Uzun yıllardır olduğu gibi 2006'da sönük bir yıldı sinema adına. Allah'tan Haneke "Saklı"yla yılı kurtardı benim için. İzlediklerim arasında yerli filmlerden "Takva" dikkate değerdi. Özellikle Can'ın performansıyla...
Cache 2006'ın değil.
Son birkaç yılın en iyi filmlerinden biri oldu benim için.
Hiçbir abartı yoktur içinde.
---
Yanlış anlamadığına sevindim, açıkcası bunu sormam gerekirdi.Çünkü birçok kişi çıkıyor sadece ödüllerine bakarak filmi değerlendiriyor veya orta sınıf bir filmi ödül almamış mesela vasat diyebiliyor.
Ondan yazma gereği duydum,
Açıkcası filmi izledikten sonra bana birşey katladı bunu başta belirtmek isterim.
Filmin çok uzun planları beni sıktı, o uzun planlarda birşeyler anlatmaması da buna destek oldu.
Ayriyetten, Bazı konuları (konular derken filmde işlenen olaylar) yarım ve başını sonunu değil gelişmelerinden haberdar olduğumuz için beni etkilemedi ve o konuları çözme kafa yorma gereksinimi de duymadığımdan filmden uzak kaldım.
Aslında yazılabilece çok şey var mesela son sahnede okuldan çıkan çocukla konuşma sahnesini Haneke bilerekten sessiz kullanmış, sorulduğunda ise böyle kalması gerektiğini bilerek böyle yaptığını 2 kişini arasında konuştuğunun saklı olduğunu söylemişti, hatta sesli çekip sonrasında kullanmamıştı diye biliyorum.Belki dersiniz filmin temeline uygun bir fikir, tabiki öyle bu yönden güzel bir film ama beni çekmedi ve gerçekten izlerken çok sıktı, ilgi alanlarımız tabiki farklı olabilir, biri bilimkurgu sever biri aksiyon biride dram.Bilmiyorum sanat filmlerine girmeyen bir film diyebilirim, bazısı sanat filmi diyebilir.
Ama hoşuma gitmedi açıkcası, filmi izledikten sonra konuşabileceğim, düşüebileceğim birşeyler olmasını isterim, ama bu konuşmalarda acaba o kasete neden çekti veya şu ..bu neden oldu değilde, kesin sonuca bağlanan seyircinin kafasında hiç olmassa birkaç alternatifi olan şeyler uyandıran filmleri seviyorum.
Bu yönden Gondry'i severim mesela bu filmle biraz benzemekte diye düşünüyorum tarzları, o da bazı şeyleri seyircinin gözüne sokmaz ama düşündürmeyi ve seyircinin çıkartmasını söyler.
Sonuç olarak sizlerinde fikrini almak isterim film hakkında bu yönde belki filmi yanlış eleştirdiğimi anlayabilir, gerçekten filmden çıkartılmak istenileni bir dahaki izleyişimde anlamış olurum, bu da yanlış kararlar ve film hakkındaki yorumlarımı belki değiştirebilir.
*our AC-130 in the air
Son Osmanlı-Yandım Ali...
Son Osmanlı-Yandım Ali...
Hah!
Ben de ne eksikti diyordum...
Tom Tykwer in Parfüm ünü nasil buldunuz,ben biraz hayal kirikligina ugradim.