Aşağıda küçük, net, basit bir rehber hazırladım. Arri hariç bütün makineleri kullandım ve kurgu renk aşamalarında işledim. Her durumda kamera almak tamamen subjektif bir eylemdir. Aşağıdakiler benim düşüncelerimdir ve bir başkası tam aksini söyleyebilir.
umarım faydası olur.
Bir kamera alacağınız zaman kendinize sormanız gereken soru sadece şudur; ne çekeceğim?
Bu soruya vereceğiniz yanıt işinizi çok kolaylaştıracaktır. Sorunun cevabının ardından diğer detayları düşünebiliriz.
1- hobi olarak videolar çekip, kurgulayıp, sosyal medyada ve youtube'da paylaşacağım.
cevap- çok şanslısınız çünkü alacağınız her alet buna yeterli olacaktır. Telefon bile.
a-ama düşük ışıkta kullanmam gerekecek ve iyi bir lense çok fazla para ayıramayacağım. Ayrıca greenbox da yapmak istiyorum.
cevap- bu noktada bitrate değerinizi 50mbps ile 100mbps arasında tutmakta yarar var. Aynasız alacaksınız demektir bu. Sony ve Panasonic arasında tercih yapacaksınız. Panasonic bütçenizi hem body hem de lens olarak Sony'e göre daha az zorlayacaktır ancak düşük ışıkta Sony 6300'den itibaren tüm body'ler daha başarılıdır. Panasonic'te isoyu güvenle açabilmek için GH5'e çıkmanız gerekir. Bütçenize göre buralarda karar verebilirsiniz. Canon bu kategoride ikinci aşamada devreden çıkıyor çünkü Mark IV'e kadar bitrate durumu 28mbps civarında kalıyor. Bu artık çok eski.
b-Bütün bunları yapacağım ve güzel fotoğraflar da çekmek istiyorum.
Cevap- Bu noktada panasonic'ten tamamen ayrılıyorsunuz çünkü megapiksel değeri çok düşük kalıyor. Sony 6000'den sonraki modeller işinizi görecektir. Fullframe isterseniz bütçenizi yükseltmeniz gerekir. a7s'in ve a7sii'nin mp değeri düşüktür. 6000 sonrası seriden croplu bir body tüm dertlerinize deva olacaktır.
2- yukarıdakileri de yapmak istiyorum ama kısa filmler de çekmek istiyorum.
cevap- birinci seçenek yukarıdaki body'lerden birini alıp kullanmak, kısa film çekeceğiniz zaman üst segmentten bir seti kiralamak.
ikinci seçenek de iyi bir bütçe ayırmak çünkü sadece body ile iş bitmeyecek. Prime lens seti hazırlamanız gerekiyor. 35mm, 50mm, 85mm olmazsa olmazınız. bitrate değerini renk de yapabilmeniz için 100mbps olarak düşünürsek 6300, 6500 A7sii sony'de bulabileceğiniz seçenekler. İlk ikisi croplu diğeri ff bir body. Panasonic'te gh4, gh5 seçenekleriniz arasında. ancak bu noktada fotoğraftan feragat etmeniz gerekiyor. hobi olarak yine çekebilirsiniz.
3- fotoğraf ile işim yok. kaliteli videolar üretmek, kısa film çekmek, reklam işleri yapmak istiyorum.
cevap- lense ve ışığa bütçe ayırdığınızı varsayıyorum. iyi bir bilgisayar da almış olmalısınız. O halde 100mbps'yi de boş verelim ve 8 bit'İn sınırlarından çıkalım. Sony alpha serisine elveda diyoruz. Hala 10 bit ile video çekip fotoğraf da çekebileceğiniz tek body GH5S olarak seçeneklerniz arasında dursun. Onun dışında en ucuza 10 bit prores ve 12 bit raw çekebileceğiniz alet BMPCC olacaktır. Ancak aldıktan sonra etrafını donatmanız gerekiyor. Yakında geliştirilmiş versiyonu çıkacak (2018 eylül)
Bunların dışında sony Fs5 de işinizi görür ancak yukarıdaki aletlerden çok da fazlası yok. FS7 tüm ihtiyacınızı görecektir. Panasonic'te eva modelleri de işinize yarar. Raw'da kararlıysanız BM modellerinden bütçenize göre istediğinizi alabilirsiniz.
Canon burada yok çünkü bu segmentte bu markaların verdiklerini Canon çok daha pahalıya veriyor. O yüzden Canon'dan bahsetmiyoruz.
4- kısa filmle işim yok uzun metraj çekeceğim. Bana güzel bir kamera söyleyin.
Cevap- uzun metraj çekmek için kamera alınmaz. elinizdeki yeterli olursa onunla çekmeyi tercih edebilirsiniz. Sinema filmi çekmek için kamerayı ve diğer ekipmanları kiralamak mantıklı olacaktır.
a-yapımcı da benim yapım şirketi de benim. param da var.
Öyleyse 5k 240 kare raw elde etmek istiyorsanız RED alacaksınız demektir. Eğer daha da çok paranız varsa ARRİ dünyasına uğurluyoruz sizi.
GÜNCELLEME
Vakit buldukça yazıyı detaylandıracağımı söylemiştim. Çözünürlük, fps ve log konularını ilk etapta eklemeye karar verdim. Bunlar tercihlerde en kritik noktalar gibi geliyor bana. Bu kısım ilk kısma göre daha subjektif olacak. Ayrıca yazıyı mümkün olduğunca başlangıç seviyesinde tutmaya çalışacağım.
ÇÖZÜNÜRLÜK
Yukarıdaki maddelerden hangisine dahil olursanız olun muhtemelen alacağınız kameranın 4k çekmesini de istiyorsunuz. Bütçeniz yeterliyse 4k çeken bir makine almak mantıklı olacaktır. Birkaç yıl önce 4k'nın hala zamanı var diyorduk forumda ve artık zamanı yavaş yavaş geliyor. Fakat çözünürlük kesinlikle olmazsa olmaz bir kriter değil. Oluşturduğunuz görüntü çok büyük bir olasılıkla maksimum 1080p olarak izlenecek. Kısacası diğer tüm konularda anlaştığınız bir makineye uzun vadeli bakmıyorsanız 4k'nın eksik olması makul karşılanabilir.
FPS
Saniyedeki kare sayısı ne kadar slow-motion yapabileceğinizin sınırlarını belirler. 24-25 kareyi alt sınır olarak düşünürseniz 50 kare %50 oranında yavaşlama elde edebileceksiniz anlamına gelir. 100-120 karede %20-25 oranına ulaşırsınız. Yine çözünürlük gibi yüksek fps de illaki olsun diyeceğiniz bir olanak fakat 120 kareden fazlasına çok nadiren ihtiyacınız olacağını söyleyebilirim. Eğer özel olarak yüksek oranda slow-mo projeniz yoksa, sizin için ticari değilse, 240 kareye ihtiyaç duymayacağınızı söyleyebilirim. Tabii buna sahip olmak bununla ilgili proje üretmeye olanak sağlar ancak çok az kişinin proje ürettiğini düşünürsek muhtemelen kullanmayacaksınız. Proje üreteceğiniz zaman yine yüksek kare çeken bir makine kiralayabilirsiniz. Bunun haricinde twixtor gibi plug-in'ler ile çok önemli olmayan işlerde aynı etkiyi yaratabilmeniz mümkün.
LOG
Log'un ne olduğunu bilmiyorsanız İlker Canikligil'in Youtube üzerinden yayınladığı bölüme bakmanızı öneririm. Bu yazıyı okuyorsanız muhtmelen giriş seviyesindesinizdir ve henüz log, raw gibi konulara pek aşina değilsinizdir. İlk olarak log'un raw ile hiçbir alakası olmadığını bilmeniz gerek. Alacağınız görüntü hala 8-bit sınırları içerisinde olacak. Log çekmek dinamik aralığınızı ihtiyaç duyacağınız durumlarda artırmak için firmaların ürettiği bir kodu kullanmak diyebiliriz. -yahut bir gamma eğrisi-
Log ne işe yarar?
Işıklılık oranı iki uçta olan bir plan çekmek durumundaysanız burada log kullanabilirsiniz. Bu dinamik aralığınızı genişletmenize ve optimum bir değerle kadrajınızda patlamadan yahut siyahlar içinde kaybolmadan hem ışıklı alanı hem de karanlık alanı yakalamanızı sağlar. Fakat! Log ham haliyle kullanılacak bir görüntü değildir. Log renk yapmanız için fazladan pek bir olanak da sağlamaz. Hala aynı bitrate ile 8-bit çekiyorsunuzdur. Eğer log ile tecrübeniz yok ise post'ta nasıl bir sonuç alacağınızı bilmiyorsanız, çektiğiniz kameranın log'u ile de bilginiz yoksa çuvallamanız muhtemeldir. İlk olarak elde ettiğiniz görüntüyü tekrar olması gereken kontrast değerine geri getirmeniz gerekiyor bunu yaptığınız zaman highlight'lar size pek sorun çıkarmaz ancak shadow ve black'lerde kontrollü bir ışık yapmadıysanız oraları ya alt sınıra çekmek çekeceksiniz ya da gelecek olan banding ile mücadele etme yolu bulacaksınız.
