Forum

2010 yılı Oscarları

2010 yılı Oscarları

16 Gönderi
5 Üyeler
0 Reactions
3,572 Görüntüleme
(@gorkem)
Gönderi: 0
Başlığı açan

Hayret....
Kimse açmamış bu başlığı. Kitle sözlüğe mi kaydı ne?

Hurt Locker'ın geceye damgasını vurmasına ben çok şaşırdım şahsen. Slumdog için az "yuh" denmedi geçen yıl. Evet, çok abartılıydı gösterilen ilgi ama Slumdog gerçekten çok iyi filmdi. Ama bence Hurt Locker, "çok iyi bir film" bile değil. Yani oturup incelemesini yazacak olsam birsürü yerilecek nokta, eksiklik bulabileceğime eminim.

Ha, tabii ki bas bas bağırılarak söylendiği gibi oskarlar her zaman politiktir. Bir kadın yönetmene oskar vermek için uygun bir zamanda ve zeminde sayılabiliriz belki. Buna eyvallah. Zaten Jamse Cameron artık kaşarlı oskarlı olalı, kendini dünyanın kralı ilan edeli yıllar oldu. Ve Kathryn Bigelow zaten çok iyi bir yönetmen, sırası gelmiş olabilir. Ama en iyi filmin Hurt Locker'a gitmesi saçmalığın daniskası yani. Örneğin izlediklerimden Inglourious Basterds ve Distict 9 Hurt Locker'den daha iyi filmler kesinlikle. Avatar'ı hiç saymamalıyım ama b.ktan senaryosuna rağmen yılın en iyilerinden biri oluşunun bir sihri vardı herhalde. İzlemediklerimden An Education ve The Blind Side hep övgülerle anılıyor. Hem birçok açıdan bir öncü film oluşu, hem de muhteşem işçiliği sebebi ile en iyi film ödülünün Avatar'a gitmesi gayet anlaşılır bir durum olurdu. Zaten dikkat edilirse 3 ana teknik dalı Avatar aldı. (Görüntü yönetimi, sanat yönetimi ve efekt. Kurguyu ise Hurt Locker aldı ama onu gerçekten hak etmişti kabul etmek gerekirse. Fİlmin kurgusu muhteşemdi. Avatar, kurgu işçiliğinin çok öne çıktığı bir iş sayılmaz)

Oyuncu oskarları konusunda ise inanılmaz bir geceydi. Şöyle ki: Gördüğüm bildiğim tek "herkesin önceden tahmin ettiği ve herkesin de gerçekten hak edenleri fark ettiği, o kişilerin de ödülleri aldığı tek gece"ydi bu oskarlar. Ha, bana kalsa Sandra Bullock'a değil oscar ahududu bile vermem o ayrı ama Bridges resmen "oh be!" dedirtti. Bullock nefretime gelince, orada aslanlar gibi "Kraliçe Helen" varken ve hatta sadece fragmandan tecrübe edip resmen aşık olduğum "sevimli prenses Carey Mulligan" varken Bullock'a sahneye gideni alkışlamak düşerdi bana göre.

Neyse.... Hemen her zamanki gibiydi işte. "Bu seneki oskarlarda şu göze çarpıyor" diye birşey yok sanki. Hemen her oskar aynı geliyor artık. Ödüllerin kime gittiği tartışılır tabi ama beni esas rahatsız eden şey, her zamanki şey: Her yıl, kimin hangi marka elbiseyi ayakkabıyı giydiğinin önemi giderek artıyor.

Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....
https://twitter.com/gorkemoge" onclick="window.open(this.href);return false;

Gönderildi : 08/03/2010 12:32 pm
(@gorkem)
Başlığı açan

Ve ve....
En iyi film ödülüne bir çuval filmin aday gösterilmesi de gayet gereksizmiş.

Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....

Gönderildi : 08/03/2010 12:40 pm
 Düd
(@dud)

Bu seneki ödüllerin tek ilginç yanı Sandra Bullock'un aynı yıl hem Oskar hem de Ahududu almış olması, üstelik 2sine de gidip ödülünü elleriyle aldı. Güzel bir olay bence 🙂

Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.

Gönderildi : 08/03/2010 3:47 pm
(@gorkem)
Başlığı açan

Bu seneki ödüllerin tek ilginç yanı Sandra Bullock'un aynı yıl hem Oskar hem de Ahududu almış olması, üstelik 2sine de gidip ödülünü elleriyle aldı. Güzel bir olay bence 🙂

Evet bence de. Ama ahududu jürisi de biraz daha dikkatli olsun yaa. Bullock için söylemiyourm ama olur da bu kadar mı olur? Oskar hataları listeleri var. Ahududu hataları listeleri de yakında yapılır ve inanın oskardan daha uzun ve dolu bir liste çıkabilir ortaya.

Gönderildi : 08/03/2010 4:08 pm
(@gorkem)
Başlığı açan

Oskarlarda adı geçen filmleri bir düşünün. Kesinlikle iyiler adaylıkta kaldı ya da az ödül aldı, vasatlar gecenin kralı muamelesi gördü

Distict 9, Avatar, Inglourious Basterds, A Serious Man gibi, en kötü ihtimalle kötü ya da vasat olmayan filmler ödülsüz kaldı ya da alacakları ödüller çok netti. Ya da hatta ağızlarına birer parmak bal verildi.

Ama en vasat işler gecenin kralı muamelesi gördü. Hurt Locker, Education, Blind Side gibi. Bu 3 film, toplansa bir Distick 9 etmez bana göre. Bu filmleri Avatar'la, enfes Inglourious Basterds'la karşılaştırmak.... Ferrari ile hacı murat misali olur..... Zaten şüphelere açık oskar her yıl daha fazla güven kaybediyor gibi. Ve sinemaya katkıları törpülendikçe moda ve magazine katkıları artıyor gibi geliyor bana.

Gönderildi : 25/03/2010 2:38 pm
(@admin)
Admin

Yani ikinci kez çok net kendi sistemini eleştiren filmin karşısına hemen aksi bir film yükseltme çabası bu kadar net ortadayken nasıl rahat uyuyorlar anlamıyorum. Kimse yemediki? 99 senesinde Fight Club'ın karşısına koydukları Amerikan Beauty de de aynı durum vardı.

Gönderildi : 25/03/2010 3:32 pm
 Düd
(@dud)

Oskarlarda adı geçen filmleri bir düşünün. Kesinlikle iyiler adaylıkta kaldı ya da az ödül aldı, vasatlar gecenin kralı muamelesi gördü

Distict 9, Avatar, Inglourious Basterds, A Serious Man gibi, en kötü ihtimalle kötü ya da vasat olmayan filmler ödülsüz kaldı ya da alacakları ödüller çok netti. Ya da hatta ağızlarına birer parmak bal verildi.

Ama en vasat işler gecenin kralı muamelesi gördü. Hurt Locker, Education, Blind Side gibi. Bu 3 film, toplansa bir Distick 9 etmez bana göre. Bu filmleri Avatar'la, enfes Inglourious Basterds'la karşılaştırmak.... Ferrari ile hacı murat misali olur..... Zaten şüphelere açık oskar her yıl daha fazla güven kaybediyor gibi. Ve sinemaya katkıları törpülendikçe moda ve magazine katkıları artıyor gibi geliyor bana.
Öncelikle District 9 yazamama çabaların gülmekten gözlerimi yaşarttı, sağolsın Görkem, bu biiiiiiiiir.

