Bir süredir internette söylentileri dolaşan Sony FS700 bugün Sony’nin resmi sitesinde tanıtıldı. FS100 modeline dıştan çok benziyor kamera ama getirdiği yenilikler bahse değer nitelikte. Super35mm CMOS Sensör taşıyan makine yakın gelecekte sunulacak bir firmware upgrade ile 4K RAW çıkışı sağlayacakmış. Tabii ki harici bir kayıt ediciye ihtiyaç olacak ama söylentilere göre Sony bunu sağlıyacakmış. Bu elbette ek bir ücret karşılığında olacak ama fiyatı konusunda kimsenin henüz fikri yok. Kameranın kendi fiyatı da henüz açıklanmadı ama $8.000 civrarında olması bekleniyor.
Bunun haricinde kamerada 3 adet, ışık miktarını 2,4 ve 6 stop azaltabilen ND filtre mevcut. FS100′da ND filtrenin olmayışı videocuların şikayet ettiği bir konuydu. Kameranın bana göre göze çarpan en büyük özelliği ise 1080p’de saniyede 240 kare hızına ulaşabiliyor olması. Beklenilen fiyatıyla böyle bir hıza ulaşacak olması, satışında piyasadaki diğer kameralara nazaran büyük bir avantaj sağlıyacaktır. Kameranın saniyedeki kare hızı 960′a kadar çıkabiliyor ama düşük çözünürlükte tabii. 240 karenin üzerindeki hızla çekilen görüntünün kullanılabiliceğini sanmıyorum.
E-mount’a sahip kamera adaptörle, full fonksyon çalısacak Canon EF lenslerini de kullanabilicek. Lens konusunda o yüzden kimseden şikayet duyulmayacaktır diye düşünüyorum. Fiyatı, görüntü kalitesi, 4K RAW çekicek olması ve hızı göz önünde bulundurulunca hem C300′a hem de RED’e çok iyi bir alternatif olacağa benziyor..Hem twixtor gibi software uygulamaları hem de saniyede yüksek sayıda kare çekebilen kameraların ucuzlaması sonucu yakında çok daha fazla yavaşlatılmış görüntü izleyecek gibiyiz. Yakın geçmişte tanıtımı yapılan Sony FS700 da şu an itibariyle piyasanın en ucuz full hd, 240fps çekim yapabilen kamerası. Aşağıda iki bölüm halinde kameranın derinlemesine incelenişini izleyebilirsiniz.
İncelemenin sonunda varılan sonuca göre kameranın artı ve eksileri:
Artıları,
-Özelliklerine göre fiyatı çok uygun
-Görüntü kalitesi harika
-Süper yavaşlatılmış görüntü vermesi süper
-Dahili ND filtreler (FS100 da yoktu)
-4K çekmeye hazır
Eksileri,
-4K sonradan firmware update ile sağlanıcak
-Ergonomisi çok iyi değil
-LCD ekran iyi ama daha iyi olabilirdi ve yanlış yerde
-Dahili kayıt ediciyle sadece 28mbps 4:2:0 kayıt yapılabiliyor
http://www.oguzuygur.co m'dan" onclick="window.open(this.href);return false; alıntıdır...
Şu ana kadar başlığını açmamışız, ama fiyat düşüşleri başlığı mecbur kılıyor.
Başka bir başlıkta yazdım, odyssey ve shogun ile toplamda, depolaması hariç 6000 dolara çok iyi bir kamera oluyor.
Ne gibi mi oluyor özellikleri:
HD/2K/4K Raw 60fps'ye kadar.
2K Raw 240 fps'ye kadar.
4K Raw Sinyali 4K ProRes 10-bit codecle sıkıştırıyor. (30fps'ye kadar), 2K/HD Prores 10-bit de (60fps'ye kadar)
Bir de şu var, Raw Burst diye bir şey pek bilmiyorum ama izlediğim bir videoda 2 SSD'yi tek SSD gibi kullanıyordu, bunu içeriyor, ya da sadece bu anlama geliyor olabilir:
4K RAW Burst 100fps & 120fps (FS700)
4K RAW Burst -> 2K/HD Apple ProRes 100fps & 120fps (FS700)
Bu özellikler Blackmagic 4K ya da Ursa Mini ile de mümkün. (Yüksek fps'ler hariç)
Çok daha ucuza tabi.
Ama Blackmagic güvenilirliği ile Sony güvenilirliğini karşılaştırmak gerekebilir.
Ben alacağım kamera beklentilerini yukarı çektiğim için böyle başlıklar açıyor, böyle bir üst segment kameraları takip ediyorum. Ne uğraşacağım fakir pocketçılarla. 🙂
(Bir genç kamera için para biriktirirken açlıktan öldü haberi duyarsanız o benim işte, şimdiden söyleyeyim.:) )
Pocketçiler olarak sıkı takipteyiz 🙂
Gözden kaçacak bir kamera da değilmiş bu arada.
Hep sen mi iki kere başlık açmayın diyeceksin Kezzap 🙂
eşrafıyla birlikte kaça çıkar bunun seti? depolaması sesi şuyu buyu derken araba parasını bulur galiba.
Depolama olayı büyük bela. Dün de yazdım. Bu dayıyla 4K Raw 24 fps modunda, 25 dakikalık görüntü kaydediyorsun 512 GB SSD'ye. Bu aslında şu demek. 512 GB SSD'nin bilgisayarda da bir karşılığı olmalı yani 25 dakikalık görüntü için 1 TB'lık SSD'ye ihtiyaç var. Bu da 25 dakikalık görüntü kaydı ve depolama için 1500 TL'ye yakın bir fiyat eder.
Şaka gibi değil mi. 🙂
Ama bu yalnızca bu kamera için geçerli olan bir şey değil. Aşağı yukarı geleceğin teknolojisi bunu talep ediyor.
Fakat teknolojinin ucuzlaması gerekliliğini düşünürsen gelecekte bu fiyatlar düşecek, düşmek zorunda. (Ki düşmüş hali bu. 400-500 TL idi 128 GB SSD'ler geçen sene bu sene 200 TL)
Bu da şu anlama geliyor. Bu kamerayı şu an alan HD/2K raw ya da 4K prores için kullanır.
Ama ileride söz konusu depolama teknolojisi ucuzladığında kamera teknolojisini yenilemeden depolamaya yatırım yapabilirsiniz.
Kezzap'ın yedekleme mevzunu belirtmesine ek olarak Sony'nin kamera üzerine takılabilir kendi kayıtçısı var diye biliyorum, EA50'de öyle mesela bunda da öyle olması lazım ve bayağı pahalıydı hatırladığım. EA50 full hd ve düşük bitrate ile kaydettiğinden kart idare ediyor onu ama bu 4K. O pahalı kayıtçıdan alınması gerekecektir ya da tabi ki shogun.
4k raw için donanım gereksinim ssd ile bitmiyecek gibi duruyor. 4k montioru workstationu vs vs
60-90dk raw görüntü depolama,işleme.. nerden baksan kuruyla filan 100bin liralık sermaye lazım.
buna harcanan paraya samyang cine lens seti veya ışık alsak, gh4 yada a7s ile muhteşem 8bitler alsak
daha mantıklı degil mi? ben mi ters düşünüyorum.
4k ya şu an için gerek yok gerçekten. HD raw un 4k 8 bitten daha iyi olduğunu söyleyebiliriz herhalde. Bu kamerayı avantajlı yapan şimdi yapacağın yatırımın hem bugünün hem geleceğin teknolojisini kapsıyor olması. Parası olana iyi. Şu an bunu alamam hem param yok bu kadar ama 10 aya kadar olur, hem de ursa miniyi bekliyorum.
Ama şunu söyleyeyim 100000 çok abartı bir rakam bugünün fiyatında bile.
Her şey paraya bağlı. Ben 550d den bu saydığın kameralara geçiş için o kadar para vermeyi anlamlı bulmuyorum. Pocket hariç bir kameraya geçmek eğer ki ekstra bir iş tanımı yoksa çok mantıklı değil bence.
Benim mantığıma göre pocket hem Sony den hem GH tan daha iyi görüntü veriyor. O zaman bu kameralar pocket civarı olmalı ama 2-3 katı.
sony canon panasonic gibi markalar neden videocuları dikkate almıyor anlamıyorum. sanıyorum ki fotoğraf üzerine gittikleri için aynı zamanda kaliteli video veren aletlerin fiyatı bu yüzden pocket'ın 2 3 katı oluyor. bir model de bu adamlar için çıkar. az üret. ön sipariş al ne olacak sanki. varsın fotoğraf çekmesin. allah blackmagic design'dan razı olsun diyorum 🙂
Aslında Sony ve Panasonic fotoğrafta yeniler.
Canon zaten kendini kral ilan etmiş, kimseye eyvallahı yok. Tam tersi olmalı, Black Magic 100 dolara DSLR üretip piyasaya sürmeli ki bunların burnu sürtünsün azıcık.
black magic aynı stratejiyle onu yaparsa gerçekten o zaman sarsar bu devleri.
4k ya şu an için gerek yok gerçekten. HD raw un 4k 8 bitten daha iyi olduğunu söyleyebiliriz herhalde. Bu kamerayı avantajlı yapan şimdi yapacağın yatırımın hem bugünün hem geleceğin teknolojisini kapsıyor olması. Parası olana iyi. Şu an bunu alamam hem param yok bu kadar ama 10 aya kadar olur, hem de ursa miniyi bekliyorum.
Ama şunu söyleyeyim 100000 çok abartı bir rakam bugünün fiyatında bile.
Her şey paraya bağlı. Ben 550d den bu saydığın kameralara geçiş için o kadar para vermeyi anlamlı bulmuyorum. Pocket hariç bir kameraya geçmek eğer ki ekstra bir iş tanımı yoksa çok mantıklı değil bence.
Benim mantığıma göre pocket hem Sony den hem GH tan daha iyi görüntü veriyor. O zaman bu kameralar pocket civarı olmalı ama 2-3 katı.
550D'yle neler yaptığına şahit olduk. Giriş seviyesi bir DSLR kamerayla Türkiye'de dikkati üzerine toplayan bir projeye imza atabiliyorsan -ki "Zülfikar" azımsanmayacak bir kitle için heyecan kaynağı oldu- bir an önce kamerayı güncelleyip yola devam etmekte fayda var.
Kameranın görebildiğinden çok vizörden bakanın görebildikleri "tarih"i yazıyor.
Bu yüzden heyecanla takipteyim Kezzap.