David Mamet: Film Yönetmek Üzerine
Bir Senaryo Yazmak - Michel Chion,
Göz Kırparken - Walter Murch
David Mamet'in kitabı harikalar vadetmese de gayet hoş, akıcı ve akılcı bir kitap. Öğrencileri ile sohbetini yazıya dökmüş. Klişelerden arınmanın, akla gelen ilk fikrin en orjinali olmadığını ve film yapımındaki tecrübeleri gibi konuları aktardığı Film Yönetmek Üzerine zevkle okuduğum, okuduktan sonra kitaba ayırdığım zaman ve para için pişman olmadığım bir kitap. Tabi şunun farkına varmak lazım kitap konu olarak Senaryo yazımını değil genel olarak film yapımını konu alan bir kitap.
Michel Chion imzalı Bir Senaryo Yazmak kitabı yazıldığı tarih dolayısıyla biraz dezavantaja sahip. Öncelikle kitapta geçen filmleri bulup izlemeden kitabı tam olarak anlamak güç. Ben filmleri izledikten sonra kitaptan biraz daha fazla yararlanma şansı bulduysam da kitabın 1986 tarihli olması, aradan geçen onlarca yılın sinemaya getirdiği yenilikleri kapsayamamasına sebep oluyor. Bu kitap için ne çok iyi ne de kötü diyebilirim. Benim için ortalama bir kitaptı, ortalama olmasının sebebi ise hem yazarın sinemaya bakış açısı ve filmleri ele alışı, hem de yazım tarihinden kaynaklanıyor.
Walter Murch'in yazdığı Göz Kırparken kitabı hem İlker Canıklıgil çevirisi olduğundan hemde Murch'in biyografisi dolayısıyla her gördüğümde okuyayım bu kitabı dediğim ama hala okumadığım bir kitap. Umarım bir sonraki toplu kitap siparişimde sepete eklemeyi unutmam.
Benim kesinlikle tavsiye edeceğim kitap ise senaryo ile ilgili olarak Aristoteles'in Poetika isimli günümüze kısmen ulaşabilen eseridir. Çekim teknikleri ve film yapımı ile ilgili olarak ise Blain Brown'un Sinematografi kitabını çok şiddetle öneririm. Aldığım öneriler ve interneti kurcalamamın sonucu okuyacaklarım listesinde ilk sıraya koyduğum kitaplardan ise François Truffaut'un Hitchcock kitabını, Gerald Millerson'ın Sinema ve Televizyon İçin Aydınlatma Tekniği ve James Monaco - Bir Film Nasıl Okunur diye ucundan başlayıp henüz bitirmediğim bir kitap var.
Son olarak benim ilk başlarda düşündüğüm "artık her bilgi internette var oradan okurum" yanılgısının çok ciddi zaman kaybetmeme neden olduğunu söylemek isterim. Bir sinema kitabındaki duru, temiz, imzalı ve yoğun bilgiyi bilgisayar başında almak daha zor oluyor. Gerçi işin detay kısmında bulunan uç teknik bilgiler için internet olmazsa olmaz bir nimet olsada kitap ile kıyaslamaya bile kalkışamıyorum.
James Monaco - Bir Film Nasıl Okunur diye ucundan başlayıp henüz bitirmediğim bir kitap var.
Bitirmeye imkan yok ki. 10bin sayfa falan neredeyse kitap. Kitaplığım sola sarktı o kitap yüzünden. Daha önsözdeyim. Düşün 3 yıl oldu alalı.
James Monaco - Bir Film Nasıl Okunur diye ucundan başlayıp henüz bitirmediğim bir kitap var.
Bitirmeye imkan yok ki. 10bin sayfa falan neredeyse kitap. Kitaplığım sola sarktı o kitap yüzünden. Daha önsözdeyim. Düşün 3 yıl oldu alalı.
Aynen.
Yanlız bu kitabın ayrı bir özelliği var ki, baştan sona okunması şart olmayan, her bölümü kendi içinde ayrı bir kitap teşkil eden bir yayın. Önsözünde söyleniyor bu. O yüzden ben ara ara alıp o an için okuma ihtiyacı duyduğum kısmını okuyorum. Siz de öyle yapabilirsiniz arkadaşlar.
Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....
https://twitter.com/gorkemoge" onclick="window.open(this.href);return false;
Roman Yazma Sanati - Roland Tobias
Uzerine konustuysaniz beni affedin.
Ankara Dil Tarih Dramatik yazarlik bolumunden menzun bir hoca ile calisiyorum.Onun tavsiyesi uzerine aldim. 300 tane hikayem olmasina ragmen icinden hic birsey cikmamasinin sebebinin kurgusal eksiklik oldugunu anlayan hocam acilinden oku dedi. Hemen aldim birtane. Icinde 20 cesit kurgudan bahsediyor ve hikayeyi test etmek icin kontrol listesi bile var. Tam baslamadim bir goz attim ama sahane birseye benziyor.
Eyup,
Goz kirparken, senaristlere pek faydali olcagini zannetmiyorum. Ancak kitabi okudukdan sonra filmleri izlerken kendi goz kirpmalarimi dikkate aldim.Akicilik manasinda, Iyi kurgu kotu kurguyu gozlerimi kirparak ayirt edebiliyorum artik.
Roman Yazma Sanati - Roland Tobias
Okuduktan sonra umarım buraya bir not düşmeyi unutmazsın. Küçük bir araştırma yapmam benim dikkatimi çekmesine yetti.
Seve seve yazarim.
peter wollen-sinemada göstergeler ve anlam
pascal bonitzer- kör alan ve dekadrajlar
pascak bonitzer- bakış ve ses
Yörükhan Ünal - Dram Sanatı ve Sinema Anlatım Olanakları ve Sınırlılıkları
Semir Aslanyürek - Senaryo Kuramı
Pana Film Senaryo Kitabı (Öktem Başol)
bence görüşümü soruyorsan internette senaryo yazmak nasıl diye bak ondan sonra kendi konunu oluştur ve yaz.ne kadar çok yazarsan o kadar kendini bu işte geliştirisin...
bu sana yardımcı olabilir tıkla bak...
http://www.senaryo.com/ " onclick="window.open(this.href);return false;
bu sana yardımcı olabilir tıkla bak...
http://www.senaryo.com/ " onclick="window.open(this.href);return false;
Abi o nasıl yer ole yaa... şu anda yerlerde şaftımı toplamaya çalışıyorum da önce bir gözlerimi bulsam herşey daha kolay olacak... ole site yapanın, senaryo bilgisinden şüphe ederim... daha kendime gelemedim...Allah'ım yerebbim sen beni koru...offff
- Şunu bir dene...
- Nedir bu?
- Tüm dualarının karşılığı diyebilirim.
Gia (1998)
James Monaco - Bir Film Nasıl Okunur diye ucundan başlayıp henüz bitirmediğim bir kitap var.
Bitirmeye imkan yok ki. 10bin sayfa falan neredeyse kitap. Kitaplığım sola sarktı o kitap yüzünden. Daha önsözdeyim. Düşün 3 yıl oldu alalı.
Hala bitirmemiş olsam da ilk çeyreğini halletmenin huzurunu yaşıyorum. Ben okuyana kadar kitabın basımı durdurulacak ama olsun, okunacaklar listemde yeri duracak. Bu arada memleketten dönerken baya bir kitapla döndüm, okumaya sabırsızlanıyorum. Birde bu kadar kitap taşımaktansa acaba e-kitap olayına mı girsem diye düşündüm. Bu konuda tecrübesi olan var mı? Nasıl bu aletler, kullanışlı mı gerçekten?
e-mürekkep kullananlar kullanışlı zira göz yormuyorlar ama ipad gibi saçma çözümlere de gitmemek lazım.
Tükiye için tek sorun çoğunun sağladığı servisin Türkiye kapsamaması ama yine de rahatlıkla kitap bulunup yüklenebiliyormuş. Kullanan arkadaşlarım öyle diyor.
Sen kalıcı mı döndün memlekete yau, tatile geliyordun, tatile geliyorsan niye tonla kitap getiriyorsun 🙂
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.
Memleketten dönerken dedim Düd'cüm, yani iki hafta İzmir'de kalıp yeniden uzak diyarlara göç eyledim.
E-mürekkep dediğin gibi göz yormaması, uzun pil ömrü vs.. gibi avantajlara sahip, alırken de dil desteği konusuna dikkat etmek lazım ama benim merak ettiğim nokta hakkaten alan adam kullanıyor mu yoksa elektronik sigara gibi alıp kenara konan bir alet mi? Denemek içinde bilmem kaç para vermekte yazık olur, tanıdık yorumu alayım istedim. Ha birde idefix'de satılan modeller var, biraz pahalı gibi ama fena durmuyorlar.