UNKAPANI
Türü :
Kurmaca
Süresi:
15'
Yapımcı:
Celal Bey Prodüksiyon
Yönetmen:
Barış Akyüz
Senaryo:
Doğuş Akyüz, Doğan Kırgız
Oynayanlar:
Doğuş Akyüz
Doğan Kırgız
Yunus Biren
Eray Akyamaner
Ezgi Kartal
Kezban Biçer
Sinem Tunçcan
Aydoğan Ahıakın
Özhan Sezgin
Barış Akyüz
DOWNLOAD:
http://rapidshare.de/files/19956392/unkapani2006.wmv.html
Toplam Boyut:42MB
Not:Resimler hızlı açılsın diye kalitesizdir.
Çekimde kullanılanlar:
Kamera:
Panasonic DVC 15
Sony Handycam kullanıldı.
Işık:
2 tane 500'lük ayaklı ışık.
Ses:
Sennheiser ME67 Shotgun Mic ve boom aparatları (titreşim emici,gürültü emici)
Toplamda çekim yapılan mekan : 13 (kullanılmayanlar dahil 15)
Toplam montaj süresi : 3 hafta
Film tam karesi : 22500
Üzerinde oynanmış kare sayısı : 16000 civarı
Efekt sayısı : 120
Kullanılan programlar : Adobe After Effects 6.0, Adobe Photoshop CS2, Adobe Premiere Pro, Particle Illusion 3.0
*our AC-130 in the air
oncelikle eger dosya boyutlari hakkinda bilgi verirsen insanlar daha bilincli olur saniyorum, ayrica filmin konusu,cekimleri gibi bilgiler vermek kullanicilarin ilgisini cekecektir.
gelelim yorumlarima (bu yorumlarin hepsi subjektifdir ve emegi kucumsemek manasinda degil,sadece kisisel dusuncelerimi yansitmasi bakimindan okunmalidir)
yine silah,yine siddet,yine mafya,yine uyusturucu.. acikcasi ben gencligin degisen kafa yapisindan dolayi epeyce endiseliyim, hatta trap basliginda da bahsetmistik bizim ekip ve yabanci ekibin farklarini, onlar inanilmaz pozitif ve yaratici yonden olaya deginmisti ve bence kesin favori.Nedir bu silah mafya ve kan meraki anlayabilmis degilim.
Ayrica eger boyle bir konu secilecekse bile,degisik ve ilginc bir yonden yaklasmak sarttir.
simdi madde madde yorumlar:
-film herhangi birsey anlatamiyor,kim kimdir, ne oldu ne oluyor anlasilmiyor,diyaloglar zayif
-iskence goren arkadasin bagiris ve cigliklarindan sonra sadece yuzundeki bir iki damla kirmizi lekeyle ortaya cikmasi gercekcilikten cok uzak, ya karakterin cani cok tezmis iki damla kan icin olesiye bagirmisyada once iskence yapip sonra duzeltmisler
-araba takip sahnelerinde tam otomatik silahlar dahil bin cesit silahtan bir tabur askerin acabilecegi kadar ates aciliyor,ve iki araba arasindaki mesafe on metreden az, ama iki arabada da en ufak bir hasar veya sorun yok (icindeki karakterlerde sapasaglam)
-son catisma sahnesinde de yine binbir cesit silahtan savas olmuscasina ates aciliyor,ama tam otomatik silahlar olum kustugu halde olen karakterler bir kugu edasiyla suzuluyor yine gayet kansiz olarak.
-ayrica mafyababasi,uyusturucu sahibi, mafya anasi,tetikci,ve koruma gibi karakterlerin hepsinin gencecik olmasi da inandiriciligi yerlerde surunduruyor,defalarca bahsetmistim, eger kadro gencse ona uygun birsey cekilir, ama o kadar ornek gordum ki hatta bazilari buyuk gozukmek icin keceli kalemle sakal biyik cizip 'emekli asker' rolleri yapiyorlardi.
