Forum

istek ve oneri
 

istek ve oneri

22 Gönderi
11 Üyeler
0 Reactions
6,437 Görüntüleme
(@dv-art)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

arkadaslar bilmem farkindamisiniz ama genel olarak sinema uzerine gorusler ve tartismalar iyice azaldi,ozellikle sinemanin ozu olan cekimler, kadrajlama vesaire gibi konular neredeyse hic merak edilmiyor, yada dunya sinemasindan kaliteli orneklerin incelenmesi gibi seyler.
Bizleri gercek sinemaci yapacak after efects de yapacagimiz efektler veya arkaya doseyecegimiz muzikler degil cekimin ta kendisidir.
ama bakiyorum sadece premiere,after efects bolumlerinde katilim yuksek,diger konularda(yani gercek sinema konularinda) bir hareketlenme yok, en son kezzap in actigi en iyi yonetmenler basligina bile 2 kisi ancak cevap verdiki bu ayiptir, filmlerin ve yonetmenlerin incelenmesi,elestirilmesi veya anlasilmaya calisilmasi bir film yapma heveslisinin yapacagi ilk is olmalidir. hatta zaman ayirip filmlerini gonderen insanlara bile yorum yapilmiyor. ben gayet yogun oldugum islerimden nadiren basimi kaldirabildigim halde firsat buldukca butun filmleri indiriyor ve yorumluyor,ayrica elimden geldigince her konuda doyurucu cevaplar vermeye calisiyorum
forumun bir 'teknik cevaplama sitesi'nden cikip gercek bir sinemacilik forumuna donusmesi icin herkese dusen gorevler var,en onemliside gercek sinemacilik konularina biraz ilgi gostermesi.
yok eger bu hali diyorsaniz,birsey diyemem, ama bu gidisle daha nadir cevaplar verecegimi,foruma katilimimin azalacagini hatta bitecegini belirtmek isterim. cunku benim bir suru forum dururken bu foruma katilma amacim samimi bir sinemaci grubu olusturmakti.

 
Gönderildi : 18/05/2006 9:51 pm
(@bulentkalkan)
Gönderi: 83
 

Kesinlikle katılıyorum..

Yillardir sinema ile ilgili bulabildigim ne varsa aliyorum. Kitap-Dergi vs. Sinema ile ilgili gecenlerde, sanirim iki gun once Sinan Cetin'in bir yorumunu dinledim TV de. Cok hosuma gitti ve samimi geldi. Diyor ki: Biz de sinema elestirmenligi tamamen ulkemize has. Bizdeki elestirmenler, film soyle olmus, kadrajlar soyle hatali, dramatik yapisi soyle, muzik soyle, isik iyi kullanilmamis gibi yorumlar-elestiriler yerine, filmin "temasini" elestiriyorlar. Yani ne kadar kotu bir film ( Produksiyon olarak ) olursa olsun, konusu veya temasi hoslarina gittiginde iyi elestiriler yapiyorlar. Bu noktada dedigine geliyorum. Bu foruma katilan arkadaslar genellikle isin teknik ( montaj-Donanim ) yonune daha cok ilgi duyuyorlar. Profesyonel kameramanlik ( En azindan bundan para kazanan) birisi olarak sunu soyleyebilirim ki. 10 bin dolarlik bir kamera ile super film cekilir diye bir kaideyi kabul etmiyorum. Eger sende kadraj - kompozisyon bilgisi yoksa, cekim yapmayi sadece zoom yaparken elini titretmemek saniyorsan 1 milyon dolarlik kamera ile bile bir seyler basaramazsin. Veya montaj yaparken bilgisayarinda 1000 dolarlik islemci olmasi iyi montaj yapabileceginin veya super goruntuler elde edeceginin garantisi degildir. Eger arkadaslar idealllerinde sinema adina iyi birseyler yapmak istiyorlarsa oncelikle cok iyi birer izleyici olmalidirlar. Kadir'in de dedigi gibi, filme kapilmadan gerekirse sesini kapatip slow motion izlemelidirler. Boylelikle yonetmenin hangi aciyla, ne miktarda isikla nasil etkiler yarattiklarini daha iyi gozlemleyip bunlari uygulayabilirler. Ve senin soyledigin gibi bu forum da bu konuyla da ilgili tartismalar acmalidirlar. Efektler-Capture kartlari-Kameralar-Lensler.... Bunlar sadece amaca ulasmak icin birer aksesuardir. Sinemada asil amac - Goruntuyle verilebilecek en iyi etkiyi verebilmek, daha dogrusu en iyi goruntuyu yakalayabilmektir. Amator arkadaslara ( ki ben de kendimi amator sayiyorum ) en onemli tavsiyelerim, En iyi goruntuyu, en iyi aciyi, en doyurucu kompozisyonu yakalamaya calismalari. Bunu handycam'le veya (video8'le bile olabilir) calismalari. Bir sonraki adimda Manuel netlik halkasini ve diyafram'i kullanmayi ogrenmeleri. ( Bunun icin de cok pahali olmayan kameralar bulabilirler ) Daha sonraki adim isigi ogrenmeleri. Tum bunlar sinemanin temel ogeleridir, en azindan gorsellik adina. Ki gorsellik sinemanin temelidir. İste bu ogeleri iyi kavrayabilmek icin de karsilikli tartismalari, birbirlerini elestirmeleri-destek olmalari gerekmektedir. Mesela izledikleri filmlerde hoslarina giden kareleri-kompozisyonlari, sahneleri tartismalari, bu sahnelerde yonetmenin kullandigi teknigi irdelemeleri cok faydali olur. Bu konuda bir baslik acilmasi cok iyi olacaktir.

Tum bunlara dikkat edilir bu noktalardan hareket edilirse, bir sonraki adim cok kolay: Kadir'in 1 no'lu dersini izlemeleri ve cektikleri mukemmel goruntuleri bu derste ogrendikleri gibi kesip birlestirmeleri olacaktir. inanin bircok film'de bundan fazlasi yok. Ornek: En favori filmim : Baba II

Daha ne soyleyeyim...

 
Gönderildi : 19/05/2006 7:52 pm
(@dv-art)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

hakikaten daha ne soyleyesin 🙂 butun anlatmak istediklerimi cok temiz ve acik bir bicimde anlatmissin. ellerine saglik, umarim bir kameramanin sozleri dikkate alinir.
Yoksa biz yillarca hala hollywood filmlerini taklit eder dururken insanlar uzakdogu ve avrupa da mukemmel islere imza atarlar.

 
Gönderildi : 19/05/2006 8:02 pm
(@_reshad_)
Gönderi: 0
 

ikinizde çok haklısınız ne diyim...

 
Gönderildi : 19/05/2006 8:07 pm
(@hassonya)
Gönderi: 0
 

sinematografik öğelerle ilgili çalışma yapılsın. hep beraber birşeyler yapalım..

 
Gönderildi : 19/05/2006 8:50 pm
(@nemesis)
Gönderi: 0
 

stopmotion da yapalım :D:D

şaka bi yana doğru söylüyosunuz ve bence sinematografi için fotoğraf çekmek çok iyi bişey.
bi aralar baya sarmıştım (gerçi hala az çok ilgileniyorum). ortama göre diafram enstantane iso gibi ayarların doğru ayarını başlarda deneye deneye bi kaç çekim yaptıktan sonra buluyodum. zamanla çok hızlandı bu olay. kadrajı ayarlama, kamerayı mümkün olduğunca sabit tutma gibi şeyler gelişti. bunların ilerde işime yarıcağından eminim.
bu arada "bu nemesis de sadece premiere ve after fx le uuraşıyo birader" die düşünmüyonuz demi ya 😀

 
Gönderildi : 19/05/2006 9:55 pm
(@embpictures)
Gönderi: 0
 

sinematografik öğelerle ilgili çalışma yapılsın. hep beraber birşeyler yapalım..
hem dvart hocama hemde hassonya hocama katılıyorum

 
Gönderildi : 20/05/2006 4:31 pm
(@dv-art)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

yok oyle dusunmuyoruz nemessis merak etme,ama stopmotiona yetenegin oldugu da bir gercek 🙂

peki sinematografi uzerine ne gibi bir calisma yapalim onerileriniz neler?
sakin yine ders hazirlayin diye baslamayin lutfen,cunku sinematografi tartisarak ve cozumleyerek anlasilir (ornek verdigim usta yonetmenlerin filmlerinin tartisilmasi gibi)
ayrica eminim en kaynaksiz arkadasin bile elinde bir suru ebook vesaire vardir ama okumaya zaman ayirmaz pek, o yuzden forum uzerinden yurutulecek bir sinematografi incelemesi yapacaksak hep birlikte olur.

 
Gönderildi : 22/05/2006 4:17 am
 ACR
(@acr)
Gönderi: 0
 

bence msn mesenger veya bi IRC den bi kanal açarak bi tartışma ortamı oluşturulabilir. bi başkan seçilir önce bi açılış konuşması yapar konuyu belirler sonra sorusu olanlar sorar fikir belirtmek isteyenler belirtir çözüm yolları araştırılır. ama tabi başkanın öncülüğünde ;eğer öyle olmazsa çok karışık oluyor. yani herkez bi şey söylüyo tabiri caizse her kafadan bi ses çıkıyor. o yüzden bi başkanın öncülüğünde çok iyi tartışma ortamı yaratılabilir bence birebir konuluşuyor gibi.

SÖZ UÇAR YAZI KALIR!

 
Gönderildi : 22/05/2006 6:27 pm
(@admin)
Gönderi: 0
Admin
 

konusurken parmakda kaldıralım :p

bence paylaşım ve katılım yerinde. çok iyi şeyler geliyor. güzel konularada değiniliyor ama üyelerin tamamı katılsa misafir gelenler bakıp gitse bile sorun olmaz. tam katılım olursa simdiki üye sayısı bile çok dolu bi forum yapabilir

 
Gönderildi : 22/05/2006 8:21 pm
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
 

Ben özellikle sinematografinin konuşulması gerektiğini düşünüyorum!
Şahsen kısa-filmcilik ile ilgilenmeme rağmen pratik anlamda kendimi geliştirmeden önce teorik altyapıyla donanma taraftarıyım.

 
Gönderildi : 23/05/2006 12:44 am
(@dv-art)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

eger gecici yerlerde (irc,msn gibi) tartisirsak bir sure sonra unutulur ve aylar/yillar sonra yeniden konusulmasi gerekir, o yuzden sitede tartisirsak cok daha verimli ve uzun omurlu olur.Bizler siteden ayrildiktan sonra bile insanlar gelip okurlar.
Ben boyle dusunuyorum yani.

 
Gönderildi : 23/05/2006 10:22 am
(@nemesis)
Gönderi: 0
 

bence de zaten bi forum var kullandığımız ayrıca bi kanal açmanın anlamı yok.

 
Gönderildi : 24/05/2006 8:48 pm
(@alone)
Gönderi: 76
 

Derler işler derken yoğunluktan dolayı forumda sadece takip etmekle yetinebildim son zamanda..Ama inşallah bir hafta içinde bu yoğunluğum bitmek üzere..:)

Güzel bir fikir..herkes hemfikir olduğuna göre hemen başlayalım derim..

Konuları ''Fimcilik üzerine tartışmalar yorumlar'' ana başlığı altında sürdürebiliriz..

Ve ilk sinematografik çözümlemesi yapılacak film olarakta ''otomatik portakal'' filmini öneriyorum..

Çözümlemesi hem kolay hem de çok çok zor olan bir film..
Ama çok zevkli olacağı kesin..

Aklıma ne geldi;sinematografik çözümlemelerde en sinirimi bozan şey,örneğin biz oyuncunun kırmızı gömleğine elli tane anlam yükleyip,onu psikolojik sosyoljik bir sürü açıdan gönderme şeklinde yorumlarken,kırmızı gömleğin sadece o gün oyuncunun evden gelirken giydiği gömlek olabilmesi ihtimali 😀

 
Gönderildi : 25/05/2006 5:02 am
(@dv-art)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

ben varim 😉 acin basligi tartisalim.
ayrica ben cok derin karakter tahlillerinden anlamam,daha ziyade imgeler ve teknik (cekimler) acisindan yaklasirim, ve ilk film olarak muthis bir film secmissin ama cogu insanin filmden nefret ettigini dusunursek (Evet ne yazikki 'ne bu boyle sacma sapan' diyen bir suru adam taniyorum) tartisma cok sinirli kisiler arasinda kalir, o yuzden hazmedilmesi daha basit bir filmle baslarsak daha iyi olur derim ben.

 
Gönderildi : 25/05/2006 6:37 am
Sayfa 1 / 2
Paylaş: