Arkadaşlar bizler amatör ve düşük bütçe filmler yapan veya yapmaya çalışan kısa filmciler olarak kendi filmimizin kurgusunu mecburen kendimiz yapmak zorundayız. Zaten hepimiz en az bir montaj programını kullanmayı biliyoruz, bilmeyenlerde bilen bir arkadaşını bilgisayar başına oturtup şöyle kes böyle yap diye yönlendirerek hallediyor kurgu problemini.
Ama ya büyük prodüksiyonlarda bu işler nasıl yürüyor yada nasıl yürümeli?
Şimdi, ülkemizde bildiğim kadarıyla kendi kurgusunu bizzat yapan yönetmenler çok az (örnek: “olgun arun” ve “tramvay” filmi) ama yönetmenlerin bir çoğu kurgu sırasında direkt olarak kurgu odasında bulunuyor ve kurgucuya direktifleri kendisi veriyor yada en kötü 1. asistanlarını kurguya sokuyorlar.
Ama Hollywood’da gerçekten büyük bütçeli (yapımcısının cebini baya bi boşaltmış örn:100-150 million $’lık filmler) filmlerde kurgu olayı nasıl hallediliyor?
Yine benim bildiğim kadarıyla Hollywood’da çoğu yapımcı filmin yönetmeninin kurguya girmesine izin vermiyor. Ya yapımcı kendi giriyor yada kendi atadığı bir adam. Gerekçeleri şu, yönetmen filmden çıkarması gerekli olan bir sahnede yapımcı kadar rahat davranamıyor, yani yönetmen her sahneyi ne kadar büyük zorluklarla çektiğini bildiği için onu atmaya kıyamıyor ve böylelikle film süreleri yapımcıların istemediği bir şekilde uzamaya başlıyor.
Örn: “Titanic” (Titanic’in kurgucularından biri de filmin yönetmeni James Cameron’dur. Eee. Filmin süresi malum. Ama şöyle de bir şey var, ben Titanic’i izleyipte süresinden şikayet edene pek rastlamadım. Yani kimsenin kalkkıpta “abi amma uzun filmmiş ya 3 saat otur otur kıçım ağrıdı” dediğine şahit olmadım. Yani uzun ama kendini izletiyo o ayrı bi mevzu.)
Yani yönetmen bir filme sanatçı gözüyle bakarken, yapımcı ise tamamen ticari gözlü bakıyor.
Aslında iki tarafta kendine göre haklı. Ve yönetmen kendi filmini kurguluyamamış olmasındaki açığı piyasaya (Türkiye’de pek bulunmuyor, internetten sipariş etmek gerek) filmlerinin “director’s cut” isimli versiyonlarını sürüyorlar. Ve bu versiyonlar yönetmenin kurgusunun yanı sıra acayip extra içerik barındırıyorlar.
Benim söyleyeceklerim bu kadar sizce yönetmenden kurgucu olur mu? Bu konudaki görüşlerinizi bekliyorum.
Not: Arkadaşlar bu gerçekten tartışılması gereken bi mevzu, umarım forumda gereken hassasiyet gösterilir.
yönetmenin kurguyu kendi yapması ayrı bişey. yani yapar yapmaz ona kalmış ama kurgu mantığı kesinlikle olmalı. açıkçası hollywood da nasıl yapıyolar pek umursamıyorum. orda daha bahsetmiştim afiş olayı bile ayrı bi dava. herkes çok para harcıyıo çok kişi çalışıyo herkes birbirine belli ölçüde karışıyo. garip işler.
ama şöyle bişey
yönetmen kurgucu ve senarist. bunların 3ü de birbirinin işi hakkında bilgili olmalı. gerektiğinde müdaale etmeli fikir alışverişi yapmalı. çünkü hepsi hikayenin daha akıcı etkileyici olması için uuraşan en etkili 3 kişi.
yani bu 3 kişi genele bütüne younlaşıyo.
bide ışık yönt. ve görüntü yönt. var. (ve benzeri kişiler görevler)
bunlarda birbirleriyle ilişkili olmalı. bu arkadaşlarda. bütünü deil parçayı düşünür. filmin dewamı umrunda deildir. o an çekilcek şeyi o an çekilcek sahneyi düşünürler.
ya lafı uzatıyorum her seferinde ama sonuca geliim.
biraz genelden bağlıcam sonuca ama. çok ciddi bi prodüksiyon olmadığı sürece herkes bi kaç işle ilgilenmeli. sinema tek başına yapılcak bi iş deildir ama her işi tek bi kişiye bırakılcak iş de deildir.
böle bişi işte. yönetmen kurguya bulaşsın yani 🙂
walla bence de önemli konuydu aslında...
yani.. ama ilgilenen pek çıkmadı. ama en azından sen vakit ayırdın bu konuya sağol...
Bence senarist temelinde bu konuyu üstlenmeli.. eger takır takır her şeyi net bi şekilde kagıt üstünde anlatırsa ve bu sistemle cekilirse yönetmenin kurguya girmesi bile gerekmiyebilir. Zaten adam yazıp yönetiyorsa kurguya da kolları sıvayıp zevkle ve başarıyla yapar bence.
bunun cevabi basit; olur.
olur fakat "ben yaptım oldu" daki olmadan öteye geçemez.
Tek noktaları sevmedim hiç... Benim için sadece üç nokta vardır... Çünkü tek nokta son'u, Üç nokta sonsuzluğu anlatır...
kurgu masasinda oturup kurgucuya sadece teknik is yaptiran (filmleri kesme,yapistirma gibi) Kubrick den Kitanoya kadar uzanan ustalari saymak yeterli olur sanirim,yonetmenler ayni zamanda kurgucudur zaten,hikayenin akisini kendileri yaratir ve kafalarinda sahne gecislerine kadar kurarlar (iyi yonetmenlerden bahsediyorum,3.sinif balon hollywood yonetmenlerinden degil)
burada ayrim yapilmasi gereken konu yonetmenlerin genelde film kesip bicmekle ugrasmadiklaridir,yani teknik ve el isciligi bolumune karismazlar ama filmin kurgu akisini zaten kafalarinda yapip kagida dokerler.Bunu yapamayanlara da yonetmen degil 'film ceken' denir.
yönetmen zaten filmi kafasında kurgulayıp çekmiyormu?
time code tutulup sahneler birleştirilmiyor mu?
kurgucu zaten kes yapıştırcı olarak kalıyor bence
bu bir mushraPPa mesajıdır
Mehmet Oğuz Köroğlu