-goruntu acisindan da pek diyecek birsey yok cunku herhangi elle tutulur birsey yok, sabit plan vesaire kullanilmamis zaten (siz kkymn ye bakmayin tripod cogu zaman yaptiginiz isleri daha pro gostermeye yardimci olur) herhangi bir ozenli kadraj yok,yani olani biteni cekmeye calisirken sinematografi hepten unutulmus gibi.
-sonuc olarak bir filmi izledikten sonra eger izleyici 'bunu izlemeseydimde birsey degismezdi' derse o film olmamistir.
simdi 'ne yani gercekci olsun diye arabalara delikmi acacaktik? iskence goren elemanin gercekten burnunu mu kiracaktik?' gibi seyler soyledigini biliyorum.Ve cevabim evet, eger sen kalkipta boyle bir konuyu cekiyorsan,ve filmlerinin ciddiye alinmasini istiyorsan ne gerekiyorsa yapacaksin(tabii burnunu kir demiyorum,makyaj gibi yani) cunku kimse kimseye zorla silahli catisma,mafya gibi konulari zorla cektirmiyor,eger sen boyle bir yol sectiysen gercekciligi saglamak ugruna gerekenleri yapmalisin.
tavsiyelerime gelince:
-daha normal,daha insancil,daha pozitif konulari secmeyi dene,cunku o tarz konularda hem daha inandirici hem daha duzeyli isler cikarabilirsin
-filmlerinde sinematografi,kadraj,isik,kompozisyon gibi seylere dikkat et,cunku senin yonetmenligini diger insanlara kanitlayacak olan sey arkaya nasil muzik dosedigin degil cektigin planlar olacaktir.
-konularini daha basit sec,basit konular her zaman daha ilgi cekici ve gercekci olur.
-eger yine boyle buyuk ve satafatli konular sececeksen o zaman gereklerini yerine getir, gerekirse gercekci kan kullan,arabalara hasar ver, makyaj yaptirt,konuya uygun yasta oyuncular bul,ve teknik seyleri arastir, mesela tam otomatik silahla ates edilen birini hic gordunmu bilmem? eger gormediysen soyleyeyim oyle balerin edasiyla suzulmezler cunku icleri paramparca olur.ayrica en ufak silahla bile ates edilse gercekci olum cok cok acimasizdir.
gelelim sonuca,simdi 'elestirmek kolay, cok biliyorsan yap' gibi soylemlere girebilirsin,yada girmezsin bilemem,
ama eger 'berbat' deyip gecmediysem ve hatalarini aciklamak ve bir yeni yol sunmak icin neredeyse on paragraf yaziyorsam herhalde sanildigi kadarda kotu niyetli degilimdir.
birde neden bu kadar cok elestiri yaptigima gelirsek,eger diger basliklari takip ediyorsan artik bu tarz filmlerin film yapmaktanda uzaklastigini bir suru baslik altinda cok farkli kisilere soyledim, bunun amaci sana veya onlara karsi kisisel bir sorunum olmasi degil,aksine sinemaya gonul vermis insanlara yardimci olup dogru bir yone girmesine katkida bulunmak.
ayrica sonunda gordugum kadariyla kadro yeterince cok, su forumdaki uyelerin cogunun birkac oyuncu bulmakta zorlandigini,hatta bazilarin sadece web kamerasi oldugu icin oda icinde gecen filmler yapabildigini ve ustelik buna ragmen gayet yaratici oldugunu dusunursek (ornek acr veya nemessis ve diger bazilari) senin arabalarla cekim yapabilmen,3 tane bayan oyuncu dahil bircok oyuncu bulabilmen gibi bir suru etken senin daha sansli oldugunu ve eger iyi sinema yapmak istiyorsan bundan sonraki islerinde daha ince eleyip sik dokuman gerektigin sonucunu gosterir.
paylasimin icin tesekkurler,ve umarim sonraki islerinde daha iyi noktalara varirsin (ictenlikle soyluyorum)
Teşekkürler yorumunu okudum ve beğendim,
Aslında şöyle oluyor aslında filmimiz bu tarz şeylerle dalga geçen bir film olucaktı.Komedi yani.
