Forum

Klavye çeşitleri ve seçimi.

39 Gönderi
11 Üyeler
0 Likes
14.5 K Görüntüleme
(@animator)
Gönderi: 0
 

Az önce synthi biraz kurcaladım. Destination parametreleri sıfırda olunca LFO'ların devre dışı kaldığını keşfettim. Synthlere yeni başlamış biri olarak Editör (xp'de çalışıyor Win 7 kullandığım için yükleyemedim) anlamında sormuştum. Yani editörde sentezleme için bütün değerleri bilmek gerekiyor mu yoksa program bu konuda bize yardımcı oluyor mu bunu merak etmiştim.

 
Gönderildi : 16/09/2015 10:30 pm
(@spidervis)
Gönderi: 1242
Admin
 

Aslında değerleri bilmeniz gerekli hocam. Ne yaptığınızı bilmek adına gerekli bu. Genelde deneme yanılma işidir bu ayarlar. Bol bol pratik ister ama yaptığınız bir ayarı kaydedip sonradan yine kullanmanız da mümkündür. Programınızı bilmiyorum ama arayınca v1.10 ve patch'lerini buldum. Kaydedilmiş hazır ayarlar kısaca. Siz de kendilerinizinkini yapabilirsiniz. (garip kelime oldu evet 🙄 ) Bu kendi editor programı zamanla yavan kalabilir. Şu an piyasada bu işi yapan sylenth1, spire, serum ve dune gibi programlar revaçta. Zamanla onları düşünürsünüz belki.

 
Gönderildi : 16/09/2015 10:52 pm
 Mino
(@mino)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Synthesizer programlamak, sentetik ton yaratımı için faydalı. Donanım cihazlarda programlamak, cihazların arayüzüne göre kolaylık sağlıyor. Sıcak tonlar istiyorsanız ve analog synthesizer seviyorsanız, bir tane Dave Smith Prophet 08 satılık mesela güncel olarak. Onlar daha sıcak tınlar ama her zaman aranan ton sıcaklığı değildir.

Hangi donanım cihazlar (synthesizer) sizde bulunuyorsa ben bir ufak araştırma yapayım, hazır ton bankaları varsa linklerim.

Synthesizerlar akustik enstrümanı birebir tınlatamazsa da yaklaşan seslerle farklı bir doku oluşturmak mümkün. Yani bu Scarface teması gerçek enstrümanlarla yapılmadığı halde ünlüdür mesela. 80'lerin bir kısım film müzikleri de keza 🙂

 
Gönderildi : 28/11/2015 11:21 am
(@animator)
Gönderi: 0
 

Korg Minilogue

"Analog" polifonik synthesizer, biraz da analog takılalım. Fiyatı da çok makul, $500.

 
Gönderildi : 06/06/2016 11:41 pm
 Mino
(@mino)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Eski bir yazı olduğu için bahsedilen cihazların yeni nesillerini de hesaba katabilirsiniz.

Vaktim oldukça kategorileri daha detaylı değerlendirmeyi planlıyorum. Workstation'larla başlayayım:

Workstation'lar esasen içindeki ton yelpazesi ve düzenleme/kaydetme özellikleriyle öne çıkar. Ton yelpazelerinde adanmış üniteler kadar bir uzmanlık olmasa da, alanında yetkin programcılar tarafından programlandığı için çok geniş bir müzik yelpazesinde işinizi görür. O yüzden canlı orkestralarda da tarz geçişkenliği hesaba katılırsa ana klavye olarak sık kullanılan cihazlardır.

Workstationların iyi oldukları konulardan biri çok tınılılıktır, ister kendi klavyeleri üzerinden, dilerseniz harici klavye destekleriyle kendi kurulumlarınızı hazırlayabilir ve tek bir ses kaynağıyla bir sürü tınıyı aynı anda kullanabilirsiniz, kaydedici özellikleri ile bazı kullanıcılar bilgisayarsız da düzenleme çıkarabilmektedir.