Peki Log gerçekten ne işe yarar?
Bu noktada asıl olaya giriş yapıyoruz. Log güzel bir şeydir; eğer ışık yapıyorsanız. Hatta eğer çok doğru ışık yapıyorsanız log'a da ihtiyacınız yoktur. Ayrıca log ışık yapmayı öğrenmek için size güzel bir alan açar. Film döneminde elde edilecek görüntü bilinmediği için her şey görüntü yönetmeninin pratik bilgisine göre ışıklandırmadan geçiyordu. Nasıl bir ışık yaparsa nasıl bir görüntü alacağını referans görüntü olmadan biliyordu. Şimdi dijital dünyada log'a da raw'a da lut atayabiliyor ve tam olarak olmasa da nasıl bir görüntü elde edebileceğimizi ya lcd'den ya da monitör'den görebiliyoruz. Eğer lut atayan bir kameranız yoksa, log çekerek dinamik aralığınızı 8-bit içinde genişletmek istiyorsanız, sinematografi içerisinde ışığın önemini keşfetmeye başladıysanız ve ışık yapmayı öğreniyorsanız olmanız gereken yerdesiniz.
Son olarak, yazıya zaman içerisinde gelen sorulara göre eklemeler yapacağım ve tüm bunları tek bir cümleyle özetleyeceğim. " En iyi kamera sahip olduğunuz kameradır." Forumun büyük bir çoğunluğu sadece sinemayla ilgileniyor ancak günümüzde görsel içerik çok büyük bir ticari alan haline geldi. Pek çok kişi sinema filmi çekme hayaliyle görsel içerik üreterek geçimini sağlıyor. Ben de onlardan biriyim. Her alanda olduğu gibi burada da çok fazla çalışmanız gerektiğini, elinizde ne varsa onunla her zaman bir şeyler üretebileceğinizi bilmeniz gerek. Sürekli olarak pratik yapmalı, kurguyu, ışığı, kompozisyonu, kamera hareketlerini öğrenmeniz gerekli. Ayrıca üretmek istediğiniz şeyde çok fazla araçla muhatap olmak zorundasınız. Bu araçların nasıl çalıştığını, kısacası teknik konuları bilmeniz gerek. NBC bir röportajında "teknik bilmezsen teknik adamlara muhtaç kalırsın" der.
Bir kamera alırken esasında bir yatırım yapıyorsunuzdur. Kullanmayacağınız özellikler bir anlamda havaya savurduğunuz paranızdır diyebiliriz. Body işin küçük bir kısmıdır.
Şimdilik kolay gelsin.
Sabitleyelim. Bunun dışında da kim hangi kamerayı alayım acaba tarzı başlık açarsa izin vermeyelim. Buraya yazsınlar. Böylece birikir de.
Ben de böyle bir video hazırlayacağım zaten, JeanG'nin deneyimlerinden de referans alırım.
Budur, çok güzel olmuş.
Sabitleyelim. Bunun dışında da kim hangi kamerayı alayım acaba tarzı başlık açarsa izin vermeyelim. Buraya yazsınlar. Böylece birikir de.
Ben de böyle bir video hazırlayacağım zaten, JeanG'nin deneyimlerinden de referans alırım.
tamam ben de vakit buldukca detaylandiracagim o zaman burayi. çözünürlük, fps ve diger mevzulara da girerim.
canon magic lantern direk çöpe atmışsın..
canon magic lantern direk çöpe atmışsın..
bu dönemde canon almayı hiçbir şekilde doğru bulmuyorum.
JeanG , Ursa Mini 4k veya 4.6k hakkında izlenimin ve düşüncen nasıl?
Yalnız alırsam Cine lenslerle değil, Canon L serisi lenslerle kullanacağım biraz zorunlu olarak.(16-35, 24-70, 70-200) Çünkü fotoğraf da çekimlerimde önemli bir yer tutuyor ve halihazırda Canon MarkIII kullanıyorum. Videolarda Ml Raw ile aslında oldukça memnunum ama bildiğiniz sıkıntıları var.
