Forum

Rode Videomic Stere...
 

Rode Videomic Stereo Pro Ses Kaydı Hakkında

7 Gönderi
2 Üyeler
1 Likes
1,577 Görüntüleme
(@zerkal0)
Gönderi: 4
Başlığı açan
 

Merhaba,

Bir belgesel çekiyorum. Konuşmayı sonradan rode videomic stereo mikrofon ile alacağım. Ama bunu nasıl yapacağımı bilmiyorum. Kameranın kayıtta olmadığı ses kayıtları olacak. Acaba yine kameraya bağlayıp (canon 60d) öyle ses kaydını mı alsam? Sonra bilgisayarda ayırırım diye düşündüm ama sizlerden teyit alayım istedim. Çünkü elimde zoom ya da muadili ses kayıt cihazı mevcut değil. Iphone'da iyi bir stereo ses kaydı alan app biliyorsanız da söylemeniz çok makbule geçer. Ama aynı kaliteyi alabilir miyim, bunu da bilmediğimden sorayım istedim.

Bir diğer sorum da aslında son söylediğim konuyla alakalı. Şöyle ki, aynı mikrofon Panasonic DVX-100 kameramda da aynı performans verir mi? Bilmediğim için soruyorum. Yani bu kamerada da iyi bir stereo ses alınabilir mi, kamera mikrofonun aldığı sesi etkiler mi asıl sorum bu. 

Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim, benim için çok kıymetli olacak. Bu değerli siteye çok eskilerden beri üyeydim fakat ne nickimi hatırlayabildim ne şifremi. 🙂 Sevgiler.

 
Gönderildi : 20/02/2023 1:09 pm
(@spidervis)
Gönderi: 1242
Admin
 

Önce ikinci paragrafı cevaplayayım. Hayır, kamera mikrofonun sesini etkilemez. Cep telefonu paraziti gibi istenmeyen sesler ekler belki fakat bunu da denemeden bilemeyiz. Normal şartlarda sorun olmaz ancak dezavantaj olarak, mikrofonun ses kaynağına uzaklığı, kamerayla eşit olacak. Yani daha yüksek ses almak istediğinizde, mikrofonla birlikte kamerayı da yaklaştırmanız gerekecek. O yüzden bu şekilde fazla kullanılmıyor.

İlk paragraftaki soruyu net anlamadım. Görüntüleri çekip, ses kayıtlarını sonradan alarak aslında dublaj yapacaksınız, doğru mu anlıyorum? Öyleyse bu yaptığınız işleme ADR deniyor, yani automated dialogue replacement. Bu şekilde arayıp daha fazla dokümana ulaşabilirsiniz. Sonradan kaydedilen seslerle, önceden çektiğiniz görüntülerin seslerini kurgu programında birebir eşleştirmeniz gerekiyor. Bunu yaparken ses dalgalarına bakarak iki farklı sesi eşleştirmeyi deneyebilirsiniz. Karakterlerden görüntülerle eş zamanlı birer kayıt performansı almanız zor olacaktır. Aynı kaydı defalarca alın. Bu arada böyle farklı ses kayıtlarını otomatik eşleştirmeye yarayan yazılımlar var ama gayet pahalı şeyler ve kırılmış versiyonlarına bakmanı hiç tavsiye etmem çünkü bildiğim kadarıyla hiçbirinin son sürümü doğru düzgün kırılmadı ve ortalıkta dolaşan dosyalar güvenilir değil. Ben yine de bildiklerimin isimlerini yazayım; Pluraleyes, Revoice Pro, VocAlign ve Syncaila.

 
Gönderildi : 20/02/2023 9:59 pm
(@zerkal0)
Gönderi: 4
Başlığı açan
 

Spidervis, merhaba sayın hocam çok çok teşekkür ediyorum, detaylı açıklama için minnettarım. Senelerdir buradan insanlara bilgi aktaran ve deneyim paylaşan insanlardansınız, hakkınızı helal edin. 🙂

Belgesel konusu şöyle hocam, görüntüler tamamen mekanlar üzerinden gidiyor. Yalnızca bir seslendirmen var ve kendisi herhangi bir sahnede, sekansta yer almayacak. Bu biçimde konuşmaların kaydı nasıl tutulabilir diye sormuştum esasen. Bunu nasıl yapmam uygun sizce, kişinin konuşma kaydını bu mikrofon ile hangi metotla alayım?

İkinci paragraf için bir küçük sorum da, kamera mikrofonun stereo durumunu da etkilemiyor değil mi hocam? Bahsettiğim kamera mini dv bir kamera olunca bunu da sorayım istedim, teşekkür ediyorum. 🙂

 
Gönderildi : 21/02/2023 7:59 am
(@spidervis)
Gönderi: 1242
Admin
 

Rica ederim, hakkım helaldir. Zaten ben de bu forum vesilesiyle öğrendiklerimi aktarıyorum.

O zaman sizinki ADR değil 🙂 İşlem kolay. Mümkün mertebe temiz bir kayıt olması lazım, stüdyo ortamına ne kadar yakın olabilirse o kadar iyi. Yani dış sesler ve yankı minimum seviyede olsun. Sonra kurguda istendiği gibi kullanılabilir.

Ses kayıtları mono yapılır. Stereo kayıt için iki adet mikrofonu uygun açıyla yerleştirmek lazım. Sizin mikrofonda stereo kayıt özelliği aslında dual monodur. Yani aynı sesi ikinci kanala kopyalayarak kaydeder. Aynı şeyi kurguda yapmak da mümkün. Kısacası, kamera stereo durumunu da etkilemez. 

 
Gönderildi : 21/02/2023 9:47 am
(@zerkal0)
Gönderi: 4
Başlığı açan
 

Hocam tekrar teşekkür ederim, sağ olun var olun. O halde mikrofonu Canon 60'ye bağlayıp mümkün mertebe izole bir odada kaydı alıyorum. 🙂

Peki hocam dual mononun mono ses kaydından farkı ne?

 
Gönderildi : 21/02/2023 1:14 pm
(@spidervis)
Gönderi: 1242
Admin
 

Mono, malum tek kanallı ses ve kurguda bunu olduğu gibi atıp öyle unutursan, oradan aldığın videoda ses sadece ya sağdan ya da soldan gelir. Kulaklıkla falan dinleyene işkence olur. Dual mono, aynı ses kaynağından alınan sesin sağa ve sola panlanmış hali. Yani bu kaydı olduğu gibi alıp stereo kanala atmak yeterli olur. Kurgudaki işi kolaylaştırır.

 
Gönderildi : 21/02/2023 2:01 pm
(@zerkal0)
Gönderi: 4
Başlığı açan
 

Çok teşekkür ederim hocam, sağ olun var olun. 🙂

 
Gönderildi : 21/02/2023 2:57 pm
spidervis reacted
Paylaş: