Subliminal reklamlarla ilgilinen daha önemlisi deneyen arkadaş var mı?
gözün algılamasına yönelik gizli mesajlar yollama tekniği evet biliyorum. ZAmanında coca colanın kullandıgı bi taktik fakat şu anda yasak oldugunu biliyorum. yasaklandı yani.
bi benzeri sanırım fight clubda var. 25 kare olayının arasına sıkıştırılmış gördünüzmü görmedinizmi die algınızı şaşırtan ek bi kare.
Subliminal reklamcılık nedir
BAZI ses, imge ve sloganlarla tüketicinin bilinçaltına mesaj gönderilmesi, subliminal reklamcılık olarak tanımlanıyor ve 1950’li yıllardan beri dünyada tartışma yaratıyor. Tüketicinin özgür algısı dışında, pazarlama alanında gizli bir beyin yıkama taktiği olarak görülen subliminal reklamcılık henüz bilimsel olarak kanıtlanmış değil. Bu nedenle de örneğin İngiltere’de resmen yasaklanmadı.
ABD’de de Federal İletişim Komisyonu 1974 yılında subliminal reklamcılığın kamu yararına olmadığı görüşüyle bu yöntemi kullanan yayıncıların cezaya çarptırılması kararı aldı. Ancak reklamcılık sektörüne yasak getirilmedi. ABD’de yıllardır bu yöntemin ne kadar etkili olduğu tartışılıyor. Uzmanların çoğu subliminal mesajların zorlayıcı olmadığı görüşünde. Bu nedenle de ABD’de reklamlar özel olarak subliminal mesaj gözetimine tabi tutulmuyor.
Subliminal mesajlar bir film seansında saliselik görüntüler halinde verilebildiği gibi afişlere de gizlenebiliyor. Ayrıca müzik de etkili bir araç. Hızlı müziğin insanları alışverişe yönlendirdiği söyleniyor. Hatta psikologların yaptığı bir deneyde çalan müziğin milliyetinin şarap alışverişinde ülke tercihini değiştirebildiği tespit edilmiş. Asda marketlerinden birinde yapılan deneyde Alman müziği çaldığı zaman Alman şaraplarının satışı artmış, Paris’ten akerdeon nağmeleri duyulduğunda ise Fransız şarapları daha çok satmaya başlamış.
Rusya’da yaşanan bir olayda ise Klinskoye marka biranın reklamıyla bağlantılı olarak Pepsi satışlarının arttığı tespit edilmiş. Bu iddiaya karşın bira reklamına nasıl bir Pepsi mesajı gizlendiği henüz bilinmiyor.
Saliselik görüntüyle mısır satışı patlamış
SUBLIMINAL reklamcılık ilk kez 1950’li yıllarda Amerika’da ortaya çıktı. James Vicary adlı reklamcılık uzmanı sinema salonlarında yaptığı bir deney sonucu patlamış mısır ve kolalı içecek satışlarının arttığını iddia etti. Bu deneyde film perdede oynarken saliselik görüntüler halinde ‘patlamış mısır ye’ ve ‘Cola iç’ sloganları çıkıyordu. Seyirci bu sloganları bilinciyle algılayamadığı halde, bilinçaltına hitap eden bu sloganlar sayesinde Cola satışlarının yüzde 18.1, patlamış mısır satışlarının ise yüzde 57.7 arttığı iddia edildi
fight clubda brad pitt kisinin 1 framelik ciplak goruntuleri yer alir
bir alfred hitchcock filmininin oynatıldığı sinemada katilin kurbanını öldürme anının yaklaştığı gerilimli anlarda artan aralıklarla subliminal meaj olarak yılan ve ardından kurukafa işaretleri gösterildiği bu sebeple izleyenlerden bir kişinin kalp krizi geçirdiği birkaçının bayıldığı söylenir
5 Temmuz 1971 tarihli Time’ın arka kapağında çıkmış Gilbey’s London Dry Gin reklamı. Reklamda bardaktaki buzlar üzerinde ‘sex’ yazıyor. Bu reklam sayesinde Gilbey’s’in 1.5 milyon dolarlık satış yaptığı tespit edilmiş. Bunun üzerine reklamla ilgili bir araştırma yapılmış. Bu reklam deneklere gösterildiğinde yüzde 60’ı reklamın kendilerinde uyandırdığı etkiyi ‘doyuma ulaşma’, ‘sex düşkünlüğü’, ‘heyecanlanma’, ‘romantizm’, ‘duyguları okşayıcı’ gibi ifadelerle tanımlamış. Reklamın gizli mesaj içermeyen versiyonu ise denekler tarafından bu şekilde tanımlanmamıştır.
Camel’in tek hörgüçlü devesinin ön bacağında dik duran bir erkek figürü var. Dikkatli bakıldığında bu erkek figürünün çıplak olduğu görülecektir.
Kuzuların Sessizliği filminin afişinde de aynı şeyi görebiliyoruz. Oradaki kelebek figürünün üzerinde bir kuru kafa vardır. Bu fark ediliyor. Biraz daha dikkatli bakınca o kuru kafanın nü şeklinde resmedilmiş 3 kadından oluştuğunu görürsünüz.
1975 yılında Mallbora’nın satışları düşünce yeni bir reklam kampanyası tasarlandı ve sigara içicilerinin kolay kolay içtiği sigarayı değiştirmeyeceği düşünülerek yeni sigara içicilerine ulaşmayı hedef alan bir reklam tasarladılar. 12-13-14 yaşındaki gençler üzerine bir araştırma yapıyorlar. Bu çocuklar,o yaşlarda, kimseye minnet duymama, evden uzaklaşma, hesap vermeme gibi bir psikoloji içinde oluyorlar. Bunları en iyi ifade eden ikonu bulmalıyız diyorlar ve bunun en iyi ifade den ikonun güneşin batımına doğru giden bir kovboy olduğunu tespit ediyorlar. Bu sizde neyi çağrıştırdı?
Red Kid’in son sahnesini.
Evet. Tam da bu işte. Red Kid, tam teşekkür alacağı sırada ortadan kaybolur. Bir de bakarsınız ki güneşin batışına doğru gitmektedir. Kimseye minneti yoktur yani. Bu reklam Mallboro’nın satışlarını ciddi oranda artırdı. Daha sonra sigara karşıtları Red Kid’in ağzındaki sigarayı kaldırttılar."
SÖZ UÇAR YAZI KALIR!
Evet ama ilginçtirki şimdi insanlar bazı fobi ver rahatsızlıklarını yenmek için kullanıyor. Mesajlar genelde kulağa hoş gelen müziklerin içine serpiştiriliyor, ve Şifa bulmak 🙂 isteyenler belirli seanslarda bunları dinliyor ilginç.
Daha çok böyle bişey deneyen varsa haber etsin -ki nasıl yapıldığını bilebilirsek yapılan subliminal reklamlarıda veya müzikleri çözme şansımız olur.
İnternette dertlerinizden kurtulmak, korkularınızı yenmek için bi çok tapescript bulabilirsiniz. Hatta hızlı okuma gibi kişisel gelişiminizide bu sayede hızlandırabilirsiniz. Ben bu olayın etkisine inanırım ama telkin ettiği mesajın ne olduğunu bilemediğim için güvenmem.
Evet aynen gora daki gibi "koy karışık"...
Denemek isteyenler "subliminal vision pro" yu arattırıp bi denesin...