Oraya geçemezsem video için Sony A7 SII de düşünülebilir ama onların da metabones ile Canon lenslerdeki performansı nasıl olur biraz endişelerim var.
Bu iki seçenek dışında yine Canon lenslerle kullanılmak şartıyla başka alternatif var mı?
ben kuzeyemir
yine ne cekeceginize bagli. ben sony ile metabones kullandim. gozle gorulur bir fark yoktu. fark zeiss lens ile canon lens arasinda vardi mesela.
s2 8bit bir alet mark3 ile raw calisiyorsunuz ursa dusunuyorsunuz ama s2 de dusunuyorsunuz rawa ne kadar ihtiyac duyuyorsunuz bu onemli. ya da raw cekerken ne tarz cekimler yapiyorsunuz gimbal ne kadar onemli fps ne kadar işinize yariyor. bunlara gore ihtiyacinizi karsilayan kamera almaniz gerekir. s2 de guzel kamera ursa da ama cok farklilar
Bence bu aralar raw almadan evvel durmalı, çünkü prores raw geliyor.
Onu bir beklemek lazım. Raw kalitesini çok daha düşük dosyalarla verebileceği söyleniyor.
Hep raw çekiyorum JeanG . Kapladığı yer ve dönüştürmede yaşanan büyük zaman kaybı çok ağır elbette. Düğün kliplerde fps bir hayli önemli elbette. En azından bir 50 fps şart oluyor çoğu sahnede. En çok da kullanım kolaylığı için s2 olabilir diye düşündüm. Filmlerim için ise Mark 3 ün yerine ursa mini mantıklı geldi. Tabii KEzzAP ın dediği raw formatı da yeni duydum. çok iyi olur dosya boyutlarının küçülmesi. Sonyden s2 nin devamı yeni bir makine beklentisi de oluştu sanırım artık.
Bilemiyorum doğrusu, tam olarak ne istiyorum
ben kuzeyemir
Birçok kişinin aradığı şeyi Pocket-2 sunacak gibi.
Şu an herkes durdurmuş durumda alımları. Pocket'i bekliyorlar.
Prores Raw da olacak onda sanıyorum.
Ben 3. maddeye dahil oluyorum fakat fotoğraf çekmek de istiyorum. Eylül ayında gelecek olan BMPCC'in fotoğraf kalitesinden bahseder misiniz? Çünkü bildiğim kadarıyla yeni gelecek olanda fotoğraf çekebilme özelliği mevcut.
Henüz görmediğimiz bir şey olduğundan konuşmak güç. 4K olacağını biliyoruz çözünürlüğünün o kadar.
Hep raw çekiyorum @JeanG . Kapladığı yer ve dönüştürmede yaşanan büyük zaman kaybı çok ağır elbette. Düğün kliplerde fps bir hayli önemli elbette. En azından bir 50 fps şart oluyor çoğu sahnede. En çok da kullanım kolaylığı için s2 olabilir diye düşündüm. Filmlerim için ise Mark 3 ün yerine ursa mini mantıklı geldi. Tabii @KEzzAP ın dediği raw formatı da yeni duydum. çok iyi olur dosya boyutlarının küçülmesi. Sonyden s2 nin devamı yeni bir makine beklentisi de oluştu sanırım artık.
Bilemiyorum doğrusu, tam olarak ne istiyorum
düğünde raw çekmek bence çok gereksiz. a7s2 ve zeiss 35 1.4 ile çok güzel kotarırsınız ben bu ikiliyi çok kullandım. bunun yanına da ursadansa pocket2 alın. ama böyle bir kombinasyon yapacak olursanız mft'den yürümek çok tasarruf sağlar. düğün için panasonic bir body ve pocket2 de nitelikli işler için olursa mft lenslerinizi ikisinde de kullanabilirsiniz. zeiss lensler çok güzel fakat totalde masrafı mftye göre baya yükseliyor.
ben de bu yaz reklam işleri ters gidince düğün çekmek durumunda kaldım. gh3 ile çekiyorum şu an, gh4'e yükseltip bir de pocket 2 alıp lensi ortak kullanmaya karar verdim.
ek olarak kamera alma arifesinde olan ve kafası bir şeylere takılan arkadaşlar bu noktaları söylerlerse onları yazıya ekleyebilirim.