Tabi çok iş görmesi nedeniyle genelde bu ek özellikler menülerde bulunur. O yüzden istediğiniz kurulumları yapmak için cihazın bütün özelliklerini verimli kullanmak gerekir, tek bir cihazda o kadar uzun sürmemesine rağmen birden fazla workstation kullandığınızda uzun mesailere yelken açarsınız.

Sample özelliği bulunmayan cihazlarda cihazın içinde waverom dediğimiz tını sayısına bağlı kalırsınız. Bu da "dönem sesleri" sendromu yaşamanıza neden olabilir. Kimi zaman belli konseptlerde avantaj sağlasa da, özellikle daha yıllanmış workstationlarda bu hissedilir.

Eğer workstationları kayıtçısız sadece ses motoru olarak kullanacaksanız modül versiyonlarıyla kendinize daha bütçe dostu kurulumlar yapabilirsiniz. Canlıda klavyeler avantaj sağlasa da, DAW kullanan stüdyolar için rack kullanmak daha verimli olabilir.

+ Çok geniş bir ses paleti (1000+ ses) + ortalama üstü efektler
+ Çoktınılı (multi timbral) kurulumda esneklik
/ Kayıtçı ve düzenleme özellikleri
- Çok fazla menü gezme
- Sample desteği olmayan cihazlarda "dönem tınısı" sendromu.

Sahne piyanosu ve clonewheel'lar:

Canlıda belli başlı tonları daha çok kullananlar için sahne piyanoları ve clonewheel dediğimiz org simülatörleri daha ön plana çıkmaktadır. Bu tip cihazlar hedefledikleri tonlarda daha iyi iş çıkarırlar. Arayüzleri daha kullanıcı dostudur ve workstationlara oranla daha az menü gezmesi (belki de hiç) yaparsınız. Cihazların tuşeleri de yapılan işe göre ayarlandığı için seçtiğiniz cihaza göre daha iyi bir çalım hissi alabilirsiniz.

Workstation firmalarının da sahne piyanoları bulunur. Genelde piyano, e-piyano ve org tınılarının waverom'u daha yüksektir, ama içinde workstation gibi binlerce ses bulunmaz. Belli başlı tınıları çalmayı tercih ediyorsanız ve workstation özelliklerine ihtiyacınız yoksa bu tip cihazlardan alım yaparak bütçenizi rahatlatabilirsiniz. Çünkü genelde eşdeğer workstationlardan daha ucuzdurlar.

Eğer org çalımına ağırlık veriyorsanız Clonewheel dediğimiz org simülatörlerinden de alabilirsiniz. Kimileri sadece bu işe adanmış olmasına rağmen piyano özelliklerini de barındıran modeller görmek mümkündür. (Nord Electro, Roland VR vb.) Bu tip cihazlarda org harmonikleri için drawbar / leslie ayarları bulunur, tuşeleri de waterfall dediğimiz dişsiz yarı ağır tuşedir. Org performansının yanı sıra kimi e-piyano tınılarında da iyi performans gösterir.

Çoktınılı kullanıma izin veren modeller olsa da genelde sınırlıdır (4-8 arası) bu konuda workstationlar kadar esnek olmaz.

+ Kullanıcı dostu arayüz ve belli tınılarda ekstra performans
+ Amaca yönelik tuştakımı
- Workstationlara göre fazla ton çeşitliliği bulunmaz
- Çoktınılı kullanım sınırlıdır.

Synthesizerlar daha çok elektronik müzik tarzlarında akla gelse de bence özgün ton yaratımında en iyi iş gören cihazlardır. Burada tiplerinden kısaca bahsedeyim.

Subtractive:

En çok kullanılan sentez tipi. Belli dalgaformlarının filtrelerle harmonik olarak eksiltmesiyle yapılır. Meşhur Moog bu tiptir.

Additive:

Harmonik eklemeyle yapılan sentez tipi. Hammond Organ esasen bu tarzda bir sentezleyicidir. Hammond'da sinüs dalgaları ekleyerek tonunuzu oluşturursunuz. Kawai K5000 serisi synthesizer da bu tiptir, ek olarak filtre de bulunur. Ayrıca bazı yaylı makineleri de harmoniklerin eklenmesine izin verir.

Wavetable:

Klasik osilatörlerden daha karmaşık dalgaformlarının "taranmasıyla" yapılan bir sentez tipidir. Wolfgang Palm'ın PPG'si, Waldorf'un Wave serileri bu tiptedir. Osilatör harici katman, subtractive sentez tipiyle %95 aynıdır.

FM:

İki osilatörün frekans modülasyonuna sokulmasıyla oluşan tonların sentezi. Yamaha'da bu mevzu "faz modülasyonu" olarak adlandırılsa da sonuç aynıdır. Ünlü Yamaha DX7 bu tarz bir sentezleyicidir. Genelde dijital osilatörlere sahip cihazlarda daha stabil sonuç verir.

Sample & Synthesis:

Cihaz içinde bulunan ya da kendi yüklediğiniz seslerin sentezlenmesine olanak veren cihazlardır. Günümüzde çoğu Workstation tabir ettiğimiz klavyeyi bu kategoride görebiliriz. AKAI, E-MU, Roland, Yamaha, Korg gibi markaların sampler üniteleri de bu kategoridedir.

Granüler: Çok kısa (mikrosaniye) dalgaformlarının ardarda çalınmasıyla kulağın bunları bütün gibi algılamasına dayalı sentez biçimi.

Bu tipte yazılımlar daha baskındır: Csound ve SuperCollider gibi.

Bir orkestrada çalan klavyeci için alınacak ilk kategori genelde subtractive olur. Geçmişten günümüze en çok kullanılan synth tipinin subtractive olduğunu düşünürsek ilk olmasının sebebini açıklamış oluruz.

Bir orkestrada synthesizer kullanmak isteyen klavyeciler için kişisel önerim çok niş tarzlara girilmeyecekse öncelikle kolay arayüzlü polifonik bir subtractive synthesizer olacaktır. Daha sonra ilgi alanlarına göre daha farklı tiplerde synthler alınabilir.

Herkesin analog ya da dijital oluşu, ses karakteri ve arayüz gibi kriterlerde beklentileri farklı olduğundan alım yapılırken en güzeli deneyerek almaktır. Bu imkanı olmayanlar için kitapçıklar, tanıtım videoları ve değişik tarzlarda ilgili cihazlar kullanılarak yapılmış çalışmalar yol gösterecektir.

Merak edenler olursa diye naçizane tercih sıralamamı yazıyorum: Referans olarak görmeyiniz.

1. Ses kalitesi (özellikle efektlere gerek olmadan güzel bir tınısının olması)
2. Arayüz (kolay bir arayüz programlamayı hızlandırır ve kullanıcıyı teşvik eder)
3. Esneklik (programlama olanaklarının genişliği)

Kimi synthesizerlar sample desteği sunsa da workstation ya da sahne piyanolarındaki gibi multisample performansı beklenmemesini hatırlatır, o sampleları bir osilatör olarak düşünerek onları yapmak istediğiniz tonda bir basamak olarak görmenizi öneririm. Bu konuda sample desteği de sunan cihazlardaki parametrelere bakarak aradaki farkı da görebilir / duyabilirsiniz.

 
Gönderildi : 13/08/2017 12:48 pm
(@tarikalpat)
Gönderi: 0
 

Merhabalar. Ableton için midi klavye alacağım. Novation Launchkey 25 Mk2 modeline karar verdim. Ancak aşağıda linkini verdiğim sitede diğer sitelere göre 150 tl kadar daha ucuz. Site hakkında bilgisi olan var mı? Güvenilir duruyor, ürün teşhir değilmiş ama şüphelendim. Bilgisi olan var mı acaba bu site hakkında?

https://www.infomusicshop.com/launchkey-25-mk2-midi-klavye?gclid=Cj0KCQiAgs7RBRDoARIsANOo-HiikqPN_KeUUdwOQtrUPc2Fovq9wM2pae_At1wbCY85BXOixdJ8tHMaAoU4EALw_wcB

 
Gönderildi : 15/12/2017 6:19 pm
(@spidervis)
Gönderi: 1242
Admin
 

Merhabalar. Ableton için midi klavye alacağım. Novation Launchkey 25 Mk2 modeline karar verdim. Ancak aşağıda linkini verdiğim sitede diğer sitelere göre 150 tl kadar daha ucuz. Site hakkında bilgisi olan var mı? Güvenilir duruyor, ürün teşhir değilmiş ama şüphelendim. Bilgisi olan var mı acaba bu site hakkında?

https://www.infomusicshop.com/launchkey-25-mk2-midi-klavye?gclid=Cj0KCQiAgs7RBRDoARIsANOo-HiikqPN_KeUUdwOQtrUPc2Fovq9wM2pae_At1wbCY85BXOixdJ8tHMaAoU4EALw_wcB

Siteyi ben ilk kez gördüm, hakkında hiçbir fikrim yok fakat şuraya bakabilirsin; https://www.sikayetvar.com/infomusicshopcom
Bir de aynı ürünü amazonda 84 euro'ya satan varmış. Şu an stokta yok. Belki oradan alıp yurtiçinde satıyorlardır.

Edit:
Özel mesajı şimdi gördüm. Yanıtımı buraya yazayım. Ableton denemiş sonra sevmeyip bırakmıştım, bilemiyorum ama bazı daw'larda dışardan bir klavye eklemek de mümkün. Mesela Cubase ve Studio One'da normal bilgisayar klavyesini bile tanıtıp kullanabiliyorsun. Fakat Nektar'ın kendisi Ableton desteklemediği için pad'leri, mikseri falan kullanamama ihtimalin var. Ableton için sürücüsü yoktur yani. Daw değiştirmeyi de düşünebilirsin, karar sana ait. Ben olsam riske girmez, seçtiğim daw'ın desteklediği klavyeyi seçerdim. Senin pratik çalışmanı etkileyecek neticede.

Bir de ilk söylediğin 25 tuşlu klavye elektronik müzik ve ses dizaynı yapanlar için ideal. Klasik müziğe ufaktan adım atayım, beste de yaparım dersen en az 49 tuş al. Diğer türlü işkence olur.

 
Gönderildi : 15/12/2017 10:07 pm
(@tarikalpat)
Gönderi: 0
 

Nektar’ı dediğiniz gibi 49 tuşlu olması çok kullanışlı hale getiryor. Programa uygun olması nedeniyle Novation’ u seçtim. Şu an tek kaygım sitenin kendisi. Umarım sorun olmaz.

 
Gönderildi : 15/12/2017 11:39 pm
(@tarikalpat)
Gönderi: 0
 

Nektar’ı dediğiniz gibi 49 tuşlu olması çok kullanışlı hale getiryor. Programa uygun olması nedeniyle Novation’ u seçtim. Şu an tek kaygım sitenin kendisi. Umarım sorun olmaz.

Sipariş 2 iş günü içinde elime ulaştı. Gayet düzgün paketlemişler memnun kaldım. Site üzerinden canlı konuşmada da çok ilgili davrandılar.
Klavyeye gelirsek tam olarak beklentilerimi karşılıyor. Ableton ile sorunsuz bir şekilde entegre oldu. İlk aşamada midi klavye alacaklara tavsiye ederim.

 
Gönderildi : 24/12/2017 5:24 am
Sayfa 3 / 3
Paylaş: