Forum

"Proje hazırla...
 

"Proje hazırlama" derslerı hazırlığı....

28 Gönderi
9 Üyeler
0 Reactions
4,743 Görüntüleme
(@gorkem)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Arkadaşlar....

En son Kıssadan Hisse'de bu konuya girmiştik. BUrada kısaca tekrar özetleyeyim:

Son birkaç ayda bana gerek özel mesajla gerek e-postayla birçok proje yollandı. Kimi bir cümleydi, kimi 104 sayfa kocaman senaryoydu. Elimden geldiğince yardım isteyen tüm arkadaşlara yardımcı olmaya çalıştım. Hatta şu an, birkaç arkadaşın projelerini geliştirmelerine de yardımcı olmaya çalışıyorum.

Ancak bazen bu çaba benim için gerçekten yorucu ve zaman alıcı oluyor arkadaşlar. Ve bazen hakkıyla yardımcı olamıyorum, aklımdakilerin hepsini iletemiyorum arkadaşlara, bazen gecikiyorum, "iki kuruş akıl istedik, onu da vermedi" diyenler olmuyordur inşallah, özür diliyorum bunun için ama inanın ki zamanım olmuyor, uğraşamıyorum.

Neyse.... Özetle.... Artık son etapta aklıma bu konuda toplu bir seminer/ders verme çalışması yapmak geldi. Arkadaşlarla, ilgili dostlarla/üyelerle haberleşelim burada. Bir başlık açalım. Bir gün ve yer belirleyelim, elimdeki malzemeyi sizlerle paylaşayım dedim.

Tam bunu derken yöneticimiz KEzzAP'la bu fikrimi paylaştım. KEzzAp başka bir kapı açtı. Ders videosu çek, nete koy, herkes faydalansın dedi. Yani hani bildiğiniz, bazı arkadaşların verdikleri gibi adobe premiere derslerine benzer bir "proje hazırlığı, edebi senaryo, çekim senaryosu dersi" hazırlamak iyi olabilir dedik.

Derslerde işlenecek şeyler, bir projenin ortaya çıkmasından, çıkış noktasından/fikirden, "motor" denmesine kadar olan süreçte gerekecek olan herşey olacak. Yani senaryo yazmının tüm aşamalarının yanında mekan/oyuncu/teknik ekipman seçimi ve hatta öncesinde bir fikri bir senaryoya dönüştürme çabası....

(Bu başlıkta anlatmıştım birtçok şeyi kabaca: http://filmfabrikasi.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=6783&hilit=ressam&start=15 " onclick="window.open(this.href);return false;)

Bu tür bir girişim üzerine önerileriniz nelerdir arkadaşlar?

Sizce seminer şeklinde ders mi yapsak daha iyi olur yoksa böyle video mu hazırlayalım? Ya da dersleri mutlaka yapacağız herhalde, ayrıca bir seminer/sunum/sıcak temas da ayrıca ister misiniz?

Ayrıca çekeceğimiz derslerde mutlaka anılmasını, işlenmesini isteyeceğiniz konular nelerdir?

Ve son bir not: Pİyasada birçok "senaryo yazımı" kitabı var, biliyorsunuz. Bizim dersler sadece senaryo yazımını içermeyecek. Fikirden çekime kadarki süreçte var olacak herşey olacak. Ayrıca örneklerle gideceğiz. Dersleri hazırlarken muhtemelen daha önce çekilmiş (benim tarafımdan ya da bazı arkadaşlarımız tarafında) filmlerin gelişim sürecinden de bahsedeceğim. Yani örneğin Eray'ın İkilem'i nasıl ortaya çıktı? ÖZgür'ün Seytan Doldurur'u senaryodan önce nasıl bir fikirdi? Simulacra? İlker Canikligil Simulacra'yı nasıl yazdı? Naısl planladı? Bilal Bay, Gerçekten Fazlası Değil'i nasıl yazdı? Örnekli gideceğiz ve dersleri izleyecek arkadaşlar, çıkış noktası ile filmi bir arada değerlendirebilecekler.

Evet.... Buyrun, konuşalım.... Derslerimizi birlikte hazırlayalım.... (Sırf benim aklıma bırakmayın, gevezelikten gebertmeyeyim sizi. 🙂 )

Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....
https://twitter.com/gorkemoge" onclick="window.open(this.href);return false;

 
Gönderildi : 02/05/2011 6:18 pm
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
 

Bu güzel fırsatı kimse kaçırmasın derim.
Ben Görkem'in yerinde olsam bu fırsat kaçırılırsa bir daha kimsenin senaryoyla ilgili sorusuna cevap vermem.
Böyle bir kaynak herkese lazım.
Görkem bence, en iyi olduğu konuda, yani en azından şimdilik bildiğim kadarıyla en iyi olduğu konuda, destek veriyor.

 
Gönderildi : 02/05/2011 6:20 pm
(@mtnrdgn)
Gönderi: 198
 

Çok güzel bir fikir. Benim naçizane önerim video dersin hem organizsayonu daha kolay olup hem de daha fazla kişiye ulaşacağından dolayı tercih edilmesi. Aradaki sıcaklık, interaktivite de bir facebook grubu sayesinde yapılabilir. Dersler sıfırdan bir projeyi interaktif katkılarla geliştirmek şeklinde olursa tadından yenmez.

Bu önemli girişiminiz için teşekkürler.

 
Gönderildi : 02/05/2011 6:24 pm
(@mtnrdgn)
Gönderi: 198
 

Hatta çıkan projeyi sonra bi güzel çekeriz beraberce...

 
Gönderildi : 02/05/2011 6:28 pm
(@gorkem)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Yavaş yavaş dersin tüm içeriğini şematik olarak hazırlamaya başladım. Bitirdiğimde sizlerle paylaşacağım.
Yeterli görülürse çekmeye başlarız. Eksik görülen şeyleri de belirtirsiniz....

Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....
https://twitter.com/gorkemoge" onclick="window.open(this.href);return false;

 
Gönderildi : 02/05/2011 6:32 pm
(@kabasakal)
Gönderi: 0
 

Naçizane bi kaç istekte bulunursam...
Bahsedilen filmleri başarıya götüren senaryolardaki tercihlerin bunları nasıl başarılı kıldığı. Bu noktaları kendi filmimize hikayemize nasıl uyarlayacağımız gibi dersler olabilir.

Senaryoyu yazarken dünyayı kurtarmamamız gerektiğini, aksi takdirde o prodüksyonu zaten karşılayamayacağımız için ne derece eğreti duracağını, eldeki imkana göre en iyi senaryonun nasıl yazılacağını veya misal 3 tane nesneden yola çıkılarak bundan nasıl bir senaryo çıkartabiliriz gibi yollara başvurulabilir.

 
Gönderildi : 02/05/2011 6:44 pm
(@kabasakal)
Gönderi: 0
 

Başarısız sayılan filmlerin de neden başarılı olmadığı buna eklenebilir.

 
Gönderildi : 02/05/2011 6:47 pm
(@baroka)
Gönderi: 152
 

bence her ikiside olsun,biri diğerine engel değilki.

video daha çok kişiye ulaşır.

seminerde kendi fikirlerini söyleyenlerde olur.

 
Gönderildi : 02/05/2011 9:49 pm
(@gorkem)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Arkadaşlar....

Birkaç saat önce Özgür'le bu konuyu konuştuk uzun uzun. Son kararımız şu şekilde bçimlendi:

Ben bu proje hazırlığı sunusunu bizzat seminer olarak vereceğim. Henüz zaman ve mekan belli değil ama yaza girmeden yapmak istiyoruz. Mayıs sonu Haziran başı olabilir. Belki Bahçelievler Belediyesinda yaparız, belki Nazım Hikmette, bilmiyorum. Yüksek olasılık Bahçelievlerde olur, mekan falan çok uygun. Ve bu dersi baştan sona kaydedeceğiz. Daha sonra da kurgulayıp çeşitli görsel materyalle (hem sunu, hem örnek filmler vs. ) yayınlayacağız. Ben içeriği ve sunuları hazırlamaya başladım. Söylediğim gibi lütfen tüm arkadaşlar içerik konusunda katkıda, öneride bulunsunlar. Mümkün olduğunca dolu bir ders olsun, elimizden geldiğince herşeye uğrayalım, tüm soru ve eksikliklere cevap vermeye çalışalım.... Zaman sınırımız olmayacak sanırım, isterse tüm gün sürsün etkinliğimiz. Yeter ki doyurucu olsun.....

İlgili tüm arkadaşlara şimdiden teşekkürler....

Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....
https://twitter.com/gorkemoge" onclick="window.open(this.href);return false;

 
Gönderildi : 03/05/2011 1:01 am
(@homeros)
Gönderi: 0
 

Bence de güzel bir girişim olmuş. Lakin benim tavsiyem şöyle yapmayı düşündüğünüz gerçek bir projeyi pre-prodüksiyon kısmından itibaren kamera arkası şeklinde başlayıp, en ufak çalışmaya kadar kaydedip -tabi sizin ve ekibin yorumlarıyla- en son post-prodüksiyona kadar devam edip son hali ile birlikte bu derslerden vermeniz. Yani kabaca bir projenin belgeselini bu bakış açısıyla hazırlamak. Böylece izleyenler çalışmanın başını, sonunu vs. her izlediği şeyin neye, nasıl etki ettiğini, neden önemli olduğunu görür. Sunum vs. bu nokta da bana göre daha zayıf kalır gibi geliyor.

 
Gönderildi : 03/05/2011 1:16 am
(@gorkem)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Bu zaten benim de en başından beri aklımda ancak sette ve çekim sonrasında olup bitenler için ortada gerçek bir çekim ve proje olması gerekliliği var gibi geliyor bana. Yani birşey çekmeden çekim dersi vermek pek olanaklı değil gibi. Ama bu ders süresince bir senaryonun yazım sürecini aynen gösterip uygulayabiliriz. Bir fikrin sinopsise, tretmana, edebi senaryoya ve çekim senaryosuna dönüşmesini aynen gösterip anlatabiliriz.

Ama bu benim fikrim, "bu aslında mümkün" diyorsanız neden olmasın? Ki benim dersime noktayı koyacak olan "çekmeye hazır senaryo" aşamasından sonra olacakları anlatacak olan kişiyle zaten bu konuyu biz daha önce de konuştuk. Meşhur, dokunulmaz, eşsiz şahsiyet kankamız Eylem "the düd" Caner, benim kaldığım yerden işin devamını getirecek isimdir ama dediğim gibi.... OLur mu? Yapılır mı? Ben bu seminer olayına, benim anlatacaklarımın devamını getirecek bir kankayla birlikte girişmeye dünden razıyım. Takdir sizin ve tabii ki Düd'ün. Ya da yanımızda olacak herhangi bir usta dostumuzun....

Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....
https://twitter.com/gorkemoge" onclick="window.open(this.href);return false;

 
Gönderildi : 03/05/2011 1:54 am
(@homeros)
Gönderi: 0
 

Lakin benim tavsiyem şöyle yapmayı düşündüğünüz gerçek bir projeyi pre-prodüksiyon kısmından itibaren kamera arkası şeklinde başlayıp, en ufak çalışmaya kadar kaydedip -tabi sizin ve ekibin yorumlarıyla- en son post-prodüksiyona kadar devam edip son hali ile birlikte bu derslerden vermeniz

Gerçek bir proje olması gerekliliğini zaten ben de belirttim. Öte yandan tabi senaryodan sonra prodüksiyon ve post-prodüksiyon kısımlarını en iyi şekilde aktaracak arkadaşlar dediğiniz gibi bu projenin devamını getirebilir. Benim de bahsettiğim zaten sanırsam sizin de aklınızda olanla örtüşen bir şey. Yani örnek vermek gerekirse;

1) Senaryo Aşaması:

  • Bu aşamayı mesela siz anlatacaksınız ve siz detaylandıracaksınız.
  • 2) Pre-Prodüksiyonı:

  • Bu aşama da senarist (Bu durumda siz), yönetmen, görüntü yönetmeni ve kurgu yönetmeni ortak bir çalışma ile pre kısmını detaylandıracak.
  • 3) Prodüksiyon:

  • Bu kısımda yönetmen ve görüntü yönetmeni, ayrıca doğal olarak diğer set ekibi kendi yaptığı işleri açıklayacak ve dataylandıracak.
  • 4) Post-Prodüksiyon:

  • Bu aşama da ise ipleri eline yine yönetmen ile bu sefer kurgu yönetmeni alacak.
  • Bu aşamaları tek tek kamera arkası ve röportaj şeklinde kayda alacaksınız. Kurgularken de mesela Senaryo aşamasında "Karakter korku dolu gözlerle bakar" diye bir devinim var. Hop Pre'de bu kısımın ön çalışması hazırlanırken tekrar buraya bir geri dönüş yapılacak ve açıklanacak "karakterin korkusunu betimlemek için ve baskı altında olduğunu göstermek için üst açıdan çekim yapmak gerekir ve o korkuyu vermek için ortam karanlık olmalıdır ve görüntü yakın-omuz plandadır". Ondan sonra Prodüksiyon kısmına gelinecek ve hop tekrar bu sahne çekilecekken 2 aşamaya da geri dönülecek. Çekim sırasında Storyboard'a uygun çekim nasıl hazırlanıyor o gösterilecek. Ve en son Post kısmında artık kurgulanırken atıyorum kafadan bu çekimin bekleyişi uzun tutarak seyirciyi de germek istediği açıklanır vs. Kısaca izleyici aşama aşama yapılan her şeyin nedenini, sebebini ve sonucunu teker teker görür ve öğrenir. Bu yönden hem akıldı kalıcı olur hem de doyurucu olur bence. Belki yukarıda verdiğim örnek çok doğru bir tanımlama değildir ama en azından kafamdakini size aktarmak açısından iyi bir uygun bir örnek olduğunu düşünüyorum. Şahsen ben acemi olduğumu düşündüğüm başka konularda bilgi almak istesem bu tür bir çalışmayı izlemeyi tercih ederdim, üstüne üstlük sıkıcı da olmazdı. Çünkü bu tür bir çalışma izleyen kişiye bu ekip ruhunu yaşatacağından heyecan verirdi diye düşünüyorum. Neyse yani benim şahsi fikrim bu yönde.

     
    Gönderildi : 03/05/2011 2:19 am
    (@gorkem)
    Gönderi: 0
    Başlığı açan
     

    Bu tür bir içeriği istemeyecek tek bir üye olmaz, hiç şüphe yok.

    Ancak bu içeriğin gerektirdikleri biraz zor olmaz mı? Baştan sona bir film çekmek gerekiyor gibi geliyor bana. Gerçekten birileri bir film çekecek ve başka bir arkadaş ya da ekipte bu çekimi kaydedecek....

    Neyse.... Bu tip bir çabaya girişilmesi uygun görülürse, çekim ve çekim sonrası aşamasını anlatmayı üstlenecek arkadaş olursa dediğim gibi, ben dünden razıyım....

    Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....
    https://twitter.com/gorkemoge" onclick="window.open(this.href);return false;

     
    Gönderildi : 03/05/2011 2:33 am
    (@homeros)
    Gönderi: 0
     

    Zor bir iş olur ama kaliteli ve iyi olur bence. Ayrıca bence diğer tecrübeli arkadaşlar da (Düd, beetlejuice, payitaht, Hepa vs. -bunlar benim az çok bildiklerim, yazmadıklarım varsa affola-) bence projeye dahil olurlarmış gibi geliyorlar bana. Öte yandan biz FF'in yeni yetişen genç kadrosu da bu kamera arkası mı dersin artık belgesel mi, seminer mi yoksa sunum mu bilmiyorum bunun çekimlerini falan yaparız. Yani en azından kendi adıma konuşursam ben şahsen zevk alırım böyle bir projeden. Bir nevi Matrix çekimleri sırasında yapılan "Matrix:Revisited" belgeseli (Tabi yapı olarak çok daha farklı) gibi bir şey olur.

     
    Gönderildi : 03/05/2011 2:50 am
    (@gorkem)
    Gönderi: 0
    Başlığı açan
     

    Arkadaşlar....

    Dün gece Düd'le konuştum. O da bu etkinlikte bulunacak. ÇKEim ve çekim sonrası işlemleri üzerine konuşacak. Ayrıntıları belirlediğimizde sizlerle paylaşacağız.

    Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....
    https://twitter.com/gorkemoge" onclick="window.open(this.href);return false;

     
    Gönderildi : 03/05/2011 12:05 pm
    Sayfa 1 / 2
    Paylaş: