1-Video çekimlerimizde haliyle ışık değişimleri yaşıyoruz,her ışık ısısı değiştiğinde kameradan wb ayarı yapmak gereklimidir?Örneğin güneşte çekiyoruz diyelimki 4500K sonra iç mekana giriyoruz beyaz ışık varsayalım 5600K sonra tungstenle çekiyoruz 3500K. 2 dk.lık bir videonun içinde bu kadar fazla wb ayarı yapınca kurguya oturunca renk cümbüşü yaşarmıyız? Yoksa her seferinde doğru beyaz ayarı yapmayla renk tutarlılığınımı sağlamış oluruz?Bu tür durumda mesela bir LUT attığımızda her sahneye aynı etkiyi verirmi?
2-Yine aynı şekilde mekanlarda ışık şiddetleri azalacağından (Profesyonel ışıkçıyla çalışmıyorsanız tabi) her sahnenin farklı pozlanıp birinin karanlık birinin aydınlık kalması gibi durumların önüne geçmek için nasıl bir yol izlemeliyiz?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler youtubede yüzlerce Whıte Balance ayarı diye video var ama kimse bunu adam akıllı anlatmıyor!!!Exposure de aynı şekilde.
Beyaz ayarı yaptığında zaten ortamdaki ışığın altında başka bir renge doğru eğilim gösteren beyazı ve diğer renkleri aslına döndürüyorsun. (Kabaca) Yani farklı ışıklarda beyaz ayarı yaparsan evet renk tutarlılığı sağlamış olursun. Yani evet her seferinde beyaz ayarı yapmalısın. Ama beyaz ayarı basitçe beyaz bir şeyle yapılan ayar değil, esasında yüzde 18’e gri ve özel maddelerle üretilmiş renk kartları ile yapılıyor, ama siz bir şey kullanmadan beyaza göre yapabilirsiniz fakat bu durumda her türlü sapma olacaktır. Hepimiz için geçerli bir sorun bu, ama o yüzden renk düzenleme var zaten. Bu ufak sapmaları gidermek için.
Hangi lutu kullandığına bağlı ama genel olarak Lutlar sadece renge etki etmiyor. Belirli bir pozlamaya göre yapılıyorlar ve ışığa da etki ediyorlar. O yüzden aynı etkiyi yüzde yüz alamazsın, ama yaklaşabilirsin.
Zor soru exposure. Işık şiddetleri azalınca ışığa müdahale edemiyorsan elinde lensin diyafram ve isosu dışında pek bir seçenek kalmıyor. Bunlar da sınırlı şeyler ve tabii ki görüntüyü de değiştiriyorlar. O nedenle biri karanlık biri aydınlık olan sahnenin önüne kısmen geçebilirsin. Bunu ölçebilmek için de kamerada pozlama gereçleri var mı bilmiyorum ama bunları kullanmak gerekiyor. Ve en sonunda Belirli bir tutarlılık için renk düzenleme yaparken karanlık olanı aydınlatmak yerine aydınlık olanı karartmak daha iyi sonuç verir. Ya da aydınlık olan yeri çekerken karanlıkmış gibi pozlayacaksınız. Yine aynı şekilde diyafram, nd filtre burada en etkili çözümler. Bununla ilgili ilk dersim pozlama üçgenine bakabilirsin.
Fakat her şey bir yana bir filmde ya da videoda mekan değiştikçe renk ve pozlamanın kısmen değişmesi gayet normal bir şey. Bu istenen bir şey. Ama tüm bunlar renk düzenleme aşamasında da karar verilebilecek şeyler. Sette karar vermek daha iyi tabi ama o da imkan ve bilgi gerektiriyor. Çünkü o farklılık mecburiyetten değil, bilinçli olarak oluşturulması gereken bir farklılık. O nedenle her şeyi birbirine yakın çekmek renk düzenlerken değiştirmek doğru hareket olur.
Tüm bunların dışında sorunların en temel çözümü, ışık yapmayı öğrenmek.
@kezzap Hiç kimse bu sorularıma bu kadar açık ve net cevap verememişti. Öncelikle teşekkür ederim. Biliyorum ki ışığı öğrenmek bizi çok ileriye taşıyacaktır. Bunla ilgili türkçe kaynak önerileriniz varmıdır? Kitap,video ve makale vs.Bu arada Black Magic Pocket4k kullanıyorum.Beyaz ayarınıda her ortam ve ışık değiştikçe beyaz bir A4kağıdı ile wb menüsünden yapıyorum!
Aslında kitaplardan öğrenilecek bir şey değil ama yine de şu kitap kapsamlıdır, işe yarar.
https://m.kitapyurdu.com/index.php?route=products/productdetail&product_id=104054
Benim önerim YouTube’tan ışık videoları izlemek. İngilizce bilmiyorsanız da ne yaptıklarına bakabilirsiniz. Ben ingilizce Online dersler satın alıyorum ek olarak. Bir de yapa yapa deneye deneye öğreneceksiniz.
Beyaz herhangi bir şeyle yapabilirsiniz.
@kezzap Teşekkürler ilginize bu arada bu forum un kıymetini bilmek lazım,birçok sorunun cevabı var.Daha yaygın kullanılabilse keşke!Siz hangi ildesiniz ?
Ben Almanya'da yaşıyorum.
KEzzAp çok güzel cevap vermiş, bana pek laf düşmez de, ben de son günlerde buna benzer ışık meseleleriyle boğuşuyorum; forumda da paylaşıyorum. WB çok önemli bir konu ama tabii ki çektiğin şeyle ve içinde bulunduğun ortamla da çok alakalı. Kapalı bir setse ya da bir stüdyo ortamıysa, devamlılık sorunu yoksa tabii ki yapıyoruz bir ayar, sonra onunla sonuna kadar devam ediyoruz. Dediğin gibi dışarıda, ortamın tüm ışık kontrolü bizde olmadığında iş çok zorlaşıyor. Fotoğrafta nispeten kolay, RAW çektiğinde zaten tüm WB opsiyonlarını kaydediyor makine fotoğrafa, herhangi bir WB tercihi yapmana hiç gerek kalmıyor; videoda işler biraz yaş. Ben açıkçası otomatikte bırakıyorum, daha o kadar ileriye gelemedim. 😀
@cem123Videodada raw çekebiliyoruz ama işlemek saklamak çok zor işlemler.İşi otomatiğe bırakmak daha büyük bir cesaret valla helal olsun 😉
Ya fotoğrafın avantajı hem RAW hem JPEG çekersin istersen, gerek görmezsen RAW dosyaları kullanmazsın ama videoda(en azından benim makinemde), hem standart hem log çekilmiyor, birinden birini seçmen lazım maalesef. Cesaretten değil, işimi kurtardığı için uygun görüyorum. Stüdyo ortamlarında ve devamlılık şartsa, ürün çekimi gibi, tabi ki fiksliyorum beyaz ayarını. Ama serbest bir dış çekimse, otomatikte bırakıyorum.
biz 10 senedir 500/1000 wattlık halojen projektörlerle çalıştığımız için beyaz ayarından çok çektik 😀 gene de mükemmel yapamayız ama. bazen kart değiştiriyorum, magic lantern ayarları, beyaz ayarı yapmıyorum nasılsa yapmışım ya videonun başında.... Unutup basıyorum kayıda sonra bi bakıyorum ki ikinci kayıt sapsarı. Unuttuk genem a4 göstertmeyi diyorum. haydi baştan çek o sahneyi. Birbirine yaklaştıracağım renkleri derken daha çok uğraşıyoruz sonra.