Uzun Metraj Çekilecek Bir Film İçin Gerekli Bütçe Ortalama Nedir?
- Film Toplam 6-7 Mekanda Geçiyor
- Toplam 2 Ana Karakter Ve Genel İtibariyle 6-7 Karakter Var
- Mekan İstanbul
100 TL ile 100 milyon TL arasında değişir.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Mesela "Vücut" Filmi Kalitesinde Diyelim Öyle Pek Efekti Olmayan Bir Filmi Çekmek İçin 10.000-20.000 TL Civarı Bir Para Yeterli Olacak Mıdır?
Sanırım gençsiniz ve bu alanda deneyiminiz yok. Bu nedenle bu kadar karmaşık bir soruyu bu kadar basit sorabiliyorsunuz. Bir filmin bütçesinin belirlenmesi çok zor bir iştir. Kim ne kadar para isteyecek? Teknik masrafların ne kadarı ücretsiz, ne kadarı hizmet bedeli ödenerek alınacak vb bir sürü soruya cevap bulmalısınız. Önce filminizi kavram olarak kağıda dökün, oyuncular, çalışanlar, yapılacak/yaptırılacak işler, malzeme (satın alma/kiralama/bedava kullanma), mekan ücretleri/masrafları, ulaşım, yemek vb her şeyi listeleyin. Gerekirse buraya koyun, bilenler yardım etsin. Verdiğiniz bilgilerle bu konuda bir rakam söylemenin imkanı yok. 6-7 mekan arkadaş evleri mi yoksa Süleymaniye Camii ve Kapalı Çarşı çatısı mı? Buralarda ne yapılacak? Efekt var mı? Kim yapacak? NE kadar isteyecek? Hadi bitti kime satacaksınız veya kim en baştan sizin filminize sahip çıkacak. Falanca film kalitesinde diye sormak da zor çünkü hiçbir film birbirinin dengi değildir.
Filmleri sevmek kolay, yapmak zordur. Sadece Youtube'a koyacak amatör projeler bile zor çekilir. Ders kapsamında çekilen ve maliyeti 10.000 AUD olan film gördüm. Kısacası, ille de ben bir şey yapacağım diyorsanız film üretim sürecinde kullanılan yukarıdan aşağıya yaklaşımı ile başlayın. Kafanızdaki herşeyi tek tek kağıda dökün, hepsi bitince kabaca bir maliyet hesabı çıkarabilirsiniz. Yoksa "bir araba almak kaça patlar?" türünden bir soru gibi bu. 2000 TL'ye tüplü Şahin de var, 1 milyon liraya araba da var.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
100 TL ile 100 milyon TL arasında değişir.
Bu cümlenin üzerine makale de yazılr, film de çekilir 🙂
Evet Gencim Ve Deneyimim Yok. Filmi Birine Satmaya da İhtiyacım Yok. Youtube'dan Yayınlanan Bir Film Olsun Yeter. Hani Film Bir Sanatsa Sanatı Yaparken 1 Yatırıp 10 Alalım Kafasında Değilim. O Kafadaki İnsanlar Yüzünden Ülkemizde Yılda 150 Film Vizyona Giriyor Ve Bunlardan Sadece 30 Tanesi Yerli Yapım. Kızlar İzlesin Diye Kıvanç, Erkekler İzlesin Diye Ceyda Ateş'i Oynatmama Da Gerek Yok. Sanatı Ticaret Olarak Görürsek Recep İvedik Serisine Kızmamamız Lazım. Çok Şükür Param Var 😉 20.000 TL Kayıp İle Ölmem. Ama Belki Birçok İnsan Korkularını,Endişelerini Aşıp Yepyeni,Mantıklı Filmler Çıkarmaya Başlar.
Makale Yazılmaz Bence. Makalenin Kanıtlanması Gerekir Ve Ben Gidip 105 Milyon TL'ye Çekersem Olmaz 😉 O Dediğin Fıkra dır
Sana yardımcı olmaya çalışan insanlara kızmana gerek yok. Genç olmanda da yanlış olan bir şey yok. İdealist olmak güzel şey ama idealizm gerçeğin ötesine geçerse boşuna olur. Sonuçta ne ortaya birşey çıkar ne de bir gelişme olur. Gerçekçilik ile statükoculuğu karıştırmayalım. Burada kastettiğimiz Recep İvedik durum değil elbette. Yazdığımı tekrar oku. Orada kastettiğim ticari başar sağlamaktan ibaret değil. Film maliyeti ve bütçesi ile ilgili soru sordun ve o mantıkla cevapladık. 100 TL ile 100 milyon vb türündeki o cevap hala geçerli. "105 ile çekersem" diyorsun, bak tam olarak anlamamışsın.
Herşeyi "o kafa" diye bir şeye atıp suçlamak çözüm değil. Yaklaşımın yanlış. 20.000 TL'ni neden boşa harcayasın? Sırf ortalarda gezip "zamanında ben yaptım ama anlaşılamadım" diyebilmek için mi? Büyük şehirlerimizde sanatçı sokakları vardır, yolda metrekarede 4 tane anlaşılamamış şair-edebiyatçı-ressam gezer. Onlardan biri olmak istiyorsan buyur ol.
Alınmanı istemem. O yaşta başarı getirecek ya da kendince devrim yaratacak bir film yapmak istemeni saygıyla karşılıyorum ve hatta bana gizliden bir keyif de veriyor. Ama o yaştaki sinema deneyiminin de oldukça sınırlı olması gerektiğini düşünüyorum.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
105 Olayını Arkadaşa Makalenin Ne Olduğunu Belirtmek İçin Yazmıştım. Demek İstediğim Ben Bu Filmi Çekmezsem Mesela Kimse Çekmeyecek Zaten. Yapımcılar Kendi Kafalarında, İşini Tutturan Arkadan Gelenlere Hiç Önem Vermiyor. Kafası Biraz Çalışan Adamın Senaryosu Yokolup Giderken Babası Azıcık Zengin Olanın, Torpili Olanın Saçma Salak Bile Olsa Senaryosu Filmleştiriliyor. Bu Sebeple Türkiye'deki Yapımcılardan Zerre Kadar Umudum Yok. Ee Kendim Çekmeye Çalışacağım Elbette. Ama Şuan Yapamazsam Bunu İleride Okul Bittiğinde İşletme Mezunu Bir Birey Olursam,Bir Firmada 3-5 Liraya Patronun İstediği Kadar Çalışırsam Buna Fırsat Bulamam. O Gençlik Enerjimi Kaybedebilirim.Birde Ben Şu Ana Kadar Aklıma Yapmak İstediğim Ne Geldiyse O An Yaptım. Bunda da Öyle Düşünüyorum. O Sokaktaki Şairleri de Elbet Anlayanlar Vardır. Biz Anlamıyorsak Sıkıntı Bizimdir. Bizim O IQ Seviyesinde Olmayışımızdır Diye Düşünüyorum.
Bu son ifaden aslinda o şairlerin yaptıklarının dogru oldugu dusuncesi üzerine kurulu. Saygı bir yana burada kastettigim hayati dogru duzgun yaşayıp öğrenmeden birseyler yapmaya kalkismis olmalari ve sonucunu husran olmasi. Yapmaya calistiklarinin zaten yapilmis oldugunun farkında bile degildir cogu. Yetersiz on hazırlık sonucu ortaya cikan vasat hatta vasat otesi eserlere "yuksek IQ" teşhisi koymak doğru olmayabilir.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
'CAMCI / Adı Aşk Bu Eziyetin' filmi "sıfır" bütçe ile çekilmiş bir filmdir.
Yani bu iş tamamen size bağlı, para konuşur açıkçası.
O Sokaktaki Şairleri de Elbet Anlayanlar Vardır. Biz Anlamıyorsak Sıkıntı Bizimdir. Bizim O IQ Seviyesinde Olmayışımızdır Diye Düşünüyorum.
Bugüne dek hiçbir "dahi" kişiden "ben yaptım, ben anlattım ama kimse beni anlamadı" diye bir söz duymadım. Yüksek iq sahibi olmakla, mevcut zekayı kullanmak çok farklı şeyler. Bana göre yeteneksiz veya ego kurbanı olmuş kişilerdir sanatının anlaşılamadığından yakınanlar. Kendilerini üst seviyede gördükleri ve öyle lanse ettikleri için sizi de yanlış bir düşünceye sevketmişler. Dahi insan, bildiğini nasıl anlatacağını da bilir. Umarım zamanla bu düşünceniz değişir.
Tartışmaya gerek yok ahanda bir bütçe taslağı (Tanıdık olursa giderler %25-50 arasında düşebilir)
b- Ayrıntılı Bütçe
Senarist : 40.000
Yönetmen : 40.000
Yönetmen Yrd. (2 kişi) : 18.000
Sanat Yönetmeni : 15.000
Prodüksiyon sorumlusu (2 kişi) : 10.000
Görüntü Yönetmeni : 25.000
Kameraman Yardımcısı (2 kişi) : 20.000
Set Ekibi (3 kişi) : 16.000
Set Fotoğrafçısı : 4.000
Özgün Müzik Yapımı : 10.000
Fotoğraf - Afiş Giderleri : 20.000
Grafik Tasarımcısı : 5.000
Story Board Ressamı : 2.000
Oyuncu Ücretleri : 90.000
Sponsor Sorumlusu : 10.000
Kamera Ekipmanı Kirası (6 hafta) : 20.000
Işıkçı, Ekip ve Işık Ekipmanı + Işık aracı : 45.000
Sesçi, Ekip ve Ses Ekipmanı (6 hafta) : 28.000
Telesine + VTR : 12.000
Ham Film alımı : 40.000
Laboratuar İşlemleri - :190.000
Jenerik + Alt yazı : 10.000
Avid Montaj : 12.000
Şaryo, crain, dolly, steady-cam kiralama : 30.000
Yiyecek, İçecek Giderleri : 25.000
Ulaşım / Kiralanacak araç / Yakıt giderleri : 35.000
Konaklama Giderleri : 25.000
Haberleşme Giderleri : 8.000
Mekan Kiralama Giderleri : 25.000
Kostümcü + Kostüm, Aksesuar Alımları : 25.000
Makyajcı + Makyaj Giderleri : 12.000
Öngörülmeyen Giderler ( % 10 ) : 84.000
G E N E L T O P L A M : 942.000 TL
Deccal, gördüm seni sobe.
Konuyu dağıtmadan, bireyselleştiremeden tartışmaya devam edelim lütfen.
Ben sana sinema yapma demiyorum. Yap ama hobi olarak yap!!
Ülkemizde uzun metraj film çekmek bir risktir .
EZEL AKAY / 2011.
Ustalar böyle düşünüyorsa ,biz hiç düşünmiyelim 🙂
bu riski paylaşın diye anlattığı bir video su da var. yani bir kişi 500bin yatıracağına 5 kişi 100er bin yatırsın diyor 🙂