatina da cok agir gondermeler yapar her filminde.Kahramanlar ve hikayeler hep huzunludur,baskin bir baba figuru yoktur (big fish e kadar)
iste butun bu etkenler aslinda burtonun kendi cocuklugudur, asiri titiz bir aile ve cesitli hastaliklar yuzunden yasitlari disaridaki hayata katilirken o bir odada kitap okuyup kendi yarattigi hayali kahramanlarla oynamak zorunda kalmistir.Yine bu donemde amerikan kasaba hayatinin (Suburbia) tek duzeligine,duzenine ve bu duzenin altinda yatan kokusmusluga (Dedikodu,aldatma,yalancilik,cekememe gibi) da sahit olmustur.Ayrica babasiyla yakin olmamasi da onu daha cok yanlizliga itmistir.
O yuzden erken donem filmlerinde hep bu tur karakterler kullanmistir,
bu zinciri kirip olgunluk donemine gecmesi ise helena bonham carter dan cocugu olmasi yani 'baba' olmasi ve cektigi big fish e rastlar.
Bu film aslinda kendi gecmisiyle barismasi gibidir,ve bir nevi 'simdi anladim' mesajidir.Bir baba olarak artik degisik bir vizyondan bakmaktadir.yani buyumustur.
iste belki birazda bu yuzden filmde 'cogu hayali hikayeler anlatan bir baba' figuru kullanir, yani bu yeni figur yine kendisidir, artik tim burton hayali hikayeler anlatan bir babadir, belki bu filmle ileride kendisi ile cocugu arasinda olusacak iletisimsizlige erken bir aciklama getirmeye calismaktadir.
Film olarak bakildiginda ise bigfish tam anlamiyla bir basyapittir, anlatim teknigi,gercek ile hayal arasindaki ince cizgide rahatlikla gezinmesi gibi ozellikleri bir yana birakirsak,aslinda hem cok neseli hemde cok huzunlu bir hikayedir.Acikcasi bu filmin son sahnelerini gorupte en azindan kendi ebeveynleriyle iliskilerini dusunup kalbi burulmayan,gozleri yasarmayan insanlar varmidir merak ediyorum.
Cunku bu film hem burton un kendisine hemde bize cok onemli bir ders verir, onceden bakipta anlamadigimiz,bize ters gelen,hatta dogrulugunu veya olasiligini kabul etmedigimiz seyler bizim statumuz degisince birden farkli gorunmeye baslar,
tipki bir cocukken babasini anlayamayan ve bu yuzden kin duyan bir cocugun buyuyup baba olup bir baba olarak sorumluluklari farkli bir gozden gormesi gibi.
Dondurma yemek istedigi halde babasi izin vermeyen bir cocuga gore babasi haksizdir ve yanlistir, ama birgun kendisi ayni konuma gelince aslinda bunun bir suru baska nedeni olabilecegini farkeder (parasizlik,hastalanma korkusu vesaire)
iste bu filmin ozu budur.
bu arada nightmare before christmas da tim burton filmi değil,en azından yönetmeni tim burton değil..
bu arada nightmare before christmas da tim burton filmi değil,en azından yönetmeni tim burton değil..
Evet. Nightmare Before Christmas'ta yapımcı olarak görünüyor; ancak hem öykü kendisine ait, hem de yapım aşaması boyunca çok fazla karışmıştı bu projeye. Bu sebeple bu filmi onun yönetmesinden çok onun olması olarak düşünmeliyiz.
Şimdi gelelim büyük resime. Ben de Tim Burton'a hayran olan o kitlenin içerisindeyim. Ankette en sevdiğim filmi seçemedim; çünkü Nightmare Before Christmas, Edward Scissorhands, Ed Wood arasında kaldım. O yüzden bir şeyi işaretlemedim. Öte yandan anket her ne kadar şık yönünden kısıtlı olsa da bir şekilde Batman'ler tek şıkta yazılıp "Planet of the Apes"in konması gerekirdi bana kalırsa. Ben ne kadar sevmesem de "dünyanın en güzel maymunu" dahil pek çok meziyete sahip olan bu filmi de koymak gerekirdi.
Bana göre Tim Burton'ı bu kadar başarılı kılan şey hayallerini olduğu gibi aktarabilmesi. İnsan beyni karmaşık çalışan bir yapıya sahiptir. Rüyalar gördüğümüzde bile bir sürü mantık dışı şeyler, fizike aykırı şeylerle birlikte görürüz olanları. Hayal ettiğimiz şeyler bize %100 fiziki doğruluğu olan kavramlar olarak görünmezler; ama sanatla uğraşan insanlar bunları gerçeğe adapte ederek uyarlarlar. Örnek vermek gerekirse, bir sinemacının aklına "geniş bir kırda gece koşan kız" geldiğinde bunu perdeye taşırken geniş bir kır ve kafasındakinin tasviri olan bir kız kullanır. Halbuki Tim Burton geniş kırı da küçük çocuğu da zihnindeki gibi gerçeklikten uzak ve fiziki kurallardan bağımsız olarak yapıyor. Bu yüzden Edward Scissorhands'de banliyö evleri bu kadar "küt" , bu yüzden Nightmare Before Christmas ya da Corpse Bride'da uzamlar yamuk yumuk.
Daha yazacak dolu şeyim var; ama kendimi tutamıyorum. Bir gidip Ed Wood izleyeceğim.
NOT: İzlememiş olanlar Tim Burton'ın 1982 yapımı kısa filmi "Vincent"ı izlesinler.
bu arada nightmare before christmas da tim burton filmi değil,en azından yönetmeni tim burton değil..
aksine kendisi en burton filmlerinden biridir,karakter cizimlerinden hikaye altyapisina,kuklalarin yapilisina kadar bircok seyle bizzat ilgilenmistir zaten o yuzden 'tim burton s nightmare before christmas' diye gecer.
neden yonetmenin henry selick gozuktugune gelince bu tamamen studyo kurallari ve akademinin koydugu sartnamelerle ilgili, selick zaten vincent kisa animasyonundan beri burtonla beraber calismistir,bir stop motion yonetmenidir. studyo film yasalarina gore bir filmin yonetmeni olabilmek icin setteki toplam calismanin en az belli bir suresi orada bulunmak gerekir,ayni anda yapilacabilecek film sayisi sinirlidir (bazi buyuk yonetmenler bundan harictir).stop motion calismalari da cok uzun zamana yayilan isler oldugundan burton baska islerle de ugrasabilmek icinyasal yonetmenlik isini selick e birakmis ama filmin yaratici olan butun kisimlarini kendi yapmistir.nette bu filmin yapim asamasindaki herseyle nasil ilgilendigine dair bir suru belgesel mevcut.ayrica studyo anlasmalarinda buna benzer bir suru sacmalik mevcut,mesela anlasma yapmis bir oyuncu yonetmen 'action' dedikten sonra ne olursa olsun yonetmen 'cut' diyene kadar role devam etmek zorundadir,uymadigi zaman agir tazminatlar oder vesaire(bu son ornekle ilgili cok garip ve hala taraflarin suskun kaldigi bir ornek jack nicholsonla ilgilidir,nette biraz arastirip olayi ogrenebilirsiniz)
henry selick in gercekten tim burton yapimciliginda ozgurce kendi tarzinda cektigi filmleri merak ediyorsaniz 'james and the giant peach' i seyredebilirsiniz,iste bu filmin yonetmeni gercekten selick tir. nightmare before ise burton un filmidir.
tamam da dediğim gibi yönetmen tim burton değil sonuçta (kağıt üzerinde en azından)
oscar alsa tim burton'a mı gidicekti ödül?
1994 de annie awars die bişey almış ama ödül henry selick e gitmiş,herşeyi burton yaptıysa heralde çıkışta selick burtonun eline tutuşturmuştur ödülü.