Forum

Senaryo piyasasi..

20 Gönderi
10 Üyeler
0 Reactions
7,296 Görüntüleme
(@anonymous)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Öncelikle merhaba..
Aklima bir sey takildi..
Uzun bir süredir bir senaryo üzerinde calismaktayim..
Farzedelimki süper manyak, dehset, acayip bir senaryo yazdim. Bu senaryoyu hangi yapimci alip okur? Senaryomu nasil pazarlarim? Bu konular hakkinda bana detayli bilgi verirseniz cok sevinirim..

 
Gönderildi : 15/04/2006 6:14 am
(@dv-art)
Gönderi: 0
 

ilk once noterden tescil ettirmelisin,sonra ulasabilecegin butun yapimcilara okutursun,ama sana super mega gelen senaryo baskalarini hic etkilemezse de sasirma,yillarin dahi senaristlerinin senaryolari bile defalarca duzeltmeden gecerken tecrubesiz birisinin senaryosunun ilk anda begenilmesi olacak is degildir, ama yilmadan devam etmek lazim.

senaryodan ciddi para kazanmak ise (turkiyede) eger cok cok bilinen,unlu biri degilsen imkansiz otesi.

 
Gönderildi : 15/04/2006 6:33 am
(@anonymous)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

tsk ederim..

 
Gönderildi : 15/04/2006 6:46 am
(@alone)
Gönderi: 76
 

Konudan alakasız olacak ama iyi bir senaristin kazanacağı Türkiye piyasasında
(hemen hemen) haftalık 3 bin dolarla 5 bin dolar arasında değişiyor (Tutan dizilerde) Ayrıca ücrette anlaşıpta parasını alamayanların iddiaları da ortalığı aldı götürüyor.Ama yine de işini güzel yapıp karşılığını alanlarda var elbette..

 
Gönderildi : 18/04/2006 11:10 am
(@dv-art)
Gönderi: 0
 

ama bosa heyecanlandirmayalim bu bahsedilen paralar ve kisiler zaten bu piyasada herkesin tanidigi,zaten pekcok basarili ve populer is yapmis,sinirli sayida kisiden ibarettir.
yeni baslamis biri eger deha degilse yillar boyunca bu paralari sadece ruyasinda gormeye devam eder.

 
Gönderildi : 19/04/2006 9:48 pm
(@hassonya)
Gönderi: 0
 

ilk başta düsüncede para olarak c1kmamak laz1m bence. tabiki para önemli ama ilk amac kesinlikle para olmamal1 bana göre. ufaktan kendini kabul ettiricen insanlara.ne bilim belki bir asistanl1k al1rs1n bir konum edinirsin. önce iyi birseyler yap1can ondan sora para sati gelir. bir süre sonra tan1n1nca o zaman semereyi toplars1n.

samimi olmak gerekirse. o sekilde düsünürsen harcarlar herhalde o piyasada. çünkü sektör belli basl1 kisilerin elinde. dv-art 1nda dedigi gibi sana deli gelen bir senaryo baskalar1n1n hiç ilgisini çekmeyebilir. kap1dan çevirebilirler. k1r1labilirsin.

bu sadece benim sahsi fikrim. insallah düsündügün gibi basar1ya ulas1rs1n. hayallerin ucunu b1rakmamak laz1m. denemeden hiçbir seyin sonunu bilinmez ve el öpmeyle de ag1z kirlenmez..

sayg1lar1mla...

 
Gönderildi : 20/04/2006 3:36 am
(@dv-art)
Gönderi: 0
 

cok dogru sozler,hassanoya tamamen katiliyorum,
ben zaten uyariyi yeni ve cok buyuk hayallerle baslayanlar icin uyari olarak soyledim,yani 300milyon dolarlik senaryolardan once 30 dolarlik ufak islerle baslamak her zaman iyidir.ozellikle su anda dunyada guerilla,indy film making gibi akimlarla insanlar 300-500 dolara filmler yapmaya ugrasirken.

 
Gönderildi : 21/04/2006 4:05 am
(@ispider)
Gönderi: 0
 

cok dogru sozler,hassanoya tamamen katiliyorum,
ben zaten uyariyi yeni ve cok buyuk hayallerle baslayanlar icin uyari olarak soyledim,yani 300milyon dolarlik senaryolardan once 30 dolarlik ufak islerle baslamak her zaman iyidir.ozellikle su anda dunyada guerilla,indy film making gibi akimlarla insanlar 300-500 dolara filmler yapmaya ugrasirken.

evet Dv-art kardeş haklısın..o "300 milyon dolarlık" bahsi bana ait 😀 bende ilk katıldığım zaman foruma. böyle "300 milyon dolarlık senaryo yazıyorum" diye hop diye atladım, tabi biraz fazla zıplayınca kafayı tavana geçirdik.işte bu kafayı geçirme noktası çok önemli...her şeyi bırakıp hayallerini çöpemi atacaksın gerçekleri görüp ona göre daha bir azimle mi bu işe sarılacaksın..ikincisi her zaman daha iyi ben şu an onu yapıyorum..sağolsun arkadaşlar gerekli açıklamaları yaptı.eğer bu işi yapacaksan küçük şeylerle girilmeli, bu işle uğraşan herkes için geçerli bu..ünlü yönetmelere bak mesela JAMES CAMERON hop diye çekmedi TERMİNATÖR ü, gençliğinden beri bişeyler yapmaya çalıştı.yoğruldu yoğruldu sonunda pişti piyasanın içinde.. hazır olduğunu hissettiğin anda, yolun açık olsun her şey daha önce yaptıklarına ve yapacaklarına bağlı..... bende farkındayım bunun ve yaza el atıyorum kısa filmlerle, ama genede o "300 milyon dolarlık senaryoyu" şu anda bitirmek üzereyim.bu işler böyle fikir kapını çaldımı hazır ve dikkatli olmalısın..kim bilir belki bir gün sen çekersin dünya hali bu ne olacağı belli olmaz...sen genede yaz senaryonu çok dikkatli ol, yani bir senaryoyu yazarken her boyutunu düşün sadece yazmakla olmaz.bu filmi kim ? niye ? aşağı yukaru ne kadar bir meblağya ? çekecek..siyasi yönü varsa sorun olurmu ?..mesela kızıl derililerin yok ediliş sürecini, amerikan vahşetini konu alan bir senaryoyu hollywod da çekecek bir yapımcı çok, çok, çok, çok, zor çıkar hatta çıkmaz..bunları bilirsin zaten..o yüzden iyi düşün araştırma yap.kütüphane denen o "ALTIN DENİZİNDE" sürekli yüz..yazdığın hikayeyle ilgili araştırmalar yap..ben yazdığım hikayeyle ilgili kütüphanede ne kadar kaynak varsa okumaya çalışıyorum inan çok faydalı....
.. neyse sadece bunları bil ve çok şey bekleme arkadaşların dediği gibi, sana şahane gelen şey yapımcılara bişey ifade etmez çünkü çoğu yapımcı, tamamına yakını bu işten karını düşünür. onlar iş adamı sen sanat adamısın ne kadar derin bir uçurum değilmi ?.ama hepsi değil tabi..onların gölünü alabilirsen tamamdır..tabi salya sümük yalvarmakla olmaz..yazdığın hikayeyi insanlar neden izleyecek, unutulacak bir şeymi, kalıcı bir şeymi bunları iyi anlatman lazım...söyliyeceklerim bu kadar, son söz olarak kesin sonuç bekleme ama hayal kurmaya devam et çünkü o yoksa sende yoksun ve başaracağına inan tek başına hayal gücü bir şey ifade etmez.deneyim kazan, kısa filmler çek, kısa senaryolar yaz. bişeyler yapıp fikir sahibi ol ki, sahip olduğun hayal gücü ve azminin neler getirdiğini gör.deneyim kazandıkça artık yavaş yavaş bu işin adamı olur çıkarsın..bak KADİR abiye ne güzel işte. kendince şeyler yapıyor, başarıya ulaşacağı gün yakındır. Allah Hepimizin yardımcısı olsun....kendine iyi bak.. 🙂

YETENEK,AZİM VE DENEYİM SENİ BAŞARIYA GÖTÜRÜR

 
Gönderildi : 24/04/2006 8:50 pm
(@dv-art)
Gönderi: 0
 

aslinda ben dalga gecmek icin soylemedim (Her ne kadar ucuk bir rakam olsada 🙂 )
ama dunyadaki yeni akimlardan gordugumu soyluyorum ki,artik eskisi gibi degil,vcd var dvd var internet var yani bir film cekmek icin illa studyolarla anlasmak milyon dolarlar harcamak gerekli degil,mesela artik basit el kameralariyla cekilen amator filmler programlarla guzellestirilip direk vcd veya dvd ye basilarak yada internete koyularak binlerce,milyonlarca kisiye ulastirilabiliyor, gun gecmiyor ki yeni ve bir o kadar kaliteli amator internet tabanli film elime gecmesin, hatta bazilari varki cogu studyo filmlerinden daha yaratici atmosfer yakalamislar. bugun kitaplar basiliyor '30dollar film studio' 'how to make a movie with an used car cost' gibi, yani insanlar sinemayi o oturdugu utopik yerden alip daha yapilabilir bir alana sokuyorlar,yani bir nevi fransiz yeni dalgasinin evrim gecirmis hali.
okudugum bir kitaptan kisa bir cumleyi ceviriyorum:
'tanidigim bir sinemaci bayan dijital videoyu sevmedigi icin sadece film ile calisiyor,bu yuzden yilda en fazla on gun cekim yapabilecek kadar maddi olanagi oluyor,ondada cok fazla detayli cekim yapacak zaman ve materyal olmuyor, ben ise gunun her saati kamerami kurup istedigim seyleri deneyebiliyor,kurgulayip sonuclari alabiliyorum,henuz film kalitesi basit bir dijital kamerayla karsilastirilamaz ama en azindan sinema artik eskisi kadar ulasilmaz degil'

 
Gönderildi : 25/04/2006 6:46 am
(@ispider)
Gönderi: 0
 

Dv-art katılıyorum sana. bence bir filmin bütçesi büyük olsun küçük olsun önemli olan izleyiciyi yakalayabilmek o havaya sokabilmek..buda sağlam senaryo ve eldeki imkanları yaratıcı ve uyumlu bir biçimde kullanabilmek demek..
yani atıyorum 100 milyon dolarlık pahalı-cilalı bir hollywod filminin bütçesiyle her biri 1 milyon dolara (hatta daha aşağılarda bir bütçeyle çekilmiş), o 100 milyon dolarlık filmden daha etkili 100 tane baş yapıt, çıkarılabilir.bu tamamiyle yaratıcılıkla ilgili.bütçenin büyük yada hüçük olması her şey değil, önemli olan eldeki imkanlarla neler yapılabileceği.zaten bir sinemacıda bunu yapma yeteneği varsa kısa zamanda yükselişe geçer.çünkü yapımcıların aradığı sinemacı tipi de işte tam budur.sonrasında hangi yapımcı olursa olsun hiç çekinmeden milyonlarca doları emrine verir. 🙂

YETENEK,AZİM VE DENEYİM SENİ BAŞARIYA GÖTÜRÜR

 
Gönderildi : 26/04/2006 7:09 pm
(@admin)
Gönderi: 0
Admin
 

valla arkadaşlar emin olarak şunu söyliyebilirm. arkadaş direk rakam istedi sanırım. NE çapta bi dizi yazdığına göre alıcağın para değişiyor. Sinema için ne veriyorlar bilmiyorum ama dizi piyasasında örneğin "Aliye" dizisinin senaristi en az haftada 30 milyar cash olarak alır. ama şu da var örneğin Tgrt de yayınlanan saçma sapan sitcom ları da 500 YTL ye uça uça yazıyorlar. yani kitle ve reytinge göre değişiyor. Şu anda en kötü ihtimalli normal bi kanaldan en 6-7 bin YTL ile başlanır yazmaya. Tuttukçada parayı boğazınıza kadar verirler. Yalnız diğer arkadaşlara katılıyorum en önemli şey sabır. dayanma gücü çok önemli. Yeri geliyor fikrinize gülüp geçiyorlar.
Yeri geliyor tamam çok beğendik diyorlar 2 ay vaktinizi alıyorlar sonra bi numara çıkmıyor. SAbır çok önemli.

 
Gönderildi : 04/05/2006 3:01 pm
(@anonymous)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

peki yönetmenin ilgisini çekmek için gerçek , yaşanmış bir senaryo yeterlimidir ?

 
Gönderildi : 13/08/2010 11:15 pm
(@gorkem)
Gönderi: 0
 

peki yönetmenin ilgisini çekmek için gerçek , yaşanmış bir senaryo yeterlimidir ?
Hayır, yeterli değildir. Birçok başka kriterle bilrikte sinematografik olması daha önemlidir. Gerçeklere dayanan hikayelerin en büyük sorunu budur çünkü.

Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....
https://twitter.com/gorkemoge" onclick="window.open(this.href);return false;

 
Gönderildi : 14/08/2010 3:52 am
(@anonymous)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

peki yönetmenin ilgisini çekmek için gerçek , yaşanmış bir senaryo yeterlimidir ?
Hayır, yeterli değildir. Birçok başka kriterle bilrikte sinematografik olması daha önemlidir. Gerçeklere dayanan hikayelerin en büyük sorunu budur çünkü.

İlla aşkmı olması gerek , ihanetmi yada saçma sapan bi neden içinmi çabalaması lazım karakterlerin veya senaryonun ?

 
Gönderildi : 14/08/2010 6:00 pm
(@gorkem)
Gönderi: 0
 

Kafkaslı'nın yorumu doğru. Sorunu çok genel ve açıklamasız soruyorsun. Ben de mecburen genel bir cevap vermek zorundayım bu durumda. Söyleidklerinin hiçbiri şart ya da gerekli değil. Sorunu ne kadar net ve belirgin sorarsan o kadar net cevap verebiliriz.

Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....
https://twitter.com/gorkemoge" onclick="window.open(this.href);return false;

 
Gönderildi : 15/08/2010 4:11 am
Sayfa 1 / 2
Paylaş: