Forum

Bu fotoğrafları nas...
 

Bu fotoğrafları nasıl çekebilirim?

32 Yazılar
7 Üyeler
0 Likes
2,701 Görüntüleme
(@cem123)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Arkadaşlar merhaba,

Soru zaten konunun başlığında, fotoğraflar da ekte. Gönül rahatlığıyla indirip bakabilirsiniz, tamamen güvenli ve temiz bir sıkıştırmadır.

Olay özetle şu, bir arkadaşım sağ olsun, işlerimin tıkandığını ve maddi durumumun kötüye gittiğini bildiğinden, bir moda fotoğrafçısı arayan tekstilci akrabasına beni yönlendirdi, bugün de kendisiyle görüşmeye gittim iş yerine. Kısacası adam yeni bir marka oluşturuyor, düzenli olarak her ay da ürünlerinin mankenli çekimlerini yaptırmak istiyor. Ancak kendisi bu konularda çok tecrübeli, uzun yıllardır çok sayıda fotoğrafçıya çok sayıda çekim yaptırmış ve klasik, bilindik stüdyo çekimleri istemiyor. Bana örnek bir dosya gönderdi, ben de aynen dosyayı sizinle paylaşıyorum. Müşteri aslında benim bu işlerin adamı olmadığımı, bu işin beni aştığının farkında. Portfolyomu, yaptığım işleri gösterdim; hiç de kendimi saklamadım, olduğumdan farklı göstermedim. Adam da "paslanmış olabilirsin, ama en nihayetinde sinema mezunusun, yapabilirim diyorsan sana vermek isterim işi, hem senin hem de benim için iyi olur, ama altından kalkamayacağını düşünüyorsan da lütfen bulaşma" dedi. Tüm sanat yönetimini ve mankenleri kendisi üstleniyor ve firmadaki tüm boş alanları kullanabilirsin diyor. Gezdim, gördüm bugün, baya bir alanları var, istediği fotoğrafların o alanlarda çekilebileceğine inanıyor. "Keşif yap, nasıl bir ışık ve fon kurulumu yapman gerektiğine karar ver, test çekimleri yap, bana onları göster, beraber karar verelim" dedi. Açıkçası biraz gerginim ve herkesin fikrini duymak istiyorum.

Bu arada tahmin edebileceğiniz üzere, minimum ekip, ekipman ve bütçeyle bu örnek çekimleri yakalamam gerekiyor. Dolayısıyla korkunç bir ekipman yatırımı yapmak, kalabalık bir ekip kurmak istemiyorum; istesem de yapamam, işi bana vermeyi düşünmelerinin tek sebebi, hali hazırda aldıkları fiyat tekliflerinden çok daha ucuza yapacak olmam.

Elimdeki ışık ekipmanları:

1) Godox 600 W Paraflaş: Piyasadaki en yaygın akülü paraflaş. Soft box, ayak vs tam set halinde.

2) Standart, yaygın görülen 110 cm beyaz reflektör (bazı insanlar gümüş ya da gri diyor ama ben beyaz diyorum).

Almak zorunda olduğum ekipmanlar:

1) Fon (duvara monte edilen rulo mu olacak yoksa iki ayak arasında duranlardan mı olacak bilmiyorum).

2) Makine için bir ucu USB kablo. Müşteri ben çekim yaparken bilgisayarından izlemek istiyor, istediği gibi olup olmadığını takip etmek istiyor.

Almayı düşündüğüm ekipmanlar:

1) Eğer işime yaracaksa, farklı renklerde reflektörler alabilirim.

2) Sürekli ışık. Kamera üstü ışıklara benzeyen elde tutulan mobil ürünlerden olabilir.

3) Paraflaş ve sürekli ışık için farklı renklerde filtreler.

Almayı düşündüğüm ekipmanlar yanlış ya da gereksiz ise lütfen bunu da söyleyin, biraz kaybolmuş durumdayım. Tek seferlik bir iş olsaydı reddederdim açıkçası. Ancak bana düzenli bir gelir sağlayacağı, çok şey katacağı ve kariyerimde ilk defa basamak görevi görebilecek bir fırsat olduğu için değerlendirmek istiyorum. "Kesinlikle bulaşma, altından kalkamazsın" derseniz de, sizin lafınıza güvenip geri çevireceğim. Şimdiden herkese teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 14/12/2020 5:34 pm
(@cem123)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

https://we.tl/t-C1ZPpbajhj&source=gmail&ust=1608043010080000&usg=AFQjCNHbQLCg_hwcVys-c3Q8As8PB0oT6 g" rel="noopener"> https://we.tl/t-C1ZPpbajhj

Maalesef konunun ekine iliştirdiğim zip dosyası gözükmüyor. Bir WeTransfer bağlantısı oluşturdum. Çok şey istediğimin farkındayım ancak yardımcı olursanız çok sevineceğim.

 
Gönderildi : 14/12/2020 5:38 pm
(@cem123)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Bu arada düzenleme süresi dolduğu için unuttuğum bir detayı ekleyemiyorum şu an. Sürekli ışık da oldukça geniş bir konu. Klasik kare olanlar var, ortası delik, ring dediğimiz yuvarlak olanlar var, hatta son zamanlarda dikey, çubuk şeklinde olanlar çıktı.

 
Gönderildi : 14/12/2020 5:42 pm
(@kezzap)
Gönderiler: 0
Admin
 

O kadar zor bir soru soruyorsun ki. 🙂
Elimizdeki verilerle pek bir şey söyleyemeyiz. Ama çabalayalım. Öncelikle mekanı, mekanın kendi ışığını görmek gerekir. 
Gönderdiğin fotoğrafların herbirinde değişik değişik ışıklar var mesela. 
Çok klasik ışıklandırmayla bu işi çözmeye çabalardım yerinde olsam. 3 nokta ışıklandırmasıyla kotarmaya çalışırdım. 

Ama kabaca verdiğin bilgilerle 600W paraflas ana ışık olacak diye düşünebiliriz.Dimmerli olduğunu varsıyorum. Mekanın büyüklüğüne göre gücü ayarlarsın. Sonra mühim olan nasıl modfiye edeceğin. Elinde bir softbox mu var, şemsiye mi var, bunları bilmiyoruz ama herbirinin çalışma işlevi farklıdır. Softbox ve şemsiye her ikisini de dene.
Ondan aldığın ışığın yarısı kuvvetindeki bir ışık dolgu ışığın olacak ve onu ana ışığı sağa koyduysan bunu sola olacak şekilde konumlandıracaksın. Bu alacağın sürekli ışığın olabilir. Led panel ile yapabilirsin. Ya da godox 150W ile falan. Ana ışığın gücünün yarısı kadarında vermesi temel kıstas. Azaltırsan kontrast da artar. Mantık bu.  

Bir de arkadan vuracak ikinci bir led panel ile kontürları ortaya çıkaracaksın. 3 nokta ışıklandırması. Bir de boyut katmak için bir yerlerden RGB ışık vurdurursun. 

Mühim olan şeylerden biri, ışıklandırmak olduğu kadar ışığı kesmek. Saçmasapan yerlerde gölgeler, ışıklı kalacak yerler olacak. İşte burada reflektörden ziyade cutter/flag dediğimiz şeylere ihtiyacın olacak. Ya da kontrasti arttırmak istediğin noktalarda kullanacaksın bunu negatif dolgu olarak. Bu cutter dediğimiz şeye para vermek bir yana bulabilir misin bilmiyorum o yüzden siyah bir kumaş al, o siyah kumaşı artık bir şekilde ışık ayaklarının vs üzerine gerip suna benzer bir şeyler yaratmaya çalış. Artık bauhaus'tan bir yerlerden bir şeyler yapacaksın. 

Bu ışığı kesmek için. Bir de yumuşatmak için lazım. Şimdi her şeyi softbox ile kullandığını varsayıyorum zaten, ama bazı durumlar olur ışık hala çok sert gelebilir. İşte o zaman da yumuşatmak için artık beyas çarşafla şununla bununla şöyle bir şeyler yaratmaya çalışacaksın:

Bunlar ihtiyacın olan malzemeler. Bunlarla başla, kısarak, ekleyerek çıkararak farklı ışık tipleri de bulursun. Bundan sonrası mekan dizaynı zaten. Denemeler yap. Çektiğin fotoğrafların RAW hallerini gönder. Lightroom'da fotosopta falan bir bakayım ben. 

 
Gönderildi : 14/12/2020 6:56 pm
(@paciente)
Gönderiler: 2474
 

Bohem atmosfer istemiş. 

Kompozisyon için:

Mat arka plan gerekiyor. Fotoğrafı çekilecek ürünlere göre renk belirlenmeli.

