arkadaşlar iç mekan ışıklandırması için bazı projektör çeştileri varmış bunlar ile daha önce çalışmadım bunların çeşitlri nelerdir (wattları ne olacak ampül ömürleri nasıldır soft yada direkt hangisini nerde kullanacaz...) hangi doneleri aramam lazım netteki adresleri nerelerdir nerlerden ışıklandırma tekniklerini öğrenebilirim ayrıca tanıtım ve reklam filimlerindeki teknik bilgileri bulabileceğim kaynaklar veya tecrübeler varmıdır gibi birtakım acemi sorulara yanıt vercek hayırseverlere şimdiden teşekkürler 🙂 merakla yanıt bekliyorum...
sağol "beetlejuice" iyi bir çözüm olabilir. peki soft box olarak nasıl bir çözüm bulabiliriz (buyrun beyinfırtınasına) mesela on taraflarına buzlucam veya aydınger uyarlayabiliriz ayrıca helojenlerin kelvin değeri düşük olması lazım yani sıcak tungsten ışığı gibi. ayrıca yüksek bir işik kaynağı arzettiği için belki ışık istediğimiz sıcaklık değerindedir ışığın olması gereken sıcaklık değerleri veya uygun ışık kaynakları hakkında daha fazla bilgisi olan yokmu acep...
En güzeli aydıngel olur bence.
*our AC-130 in the air
florasan ışığı iyi değilimi ark sizce ki artık bütün dizilerde klplerde florasan ışığı görüyorum gerçi normal bir florasan değildir amawatt olarak yani
ben nacizane beyaz ışık kullanmayın derim.
nico brader "florhasan" ışıklar renklerin değişik dalga boylarıyla karşılaştırır kameramızı buda kimi için değişik atmosfer yaratabilir ama bir tanıtım flimi çekeceksen müşterinin kafası pek bu atmosferi tutmuyo canlı ve sıcak renkleri görmek istiyor benim istediğim işin teknik bilgilerle desteklenmiş asıl cevabı nerde o cavap bilen var mı?
thunpax sen sarı ışık kullanmışın ve filminde de sarıyı biraz arttırmışın eski film görüntüsü olayı falan güzel hata çok güzel eywallah da filmin ham görüntüsü nasıl? gerçekten merak ettim. bi kaç tungsten ışıkla nasıl bi görüntü oluyo. eğer mümkünse bi video parçası koyar mısın.
beetlejuice senin halojen ile yaptığın cekimlerinden bir örnek var mı ayrıca olayı biraz daha abartıp halojenlere dimmer uyarlayıp ışık şiddetini akımla oynayarak kontroledebiliriz gibi geliyor bunun araştırnmasını yapalım bakalım ne sonuç çıkacak...
Thunpax dostum dimmer şemasını gönder de bir bakalım ben boludayım elktronik parçaları ankaradan alabilirm birde biri bana rapidshare den nasıl download yapılacağını anlatırsa uykularım artık deliksiz olacak 8)
thunpax saolsın abi. ben baya beğendim bence gerçekten net, başarılı bi görüntü. hi8 den alınan en yüksek kalite bu demişsinde açıkçası benim beklediğimden daha iyi çıktı 🙂 tekrar saol thunpax.
birde biri bana rapidshare den nasıl download yapılacağını anlatırsa uykularım artık deliksiz olacak 8)
linke tıkladığında ilk açılan sayfada aşada free yazan bi buton var ona bas. sonra açılan sayfada aşada bi geri sayım görceksin. genelde 28-30 sn den geri sayıyo. onu bekle bitince bi kutucuk açılcak. 3 tane harf yazıyo olcak orda (gerçi sayıda oluyo) onu yandaki boş yere yaz ve başlat downloadı. bööle işte anlatabilmişimdir umarım 🙂
hadi uykunun tadını çıkar 🙂
Selamlar.
Nacizane yaptığım ışık sistemini size göstermek istedim. her türlü avantaj ve dezavantajlarını sıralayacağım
Avantajları
Resimde de göreceğiniz lambalar genelde dış mekanda cephe aydınlatmasında kullanılıyor.özellikle çektikleri watt/s başına en iyi aydınlatmayı sundukları için iç veya dış mekan çekimlerde benim seçimim oldu
İçinde 250W Osram Powerstar HQI-T 250W/D lamba var
5200Kelvin değer veren bu lamba aldığı 250W a karşılık 19000 lümen ışık veriyor normal bir 100W akkor flamanlı lambanın 1600 lümen verdiğini söylersem sanırım oransal olarak gözünüzde canlanır.
gün ışığına oldukça yakın bir ışık veriyor
Dezavantajları
Dimmerlenemiyor. iç mekanda ışığı azaltmak için bir beyaz banelden yansıtmak veya konudan uzaklaştırmak gerekiyor. (dar mekanlarda farklı tip lambaları aynı armatür içinde kullanarak belki istenilen değerlere ulaşılabilir. )
lamba start aldıktan sonra doğru renkleri verebilmesi için 15 dakika ısınması gerekiyor eğer aşırı ısınırsa (ki bu 4-5 saati bulabiliyor.) lamba kendi kendini kapatıyor ve yarım saat zorunlu mola vermeniz gerekiyor.
Biraz ağırlar. arkadaki kutu içinde büyük bir balast (sanırım bakır trafo gibi birşey) ve ignitor die (ateşleyici) iki parça özellikle basalt tek başına tüm lambanın ağırlığının 7/10 unu oluşturuyor.
Isınıyorlar fakat halojen ile karşılaştırınca oransal olarak çok da fazla diil
Uyarı: Bu tip lambalar her ne kadar "reduced" deseler dahi, biraz UV Radyasyon yaymaktadırlar. uzun araştırmalarım sonucunda bu tip UV radyasyona en iyi çözümün ışık ile konu mesafesi olduğunu öğrendim. lambaya yakın çalışmayın mümkünse endirekt kullanın ve asla içinde yanan ampule çıplak gözle bakmayın.
Aşağıdaki resim 4 temmuz 2006'da beyoğlunda katıldığım bir klip çekiminden kullanılan lamba bana ait.
valla öle bir soru ki ben 3 senedir ışık dersi görüyorum hala öğrenemedim:D
3 senedir ışıkcılık yapan bir arakdaşım var onu çağırıyorum ışık için:D
bu bir mushraPPa mesajıdır
Mehmet Oğuz Köroğlu
beyler bu ýþýklarý yaptýnýz hepiniz de güzelce paylaþtýnýz teþekkürler. Benim katacaðým þey ise ýþýðýn terbiye edilmesi.
Yani profosyonel ýþýk setlerinde bulunan ýþýðýn yönünü ayarlamaya yardýmcý olan paneller aslýnda iþin en can alýcý tarafý. Iþýðý geniþ bir yüzeyde yaymak ya da bir noktaya kanalize etmek ýþýk hüzmesi yaratmak falan filan için bu her ýþýk etrafýna takýlan 4 adet katlanabilir ufak kapak gibi paneller gerekli.
Ayýrca günzdüz çekimlerinde ister iç mekan ister dýþ mekan olsun eðer çekim yapýlan yerde bir pencereniz varsa ben derim ki bir yansýtýcý alýnýz bir çok sorununuzu o çözsün. Nerdeyse bir ayna gibi çok ýþýk yansýtan ama ýþýðý diffuze edip yani daðýtýp yansýtan yumuþakça sert gölgeleri hafifleten çok hafif pýt diye katlanýp küçülebilen pratik bir aparat.
Þimdi bende bir ýþýkçý arkadaþ ýþýk setini ve yansýtýcýsýný unuttu. Ben bi garaja inip bunlarýn fotoðraflarýný çekip buraya koyayým...
KKYMN
Evet arkadaþýn ýþýk seti budur.
Ýlk fotoðraftan itibaren tanýtayým.
Bu yansýtýcý. Katlanmýþ ve torbasýnda.
Torbasýndan çýkardýk. Katlanmýþ duruyor hala.
Pýt diye açýldý ve birden kocaman bir yansýtýcýya dönüþtü. Þu anda gümüþ tarafýný görüyoruz. daha bi ayna gibi yansýtan tarafý bu.
Yansýtýcýnýn bu yüzü diðer yüze göre daha bi soft. Direk beyaz. Daha yumuþak bir yansýtma için kullanýlýyor bu tarafý.
Bu ýþýk setinin çantasý. Bütün ýþýk setinin parçalarýný tek bir ufak portatif çantada toplamýþlar.
Çantayý açýnca karþýmýza 3 adet ýþýk çýkýyor. Kaç watt olduklarýný bilmiyorum ama 800 watt diye hatrlýyorum.
Iþýklardan birini çantadan çýkarýp 4 adet katlanmýþ panelini açtým. Þekil bu.
Çantanýn önündeki fermuarlý gözde 3 tane de ayaklýk var. Çok pratik þekilde katlanýp 3 tane ayak buraya þýðabilmiþ.
Iþýðý ayaklýðýna taktým. Arkasýndaki bilgileri görüyoruz. Açkapa tuþu ve spot ayarý falan var. Tam ben de bilmiyorum o ayarý saða sola çekinnce ne oluyor.
Ayaklýk ve ýþýk bir arada.
Iþýk bakýyo.
Ýþte can alýcý paneller ýþýðý þekilden anlaþýlabileceði gibi yönlendirebiliyor.
Bu da bir baþka panellerin katlanmýþ þekli.
Kýsacasý olay bu.
KKYMN