Çok faydalı bulduğum ve muhtemelen bundan sonra da ders anlatımında kullanacağım bir yazılım:
İnanılmaz ilginç bir programmış.
Bu programdan nasıl haberiniz oldu? Benzer, bu tarz simülasyonların listelendiği, incelendiği bir web sitesi mi var?
Ben yabancı forumlarda, gruplarda da aktifim ve piyasada ne oluyor ne bitiyor yakından takip etmeye çalışıyorum. Bu programı da görüyordum, bir türlü inceleme fırsatım olmamıştı. Sonra yapan firmanın Alman bir firma olduğunu gördüm, irtibata geçtim, incelemem için 90 günlük bir kopya verdiler. Benzer simülasyonlar var mı bilmiyorum, ama gördüğüm bu en kapsamlısı ve en çok kullanılanı.
Bu başlık sayesinde haberdar olduğum, ışık simülatörü ya da fotoğrafçılık simülatörü olarak tanımlayabileceğimiz bu programın yaklaşık 3 saat deneme sürümünü inceledim. Açıkçası inanılmaz da hoşuma gitti. Benim gibi sürekli olarak "ışığı nasıl ayarlasam?" soruları soranlar için bulunmaz nimet. Tek handikapı sanırım pahalı olması. O da Türkiye'de yaşadığım ve TL kazandığım için bana pahalı geliyor, yoksa sunduğu imkana göre pahalı demek haksızlık olur.
Bu simülasyon tabii ki neyi nasıl yapacağını çok iyi bilen tecrübeli bir profesyonelin ilgi alanına girmeyecektir (eğer ders vermiyorsa). Ancak fotoğraf ya da sinema ile ilgili bir bölümde okuyan ve eğitim süresince yeteri kadar pratik yapma ve becerilerini geliştirme fırsatı bulamayan gençler için çok güzel. Kendi stüdyosu olmayan, freelance olarak stüdyo çekimleri yapan, mesleğe yeni başlamış, pek tecrübeli olmayan kişileri de çekimler sırasında yaşanılan streslerden kurtarabilir. Çekime başlayana kadar tekrar tekrar ayarlanan ışıklar ve uzayan test karelerinin çekimleri mankende ve/veya müşteride bir süre sonra sıkılma/yetişecek mi acaba telaşı/bu fotoğrafçı da amatör mü ne gibi etkiler uyandırabileceğinden, bu fotoğrafçı kitlesine ilaç gelecek bir program. Evinde sakin sakin yap denemelerini, Google'a, sağa sola da saatlerce sormana gerek yok. Ayrıca kendi stüdyosunu kuracak olan, ekipmanlarını stüdyosuna göre seçecek olan fotoğrafçılar için de çok kullanışlı. Kendi stüdyonun mekan ölçülerini kur programda, ekipmanları yerleştir, uzaklıkları hesap et, ne nereye sığar, o ışığın gücü yeterli mi... Hepsini ölç, tart.
Programın Türkçe dil desteği yok, Türkçe olarak pek bir rehber/kaynak da yok ancak programı öğrenmek ve kullanmak son derece kolay. Ayrıca ciddi bir sistem/donanım da gerektirmiyor; Photoshop kullandığınız, video kurgusu yaptığınız ortalama bir bilgisayarda gayet düzgün ve yüksek ayarlarda çalışıyor.
Programla ilgili en beğendiğim özelliklerin başında, kurduğunuz setin planını PDF ya da JPEG olarak çıktısını alabilmeniz geliyor. Programın topluluğunda bir sürü kullanıcı/fotoğrafçı kendi kurulumlarını ve aldıkları sonuçları yayınlamış, oralardan da bayağı bir şey öğrenebiliyorsunuz. Kendi hazırladığınız planı da direkt olarak yazıcıdan yazdırabilir, çekime yanınızda götürüp asistanınıza "bu kurulumu yapacağız, bu ayarlarda yapacağız, alacağımız sonuç da bu olacak" diyebilirsiniz. Bu aynı zamanda bize bir tümden gelim imkanı da tanıyor. Müşteri bize "bu pozu istiyorum" diye örnek mi verdi, deneye yanıla onu elde edebiliyoruz. Ben merak ettiğim, tecrübe etmek istediğim bir kaç planı yaptım mesela, sonuçların istediğim gibi olmayacağını görüp ders çıkardım kendime, iyi oldu. Bu arada programda sadece model çekimi de yok, ürün çekimi de yapabiliyorsunuz, dekorlar da çok sayıda. Kendi duvar kağıtlarınızı, fonlarınızı falan da PNG formatında programa ekleyip kullanabiliyorsunuz.
Ne diyeyim, keşke ünlü olsaydım da programın yapımcılarından reklam parası isteseydim, o kadar tanıtım yaptım bedavadan. 🙂
15 günlük deneme süresinin sonunda satın alır mıyım almaz mıyım emin değilim ama kesinlikle göz atmaya, denemeye değer.
Benim de programı incelerken aklıma sen geldin, çok işine yarar diye düşündüm. İşleri ilerletirsen bence yatırım yapmalısın, çünkü uzun vadede sana daha fazla şey kazandırır.
Bu arada konusu açılmışken kullandığınız hiçbir programı, desteği olsa bile Türkçe kullanmayın. Benim telefonumdan her şeyime, her kullandığım şey İngilizce, çünkü dünya teknolojisiyle çalışıyorsanız, bu dili en azından terimler düzeyinde anlamalısınız.
Yok ben zaten telefonumdan Photoshop'a kadar her şeyimi İngilizce kullanıyorum, bazen bazı insanlar özellikle dil desteği sorabiliyorlar diye yazdım.
Çok güzel bir video olmuş, eline sağlık. Bence son derece de benzemiş. Denis Villeneuve ve Nicolas Winding Refn gibi yönetmenlerin filmlerinde sert ve kontrastlı ışık kullanımı yaygın. Çoğu görüntü yönetmeni için "riskli" denebilecek renklerde ve tonlarda çekimler gerçekleştiriyorlar. Dediğin gibi ışığı parçalı kullanmak zor bir şey, hatta bu filmi izlerken(özellikle aksiyon sahnelerinde), "ne kadar karanlık çekmiş" dediğimi de hatırlıyorum. Sonuç olarak bence güzel bir teknik.