Geniş açı objektif farz kılınmış gibi görünüyor. Aps-c'de 11mm FF'de 16mm

Işık:

Işık kezzap'ın dediği gibi elinizdeki ana kaynak olur. İki tane de gölge kesmek için gerekecek. Dramatik etki için mat siyah kumaş şart. 

Çekim keyifli olacaktır. Bol bol mizansen olacağı için sıradan katalog çekimlerindeki gibi sıkıcı olmaz. 

 
Gönderildi : 14/12/2020 7:50 pm
(@reznovrun)
Gönderiler: 0
 

Elindeki ekipmana göre yazıyorum;

19-20-21... gibi fotoğraflarda tek ışık kullanacaksın. Yüzün tek tarafından üst açıdan vur. Büyük bir reflektör al. Yüzün diğeri tarafı çok sert kalırsa diğer taraftan reflektörün gümüş tarafını koyarsın. Çok aydınlık olursa siyah kısmını çevir reflektörün. (kılıfını geçir yani üstüne.)

1-2-3 ... numaralı fotoğraflarda da işin kolay. İki taraftan iki flaş koyarsın. Yine yüzün bir tarafı biraz daha düşük aydınlatılmış bazılarında siyah bez, reflektörün siyah (kılıfı takılı tarafı) ya da büyük siyah karton, siyaha boyalı strafor koyarsın. Flaşların birinin gücünü düşü tutabilirsin biraz. 

Ben olsam çekimin yapılacağı mekana bir arkadaşımla gider. Kafamdaki ışıkları bir güzel denerdim önceden.

 
Gönderildi : 14/12/2020 9:48 pm
(@kezzap)
Gönderiler: 0
Admin
 

Ben birebir bu şekilde fotoğraflar istiyor gibi anlamadım yalnız. Eğer öyleyse 3 nokta ışıklandırma önerim işe yaramayacaktır, çünkü bunların hepsi öyle çekilmemiş. Ben fotoğrafları ışık bağlamında değil daha çok dekor bağlamında anladım. Fakat 3 nokta ışıklandırma yapmanın, benim önerdiğim gibi başlamanın avantajı şu. Işıklandırmanın temeli bu yöntem. Neredeyse tüm masterclass'lar bu şekilde başlayıp, bambaşka yerlere varıyorlar. Bununla başlayıp ekleme çıkarma yaparak tüm sonuçları görebilirsin. Elindeki ekipmanı da buna göre alırsan elin kuvvetli olur. 

 
Gönderildi : 14/12/2020 10:10 pm
(@spidervis)
Gönderiler: 1242
Admin
 
Gönderen: @cem123

https://we.tl/t-C1ZPpbajhj&source=gmail&ust=1608043010080000&usg=AFQjCNHbQLCg_hwcVys-c3Q8As8PB0oT6 g" rel="noopener"> https://we.tl/t-C1ZPpbajhj

Maalesef konunun ekine iliştirdiğim zip dosyası gözükmüyor. Bir WeTransfer bağlantısı oluşturdum. Çok şey istediğimin farkındayım ancak yardımcı olursanız çok sevineceğim.

Belki biraz konu dışı olacak ama, .zip uzantılı dosyaların siteye yüklenmesine güvenlik nedeniyle izin vermiyoruz. .rar veya .htm dosyaları yine aynı şekilde yasak.

Konuyu oluşturup gönderdiğinizde sağ üstte bildirimler gelecektir. Oraya dikkat ederseniz, kırmızı renkte "bu dosya türüne izin verilmiyor" gibisinden bir açıklama kısa süreliğine görünür. Tüm bildirimler yeşilse sorun yoktur. Telefonda bu bildirimler nasıl oluyor emin değilim ama.

 
Gönderildi : 14/12/2020 10:37 pm
(@cem123)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Tüm cevapları okudum ve teşekkür ederim. Cevap kalabalığı olmaması açısından toplu tek bir cevap vereceğim. Zor bir "tümden gelim" sorusu sorduğumun farkındayım. 🙂 Öncelikle müşteri "bu fotoğrafların aynılarını istiyorum" derken, bire bir taklit etmekten ziyade "bu fotoğrafların hepsi aynı fotoğrafçıya ait ve ben bu adamın tarzını çok beğeniyorum, bu kafada, bu tarz, olabildiğince bunlara benzer bir kompozisyon, sanat yönetimi istiyorum” demek istedi. Adam zaten yaratıcı olduktan sonra benim önereceğim ve hayata geçireceğim farklı şeylere de açık. Sadece klasik ve bilindik e-ticaret fotoğrafları istemiyor, hepsi bu. Zaten fotoğraflara bakınca kasıtlı olarak flu, patlak ışıklı, fazla karanlık, grenli çeken birisi olduğunu görebiliyoruz. Yani aslında fotoğrafçının sanatsal kaygılarla teknik olarak kusurlu diyebileceğimiz çekimleri var. Bu arada öncesinde bir test çekimi yapılması elzem, müşteri de talep ediyor. Paldır küldür işi bana vermeyecekler. Dimmerliden kastının ayarlanabilir olmasıysa evet ayarlanabilir bir paraflaş elimdeki. Paraflaş için şemsiyem yok ama 60x60 cm bir softbox var içinden çıkan, onu kullanıyorum genelde. Elimdeki makine crop sensörlü, elimdeki en geniş açılı lens de 16mm, yani 24 mm’ye tekabül eden bir açım var. Çok elzemse daha geniş bir lens alacağım ama çok da istemiyorum almak.

Alışveriş listesine geçecek olursak:

1) Siyah, mat ve kumaş büyük bir fon almam gerekiyor. Bunu duvara monte edeceğim.

2) Cutter/Flag dediğin ürünün ne olduğunu anladım, ancak hiç görmedim. Türkiye’de bulunan, kullanılan, satılan bir ürün değil sanırım, biraz araştırdım ama yok. Alacağım fonun bir beyaz bir de siyah ufağından kestirip, dediğiniz gibi negatif dolgu olarak kullanabilirim. Ancak reflektörümün siyah arkasını kullabiliyorsam, beyaz beze de ihtiyacım olmayacaksa benim için çok çok daha pratik olur. Yani açıkçası fon parçaları için ayrı ayrı tripodlar satın almam gerekecek.

3) İki tane sürekli ışık alacağım. Bunların farklı renklerde filtreleri olanları var, onlardan tercih edebilirim.

4) Boyut katmak için yerden RGB ışığı nasıl kullanabilirim emin değilim, onun yerine farklı renklerde reflektörler alsam ya da sürekli ışıkları farklı renk filtreleri olan modellerden seçsem nasıl olur? Olabildiğince ekip ve ekipman kalabalığını daraltmaya çalışıyorum.

5) Elimdeki 60x60 cm softbox yeterli gelmeyebilir gibime geliyor, mankeni boydan alırken belden aşağısı karanlık kalabilirmiş gibi geliyor, daha büyük bir softbox almalı mıyım bilmiyorum.

 
Gönderildi : 15/12/2020 12:55 pm
(@cem123)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

@spidervis

Şimdi anladım, teşekkürler.

 
Gönderildi : 15/12/2020 12:55 pm
(@kezzap)
Gönderiler: 0
Admin
 

2) Dediğim gibi bulamazsın, bulsan da pahalıdır. Türkiye'de profesyoneller hariç kimsenin de kullandığını sanmıyorum, ama aldığım tüm ışık eğitimlerinde, bu işin ana unsurlarından biri olduğunu gördüm. Işık eklemekle ilgili değil daha çok çıkartmakla ilgili bir şey. Bu noktada bu tarz şeyler devreye giriyor. Işığı kesecek bir şeyler üretmen lazım. Artık bir suntanın, kartonun üstünü mat siyah kumaşla mı kaplarsın ne yaparsın bilmiyorum ama bu şart. 

3-4) Olur, rgb ışık yerine filtreyle yapabilirsin. Reflektörle de olabilir ama reflektör daha yayarak verecektir ışığı. Zaten şart da değil, ama son dönem kliplere filmlere bakarsan hep böyle omuza saçın bir kısmına bir mavi, kırmızı, pembe neon tarzı ışıklar düşürüyorlar. Hafif. Bir deneyebilirsin. 

5) Bir büyüğünü de al softbox'un dikey olarak uzun olanları oluyor. Onlardan olur. 

 
Gönderildi : 15/12/2020 3:14 pm
(@cem123)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim. Bir malzemecimle de konuşayım, gelişmelere göre haber vereceğim.

 
Gönderildi : 16/12/2020 10:00 am
(@cem123)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Arkadaşlar günaydın, çekim günü geldi, bugün test çekimlerini yapacağım ve neticeye göre işi alıp almadığım belli olacak. Toplam 3 kişilik butik bir ekip olacağız. KEzzAP'ın tavsiyeleri doğrultusunda mat kartonlardan katlanabilir/açılabilir bir ışık kesici ürettim, yaklaşık 1 metrekare boyunda, kullanıp kullanmayacağımı göreceğiz. Onun dışında herhangi bir ekipman alımı ya da kiralaması yapmadım, elimdekilerle gidiyorum. Markanın sosyal medya uzmanı ve tasarımcısı bana telefonda "minimum ekip, minimum ekipman" dediler, ben de öyle yaptım. Kalabalık ekiplerden ve pahalı setlerden memnun kalmadıkları için bugüne kadar, daha doğrusu "bu kadar para ödedik, daha iyi olamaz mıydı" hüsranını çok defa yaşadıklarından, küçük bir prodüksiyonu denemek istiyorlar. Bu benim için şöyle bir avantaj, benden öncekilerden daha iyi yapamasam bile, onların kalitesini yakalasam bile işi bana verecekler, yani bütçe düşük olduğu için beğenme eşikleri ve beklentileri de düşük bu sefer. Açıkçası bir ajansa ayda ödeyecekleri paranın belki beşte birini ödeyecekler bana, bunları da açık açık söylediler. Tabii ki eğer benden öncekileri kalite ve sonuç anlamında geçersem de, kendi adıma büyük bir manevi başarıya imza atmış olurum orası ayrı; göreceğiz. Çekimden sonra görmek isteyenlere fotoğrafları paylaşmak, göstermek isterim, ancak işi alıp almadığım çekim sırasında belli olacak. Kabloyla kamera ekrana bağlı olacak ve canlı olarak çekimi izleyecekler. İşi alamamış olsam da hatalarım üzerinden konuşuruz belki, forum açısından da eğitimsel ve arşivsel değeri olur. Bu arada sektörel olarak da piyasaya iş yapan forum üyeleri için bir piyasa bilgisi oldu, bütçeler ve ekipler pandemide küçüldü, para sorunu olmayan firmalar bile bütçelerini düşürüyor. Maliyetlerimizi, ekip ve ekipmanlarımızı revize etmeliyiz. KEzzAP'ın dediği "Blackmagic'i bırakın, ışığı öğrenin" tavsiyesi giderek daha canlı hale geliyor. Yıllardır dar bir kesime hitap eden gerilla çekim tarzı, önümüzdeki dönemde piyasanın realitesi ve trendi olabilir, şimdiden kafa yormak lazım. Bu başlığa son yazdığımdan beri benden önceki çekimlerden birkaç ham fotoğraf gösterildi bana, benden önceki beğenilmeyen çekimlerde kullanılan makinelerin arasında Mark IV, Nikon D5 falan var. Ve ben bugün Sony a6400 ile çekime gidiyorum. 🙂 Umarım "bu ne şimdi, makine mi bu?" demezler.

 
Gönderildi : 25/12/2020 8:56 am
(@kezzap)
Gönderiler: 0
Admin
 

Demezler diyemezler, deseler de dememeleri gerektiğini öğrenecekler. Yahu cebindeki telefon raw çekim yapıyor artık insanların (iphone'un son modelinde apple raw var)bu fetişten vazgeçmeleri lazım. Maliyetler düşmek zorunda. Çünkü artık herkes bir şekilde kendi ürününü çekebiliyor, instagram'da biraz takipçi yapan biri, atıyorum Hülya Avşar'dan daha fazla bir ürünü sattırabiliyor. Dengeler değişiyor. Neticede en tepesi değişmiyor, yine malın büyüğünü götürenler olmaya devam edecek, ama aşağıda biraz daha yayılıyor üretim süreci. (Ben de siyasal olarak buradan daha eşitlikçi bir ekonomi çıkar mı, en tepedekini de tabana yayabilir miyiz, onun derdindeyim. Sizlere de ondan bu kadar yardımcı olmaya çabalıyorum.) 

Neyse kolay gelsin. Fotoğrafları da bekliyorum. Bakayım, onun üzerine de konuşuruz. Video hazır bu arada, tam linkini paylaşmak için girdim bu mesajı gördüm. 

 
Gönderildi : 25/12/2020 2:33 pm
(@cem123)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Çekim iyi gitti, tabii ki her zaman daha iyisi olabilir, bunda da olabilirdi ama elimden geleni yaptım; günün sonunda işi aldım. 🙂

Biraz daha tabana yayılacaktır elbette, siyasi duruşun takdire şayan elbette, biraz da iş bizde bitiyor...

Fotoğrafları paylaşacağım ve yorumlarını alacağım; teşekkürler.

 
Gönderildi : 25/12/2020 7:46 pm
Sayfa 1 / 3
Paylaş: