Forum

Bu fotoğrafları nas...
 

Bu fotoğrafları nasıl çekebilirim?

32 Gönderi
7 Üyeler
0 Likes
2,727 Görüntüleme
(@omerist)
Gönderi: 76
 

Konuyu başından beri takip ediyorum. Yeterli bilgi birikimim olmadığı için yorum yapamadım fakat sizinle birlikte o heyecanı yaşadım:) Tebrik ederim. Mümkünse ben de çektiğiniz birkaç fotoğrafı görmek isterim.

 
Gönderildi : 25/12/2020 9:26 pm
(@cem123)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Fotoğrafların bir kısmını, daha doğrusu beğenilenleri JPEG formatında aşağıdaki WeTransfer linkiyle paylaşıyorum.

Hem RAW hem JPEG çektim ancak müşteri çekim sırasında tabii ki ekranda JPEG'leri gördü ve beğendi, onlara yetti. 

Fotoğrafları forumda ya da sosyal medyada paylaşamıyorum, firma şimdilik paylaşmama ve yayınlamama izin vermiyor, fotoğraflarda bazı üçüncü tüzel kişilerin (binalar, ürünler vs.) telif hakları var çünkü. Sizde şahsi bilgisayarlarınızda görüntüleyip bana yorumlarınızı yapabilirsiniz, ricam budur. 

Bu arada yaptığım çekimden inanılmaz memnun kaldım diyemem, sadece hatalarımı tam olarak kendime ifade edemiyorum. Şunu da söylememde fayda var, müşteri klasik, kusursuz, geleneksel bir fotoğrafçılık anlayışını istemedi, olabildiğince farklı, özgün ve sanatsal renkler ve kadrajlar istediğini söyledi. "Ürünü değil, mankeni çekiyor gibi çekmek yeni trend" dediler, biraz o yüzden çekim ürün çekimi değil, modelin çekimi gibi; bunu da açıklayayım.

Günü kurtaran, daha doğrusu bazı fotoğrafları kurtaran ise çok ciddi bir amatörlüktü. Şöyle açıklayayım, çekimi tamamen manuel yaptım ve paraflaş kullandım. Ancak bazı planlarda bir türlü pozlama üçgenini ayarlayamadım. Daha doğrusu istediğim Diyafram-Enstantane-ISO kombinasyonunu bir türlü oturtamadım; sanırım müşterinin canlı canlı izliyor olması da beni germiş olabilir biraz. O anlarda bir umut otomatiğe alıp deklanşöre bastım ve her seferinde müşteri "bak bu çok güzel oldu" dedi. Bunu da itiraf ediyorum, bunu da ayrıca tartışalım lütfen. Dışarıda çekilen fotoğrafların neredeyse tamamı otomatik çekilenlerden beğenildi, içeride çekilenler hep manuel. 

Foruma ayrıca tüm destekleri için teşekkür ediyorum.

https://we.tl/t-EshNitd9XU&source=gmail&ust=1609051817992000&usg=AFQjCNG2dI2Bb9qX83sm7jbb2eKQCfBQf g" rel="noopener"> https://we.tl/t-EshNitd9XU

 
Gönderildi : 26/12/2020 9:56 am
(@paciente)
Gönderi: 2474
 

Açık alanda pozlama sıkıntınızın sebebi ters ışıkta çekim yapmanız olmuş. Açık alanda modelle fotoğraf çekerken eğer elinizde çok güçlü ışık yoksa gökyüzünü kadraja almamakta fayda var.

Fotoğraflardaki temel problem kompozisyon hataları. Müşterinizin referans gösterdiği fotoğraflardaki temel özellik bohem atmosfer ve agresif kadrajlardı. Bu yüzden kesinlikle arka planı ve atmosferi çok dikkatli seçmek ve kullanmak gerekiyor. Aksi halde fotoğraflara karmaşa hakim olur. 

Elinize emeğinize sağlık.

 
Gönderildi : 26/12/2020 7:18 pm
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
 

Ben tam tersini düşünüyorum paciente ile. Ters ışıkta çektiklerin bence en iyiler bile diyebilirim. Artık yeni sensörler bu kadarını kaldırıyor bence. Arkada gökyüzüyle birlikte iyi iş çıkmış. İçeride olanlarda ise birkaç tanesi dışında iyi yok. Hem sanat yönetimi kötü, hem de ışık, kompozisyon vs çok çiğ. Florasan altında olanlar kabul edilebilir. Bunlara renk düzenlemesi de yapman gerekiyor ayrıca. Eğer elimde raw'ları olursa bazılarının bir iki deneme yapabilirim. Jpeg'le de deneyeyim bakayım bir istedikleri bohem havaya yakın bir şeyler. İşi almana sevindim. 

 
Gönderildi : 26/12/2020 8:54 pm
(@paciente)
Gönderi: 2474
 
Gönderen: @kezzap

Ben tam tersini düşünüyorum paciente ile. Ters ışıkta çektiklerin bence en iyiler bile diyebilirim. Artık yeni sensörler bu kadarını kaldırıyor bence. Arkada gökyüzüyle birlikte çok iyi iş çıkmış. İçeride olanlarda ise birkaç tanesi dışında iyi yok. Hem sanat yönetimi kötü, hem de ışık, kompozisyon vs çok çiğ. Florasan altında olanlar kabul edilebilir. Bunlara renk düzenlemesi de yapman gerekiyor ayrıca. Eğer elimde raw'ları olursa bazılarının bir iki deneme yapabilirim. Jpeg'le de deneyeyim bakayım bir istedikleri bohem havaya yakın bir şeyler. İşi almana sevindim. 

Dış çekimler otomatik demiş. Manuel pozlayamadım demiş ben neden manuel pozda zorlandığını söyledim. 

Dediğim gibi fotoğraflardaki temel problem pozlama değil, kompozisyon.

 
Gönderildi : 26/12/2020 9:21 pm
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
 

Hmm anladım tamam. Gökyüzünü kadraja almamakta fayda var demişsin ya o açıdan dedim. Bence alıp, bir de önden reflektörle dolgu yaparsa karanlık istemediği yerlerde o da olur. 

 
Gönderildi : 26/12/2020 9:34 pm
(@paciente)
Gönderi: 2474
 

@kezzap Manuel pozlama yaparken zorlanan bir kişi kesinlikle gökyüzünden uzak durmalı. O yüzden vurguladım onu. En temizi arka planı ve atmosferi kontrollü oluşturmak. Açık alan ve gökyüzü hele ki ters ışık da varsa duble zorlar. 

 
Gönderildi : 26/12/2020 9:44 pm
(@cem123)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Normal şartlarda manuel çekimde zorlanan biri değilim, gözler üzerimdeyken ve canlı canlı fotoğraflar ekrandan izlenirken biraz panikledim maalesef. Eleştirilerin hepsine katılıyorum, ciddi kompozisyon sorunları var haklısınız. Şöyle ki, bir tepe flaşı almayı düşünüyorum, her yere sokabilirim diye; ancak çekimden sonra kime sorduysam paraflaştan sonra tepe ışığını "attan inip eşeğe binmek" olarak yorumladı. Maalesef çok katlı bir binada, işçiler çalışırken ve her yerde her an çekim yapamazken ve zamana karşı yarışırken paraflaşı katlar arasında taşımak, tekrar demonte edip tekrar kurmak biraz yordu beni. Gerçi şimdi siz haklı olarak "tepe flaşı ya da paraflaş olmadan da pekala daha iyisi yapılabilir" diyebilirsiniz, haklısınız da. Günü kurtaran yeni sensör teknolojisi oldu diyebiliriz. Yorumlar için teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 27/12/2020 11:50 am
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
 

Dediğin sorunları yaşayan muhakkak vardır, bu da iyi tepe flaşları ile sorunu çözdükleri anlamına gelir. İyi bir tepe flaşı ile işi halledebilirsin gibi geliyor.

Fotoğraflara da dokundum, hiç de fena sonuçlar çıkmadı.

Sette yapamadığını postta yapmak lazım.

 
Gönderildi : 27/12/2020 12:24 pm
(@sade-vatandas)
Gönderi: 83
 

Öncelikle işi almışsınız, tebrikler. Sonuçta profesyonel fotoğrafçılıkla sanat fotoğrafçılığı aynı şeyler değil. İdeal, profesyonel olanın sanatsal değer taşıması dense de maalesef piyasa beklentileri farklı. Sonuçta müşteri beğendiyse olmuştur:) Referans fotoğrafları göremediğim için neyle kıyaslamak gerektiğini bilmiyorum. Ancak otomatik mod konusunda hiç boşuna üzülmeyin. Özellikle hareketli/hızlı çekimlerde çoğunlukla en az bir otomatik kare alınır. Zira elimizdeki makineler 10-15 yıl öncesinin süper bilgisayarlarına denk işlemci güçleri olan aletler. Hiç yabana atmamak lazım. O yüzden giderek makinanın önemsizleştiği ama çekenin perspektifinin önem kazandığı bir çağa giriyoruz. Belki eskiden de kimin çektiği önemliydi ama elinizde takoz gibi bir orta format yoksa adam yerine konmuyordunuz.

Fotoğraflara gelecek olursak. Anladığım kadarıyla bunlar deneme çekimleri; o zaman kadraj üzerine biraz daha çalışın derim. Ve madem moda fotoğrafı çekiyorsunuz o zaman model üzerinde daha fazla düşünmenizi öneririm. Sizin modelde duygu yok, oysa ki yakın çekim/yüz çekimlerinde bu çok önemli. Modelin illa oyuncu olmasına veya oynamasına gerek yok. Çekim öncesinde yapılacak bir konuşma ve çektiğiniz kareleri modele daha çok göstererek beklentiyi daha iyi anlamasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca müşteriniz haklı, modeli öne çıkartan bir eğilim var. Hatta tam bu sebepten eskinin Barbi bebekleri yerine asimetrik suratlar, çarpık dişler çok moda:)

Kısaca modelin yüz ve vücut hatlarını fotografik bir unsur olarak daha fazla ön plana çıkartmayı hedefleyin. Mesela 3801 eğik kadrajla birleşince diğer fotoğraflara göre daha fazla baktıran bir fotoğraf olmuş. 3802'de de benzer bir şey denemişsiniz ancak duruştaki nobranlık ve vücut detaylarının ters ışık ile kaybolması gibi sebeplerle kaba bir fotoğraf olmuş. Oysaki asimetrik kadraj açıları ve uygun bir poz ile çok daha estetik bir kare yakalanabilir. Üstelik böylece resim baştan algıda bozulma üzerine kurulduğu için pozlama hataları izleyen için artık kusur değil sanatsal tercih olacaktır 🙂

Bu arada istediğiniz bir kareyi RAW olarak gönderirseniz Capture One + PS kombinasyonuyla ben de ufak bir renk denemesi yapmak isterim. Belki çorbada küçük de olsa bir tuzumuz olur.

 
Gönderildi : 27/12/2020 3:16 pm
(@cem123)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Yorumlar için teşekkür ederim, katılıyorum söylediklerinize. 

 
Gönderildi : 27/12/2020 4:54 pm
(@cem123)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Ufak bir problem var, o da serbest ve sanatsal çekimlere ek olarak, dosya eki olarak eklediğim gibi klasik e-ticaret fotoğrafları da isteniyor. Sanırım bunu gerilla olarak halletme şansım yok. İlla stüdyo düzeni oluşturup 2-3 paraflaş kurmam gerekecek sanırım. Tek bir dev softbox'ı modelin önüne koyarak deklanşöre bastığımda bunu elde etmem sanırım imkansız. Kendi stüdyom çok yoğun, dahası küçük; dışarıda bir yer kiralarsam bütçe çok çıkıyor, onların gösterdiği alana da fon ve bu flaşları satın almam gerekecek. Evet, işler biraz karıştı. Onların alanına uyan fon perdesi servet ediyor, bana depolarından mat kumaşla duvarları kaplarız teklifinde bulundular, ne kadar fotoğraf perdesi görevi görür emin değilim. En büyük problem ışığı nasıl kuracağım. 

 
Gönderildi : 28/12/2020 3:18 pm
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
 

Beyaz mat kumaşı arka fon olarak kullanacaksın. Flaşlardan birini karakteri aydınlatmak için diğerini de artık tepeye mi yerleştirirsin görüntünün dışında yana mı yerleştirirsin bilmiyorum ama bir şekilde arka fonu ışıklandıracaksın. Bu ışığın karaktere sıçramayıp sadece arka fona vurmasını yanına karakterle ışığın arasına bir flag koyarak sağlayabilirsin. 

Basitçe şöyle çizdim:

 

 
Gönderildi : 28/12/2020 10:51 pm
(@cem123)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Seni çok iyi anladım. Tedarikçim dosya ekinde paylaştığım ürünü tavsiye etti bana. Şu sıralar yok satıyorlarmış. Yakında zaten bu tarz çözümler yaygınlaşacak gibi. Pahalı bir şey değil, kurulumu ve kullanması da çok kolay; bizzat test etmedim ancak çok olumlu geri dönüşler aldıklarını söylediler. Ürün çekim çadırının insan boyutlarında olanı.

 
Gönderildi : 29/12/2020 5:03 pm
(@cem123)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Tek paraflaşımla ve 60x60 softbox kullanarak yaptığım deneme çekimi de bunun ekinde. Çok net çekemedim, renkler ve exposure da tam oturmadı ancak kullanılamaz değil sanırım sonuç. Senin önerdiğin çözümü, uygun fiyata çözebilirsem çözeceğim, yoksa bir üstte paylaştığım ürünü ya da tek kendi ışığımı kullanacağım mecburen.

 
Gönderildi : 29/12/2020 5:06 pm
Sayfa 2 / 3
Paylaş: