Forum

Alınık Kitaplar...

15 Gönderi
8 Üyeler
0 Reactions
3,659 Görüntüleme
(@zitarof)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Güncelleme; Listedeki kitapları aldım ama Story'i bulamadım. Kitap yayından kalkmış, basılmıyormuş artık. Robert McKee'nin bu kitabı elinde bulunan, işine yaramayan, birilerinin işine yaraması için elden çıkarmak isteyen varsa satın almak isterim.

-------

Bu kitaplardan elinde olan, işine yaramayıp satmak isteyen varsa pm atabilir.

Oyun ve Senaryo Yazma Tekniği, Turgut Özakman
BİLGİ YAYINEVİ

Bir Film Nasıl Okunur?, James Monaco
OĞLAK YAYINLARI

Senaryo Yazarı Olmak Senaryo Yazmak, Feridun Akyürek
MEDİACAT KİTAPLARI

Piyes Yazma Sanatı, Lajosegri
PAPİRÜS YAYINEVİ

Story (Senaryo Yazımının Özü Yapısı Tarzı ve İlkeleri), Robert McKee
Plato Film Yayınları

Bir Senaryo Yazmak, Michel Chion
Agora Kitaplığı

Kahramanın Sonsuz Yolculuğu, Joseph Campbell
Kabalcı Yayınevi

Senaryo Yazarları İçin Psikoloji, William Indick
+1 KİTAP

Batı Edebiyatında Edebi Akımlar, İsmail Çetişli
AKÇAĞ YAYINLARI

İşitsel ve Görsel Anlam Üretimi, Oğuz Adanır
+1 KİTAP

Edit; Önerilen kitaplar eklendi.

 
Gönderildi : 29/11/2010 2:48 am
(@admin)
Gönderi: 0
Admin
 

Bu kitapların neredeyse tamamı bende var ama satsam mı satmasam mı arada kaldım bak şimdi 🙂 Kör ölür badem gözlü olur hesabı.

 
Gönderildi : 29/11/2010 3:04 am
(@zitarof)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Sat hocam okuduysan, tozlanmasın yazık 🙂

 
Gönderildi : 29/11/2010 3:05 am
(@admin)
Gönderi: 0
Admin
 

Satmak daha başka bi iylik yapayım sana:

Oyun ve Senaryo Yazma Tekniği, Turgut Özakman
BİLGİ YAYINEVİ

Senaryo Yazarı Olmak Senaryo Yazmak, Feridun Akyürek
MEDİACAT KİTAPLARI

Piyes Yazma Sanatı, Lajosegri
PAPİRÜS YAYINEVİ

Bir Senaryo Yazmak, Michel Chion
Agora Kitaplığı

Şunları kafadan elerdim yerinde olsam. Hiç işine yaramaz. O kadar açık söyliyim. Story iyi çevirisi kötü. Bir Film nasıl okunur hayatının sonuna kadar okumasını bitiremeyeceğin kalınlıkta bir kitap. Aslında değil kitap da değil ansiklopedi ama güzel bi ansiklopedi.

 
Gönderildi : 29/11/2010 3:24 am
(@trackless)
Gönderi: 0
 

http://www.idefix.com/kitap/kahramanin-sonsuz-yolculugu-joseph-campbell/tanim.asp?sid=SWDVDLRBB60E4521ZR45 " onclick="window.open(this.href);return false;

bu kitabı kovala derim.

 
Gönderildi : 29/11/2010 3:42 am
(@admin)
Gönderi: 0
Admin
 

Benim de bu kadar senaryo kitabını devirirken aldığım en büyük ders şu oldu. Senaryo kitabı dışında herşeyi okumak senaryo yazmaya daha faydalı.

 
Gönderildi : 29/11/2010 3:52 am
(@zitarof)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Profesyonellerin kaleminden senaryo yazarlığını okuyup, işin inceliklerini, hilelerini öğrenmek gerek diye düşünüyorum ben. Mesela, yarın öbür gün kilitlenip kaldığımda yani tıkandığımda belki bu kitaplardan öğreneceklerim, bir alternatif çıkış yolu sunarlar bana.

Ama yazdığın kitapları, listeyi tamamlayınca okuma sırasının sonlarına koyarım 🙂

 
Gönderildi : 29/11/2010 4:02 am
(@karatasa)
Gönderi: 0
 

Ben yazdığın kitapların yarısını okudum. Diğer yarısını da ya başladım bıraktım ya da bidılın yazdığı gibi yorumlara bakıp hiç elleşmedim. Bidıl zaten bu işin profesyoneli olduğundan söylediklerine kulak vermekte fayda var. Benim de nacizane düşüncem tüm bu kitapları kenara bırakmandır. İçlerinde dişe dokunur olanlar Michel Chion ve James Monaco'nun yazdıkları, McKee'nin kitabını ise hiç arama boşuna, ben o kitabın üçte birini okuyup bıraktım. Misal bir Film Nasıl Okunur'u neredeyse bitiriyordum ve sıkılmadım yani, ansiklopedi gibi kitabı bitirmeye yüz tuttum ama Mckee'nin kitabına başlayamadım bile.

Benim senaryo kitabı olarak şu anda okuduğum ve oldukça beğendiğim Öktem Başol'un kitabı var cidden öneririm, hiç değilse -sadece- eski moda teknikleri tekrar edip tekerrürden ibaret bir kitap değil. Eskiyi de yeniyi de barındırıyor. Bir de Aristoteles'in Poetika kitabını tüm senaryo kitabını tüm senaryo yazarlarının önerdiği kadar bende şiddetle öneriyorum. Poetika drama tarihinde bir milat, bir başlangıç noktası kitabın orjinaliyle birlikte birde açıklamalı mealini okumak güzel olabilir.

Bence doğru yöndesin, kitaplar bilgi için en güzel kaynaklar. İnternette harcadığımız vaktin yarısını kitaplara ayırsak, Mars'a ilk biz ayak basarız.

 
Gönderildi : 29/11/2010 4:51 am
(@hasan-yun)
Gönderi: 5
 

Benim de bu kadar senaryo kitabını devirirken aldığım en büyük ders şu oldu. Senaryo kitabı dışında herşeyi okumak senaryo yazmaya daha faydalı.

Merhaba ZiTaRoF

beetlejuice a kesinlikle katılıyorum. Ancak insan okumayınca bilemiyor. Ben de öğrenmek için Özakman, Mckee, Monaco, Akyürek okumuştum. Kitaplardan Story işinizi görür, BFNO un sadece sinemada göstergebilim kısmı faydalı olmuştu bana (o da sanırım 2. bölümdü kitapta). Onun dışında okumalar-çözümlemeler pek hatırlamıyorum bu kitabın içinde.

"Bir kahramanın yolculuğu" kitabının yazarını "Senaryo yazarları için psikoloji" william indick +1 kitap'ta görmüştüm. Bu kitap Hollywood klasik anlatı sinemasının filmlerini çözümlemekte kullanılan isimler ve onların çalışmalarının özetleri yer alıyor; Freud, Erikson, Jung, Campbell, Adler, May. Bunu yazmamdaki sebep sadece yazım tekniklerine tamamen yoğunlaşmak değil birtakım uygulamaları da görmek için yardımcı olur diye. Campell'in "Erkek kahramanın yolculuğu", "kadın kahramanın yolculuğu" evreler halinde hem yazar tarafından anlatılmış hem de birkaç filmin kahramanıyla örneklenmiş.
(çok uzattım ama bilgi vermek istedim).

Diğer senaryo yazımı ile ilgili kitaplarda birkaç ufak detay dışında anlatılan teknikler hakikaten aynı. Story ise o teknik kitaplar içinde daha özgün.

Saygılar

 
Gönderildi : 08/12/2010 10:09 pm
(@mr-badii)
Gönderi: 0
 

Bu kitaplardan önce İsmail Çeşitli'nin "Batı Edebiyatında Edebi Akımlar" kitabını okumanı öneriyorum, çünkü günümüzde "klasik senaryo tekniği" ya da "geleneksel senaryo tekniği" diye tabir edilen senaryo yazımının temeleni Batı Edebiyatı'ndaki akımlar (ağırlıklı olarak klasizm) oluşturuyor. Piyasadaki senaryo yazımı ile ilgili kitapların birbirine benzemesinin nedeni de bu temelden yola çıkarak yazılmış olmasındandır. Ben de diğer arkadaşlar gibi, saydığın kitapların (senaryo yazımı ile ilgili olanların) hepsini okumana gerek olmadığını düşünüyorum. Lajosegri'nin kitabını okusan yeterlidir. Hem anlatımı yalın ve akıcı, hem de klasik metinler üzerinden çokça örneklendirme yaptığı için anlaşılır...

 
Gönderildi : 09/12/2010 6:11 pm
(@zitarof)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Öneriler için çok teşekkür ederim. Listedeki kitaplar elinde olan, artık okumadığı için satmak isteyen yok mu acaba?

 
Gönderildi : 09/12/2010 6:54 pm
(@rodriguez2)
Gönderi: 0
 

Bu kitapları internetten almayı düşündünüz mü? Burada aramaktan çok daha kolay 🙂

Senaryo kitabı olarak Öktem Başol'un "Senaryo Kitabı: Senaryo yazım teknikleri ve film öyküleri"ni tavsiye edebilirim. http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=467661 " onclick="window.open(this.href);return false;

Ayrıca İngilizce'niz varsa "The Screenwriter's Bible" gayet güzeldir..Yalnız, fazlasıyla Hollywood tarzı senaryoları anlatıyor bu kitap 😉

kolay gelsin..

 
Gönderildi : 10/12/2010 1:01 am
(@zitarof)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Listedeki kitapları aldım ama Story'i bulamadım. Kitap yayından kalkmış, basılmıyormuş artık. Robert McKee'nin bu kitabı elinde bulunan, işine yaramayan, birilerinin işine yaraması için elden çıkarmak isteyen varsa satın almak isterim.

 
Gönderildi : 13/12/2010 2:41 am
(@yedinci-muhur)
Gönderi: 20
 

Şu sitede var gözüküyor;

http://www.kitapelinizde.com/book/kitap/648884/story__senaryo_yaziminin_ozu_yapisi_tarzi_ve_ilkeleri_robert_mckee.htm " onclick="window.open(this.href);return false;

İnternette detaylı arama yaparsanız,kesinlikle bulursunuz.Yalnız,satın almadan önce,kitabın stoklarında olup olmadığını mutlaka sorunuz.

Yapılan yorumları okuduğumda Robert Mckee'nin ve kitabının değerinin bilinmediği izlenimini edindim.Robert Mckee,Hollywood'un en önemli senaryo doktorudur,birçok önemli filmin senaristine,hatta birçok ünlü yönetmene hocalık yapmıştır.
Bir senarist olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki,Story kitabı,tek başına yeterli bir kaynaktır,eğer özümseyerek okursanız,senaryo konusunda kendinizi bir hayli geliştirmiş olursunuz.
Senaryo yazan herkesin,özellikle de bu forumda film çeken arkadaşların bu kitabı okuması gerekiyor.Paylaşılan filmleri izlediğimde,senaryonun en temel kurallarının bile bilinmediğini görüyorum.Senaryo nedir,olay örgüsü nedir,sahne/sekans/bölüm nedir,malesef birçok arkadaşın bilgisi yok bu konularda.Arkadaş film çekip göndermiş buraya ama ortada senaryo yok,haliyle ortada film de yok.
Gördüğüm başka büyük problem ise,filmlerde gereksiz ve sıkıcı diyaloglara yer verilmesi.
Neyse çok uzattım,bu kitabı şiddetle tavsiye ediyorum arkadaşlar.

 
Gönderildi : 24/12/2010 2:38 am
(@zitarof)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

İnternette çok aradım. Bir kaç kitap sitesinde stoklarında var görünüyodu mail atıp sordum cevap bile gelmedi. Linkteki siteye sormamıştım, link için teşekkürler.

 
Gönderildi : 24/12/2010 11:27 am
Paylaş: