Kısa film yazmak kitabının da çok iyi olduğunu söyleyemeyeceğim.
Biraz okudum ve benim için yararlı olmayacağını düşünüp bıraktım.
Kısa film yazmak kitabının da çok iyi olduğunu söyleyemeyeceğim.
Biraz okudum ve benim için yararlı olmayacağını düşünüp bıraktım.
+1 bende o kitaba başaldım ve bıraktım sorna şimdi sinema ve videoda kısa film kitabının 3. serisini okuyorum
bu değerli kaynak ismi aylaşımları için teşekkürler...
bi dünya kitap aldırdı bana bu başlık...
şimdi daha çok seviyorum seni hayat, hadi...
Robert Mc Kee - story / Tavsiye ederim ancak biraz bekleyin Özgür yeniden çevirtmek için çaba içerisinde inşallah olurda ben tekrardan alırım. Yok beklemiyim derseniz koşarak gidin ve alın.
kitap başlarda sizi üzebilir, sıkıntıya sokabilir ancak bir terapi gibi aklınızdan geçenleri cümleler halinde okuyorsunuz. öyle madde madde yok şöyle yapım bunu yapmayın demiyor. Kendide bunu belirtiyor zaten.Senaryo yazımı "şunu yapmalısınız değil , şu işe yaramış bu işe yaramamış" şeklinde ögrenilir diyor.Bşa ucu kitabıdır.
Ama aklınıza gelen bir çırpıda hikaye yazma olaylarını sevenlerdenseniz, (çünkü senaryo 6 ayda pişerse güzel olur en az)/ Wendel Wellman - senaryo yazarının yol haritası / sizi kesinlikle başarıya ulaştırır.
Lajos Egri - Piyes Yazma Sanatı (Pipirüs Yayınevi)
Feridun Akyürek - Senaryo Yazarı Olmak Senaryo Yazmak (Mediacat Kitapları)
Özellikle Piyes Yazma Sanatı'nı öneriyorum. Bu kitap sadece piyes yazarları için değil, öykü, film senaryosu vs. yazmayı düşünenler için de yararlı bir kaynak. Kitaptaki konular en ince ayrıntısına kadar ele alınıyor ve somut örneklerle destekleniyor. Yani ders kitapları gibi "tanımı veririm, geçerim" mantığı yok. Bu yüzden konuları daha iyi kavrıyorsunuz.
Hatta şu Robert McKee'nin Story isimli kitabının, Sinan Çetin'in yazdığı arka kapak yazısında şunlar geçiyor: "Dramatik yapıyı, karakteri, önermeyi, çatışmayı, bir filmin helezonik bir yapıda geliştiğini ilk defa Ertem Eğilmezle olan sohbetlerimizden hatırlıyorum. Onun elinde bir kitap vardı; Lajos Egrinin Piyes Yazma Sanatı."
Robert Mc Kee - Story çeviri o kadar kötü mü? Kötüyse iyi bir çeviri şart.
Ünlü Yönetmenlerden Sinema Dersleri / İnkılâp Yayınları
Çok iyi bir kitap, güzel gaz veriyor 🙂 Yönetmenler kendi ağzından anlatmış hep. Nasıl başladıklarını vs. 2 günde bitirdim.
Robert Mc Kee - Story çeviri o kadar kötü mü? Kötüyse iyi bir çeviri şart.
Bizim Senaristler derneği Plato Yayınla mücadele içinde bu konuda. Çevirisi çok kötü, biz senaristiz biz çevirelim iddasıyla kapıya dayanmışlar.
Robert Mc Kee - Story çeviri o kadar kötü mü? Kötüyse iyi bir çeviri şart.
Bizim Senaristler derneği Plato Yayınla mücadele içinde bu konuda. Çevirisi çok kötü, biz senaristiz biz çevirelim iddasıyla kapıya dayanmışlar.
O zaman beklemedeyiz. İyi bir çeviri kısa zamanda gelir inşaallah...
valla osmancım şöyle söyliyim senaryoya meraklıysan bekleme al oku çevirisinide alırsın 🙂
Senaryo Kuramı
Semir Arslanyürek
Kitap adı üstünde kuramsal bir kitaptır. Senaryo yazma hevesinde olup temel yazım tekniklerini öğrenmek isteyenler için uygun olduğunu düşünmüyorum. Kitabı ilgi çekici bulacak okuyucu kitlesi senaryonun temelini geçip kuramsal boyutta araştırma içinde olanlar olacaktır. Kitabın genel içeriği kuramsal olmasına rağmen kitabın başında temel terimler açıklamaları ile birlikte verilmiş. Bu seçimi iki şeye yoruyorum, birincisi kitapta kullanılan dilin okuyucu tarafından tam olarak anlaşılması amacı, ikincisi ise daha çok okuyucuya hitap etmek adına yapılmış bir seçim diye tahmin ediyorum.
Öte yandan kitabı okumamın üstünden epey zaman geçmesine karşın, yazarın bilgisayardan kaynaklanan arızalar nedeniyle kitabı birkaç kez baştan yazmak zorunda kaldığı ve bu durumun kitaba olumsuz etki ettiğini yazdığını hatırlıyorum. Kısacası benim okuma sırasında sonlara koyabileceğim bir kitaptır.
Robert Mc Kee - Story
Bu kitabın ilk çeyreğini okuyabildim. Son sayfada yazılan iddalı sunuma rağmen içinde işime yarayacak pek birşey bulamayıp, geri kalanını okumaya gerek duymadım. Ayrıca benim için çok önemli olan kitap yazarının bu konuda ne kadar başarılı olduğu konusuna dikkat çekmek istiyorum. Robert McKee'nin sinema kariyeri şuradan kolaylıkla gözlenebilir, http://www.imdb.com/name/nm0571210/ " onclick="window.open(this.href);return false;
Kitabın sunumda yapılan bilmem kaç kişinin senaryo hocası tanıtımı ise benim gözümde koskocaman bir balondan öteye gitmiyor. Zira senaristlik mesleği ile ilgilenenler bir çok farklı kişinin kitabını okuyup bir çok seminere katılabilirler. Bu seminerleri verenlerden birisi Hollywood'un Senaryo Hocası sıfatıyla anılıp, kitabı en janjanlı afişlerle kitaplıklara dağıtılırsa, basımevi Plato'nun olumsuz ününü desteklemekten başka bir işe yaramaz.
Ünlü Yönetmenlerden Sinema Dersleri / İnkılâp Yayınları
Kitabın akıcılığı birçok yönetmenler yapılan röpörtajlardan ve ilgili yazılardan derlenmiş olmasından kaynaklanıyor. Çekim teknikleri, sinema dili, film çözümlemeleri, yönetmen tercihleri gibi teknik konuları öğrenme peşinde olmayan ancak hafif magazinsel ve light içerikli kolayca okunabilecek bir kitap arayanlar için birebir bir kitapdır. Yönetmen bir arkadaşımın tuvaletinde duruyordu, tuvalete gidip geldikçe okuyordu.
Feridun Akyürek - Senaryo Yazarı Olmak Senaryo Yazmak (Mediacat Kitapları)
Feridun Akyürek 'Senaryo Yazarı Olmak, Senaryo Yazmak' adlı kitabında 'herkes senaryo yazabilir' fikrini savunuyor. Akyürek, sunuş yazısında senaryo tanımı da zaten şöyle yapıyor: "Sinemaya ilginiz var, epey de film izlediniz, izliyorsunuz; sinema hakkında eh kulaktan dolma bilginiz de var, eliniz kalem tutuyor, senaryo yazmayı düşünüyorsunuz... Bir olay, iki-üç kişi... Onları devinip, konuşturur, doksan dakikayı tamamladınız mı oldu sana senaryo..." Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde öğretim görevlisi olan Feridun Akyürek kitabının diğer senaryo yazımı kitaplarından farklı olmadığı görüşünde
http://www.radikal.com.tr/ek_haber.php?ek=ktp&haberno=2836 " onclick="window.open(this.href);return false;