Color bilgim çok kötü hatta belki sanırsam sıfır 🙂
a7s2 ile log çeksem lut atsam?
Log çekip adobeda amatör renk bilgimle kendim oynasam?
Rec-709 çekip amatör renk bilgimle adobeda oynasam?
Log çekip uygun birini bulup color yaptırsam?
Yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler...
@ben_ied
Eğer renk düzenleme bilginiz yoksa Log çekmeyin, ya da log çektiğiniz görüntüyü önce REC709'a çevirip, sonra bir de onun üzerine Lut atın ya da kendiniz oynayın. Bunlar öyle bir çırpıda öğrenilecek şeyler değil. Bu işi yapan bir renk düzenlemeciyle çalışmanızı öneririm. Eğer dilerseniz bana da ulaşabilirsiniz.
İlgi için çok teşekkür ederim. Size konuyla alakalı daha açıklayıcı geniş, derdimi anlatabildiğim geniş bir mesaj atıcam.
@ben_ied
Eğer renk düzenleme bilginiz yoksa Log çekmeyin, ya da log çektiğiniz görüntüyü önce REC709'a çevirip, sonra bir de onun üzerine Lut atın ya da kendiniz oynayın. Bunlar öyle bir çırpıda öğrenilecek şeyler değil. Bu işi yapan bir renk düzenlemeciyle çalışmanızı öneririm. Eğer dilerseniz bana da ulaşabilirsiniz.
Lut, sadece log ile çekilmiş bir görüntüye mi atılır? Rec709 ile çekim yapsam onun üzerine Lut atabilir miyim? Atabilirsem görüntüler Log'un üzerine atılmış ayarlarla aynı değerlerde mi olacak yoksa Rec709 zaten renkli bir çekim olduğu için atılan Lut'un etkisi Log'un üzerine atılmış bir görüntüye göre ayarlarda daha yüksek bir oranda mı olacak? (değerler aynı olsa bile görüntüde oluşacak farkı biliyorum, sorum rec709 üzerine atılacak lut'un Log'da değer bakımından ideal iken Rec709 da abartılı olup olmayacağı? )
REC709 lutu başkadır Log LUT'u başkadır.
Neticede evet abartılı olur. Hatta kameradan kameraya bile değişiklik gösteriyor LUT'lar. Çünkü LOG curve'ler farklı.
Atacağınız LUT'u iyi tanımanız lazım. Bunu da satan kişilerin, detaylı bir biçimde kullanım önerilerini sunmaları lazım.
Hatta çekim önerileri, nasıl pozlayacaksınız gibi şeyleri de iyi bir LUT üreticisi anlatır.
Ben film emulation lutları(Dijital çekilmiş bir görüntünün belli bir film türüne basıldığında nasıl görüneceğini gösteren Lutlar, Resolve’da film looks sekmesinin altında vardır.) ya da conversion lutlar (log’u rec709’a ya da başka bir renk uzayına çeviren lutlar) dışında lut tavsiye etmiyorum.
Öte yandan başlıktaki soruya cevaben log görüntüye de lut attıktan sonra color correction yapmak gerekebilir. Tabi conversion Lut attığınızı varsayıyorum, creative Lut denilen lutları önermiyorum dediğim gibi.
Hocam benim de bir sorum olacak, profesyonel renk düzenleme konusunda ben de çok acemiyim, tanıdığım bildiğim bazı videograf arkadaşların baya kullandıkları kameraların native/standart çekim modlarında çekim yapıp Premiere'de bam güm efekt/filtre basıp "al sana renk hacı" modunda takıldıklarını keşfettim. Bu duruma ne diyorsun?
Acemice buluyorum, genelde yapılan bir şey bu.
İşlediği durumlar olabilir, ama çoğu durumda işlemez. Ama değerlendirenin gözü de önemli, kim bakıyor, kim görüyor.
Eğer alan memnun satan memnunsa sorun yok. Fakat renk düzenlemeyi görüntü yönetiminden ayrı düşünmemek lazım.
Bir kişi görüntü yönetmeniyse, ya da daha güncel deyimle videografsa minimum düzeyde bile olsa anlaması gerekiyor renk düzenlemeden.
Kameranın native/standart modlarını kullanırsın, fakat bunlara uygun LUT kullanmak lazım. Premiere'de hazır gelenleri üzerine atıp, yoğunluğunu kısarak bir şeyler yapamaz mısın, yaparsın. Fakat bu işini bilmeden çektiğin, ve biraz da şansa ne çıkarsa diye bir teknik kullandığın anlamına gelir. Log çekmemek anlaşılabilir değil bana kalırsa çoğu durumda, ama tabi ne iş yaptığını bilerek bir LOG çekimi olmalı. Nasıl işleyeceğini biliyor musun, nasıl pozalanacağını biliyor musun, bu soruları devre dışı bırakmak için insanlar kolay yolu seçiyorlar, anlayabiliyorum.
İşin idealine gelelim. Elbette, her çekim yaptığın ortamın kontrolü bir film, reklam ya da klip çekiminde olduğu gibi senin elinde olmuyor. Fakat her görüntü yönetmeni elinde bulundurduğu kameranın hangi şartlar altında, ne gibi tepkiler verdiğini, denemeler yaparak bir şekilde bilmek, öğrenmek zorunda. Bunun devamında Premiere'den bir preset dahi kullanıyorsa farklı şartlarda ne gibi sonuçlar verdiğini bilmeli. Tabii bu ideal durum. İş alan memnun satan memnun seviyesinde ise bunları hiç tartışmaya gerek yok zaten.
Ben çoğu kişinin kara düzen gittiğini düşünüyorum. Şahsen benim yaptığım elimdeki kamerayı, ideal olmayan ışık koşullarında, sürekli test etmek, farklı koşullarda, hangi renk düzenleme akışını kullanabilirim diye kendime yollar çıkartmak. Boş vaktimde, hobyim bu olduğu için bunu yapıyorum. Bu benim profesyonel işimin dışında kendime geliştirdiğim bir kendi kendimi eğitme modu. Profesyonel işimde çoğu durumda buna ihtiyacım olmuyor, zira orada da belli standartlar olsa bile, çoğu durumda bir alan memnun satan memnun işleyişi var ve ben görüntü yönetimi kısmıyla ilgilenmiyorum orada. Ama ilgileniyor olsaydım, buna benzer çalışmalar yapardım. Ama sektör işin içine girince emek-zaman-maliyet dengesini kurmak gibi faktörler var, bu durumda da insanlar bahsettiğin gibi kolaycı yollara başvuruyorlar.
Doğrusu değil, sizi geliştirebilecek şey de bu değil, sizin diğerlerinden farkınızı ortaya çıkartacak şey de bu değil, ama buna rağmen, iş yapmanızı ve para kazanmanızı sağlayabilir.
REC709 lutu başkadır Log LUT'u başkadır.
Neticede evet abartılı olur. Hatta kameradan kameraya bile değişiklik gösteriyor LUT'lar. Çünkü LOG curve'ler farklı.
Atacağınız LUT'u iyi tanımanız lazım. Bunu da satan kişilerin, detaylı bir biçimde kullanım önerilerini sunmaları lazım.
Hatta çekim önerileri, nasıl pozlayacaksınız gibi şeyleri de iyi bir LUT üreticisi anlatır.
Ben film emulation lutları(Dijital çekilmiş bir görüntünün belli bir film türüne basıldığında nasıl görüneceğini gösteren Lutlar, Resolve’da film looks sekmesinin altında vardır.) ya da conversion lutlar (log’u rec709’a ya da başka bir renk uzayına çeviren lutlar) dışında lut tavsiye etmiyorum.
Öte yandan başlıktaki soruya cevaben log görüntüye de lut attıktan sonra color correction yapmak gerekebilir. Tabi conversion Lut attığınızı varsayıyorum, creative Lut denilen lutları önermiyorum dediğim gibi.
Film looks sekmesi Premiere'de var mı peki? Bir de log çekilen görüntüyü rec 709'a çevirmenin bir anlamı olacak mı? Yani direkt rec709 çekilmiş bir görüntü yerine log çekip onu rec709 renk uzayına çevirmemin bir artısı olacak mı? Mesela fazla dinamik aralığı ?
Evet işin esprisi o zaten. Kameralar Log modunda yaklaşık 12 stop + dinamik aralığında çekim yapıyorlar.
LOG curve'ü normalde az bilgi ile kaydedilen özellikle siyahlardaki yerleri, daha fazla bilgiyle kaydetmemizi sağlıyor, basitçe.
Dolayısıyla sadece rec709'da daha az bilgiyle kaydedilecek olan tonlar, Log çekiminde daha fazla renk bilgisiyle kaydediliyorlar.
Bunları 709'a çevirdiğinizde, daha fazla oynama esnekliğine sahip oluyorsunuz.
709'da daha az detaylı kaydedilecek yerler, Log ile daha detaylı kaydediliyor, ama ortaya çıkan görüntü 709 kadar kontrastlı ve satürasyonlu olmuyor. Onu o nedenle o hale çevirmemiz gerekiyor sonrasında.
Film Looks premiere'de yok, ama farklı film emulation'ları vardı sanırım orada da.