Sonrasında elimizdeki aletler biraz ciddiye binince bunu bir aksiyon denemesine çevirmeye karar verdik,
Toplam 3 ayda bitti çekimleri;
oyuncuları ayarlamak, ekipmanları sağlamak fln.
Haklısınız çok işlenmiş senaryolar bunlar zaten "yapabiliyormuyuz" acaba diye çekmiştik.Amaç elimizdekilerle bir aksiyon sahnesi nasıl yapılır...
Hatası bol olan bir film farkındayız bizde, biraz zor bir işin içine girdik, üstesinden biraz olsun kalktık, bazıları beğendi, bazıları olmamış fln dedi tabiki normal olarak;
Filmin anlatılmadığına bende inanıyorum.
Film çekilmeden storyboard hazırlandı.Yani sahneler sallapati çekimi pek olmadı.Filmin ayrıntılarını hemen yüklüyorum siteye...
Ama sonuçta;Bizim filmimiz buna bir emek verdik, bütün ekipçe koşturduk işimizden gücümüzden paramızdan kestik ve yaptık..Hoşumuzada gitti..
Teşekkürler..
Bu arada bundan sonraki filmimiz Bozcaada'da geçicek piskolojik-dram-aşk filmi olucak:)
Buda işlendi aslında çok defa ama farklı birşey yapmayı düşünüyoruz... 8)
*our AC-130 in the air
DV-art arkadasa harfi harfine katilmamak elde degil.
Bu teknikle ve bukadar genis kadroyla cok ama cok daha iyi seyler yapilabilirdi.
Film bence her acidan sinifta kalmis.
Filmin bitmesini dört gözle bekledim. Kadir in Tatil Anlayisi veya cok amatörce de olsa, beetlejuice ün sosyete necmi adli kisa filmleri beni ekrana cok daha bahladi. Ekran karsisinda bana ve benimle izleyenlere cok daha iyi vakit gecirmemizi sahladi.
Action filmi deyince Mafya, Komedi deyince küfürlü filmler olmamasi lazim.
Yeni neslin cok daha fantazi ve taze fikirler getirmesinden yanayim.
Kovboy kizildereli, bir iyi adam bir kac kötü adam mantigindan uzaklasalim.
30 sene evvel bol küfürlü cekilmis komedi filmlerini asip yeni seyler yapalim istiyorum. Ve genc yeni yönetmenlerden bunu bekliyorum bir izleyici olarak.
Elestirim cok sert olduysa özür dilerim.
Amacim genc yönetmenleri yeni seyler yapmaya tesvik etmek. Kopya mantigini birakalim.
Motivasyonumuz:
O yapti bende yapayim olmamasi lazim.
O yapti ben daha iyi daha yeni birsey yapayim olmali.
Türk sinemasini yeni ufuklara tasiyalim istiyorum.
Sizlere bu yakisir.
🙂
megasupermaster
mrblar hepatitb
hepimiz amatörüz illaki eksiklerimiz olucaktır. yalnız benim merak ettiğim bir nokta var. çekimleri yaptığınız kamera kaliteli bişey (en azından buradan öyle gözüküyor.) ama film deki görüntü kalitesi çok düşüktü. neden acaba?
dv-art ın yazdıklarının tamamını gece düşündüm ben filmi ilk izlediğimde. o yazmış sate herşeyi detaylı. ben birkaç bişiyin üstünde durmak istiyorum. ama düşüncelerimin tamamı olumsuz olduğu için yazmaya cesaret edemedim belki tartışma çıkar diye...
emeğinize sağlık diyorum öncelikle.
özür dilerim ama ben filmi beğenmedim abi...kadrajlar kötüydü. özellikle araba kovalamaca sahnesinde. sanki bikaç kişi filmi çeken arkadaşı dövüyordu. kamera o derece sallanıyordu. rahatsızlık verdi. silahların olduğu sahnede ise arabaları resmen mermi yağmuruna tuttular. 2 metre ötesindeki arabaya pompalı ile ateş ediyolar hiçbişi olmuyor arabalara.dedim reno satışları patlar valla.. 😀 bu sahne bile haddinden fazla yapaylık vermiş. ya yapılcaksa tam yapılmalı parçalıcaksın arabayı camını çercevesini yada hiç girmicen böle sahneye diye düşündüm izlerken...hiç kimse de yaralanmadı mesela son sahneye kadar.oda ilginç.
konu klişe bi konu saten filmde bu konuya farklı bir anlayış getirmediği için klişe olmaktan kurtulamamış. adamı içerde dövüyolar adam nası baırıyo sanki tırnaklarını söküyolar. sora telefona açcaa zaman hiçbişi olmamış sanki iki tane tokat atıp bırakmışlar gibi...
oyunculuklar biraz donuk geldi bana. yapmacık geldi. isimlerde öle danyel felan...biraz özenti gibi geldi abi...
düşüncelerim için kusura bakma kardeş...emeğinize saygım sonsuz...
başarılar. saygılar.sevgiler..
DV-art arkadasa harfi harfine katilmamak elde degil.
Bu teknikle ve bukadar genis kadroyla cok ama cok daha iyi seyler yapilabilirdi.
Film bence her acidan sinifta kalmis.
Filmin bitmesini dört gözle bekledim. Kadir in Tatil Anlayisi veya cok amatörce de olsa, beetlejuice ün sosyete necmi adli kisa filmleri beni ekrana cok daha bahladi. Ekran karsisinda bana ve benimle izleyenlere cok daha iyi vakit gecirmemizi sahladi.
Action filmi deyince Mafya, Komedi deyince küfürlü filmler olmamasi lazim.
Yeni neslin cok daha fantazi ve taze fikirler getirmesinden yanayim.
Kovboy kizildereli, bir iyi adam bir kac kötü adam mantigindan uzaklasalim.
30 sene evvel bol küfürlü cekilmis komedi filmlerini asip yeni seyler yapalim istiyorum. Ve genc yeni yönetmenlerden bunu bekliyorum bir izleyici olarak.
Elestirim cok sert olduysa özür dilerim.
Amacim genc yönetmenleri yeni seyler yapmaya tesvik etmek. Kopya mantigini birakalim.
Motivasyonumuz:
O yapti bende yapayim olmamasi lazim.
O yapti ben daha iyi daha yeni birsey yapayim olmali.
Türk sinemasini yeni ufuklara tasiyalim istiyorum.
Sizlere bu yakisir.
🙂
Teşekkürler
ama, önce çizileni çizelim ki sonrasında kendi çizgimiz olsun diye düşünüyorum...
Elimizden gelen buydu ilk kısa filmimiz buna göre eleştiri alalım lütfen:)
Ekipte kimsenin sinema eğitimi yoktur.
mrblar hepatitb
hepimiz amatörüz illaki eksiklerimiz olucaktır. yalnız benim merak ettiğim bir nokta var. çekimleri yaptığınız kamera kaliteli bişey (en azından buradan öyle gözüküyor.) ama film deki görüntü kalitesi çok düşüktü. neden acaba?
Evet haklısın kaliteyi moviemakerda 210 mb den 40 mb ye düşürdük buda tabi kalitede epey bi oynama oldu.
Kaliteli bir converter programı bulamadım herkesin bilgisayarında çalışması için böyle yaptık açıkcası..
sanki bikaç kişi filmi çeken arkadaşı dövüyordu. kamera o derece sallanıyordu. rahatsızlık verdi.
Sunroof tan çekildi o sahne:)
Araba sahnesinde herkesin görüşü aynı biraz abarttık ama malesef tek çekim yapabildik ve kullanmak zorunda kaldık, Biraz oynayanlar ateş sayısını abarttı:)
öle danyel felan
Oyuncunun kendi adıydı Daniel, yapıcak birşey yok evet biraz anlaşılmıyor keşke değiştirseydik diye düşündük soradan..
Herkesin yorumları için tekrar teşekkürler,
Eleştiri olmasa daha iyisini çıkartamayız ilerde...
b]Kadir in Tatil Anlayisi adli kisa film beni ekrana cok daha bahladi.
Karşılaştırmaları bence daha adil kısa filmlerle yapsak daha iyi olur:)
Bizde ne jib var ne bmw var nede canon xl var...Elimizdeki imkanları değerlendirdik..
Ekipmanları 6 günlüğüne Maltepe Üniversitesi sağladı,
*our AC-130 in the air
Arkadaşlar yukarda yazılan eleştirileri okudum.Doğruların yanında çok uçuk eleştiriler de vardı.Burda çekilen filmlerin hepsi çok düşük bütçelerle çekilmiş.Bu film de anladığım kadarıyla hiç para harcanmadan çekilmiş.Konusu anlaşılmıyo ve replikler zayıf ben de katılıyorum.Ama araba parçalamalarını da beklememiz insafsızlık olur.Filmi eleştirmek kolay yapması zordur.Bu filmde yaklaşık 12 set kullanılmış ve 15 dakikalık bi film çıkmış.Benim izlediğim kısa filmler arasında en fazla mekan kullanılan filmdi.Bence bu kadar sahne çekip birleştirebilmek de övgüyü hakeder.Biraz konuyu daha anlaşılır şeklide verebilselermiş keşke.Benim bu filme verdiğim not 10 üzerinden 5,5.
Saygılar Ümit İNTAN
Yok yanlış anlama emek konusunda burda evvela herkesin görüşü aynıdır. sonuça maddi beklenti olmadan bu kadar uğraşılmış kimsenin emeğinize laf söyledği yok. Arkadaşlara katıldığım nokta. Sette bazen negatif adamlar bulundurmak iyi oluyor. Sizde herkes okadar inanmışki. Dışardan bakıp hataları o anda görecek bi kişi çıkmamış. En basiti likör doldurduktan sonra kapı çalıyor. Orada bayan oyuncu öyle bir Git kapıyı aç diyorki yeni orda filmin notunu vermek zorunda kalıyorsun. böyle bi kapıyı aç demek yok biri oturup onu oanda izlemeli .. olana kadar söyleticeksin o lafı.. bunun imkansızlıkla düşük produksiyon alakası yok. adamlar telefon kulübesinde film çekiyorlar...
Arkadaşlar yukarda yazılan eleştirileri okudum.Doğruların yanında çok uçuk eleştiriler de vardı.Burda çekilen filmlerin hepsi çok düşük bütçelerle çekilmiş.Bu film de anladığım kadarıyla hiç para harcanmadan çekilmiş.Konusu anlaşılmıyo ve replikler zayıf ben de katılıyorum.Ama araba parçalamalarını da beklememiz insafsızlık olur.Filmi eleştirmek kolay yapması zordur.Bu filmde yaklaşık 12 set kullanılmış ve 15 dakikalık bi film çıkmış.Benim izlediğim kısa filmler arasında en fazla mekan kullanılan filmdi.Bence bu kadar sahne çekip birleştirebilmek de övgüyü hakeder.Biraz konuyu daha anlaşılır şeklide verebilselermiş keşke.Benim bu filme verdiğim not 10 üzerinden 5,5.
Saygılar Ümit İNTAN
üzgünüm ben sana katılmıyorum...insanlar burda hiç kimseyi yermiyor. güzel olmayan sahneye sırf emek harcandığı için iyi dersen. o insanı yanlışa sevkedersin. burda herkes samimi...herkes izleyici olarak yorumluyor. kimsenin kimseyi küçük düşürmek yada yaptığını yerlerde süründürmek diye bir amacı yok...
kimse kimseden araba parçalaması beklemiyor...burda mantığı tartışıyoruz. eğer öle bir sahne çekiceksen parçalıcaksın dendi ki buda çok mantıklı... pompalı ile ateş ediyorsun. o silahla sağlam bir yerden vurursan o araba ters bile devrilir ki arabalara hiçbişi olmuyor. bu sence çokmu gerçekçi yada mantıklı????
herkes fikrini doru bir şekilde paylaşmazsa. samimiyetsiz bir ortam doğar ki böle olması da bundan sonraki yapılacak çalışmaların kalitesini ciddi bir şekilde etkiler...
Filmi eleştirmek kolay yapması zordur.Bu filmde yaklaşık 12 set kullanılmış ve 15 dakikalık bi film çıkmış.Benim izlediğim kısa filmler arasında en fazla mekan kullanılan filmdi.Bence bu kadar sahne çekip birleştirebilmek de övgüyü hakeder
bir filmi yapmanın ne kadar zor olduğunu bu forumda herkes farkında. istersen 50 set kullan 1 saat film yap farketmez yanlış yine yanlıştır. önemli olan yanlışlardan birşeyler örenmektir ki filmi yapan arkadaşta alacağını kesinlikle aldı yazılardan....
hiçbir eleştiri yazmamıssın verdiğin 5,5 puanı neye göre değerlendirip verdin merak ettim biraz açar mısın???
oncelikle elestirileri olgunlukla karsiladigin icin tesekkur ederim,ayrica film hakkinda bol bol bilgi vermende cok hos oldu,artik insanlar ne sartlarla yapildigi ve ne hakkinda oldugu gibi konularda bilgilenmis oldular.
benim sahsen bu kadar bol elestirmemin sebebi aynen senin dedigin gibi ilk filmin olmasi, yani hatalarini ve yanlis olan seyleri ne kadar cabuk gorup yeni bir yol tutturursan o kadar iyi olur, cunku belli bir sure gectikten sonra artik ne kadar elestirilsende oturmus tavrin degismez.
ayrica burada senin yetenegini veya imkanlarini elestirmedik,elestirdigimiz sey sadece sectigin yoldu.
eger oncelikle baskalarinin cizgilerini izlersen bir zaman sonra bu cizgi senin icine isler ve asla kendine has bir cizgi gelistiremezsin,o yuzden korkma kendi cizginde basla(eger basit bir taklitci olmak istemiyorsan tabii)
ayrica sinema egitimi almak gerek sart degil,burada kkymn dahil pekcok kisi gercek bir sinema egitimi almadi, hatta dunyadaki en buyuk yonetmenlerin coguda sinema egitimi almadi,
zaten sinema egitimi teknikler ve kuramlar uzerinedir, sana yonetmenlik yetenegi vermez, o senin icinden gelen birseydir.
format degistirme icin sorenson,xilisoft gibi programlari kullanabilirsin,ayrica divx veya xvid olarak sikistirirsan cok daha iyi sonuclar alirsin.
ayrica kkymn nin tatil anlayisi filmine yine yanlis yonden bakmissin,sence ordaki araba bmw degilde sizin kullandiginiz arabalardan biri olsa, kamera sizinkinden olsa (ki sizin kamera da emin ol hicte kucumsenecek bir kamera degil,ayrica sizin ses ekipmanlariniz kkymninkinden cok daha iyi) sonuc farkli mi olacakti?
ben soyleyeyim hayir, basitce soylemek gerekirse orda (veya sosyete necmi filminde) insanlari filme baglayan butunluk icerisinde,kendine has bir atmosfer yaratmis (muzikleriyle,oyunculuk sistemiyle,konusuyla ve yonetim sekliyle) ilginc bir film olmasi. yani izleme suresince bir insani filme baglayan etmenleri kullanmasi.
simdi sizinkine bakalim, konu asiri bilindik,islenisi cok yavan,filmde herhangi bir atmosfer butunlugu yok,kendine haslik yok. simdi sizi tanimayan ve emeginizi bilmeyen birisinin bu filmi neden seyretmesini beklersiniz.
bu taktigi unutmayin,birsey yaptiktan sonra hep bunu sorun kendinize,
ben olsam ve hic tanimadigim biri bu filmi bana gosterse neden seyrederim? ve ne dusunurum. bunlari sorun kendinize.
ayrica jimmy jib,saryo,steady gibi ivir zivirlarin olup olmamasi kisinin yetenegini degistirmez,yani kimse bunun arkasina siginmasin, acin bir ozu,bir bilge ceylan,bir kimkiduk seyredin, planlarin yuzde 80 i tamamen sabit geri kalani da sadece tripod pan veya tilt dir. ve bu dedigim adamlar dunyada milyonlarca kisilik hayran kitlesine sahiptir.yani neymis? bir jimmyjib veya steady adami daha yetenekli ve kaliteli yapmaz, sizi sadece gelisme ve yetenek daha kaliteli yapar.
bak sana bir ornek vereyim,git trap basligi altindaki filmi seyret ve yorumlari oku, turkiyeyi temsil edecek bir film olmasina ragmen bolca elestirdim,ama bunun sebebi hicbirseyi begenmemem degil aksine yonetmeni cok cok yetenekli bulmam (mukemmel kadrajlar yakalamis) ama sectigi konu ve turu hic begenmememdi. ayrica bu sadece benim begenmemem de degil,dunyada silahla mafyayla kaliteli is yapmak zordur ayrica bunu yapmak icin cok cok farkli ve yenilikci yontemler gelistirmek gerekir.
o filmi seyredip kadrajlara bir bak, nasil cerceveler var bir gor (aslinda buraya koyacaktim bir iki resim ama belki sahibi istemez diye vazgectim)
onlarda en az sizin kadar zor sartlarda film cekmisler,ama isteyince demekki hep daha iyi seyler cikabilirmis.
ikinci filmin icin daha umutluyum,ask filminde eger kliselere dusmez ve kendine has bir atmosfer yaratabilecegini dusunuyorum.ama bunun icin storyboard gibi seylerden cok daha once kendine soru sorarak ise basla, 'ben ne seyretsem sikilirim? ne seyretsem beni ekrana baglar, boyle bir filmi televizyonda gorsem dalga gecermiyim? replikler,oyunculuklar,konular yapaymi? iyi film sahneleri nasil olur? nasil bir acidan ceker ve sahnemde kompozisyon kurarsam daha pro gozukur?' gibi seyler.
jimmyjib e soyleyeceklerimin hepsini hassanoya soylemis zaten,
buradaki herkes film cekmenin zorluklarini biliyor,
aynen hassanoyanin dedigi gibi kimse 'arabayi parcala' demedi, aynen sunu dedi 'eger boyle bir konu ve sahne cekmeyi goze aliyorsan onuda yapmak zorundasin' dedi.
yani burada soylemek istenen, eger araba parcalamak gibi bir luksun yoksa neden 5 metrelik mesafeden binlerce kursun akitip filmin butun inandiriciligini yok ediyorsun, boyle bir sahne cekecegine daha usturuplu ve dogal sahne cekseydin.
gordugun gibi kimse ucuk yorumlar yapmiyor, ve hepimiz biliyoruz zor sartlarda birseyler yapilmaya calisildigini, ama yanlis her sartta yanlistir,ve bunu duzeltmezseniz dogru birsey yapamazsiniz.
ayrica emin ol ki burada hickimse emegi kucumsemek icin bulunmuyor,
eger zaten boyle bir amac olsaydi binlerce kelimelik duzeltici elestiriler yapmaz onun yerine sadece 'bu ne be boyle? berbat, on uzerinden sifir,sen git manavlik yap' gibi birseyler soylerdik,ama gordugun gibi burada herkes yanlislari anlatip arkadasin dogru bir yone donmesine yardimci olmak icin vakit ayirip goruslerini iletmis.
sonuc olarak tek paragrafla ozetlersem: eger buyuk oynuyorsaniz bunun gereklerini yerine getirmek zorundasiniz,eger araba takip sahnesi cekip birde otomatik silahlarla yaylim atesine tutacaksaniz gerekirse arabayida kendinizide paralamalisiniz,eger mafya patronu,uyusturcu baronu gibi karakterler yazacaksaniz gerekirse gidip o tipte ve ve yasta oyuncular bulacaksiniz, eger insanlarin birbirini otomatik silahla taradigi bir catisma sahnesi yapacaksaniz gerekirse en iyi takimlarinizi mahvetmek pahasina etrafi kana bulayacaksiniz,kanli makyaj yapacaksiniz,
EGER bunlari yapacak butceniz ve imkaniniz yoksa ayaginizi bastan yorgana gore uzatip cok daha yere basan basit ama etkileyici filmler yapacaksiniz ve basarili olacaksiniz
ha yapmazsaniz ne olur? basitce soyleyeyim: yaptiginiz isler ciddiye alinmaz, es dost akraba disinda kimse yetenekli dahi olsaniz size imkan tanimaz ve birkac yil sonra bu isten komple vazgecersiniz.
birde su ulkedeki mafya,kahramanlik, kan ve silah tutkusu gibi furyalar biterse cok daha kaliteli isler yapilacagina inaniyorum.
son olarak sunu soyleyeyim,burada kisisel tartismalara girmeyelim, kimse kimseyi kucumsemiyor veya asagilamiyor, bir film yayinlandi ve vakit ayirip izleyen insanlar dusuncelerine gore yorumladi,olay budur.
Teşekkürler dv-art
Yorumların gerçekten güzel,
Benim tatil anlayışıyla kastedmek istedğim aslında şuydu, Sonuçta onu çeken kişinin sitede bir sürü kısa filmi (uzun metrajıda) bulunmakta."Bende o kadar film çeksem biraz olsa gelişirdim" demek istedim.
İyi günler..
Bir önceki filmimizi de yayınlamak istiyorum aslında tam bir film demiyorum ona ama yinede yayınlıcam yorumlarsanız sevinirim.
*our AC-130 in the air
yayinlarsan seve seve kotuleriz (saka yapiyorum 🙂 )
deneyim konusunu diyorsan haklisin,eger elinde bir handycam varsa bol bol spontane seyler cekerek kendini gelistirebilirsin,ama ozellikle kadraj,cerceve,renk kontrasti ve aci secimi hakkinda bol bol okuyup pratik yapmani oneririm.
son olarak yeni bir uygulama yapiyorum filmlere not vermek icin:
uzulerek filmine 10 uzerinden 3 veriyorum
umarim kirilmazsin ve hirsin artar,cok daha iyi seyler yapabilirsin.
@DV-ART
Trap'ı izledim, şuan beetlejuice'da böyle mafyavari bir film çekmekte sonuçta bunun ardı arkası kesilmicek gibi görünüyor..
Ayrıca;Her mafya, silah,kan içerikli film
kötü değildir.
Bakınız; Oldboy,A Bittersweet Life...
*our AC-130 in the air
ben her film KOTU dur demedim zaten, hatta yukaridaki yazimi okursan 'eger illa bu konular ele alinacaksa yaratici sekilde yapilmali' dedim.
ama senin filmin KOTU, bunu da senle bir problemim veya sorunum oldugu icin degil sadece oyle dusundugum icin soyluyorum, ve neden kotu oldugunu da (teknik aciklamari ustte yaptim ) madde madde belirttim.
ama eger sen sadece 'her mafya filmi kotudur' diye algiladiysan o kadar yaziyi bosuna yazdim demek ki, sadece 'berbat' deyip gecmek yetermis.