Verim hesabı hatırladığım kadarıyla harcanan enerji/güç/maliyet ve alınan sonuç oranlanarak yapılıyordu. Yani mesela 1000 tl ile yapılan ve 1000 kişinin izlediği bir film, 10 bin tl ile yapılan ama 8 bin kişinin izlediği bir filmden daha "verimli" denebilir (yani ilkinde tl başına bir seyirci düşerken diğerinde 1,2 tl gibi bir değer çıkıyor). ANCAK benim burada kasdettiğim o değil; kalite. Sizce kalite/maliyet olarak en verimli filmler hangileri? Yani en az giderle yapılan en güzel filmler? Mesela benim ilk aklıma gelenler; Rec, Man from Earth, How to Rob A Bank, Blair Witch, Time Crimes, Fermat's Room...
Bu konuyu açma sebebim ise şu; bu filmlerin bir listesini yapabilirsek onlardan çok şey öğrenebiliriz diye düşünüyorum.
- baço
Pi
Kalem Oynatan İle Ayı Oynatanın Buluştuğu Yer
Gerçekten Fazlası Değil diyeceğim ama insanlar bir türlü o filmi anlayamadıklarından ve Bilal'in otobiyografisi olarak gördüğünden ilerleyemiyoruz :). İyi incelendiğinde inanılmaz öğretici bir film. Ben ileride ders verecek olursam kullanacağımdan kaynaklardan biri olacak.
Baco'nun sorusunu düşündüğümüzde ise bakalım.. Hmm..
En klişesinden bir Memento döşeyelim şuraya. Sonra Amerikan bağımsızlarını tekrar şaha kaldıran Donnie Darko, komedi filmlerini ve diyaloğa dayalı filmleri sevenler için tüm Kevin Smith filmleri (özellikle Clerks, 27 bin dolara çekildiğini düşündüğümüzde), bu listede baştacı edeceğim ve gördüğüm istisnasız herkese tavsiye ettiğim Narc, Conversations With Other Women, Brick vs. vs..
Şimdilik bunlar geldi aklıma, hepsi de bayağı farklı tarzlar, özellikle öyle yazmaya çabaladım, hepsi ayrı ayrı inanılmaz fikirlerle dolu filmler çünkü.
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.
Verim hesabı hatırladığım kadarıyla harcanan enerji/güç/maliyet ve alınan sonuç oranlanarak yapılıyordu. Yani mesela 1000 tl ile yapılan ve 1000 kişinin izlediği bir film, 10 bin tl ile yapılan ama 8 bin kişinin izlediği bir filmden daha "verimli" denebilir (yani ilkinde tl başına bir seyirci düşerken diğerinde 1,2 tl gibi bir değer çıkıyor). ANCAK benim burada kasdettiğim o değil; kalite. Sizce kalite/maliyet olarak en verimli filmler hangileri? Yani en az giderle yapılan en güzel filmler?
Blair Witch'i 35bin $'a çekip (yamulmuyorsan 10milyon doların üstüne bir rakamda tanıtıma harcanıyor ama önemi yok : ) 85 milyon $'lık bir gelir sağlıyorsun (rakamlar tam emin olmamakla birlikte verilmiştir). Gene yaklaşik rakamlar verecem 200milyon $'lık bir film çekip 1.8 milyar $'lik bir gişe yakalıyorsun. 85 milyon bölü, 35bin dediğimizde evet Blair Witch, Titanic'den daha verimli bir film gibi görülüyor, ama 85 milyon dolarla 1.8 milyarı baz aldığımızda durum çok farklı bir noktaya gelir. 1.6 milyar kârla, 84 küsür milyon dolar kar, verimlilik baz alındığında kıyaslanamaz bile sanırım, bu hesapta bir yanlışlık olmalı : )
Not: Bu cevap hesaplama ve kırmızı ile belirtilen soruya yöneliktir. Mavi olan soruya, bir film vardi ismini unuttum Google'dan bakıyorum, ismi bulunca paylaşacam, Mom and Dad miydi? Neydi bu ya ...
Daha çok film çıkmasını beklerdim aslında...
- baço
Cube var aslında bir oda maliyetiyle süper bir bilimkurgu film çıkarmışlardı. Hatta iyi üç film de diyebiliriz.
“Trainspotting” (1996) Yön: Danny BOYLE - Bu film o dönem için büyük yankı uyandırdı. Maliyetinin düşük olduğunu düşünüyorum.
“American Beauty” (1999) Yön: Sam MENDES – İlk film için düşük bütçeli diye düşünüyorum.
“Recep İvedik” – Yorumsuz.
“Funny Games” (1997) Yön: Michael HANEKE – Gişesi yüksek olmayabilir belki ama verdiği etkiyi oranlarsak “oldukça verimli” diyebiliriz.
"Primer" - Kapsül (2004) var bir de. 10 bin dolara çekilmiş. CNBC-e de bile oynamıştı.
Kalem Oynatan İle Ayı Oynatanın Buluştuğu Yer
Primer evet, çok da heyecanlıydı bence. Belki sonu farklı olabilirdi ama çok iyi bir senaryoydu...
Cube 1 süperdi, 3 de iyiydi sanırım ama 2 çok iyi değildi sanki. Yine de düşük maliyetse süper tabi...
- baço
Testere var, sanırım maliyeti düşüktü. Değilse bilmem 🙂
Testere'nin kısa filmi örnek olabilir. Kısa filmin referansıyla uzunu çekti adam zaten. Uzunu da düşük bütçeli bayağı 1,2 milyon dolar. Yazdığım filmlerin çoğundan daha düşük bütçeli.
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.
Testere'nin kısa filmi örnek olabilir. Kısa filmin referansıyla uzunu çekti adam zaten. Uzunu da düşük bütçeli bayağı 1,2 milyon dolar. Yazdığım filmlerin çoğundan daha düşük bütçeli.
Yok abi çokmuş onun bütçesi. Ama bütçesine göre baya bi sükse yapmıştı.
Benim düşük bütçe düşüncem 50.000 dolar hatta daha altı. 10-15 bin falan.
"Karpuz Kapuğundan Gemiler Yapmak" var, 50 milyardı bütçesi. "Uzak'"ın da bütçesinin 50.000 dolar olduğunu ve Cannes'da aldığı başarıdan sonra bir İngiliz şirketine tüm haklarıyla 5 milyon dolara satıldığını okumuştum. Doğruysa iyi bir başarı.
Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life
* Story rights and screenplay: $4 million
* Producers: $4 million
* Director (Jan de Bont): $5 million
* Cast: $17.25 million
o Angelina Jolie: $12 million
o Extras: $250,000
o Other (inc. Angelina's perks): $5 million
* Production costs: $67 million
o Set design and construction: $17.8 million
* Visual Effects: $13 million
* Music: $3.3 million
* Editing: $3 million
* Post Production costs: $1.5 million
Total: $118 million
Source: [1]
[edit] Terminator 3: Rise of the Machines
* Story rights (Carolco and Gale Anne Hurd): $14.5 million
* Screenplay: $5.2 million
o John D. Brancato & Michael Ferris: $1 million
* Director (Jonathan Mostow): $5 million
* Producers: $10 million
* Cast: $35 million
o Arnold Schwarzenegger: $29.25 million + 20% gross profits
o Arnold's perks: $1.5 million
o Rest of principal cast: $3.85 million
o Extras: $400,000
* Production costs: $58 million
* Post-production costs: $4 million
* Visual effects: $20 million
* Music: $2 million
* Other costs: $33.6 million
Total: $187.3 million
Source: [2]
[edit] Spider-Man 2
* Story rights: $20 million
* Screenplay: $10 million
* Producers: $15 million
* Director (Sam Raimi): $10 million
* Cast: $30 million
o Tobey Maguire: $18 million
o Kirsten Dunst: $7 million
o Alfred Molina: $3 million
o Rest of cast: $3 million
* Production costs: $45 million
* Visual effects: $65 million
* Music: $5 million
o Composer (Danny Elfman): $2 million.
* Total: $200 million
Kötüden örnek olmaz ama paylaşmak istedim... Vay anam vay diyorum...
- baço
İlk mesadan anladığım kadarı ile bu verimlilik, gişe geliri olarak değil, "iyi film için para şart olmayabiliyor işte" fikrini desteklemek için kullanılıyor burada.
Bu durumda gişeye çekilmemiş, az çok entelektüellere hitap eden hemen her filmi örnek verebiliriz. Mesela Theo Angelopoulos filmleri hep düşük bütçeli filmlerdir ama büyük saygı uyandırmışlardır. Yine Michael Haneke filmleri bu kapsamdadır. Pi, Memento gibi örnekler de iyi örneklerdir.
Türk sinemasının (Yeşilçam olarak tabi) iyi örneklerinin alayı ucuz yapımlardır. Züğürt Ağa'dan tutun Çöpçüler Kralı, Hababam Sınıfları, Neşelü Günler, Gülen Gözler vs. hepsi gayet ucuz ama hep hoş filmlerdir.
Birde benim ilk aklıma gelen örnek The Man from Earth (Richard Schenkman).
Vardır böyle birçok örnek. BU filmlerin ortak noktası galiba iyi bir fikre, çıkış noktasına sahip olmaları.
Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....
https://twitter.com/gorkemoge" onclick="window.open(this.href);return false;
işte bu salaklar sofrası dediğim film de tek bir odada geçiyor, Bütçe sıfır neredeyse. Sırf Fransa'da 7.5 milyon kişi izlemiş. Dünyanın heryerinde de tiyatro oyunu olarak sergileniyor.
12 Angry Man de olabilir diyorum ek olarak.