Forum

Öykülemede olaylar ...
 

Öykülemede olaylar örgüsünü geliştiren temel öğeler-Değişim

9 Gönderi
4 Üyeler
0 Reactions
2,569 Görüntüleme
 umut
(@umut)
Gönderi: 6
Başlığı açan
 

Merhaba arkadaşlar...

Feridun Akyürek'in Senaryo yazarı olmak isimli kitabında bu bölümle karşılaştım, ancak yapılan kısa açıklamadan pek birşey anlayamadım. Bu konuyu bana kısaca somutlaştırarak anlatan olursa çok memnun olurum... Şimdiden teşekkürler.

 
Gönderildi : 06/02/2009 3:47 am
(@ali-unal)
Gönderi: 0
 

Sanırım burada anlatılmak istenen, öykünün kahramanının ya da anti-kahramanının, öyküye başladığı karakteriyle öyküyü bitirdiği karakteri arasındaki fark. Dramatik derinliği sağlamak için, kahramanın yaşam deneyiminde, hayat bilgisinde bir kırılma, bir farklılık; onu, normalde bildiğimizden daha farklı bir hâle getirme ve bunu görme tutkusunun yattığını söyleyebiliriz. Harvey Dent - Two Face ya da Ali Nazik ile Arabeskçi Ali Nazik arasındaki değişim. Kitabı okumadım ama bahsettiği şeyin bu olduğunu düşünüyorum.

 
Gönderildi : 06/02/2009 3:51 am
(@enjeksiyon)
Gönderi: 0
 

şimdi kitaba baktımda değişim yok gelişim var..bu da giriş gelişme sonuç bölümlerinden bir tanesi..tam olarak sorduğun başlığı yazar mısın?

şimdi daha çok seviyorum seni hayat, hadi...

 
Gönderildi : 06/02/2009 4:05 am
(@admin)
Gönderi: 0
Admin
 

Sana tavsiyem zaten kitabı götürüp direkt ısınma ihtiyacı olan bi fakire vermen.

 
Gönderildi : 06/02/2009 12:03 pm
 umut
(@umut)
Gönderi: 6
Başlığı açan
 

Giriş - Gelişme - Sonuç bölümünün, Gelişme başlığının altında küçük başlık olarak verilmiş. Hatta öncesinde serim düğüm bölümleri, zorunlu sahne fln bölümlerinin açıklamaları var. Elimdeki kitap Ocak 2008 tarihli 6. basım. Eğer seninkide aynıysa sayfa 129'dan bulabilirsin.

Ben bu kitabı bu forumdaki bazı arkadaşların önerisi üzerine almıştım. Açıkçası fenada değil, ancak bazı bölümlerde sıkıntı yaşıyorum. Örneğin yazar sayfalarca çatışmadan bahsediyor, çatışmanın biçimlerini, özelliklerini, tanımını ise onca sahfa bahsettikten sonra açıklıyor. O kadar sayfa okuyorsun, çatışmayı tam kavradıktan sonra tekrar geri dönüp onca sayfa okumak durumunda kalıyorum. Örneklendirme/somutlaması iyi ancak keşke yazar daha çok örnekleme yapsaydı.

İleride okumam için önerebileceğiniz başka kitaplar var mı?

NOT: Birde senarist arkadaşlara sormak istiyorum. Sizler senaryo çalışmanızda kitapta anlatıldığı kadar kuralcı oluyor musunuz?

İlgilenen arkadaşlara teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 06/02/2009 3:45 pm
(@enjeksiyon)
Gönderi: 0
 

tamam işte gelişme bölümü...sen değişim yazmışsın ondan..aynı sayfada değil baskı farlılığı var...ya taa ilkokuldan bildiğimiz giriş gelişme sonuç mantığı üzerine kurulu işte..

SERİM BÖLÜMÜ: adındanda çağrıştırmalı olarak olayların serildiği ortaya döküldüğü, kim kimdir? ortadaki olay nedir?bölümüdür..
DÜĞÜM BÖLÜMÜ: olayların tamamen karıştığı arapsaçına dönüştüğü içinden çıkılamaz bir hal aldığı bölümdür. SONUÇBÖLÜMÜ de artık herşeyin çözüldüğü ortaya çıktığı dramanın tamamlandığı bölümdür..senin sorduğun (değişim) gelişme bölümü işte bunlardan biri.çatışma ise; karakterlerin karşısına çıkan kişi ya da olay ya da nesnelerdir. (bu kötü karakter/nesneleri sen yaratıcaksın. sen bulacaksın kahramanı olaylar içine yerleştireceksin...)kahraman amacına ulaşmak için uğraşır didinir. karşısına bir takım engeller; kötü karakterler; ne bileyim dağlar denizler falan çıkar. bunlara engelleme çatışma diyoruz. bu engellerle mücadeleye giren kahramanı bu olayların içinden nasıl çıkacağını merak eder ve izleriz. bu süreç gelişme sürecidir. sonunda kahraman olayları çözer ve bizde rahatlarız..aslına bakarsan bütün bunlar klasik yapıya (sinemaya) özgü kuralardır. sen bu kurallar dahilinde harekette edebilirsin bunları kıradabilirsin. ama ben öncelikle bunlardan haberdar olmak gerektiğini düşünüyorum..tüm bu kurallara uyayım derken ortaya yavan sadece kurallardan oluşn keyifsiz bir yapıtta çıkabilir. fakat hiç bir kurala uymayayım herşeyi altüst edeyim içinde kötü karakter olmasın çatışma olmasın dersen (ki ben çatışma olmayan bir dramanın olabileceğine inanmam!) o senin bileceğin iştir. fakat okuldaki senaryo dersi hocamın güzel bir kelamı var,bu kuralları yıkma adına: "biber olmadan acı olunmaz...önce biber olacaksın sonra acı" 🙂 ben daha önceki senaryolarımı yazarken bu kuralları bilmiyordum elbet... hatta şimdilerde de akılıma getirmiyorum bişeyler yazarken..fakat sen zaten bunları özünde barındırıyorsun...yazma kabiliyetin varsa..bunları herhangi bir kurala dayandırmadan da ortaya çatışmalarla dolu bi drama çıkarabiliyorsun...insanın özünde olan birşey bu ..fakat ara ara bazı kendine ve yazdığın şeylere sorman gereken sorular var...o soruları sormanın çok büyük faydası var..bazı senaryo 3 kağıtları var onları kullanmanın faydaları var...bazı testler bazı yöntemler var (örneğin bişey yazdıktan sonra 10 dakika kapatıp sonra tekrar okumak gibi...) bunları uygulamanıın senin yaratıcılığına olumsuz etkide bulunması söz konusu değil...sen zaten kurallar bütünnüyle hareket etmiyorsun...

kitapta örnekleme yok diyosunda tamamiyle örneklemeler üzerine kurulmuş neredeyse...kitap yeni başlayanlar için bulunmaz bir niğmet bence...hem dili çok açık ve samimi hem de anlatımı çok güçlü ve örneklemeler çok yerinde...kitapta geçen bir çok iyi yazılmış, yapılmış dizi ve filmden bahsediyor...bu filmleri ve dizileri kitap ışığında izlemeni tavsiye ediyorum kolay gelsin...

bu arada yakın bir zamanda (kendi aldıklarımdan derleyeceğim)senaryo dersleri hazırlamak istiyorum...ama ilkönce kendim toparlamam ve iyice özümsemem lazım. bu konuda benimle paylaşımda bulunacak hatta bana yol gösterecek yardımda bulunacak kişilere açığım...çünkü "ders vermek" deyince bile içim titriyor..dur bakalım daha dur!

şimdi daha çok seviyorum seni hayat, hadi...

 
Gönderildi : 06/02/2009 4:14 pm
 umut
(@umut)
Gönderi: 6
Başlığı açan
 

Dostum gelişme'yi biliyorum, ki bunu bilmemek mümkün değil. İlkokuldan beri gördüğümüz birşey. 🙂 Bak aşağıdaki tabloyu kitaptaki anlatım sırasına/şekline göre yaptım, böylelikle derdimi daha iyi anlatabileceğimi düşünüyorum. Resim biraz büyük oldu, umarım forum kurallarına aykırı değildir.


Birde kitap için yeteri kadar örnek demek istemedim. Evet iyi örnekler var, ancak benim gibi yeni başlayanlar için biraz daha sık tutulabilirdi. Özelliklede kitabın sonundaki hikayenin senaryoya uyarlanması gerçekten müthiş.:)

 
Gönderildi : 06/02/2009 5:00 pm
 umut
(@umut)
Gönderi: 6
Başlığı açan
 

Değişim : Öykünün geilişimi yalnızca çatışmaya değil, değişime de bağlı olabilir. Değişimde, kişinin amacı kendiliğinden dramatiktir. Ve çoğu kez, kişinin değişiminin nedeni içsel çatışmadır. Değişim denildiğinde yalnızca büyük değişimlerin belirtildiğini sanmayın. Değişim, kişinin kamera tarafından saptanması olası küçük davranışları ya da odağının yeni yönelimi de olabilir.

Kitapta Feridun Akyürek böyle açıklamış.

 
Gönderildi : 06/02/2009 5:04 pm
(@enjeksiyon)
Gönderi: 0
 

o zaman
Sanırım burada anlatılmak istenen, öykünün kahramanının ya da anti-kahramanının, öyküye başladığı karakteriyle öyküyü bitirdiği karakteri arasındaki fark. Dramatik derinliği sağlamak için, kahramanın yaşam deneyiminde, hayat bilgisinde bir kırılma, bir farklılık; onu, normalde bildiğimizden daha farklı bir hâle getirme ve bunu görme tutkusunun yattığını söyleyebiliriz. Harvey Dent - Two Face ya da Ali Nazik ile Arabeskçi Ali Nazik arasındaki değişim. Kitabı okumadım ama bahsettiği şeyin bu olduğunu düşünüyorum.
ayrıca karakteri yaratırken değişime açık üç boyutlu bir karakter yaratılmalı özellikle dizi yazılıyorsa, karakteri sonradan değiştirebilecek noktalar bırakmalı, değişime açık bir yöntemle oluşturmalı. bir karakteri seyirciye hiçdeğiştirilemez (kitaptaki örneğe bakarsak: seymen ağa, polat karakterleri) şekilde sunulduğunda sonradan elinde patlar diyor...devamı gelmez.seymen ağayı eşcinsel yaklaşımlarda göstermezsin, polatı anaokulu öğretmenliği yaptıramazsın diyor..ama yeri gelir bu da lazım olur..diğer ülkerelerde yapılan (bir takım) dizilerdeki karakterler her türlü değişime açık olduğundan çok uzun yıllar yayınlanmıştır diyor...zaten kitabın ismide "çok izlenen diziler yazma kılavuzu"

kolay gelsin...

şimdi daha çok seviyorum seni hayat, hadi...

 
Gönderildi : 06/02/2009 5:13 pm
Paylaş: