Victor Hugo ve diğer eski yazılı edebi eserler için, ulusal ve uluslararası telif konusu hakkında bilgisi olan var mıdr.Veya okunası her hangi bir kaynak sahibi olan?
http://www.camurfilms.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Yazarının ölümünün üzerinden 70 yılı geçmişse (bu Türkiye için böyledir, Cenevre sözleşmesine bağlı ülkelerin çoğunda bu süre 50 yıldır) diye bir durum var benim bildiğim emme tabi iyi bakmak lazım.
bunun müzik eserlerinde geçerli olduğunu biliyordum.edebi eserler için de geçerli mi emin değilim.
sen salaklar sofrası için neler yapmıştın misal?para verdiniz mi?
http://www.camurfilms.com" onclick="window.open(this.href);return false;
"Eserin oluşturulduğu tarihten itibaren 70 yıl geçmişse" diye olması lazım.
Bende aynen bidılın bildiği gibi biliyorum.
eğer müziklerdeki telif durumu, edebi eserler için de geçerliyse.güzel.teşekkürler.
http://www.camurfilms.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Sadece isim yazarak alıntı yapıldığını belirtmenin yeterli olduğunu biliyorum. Epey kişiye sormuştum.
Mantık olarak yazarın ölümünden 70 yıl geçmişse zaten eserin üstünden de geçmiştir. Ama orada başka bir mantık hatası var. Eserler yapıcıları üzerinden değerlendirilmiyorlar. Çünkü sahiplik hakkı eserin sahibinin ölümüyle son bulmuyor, miras gibi devrediliyor. Hatta yaşarken satılabiliyor da. Bir mal olarak düşünün yani. Dolayısıyla sahibi hiç bir zaman ölmeyen bir şeyin, "sahibinin ölümünden 70 yıl sonra" gibi bir temele bağlanması çok mantıksız. Eserin kaydolduğu, basıldığı, görüldüğü yıldan sonra 70 yıl doğru hesaplama olması lazım.
FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU
Kanun Numarası: 5846
Kanun Kabul Tarihi: 05/12/1951
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 13/12/1951
Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 7981
B SÜRELERİN DEVAMI:
Madde 27 - (Değişik madde: 07/06/1995 - 4110/10 md.)
Koruma süresi eser sahibinin yaşadığı müddetçe ve ölümünden itibaren 70 yıl devam eder. (Ek cümle: 03/03/2001 - 4630/16. md.) Bu süre, eser sahibinin birden fazla olması durumunda, hayatta kalan son eser sahibinin ölümünden itibaren yetmiş yıl geçmekle son bulur.
Sahibinin ölümünden sonra alenileşen eserlerde koruma süresi ölüm tarihinden sonra 70 yıldır.
12 nci maddenin birinci fıkrasındaki hallerde koruma süresi, eserin aleniyet tarihinden sonra 70 yıldır; meğer ki eser sahibi bu sürenin bitmesinden önce adını açıklamış bulunsun,
İlk eser sahibi tüzelkişi ise, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır.
http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/957.html " onclick="window.open(this.href);return false;
Kanka sen şimdi romandan bahsettiğin için işler karışıyor. Salaklar Sofrası normalde basılı bir tiyatro oyunu. Tiyatro oyununu bu ülkede çevirten ve basımını yapan yayınevinden telifi alınıyor. Romanda yeni bi eser olsa dediğim yine olabilir ama Hugo deyince 25 ayrı yaın evi 25 ayrı çeviri var. Bu arada yukarıda bahsettiğim müzik için olan süreler değil. Bir Aşk-ı memnu haberinde okumuştum kanunu. O da roman uyarlaması biliyorsun.
o zaman tamamdır abiler. açıklığa kavuştuğunu düşünüyorum. teşekkürlerimi borç biliirim.
http://www.camurfilms.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Yukarda da belirtildiği gibi bir eser üzerinde ki telif hakkı ilk eser sahibi öldükten 70 sene sonra biter. Ama bu telif hakkı kanunları eseri yaratanları kapsadığı gibi kitapsa çevirmenleri, bir müzikse yorumlayanları (Yorumlamak derken şarkıyı değiştirmekten bahsetmiyorum direk aynısını çalsada yorumlamak olarak geçiyor) ve benzer şeyleri de kapsıyor. Yani sen gidersin mesela Can Yayınlarından çıkan bir Balzac kitabını baz alarak kitabı senaryolaştıracaksın diyelim, Can Yayınları veya çevirmen sana telif haklarını ihlal etmekten dava açabiliyor. Yine aynı mantıkla filminizde kullandığınız bir Beethoven yüzünden kullandığınız kaydın yorumcusu tarafından dava edilebilirsiniz...
saol baris. işte bu bana mantıklı geliyor.
orjinal dil okuyabiliyorsak sorun yok . güzel.
saol.
http://www.camurfilms.com" onclick="window.open(this.href);return false;