Avatar özel efektten başka hiçbir ödülü zaten almamalıydı, o denli vasat bir film çünkü. Tek olayı teknoloji, ki o da büyüleyici, o başka bir konu bu ikiiiiiiiiiiii

Inglorious Basterds gerçekten güzeldi, hoştu da oskarlık olduğunu iddia etmek mantıklı değil diyeceğim de neler neler oskar aldı gerçi bu üüüüüüüüüüüüüüç (oyunculuklara lafımız yok tabii)

Hurt Locker'a kötü denmesini geçtim, savaş taraftarı, militarist, Amerikan propagandası vs. denmesi bana çok komik geliyor. Bunu pek çok yerde ve önemli insanlar da yapıyor, ilginç tabii. Çok sığ bir örnek olacak ama örneğin filmde Amerikan bayrağı görünmüyor, üniformalar vs. hariç. Hurt Locker Avatar'a havada karada gömer, Bigelow'u bu filmi çekmeye ikna edenin Cameron olduğunu bilmek ise komik, eğlendiriyor insanı :).

Crash'a oskar verdiklerinden beri adaylara dahi bakmıyorum oskarlarda, sağolsunlar her sene bu tezimi daha da destekliyorlar. Hurt Locker güzel bir film evet de oskar? Ama işte Crash'a Slumdog'a verdiysen, buna hayda hayda verirsin.

Bidıl American Beauty'i izledin mi sen? İddian komik oldu biraz zira American Beauty Amerikan rüyasını alaşağı eden, dalga geçen sapına kadar eleştirel bir film, keza Hurt Locker savaş karşıtı ve savaşın anlamsızlığı üzerine bir film, görebilen için tabii. Ben de şahsen Avatar'ın Amerikan eleştirisi olduğunu safsatasını yiyemem kimse kusura bakmasın, 2 gözüm bir de aklım var. Siz de yemeyin n'olursunuz.

Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.

Gönderildi : 25/03/2010 3:35 pm
(@admin)
Admin

O konuyu tartıştık avatar meselesini lakin amerikan güzeli öyle aman aman bi sistem eleştirisi falan yapmıyor fight club'ı yedirecek kadar bi film değildi. Güzeldi ama.

Gönderildi : 25/03/2010 3:42 pm
(@sickman)

Fight Club'tan sonra toparlayamadılar zaten. Ben hala o American Beauty olayını anlayamadım. Altın Portakal ya da Cannes Film Festivali çok daha önemli bence Oscar'dan. Ama iyi film yapamadıkları da çok ortada değil mi artık. Yani nispeten bağımsız yapımlar olan District 9 ve Inglorious Basterds hariç ortada bir şey yok. Bağımsız ya da Hollwood dışındaki dünya sinemasında o biçim yapımlar var. Yemişim oscarını.

www.fadeoutstudios.com - www.soberworks.ist - www.budabi.tv

Gönderildi : 25/03/2010 4:07 pm
 Düd
(@dud)

Cannes'ın da öyle oskarlardan çok büyük farkı kalmamaya başladı, fazlasıyla ticarleşti. Hâlen daha prestijli ve oskarlardan daha iyi durumda evet ama o da bozulacaktır sanırım. Sundance, Venedik, Berlin vs. geliyor arkadan ki hepsi çok önemli festivaller.

Gönderildi : 25/03/2010 4:18 pm
(@zepra)

en güzel türk oscarı yeşilçam ödülleri.

- zaman ne çabuk geçiyor.
- zaman duruyor da içinden biz geçiyoruz galiba.

Gönderildi : 25/03/2010 4:22 pm
(@gorkem)
Başlığı açan

Ya düd, sen iyiçene yayılım ateçine dutmaya başlatın peni. Şok çitti bi sataşma yaklaşımı görüyrum sende. Kasapa meydanınta silah çeken kofboylera döneris yakında, bak söylemeti teme. 🙂 Pu piiiiir!

İkincisi, Avatar'ın en iyi filmi en iyi yönetmeni almasını ben de beklemezdim. Ama bunu hak etmediği anlamında söylemiyorum, paşa paşa hak ediyor bence. Çünkü diğer adaylara bakınca rahatça diyebiliyorum ki yılın en iyi film oskarını hak eden 2 film var. Avatar ve Inglourious Basterds. İng hadi diyelim ki akademinin ödül vermesine uygun bir iş değil. Ne kaldı başka? Basbayağı Avatar! Evet, o dandik senaryosuna rağmen, yılın en iyi işiydi bence. Kathryn Bigelow'u çok severim, enfes bir yönetmen. EN iyi yönetmeni almasına çok sevindim, sırası gelmişti. Ama Hurt Locker gibi bir filmin en iyi filmi alması çok adaletsizce. İyi bir film bile değil. OLmadı mı? distiç 9'a verin. Avatar'dan ve İng'ten daha iyi değil belki ama HUrt'ten çok daha iyi olduğu kesin.

Ing konusunda da şunu söyleyeyim: Ucuz Roman'a senaryo oskarını veren akademi, İng'e de verirdi. Onu da Hurt'e verdiler. Hurt'ün senaryosunun çok iyi bir iş olduğunu iddia etmek olanaksız gibi geliyor bana. İng ise aksine gerçek bir senaryo güzelliği.

Crush'a, Slumdog'a veren buna da verir diyorsun da ben HUrt'le bu filmler arasında pek bir bağ kuramadım. KUrmak için bir sebep de göremedim ki. Crush zaten iyi bir film gibi görünmemişti bana. Slumdog'ta bomboş olmasına rağmen sinematografisi çok keyifli bir filmdi. Diğer adayları düşününce çok da yanlış bir karar gibi görünmedi. Reader'ı hariç tutuyorum.

Son bir not: Avatar'a olan hayranlığımın, tematik içeriğiyle, eleştirel olup olmaması ile falan hiçbir alakası yok. Avatar, zaten klişeleri bile araklamaya utanmayan bir hikayeye sahip. Avatar başlığında 7. sınıf bir filmden örnek vermiştim hikayesi için. Ama muhteşem bir görsel hazine. Enfes yönetilmiş, enfes kurgulanmış, enfes boyanmış bir film. Teknolojiyi gerçekten birşeyleri ileriye götürmek için kullanan bir film. Bakın, şimdi piyasa 3D filmlerle kaynıyor. Kim Avatar'ın birçok açıdan bir öncü olmadığını iddia edebilir? Bu öncülük etme durumu, saygıyı hak eden birşey bence.

Gönderildi : 25/03/2010 5:00 pm
 Düd
(@dud)

Hurt Locker'ın senaryosu çok iyi olduğu için almış olabilir o ödülü. Diğer adaylar kim bilmiyorum ama bu kadar iyi karakter psikolojisi işleyen bir filme en iyi senaryo oskarı verilmesi normal.

Hurt'ü diğerleriyle kıyaslama sebebim de 2 filmin de sıradan filmler olması. O kadar sıradan filmlere bile oskar veriliyorsa Hurt de hayda hayda alır yani onu diyorum.

Avatar yazımı okudun zaten, benim de çok sevdiğimi biliyorsun. Diğer tartışmaları ise hiç uzatmayacağım, Ayvalık'da manazaraya karşı biralarımızı yudumlarken bol bol konuşuruz, önümüz yaz nasıl olsa :).

Gönderildi : 25/03/2010 5:18 pm
(@gorkem)
Başlığı açan

Ayvalık'da manazaraya karşı biralarımızı yudumlarken bol bol konuşuruz, önümüz yaz nasıl olsa :).

Eyvallah. 🙂
Ama o gevşeklikte sıkı mücadele bekleme kendinden, haberin olsun.
Ayvalık'ın havası sizin gibi kankalara uyuşrutucu etkisi yapıyor. 🙂
Ne desem kabul ediyor hale geliyorsunuz.
Bidıl'a sor, tecrübe konuşsun. 😀

Gönderildi : 25/03/2010 6:18 pm
 Düd
(@dud)

Ben Akdeniz insanıyım Görkem, manzaraya karnım tok, bir de kronik muhalifim, öyle bidıl gibi yumuşamayız biz 2 güneş manzarasına. Ha bikiniler dersen orada beyin boşalabilir, o başka mevzu.

Gönderildi : 25/03/2010 6:44 pm
Sayfa 1 / 2
Paylaş: