2008 mi kisir gecti,adaylar ve sonuclardan midir, ben pek tatmin olamadim..
slumdog millionaire 10 da 8 yapti,daha önce de dedigim gibi danny boyle i hala trainspotting yönetmeni olarak hatirlamayi yeglerim..
Oyuncu Oskarlarini seyrettigim filmler kadariyla yerinde buldum (Milk i daha seyredemedim)Doubts daki basarilii performanslarin dördü de ödülsüz kaldi.
Kate Winslet in daha önce bir parodisini seyretmistim(Extras dizisinde konuk oyuncu),nasil Oskar almayi garantileyebilecegiyle ilgili (Schindlers list ,Piano Oskar cekiyor deyip,Yahudi katliamiyla ilgili olmasi lazima getiriyor(holocaust)..Reader da öyle sonucta)
Bu arada yine Nazi-yahudi temali Alman kisa filmi ödülü kucakladi.
Seremoni gecesi normale göre biraz uzun sürdü gibi,gereksiz buldugum dolgu materyaller (örn senaryo yazilisi canlandirmasi vs) ve iyi buldugum konsept degisiklikleri vardi,oyuncu ödülleri verilisi gibi (5 eski ödül sahipleri,tek tek adaylara sesleniyorlar).
Best director: Danny Boyle - Slumdog Millionaire
Best actress: Kate Winslet - The Reader
Best actor: Sean Penn - Milk
Best picture: Slumdog Millionaire
Best supporting actress: Penelope Cruz - Vicky Cristina Barcelona
Best original screenplay: Milk
Best adapted screenplay: Slumdog Millionaire
Best animated feature film: Wall-E
Best animated short film: La Maison en Petits Cubes
Art direction: The Curious Case of Benjamin Button
Costume design: The Duchess
Make-up: The Curious Case of Benjamin Button
Cinematography: Slumdog Millionaire
Best live action short film : Spielzeugland (Toyland)
Best supporting actor: Heath Ledger - The Dark Knight
Best documentary feature: Man on Wire
Best documentary short subject: Smile Pinki
Visual effects: The Curious Case of Benjamin Button
Sound editing: The Dark Knight
Sound mixing: Slumdog Millionaire
Film editing: Slumdog Millionaire
Best original score: Slumdog Millionaire
Best original song: Jai Ho - Slumdog Millionaire
Best foreign language film: Departures - Japan
Bütün töreni izleyebileceğimiz bir link var mı? Youtube'u aradım bulamadım.
The Reader'da Kate Winslet o kadar iyi değildi ya, Arlington yolunda çok daha süperdi mesela...
- baço
Oscar'da bu yıl ilk kez, daha önce pek dikkat etmediğim bir nokta, organizasyonun da katkı sağlaması sayesinde pek dikkatimi celbetti: Oscar ödüllerinin verilme sırası ve sunumlar.
En son ödülü, törenin en sonuna bırakarak aynı zamanda onun en önemi ödül olduğunu yazılı olmasa da kabul etmiş oluyorlar. Dolayısıyla en iyi film ödülü, en iyi oyuncu ödüllerinden; en iyi oyuncu ödülleri de en iyi yönetmen ödülünden daha önemli sayılıyor. Şöyle ki:
1. En İyi Film - Stüdyolar, yapımcılar
2. En İyi Erkek Oyuncu - Oyuncu ve erkek
3. En İyi Kadın Oyuncu - Oyuncu ve kadın
4. En İyi Yönetmen - Yönetmen
Bu sıra, ödüllerin veriliş sırasının tersi, dolayısıyla da önem sırasını belirtiyor. Film ödülünü yapımcıların aldığını düşünürsek, Hollywood'un neden stüdyolar ve yıldızlar üzerine kurulduğu da sanırım çok açık bir şekilde ortaya çıkıyor. Yönetmenin, teknik bir işçi gibi görülmesi de cabası. Böyle göründüğünü nereden çıkardım, şuradan çıkardım: Erkek oyuncu ve kadın oyuncu ödülleri dağıtılırken, her kategoride kendini kanıtlamış çok çok iyi 5 oyuncu sahneye çıktı ve her biri, adaylardan birine özel bir konuşma yaparak, ne kadar iyi bir oyuncu olduğundan, bu filmde nasıl da döktürdüğünden bahsetti. Erkek oyuncu kategorisinde Robert de Niro, Jack Nicholson, Adrian Brody vs. Kadın oyuncu kategorisinde Nicole Kidman, Halle Barry, Sophia Loren vs. Şaşalı sözlerle oyuncuları yücelten oyuncular. Ne kadder güzel. Peki yönetmenin ödülünü kim verdi? Reese Witherspoon! Peh!
önem sirasiyla ilgili olduguna pek katilmiyorum..ilk verilen ödül en iyi yadimci kadin oyuncu ödülüdür mesela hep (en önemsiz degil elbette),denk önemdeki en iyi yard. erkek ödülü ortalarda verilir..
Ben de aynı hisse kapıldım, bir de öncesinde gösterilen videoda söylenenlerle birlikte tam oturdu...
- baço
Aslında bu bir kötüleşme işareti değil, iyileşme işareti. 30lu yıllardan 60lı yıllara, oradan da günümüze Hollywood stüdyo sistemi incelendiğinde durumun gittikçe yönetmen leyhine geliştiğini, teknik işçi sınıfından sanatçı sınıfına yükseldiklerini görebilirsiniz. Özellikle Darko sonrası bağımsız sinema saldırısı ile bu daha da ortaya çıktı.
O nedenle bilakis, biraz tarih bilgisi eksikliğinden kaynaklanıyor bu gözlem diye düşünüyorum. Durum iyiye gidiyor. Bana öyle görünüyor en azından. Son yıllarda durumlar biraz değişmiş olabilir yine ama 2000li yılların başına kadarki ivme olumlu yöndeydi.
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.
http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/default.asp
...den izleyebilirsin kezzo.
Aslında bu bir kötüleşme işareti değil, iyileşme işareti. 30lu yıllardan 60lı yıllara, oradan da günümüze Hollywood stüdyo sistemi incelendiğinde durumun gittikçe yönetmen leyhine geliştiğini, teknik işçi sınıfından sanatçı sınıfına yükseldiklerini görebilirsiniz. Özellikle Darko sonrası bağımsız sinema saldırısı ile bu daha da ortaya çıktı.
O nedenle bilakis, biraz tarih bilgisi eksikliğinden kaynaklanıyor bu gözlem diye düşünüyorum. Durum iyiye gidiyor. Bana öyle görünüyor en azından. Son yıllarda durumlar biraz değişmiş olabilir yine ama 2000li yılların başına kadarki ivme olumlu yöndeydi.
evet ya neymis öyle eskiden ,kurguyu kadinlara verirlermis illa,terzi muamelemesi yaparlarmis..
Oscar'da bu yıl ilk kez, daha önce pek dikkat etmediğim bir nokta, organizasyonun da katkı sağlaması sayesinde pek dikkatimi celbetti: Oscar ödüllerinin verilme sırası ve sunumlar.
En son ödülü, törenin en sonuna bırakarak aynı zamanda onun en önemi ödül olduğunu yazılı olmasa da kabul etmiş oluyorlar. Dolayısıyla en iyi film ödülü, en iyi oyuncu ödüllerinden; en iyi oyuncu ödülleri de en iyi yönetmen ödülünden daha önemli sayılıyor. Şöyle ki:
1. En İyi Film - Stüdyolar, yapımcılar
2. En İyi Erkek Oyuncu - Oyuncu ve erkek
3. En İyi Kadın Oyuncu - Oyuncu ve kadın
4. En İyi Yönetmen - Yönetmen
Bu sıra, ödüllerin veriliş sırasının tersi, dolayısıyla da önem sırasını belirtiyor. Film ödülünü yapımcıların aldığını düşünürsek, Hollywood'un neden stüdyolar ve yıldızlar üzerine kurulduğu da sanırım çok açık bir şekilde ortaya çıkıyor. Yönetmenin, teknik bir işçi gibi görülmesi de cabası. Böyle göründüğünü nereden çıkardım, şuradan çıkardım: Erkek oyuncu ve kadın oyuncu ödülleri dağıtılırken, her kategoride kendini kanıtlamış çok çok iyi 5 oyuncu sahneye çıktı ve her biri, adaylardan birine özel bir konuşma yaparak, ne kadar iyi bir oyuncu olduğundan, bu filmde nasıl da döktürdüğünden bahsetti. Erkek oyuncu kategorisinde Robert de Niro, Jack Nicholson, Adrian Brody vs. Kadın oyuncu kategorisinde Nicole Kidman, Halle Barry, Sophia Loren vs. Şaşalı sözlerle oyuncuları yücelten oyuncular. Ne kadder güzel. Peki yönetmenin ödülünü kim verdi? Reese Witherspoon! Peh!
önem sırası olduğunu açık ve aşikar bencede ancak bunun yorumunu pek önemsemiyor insan.önemsettiğin için teşekkurler ...