EX1 CineAlta kategorisinde ama aşağıdaki yorum feci sinir bozucu:
Hi, I also posted this in the Cine Alta HD Forum
I recently tested the Ex1 to the Sony HVR Z7 to the Panasonic HVX201AE and found some very interesting problems regarding the EX1. We shot all kinds of scenes incl. Indoors, Outdoors, Sunset, Dusk all in 25p...and watched all the results on a Baselight System projected in 2k on a big cinema screen. The tests were done for an upcoming cinema documentary.
At first we all loved the EX1 for sharpness, latitude, color rendition and especially for its low-light capabilities. But all this love went away when we looked at shots were the camera moved. On slow pans across f.e. a green grass in the foreground and a city in the background the image suddenly went totally blury. At first we thought the camera was out of focus but as soon as the camera stopped the stellar sharpness was back. On the next telephoto pan across the city skyline all detail was lost as long as the camera moved. It was just a big blur. But it wasn't motion blurr due to the 25p it was a compression issue. On a shot watching cars drive through the frame the cars looked like ghost images. Totally unsharp but when I started panning with the cars the were totally sharp again. What was the worst though was panning across a field of grass. All detail was gone as long as the camera moved and it was back when the camera stopped. But the killer was when shooting handheld on a second day of tests. The person was walking and as log as he moved with the camera everyting wa fine but as soon as the camera would move out of sync with the person he went blurry.Again it did not look like motion blur. When looking at it in single frames we noticed that only every 8th frame was totally sharp everything else was blurred. We compared all this to identical shots with a Sony HVR Z7 on HDV and the problem was negligible. You could see some motion blurs but nothing that would feel unnatural. The images on the Z7 remained sharp throughout much of the shots even though both cameras use LongGop encoding. When contemplating about this problems my conclusion is that the EX1 due to its higher resolution also has a stronger compression. When the camera starts moving the compression suddenly kicks in and makes it highly visible. Even minor, very slow movements cause this problem. We watched the footage on a 25foot screen which made it highly visible but even on a 42" Plasma a home it was very noticeable. I am deeply disappointed about this as this LongGop Issue makes the EX1 unusable for big screen projects. The HDV performed much better even though it didn't have the latitude. But compared on a splitscreen with the EX1 it seems to be the better choice.
Has anybody seen this problem or any thoughts about it? I would have preferred the EX1 because it also offer 60p slowmo and is very good in low light. But I can't live with these blurr issues unless some solution is found.
Best wishes
Richard Ladkani
http://www.richardladkani.com
Bu abinin bahsettiği 2k da kamera hareketlerinin renk ve netlikde yer yer problem çıkartması ve şu gereksiz motion blur tarzı benim yer yer başıma gelen bir şey ama bu aktarım, render, kullanılan plugin vs vs ye göre digital ekranda bile yer yer okunabilir bir problem. Yani bu abinin burda yazdığı şeyin bana pek bir geçerliliği yokmuş gibi geliyor. 2k ya aktardın da kardeşim nasıl aktardın? süreçte bir yerde hata yapmamış olmadığını neden kabul edelim. Haydi diyelim gerçekten 25 frame problemi bunlar ve abimizin panları biraz keskin 25 frame yetmiyor bunun en güzel çözümü EX3 de mevcut şu kameranın yanındaki üstüne baıslınca ışıklanan civcivli frame aleti olayı çözebiliyor. Bazı kamera hareketlerini ve hareketli mizansenler içeren sahneleri yüksek frame çekmek mantıklı. Yine motion detect sistemi EX3 de tavan yapmış durumda, youtube da çeşitli deneme videoları HD olarak var vimeoda da bulunabilir. EX1 için emin değilim ama EX3 sinemaya fiyat performans değeri açasından en yatkın kamera gibi geliyor bana...
Evlat öyle deme,mizah çok ama çok ciddi bir iştir!
Münir Özkul
EX1 ile EX3'ün lens değiştirme ve HD bağlanabilme dışında bir farkı yok bildiğim. Ayrıca yüksek kare sayısında çekebilmek için 1080p'dan 720p'ye iniyorlar. Muhtemelen yüksek shutter demek istediniz, onu ben de merak ettim doğrusu kaç shutter kullanmış. Ancak adam sağlam bir adam gibi görünüyor. Sizde de EX1 mı var?
- baço
Yo hayır EX1 im yok. Bir tanıtımda EX3 ile çalışmıştık. (Henüz ikinci kullanımda arıza vermişti doğubanktan 9bin dolara alınmış bir makineydi) DOP frame düğmesi dediği bir şeye elini basılı tuttupunda civcivli bir ışık yanmıştı akabinde ayar yapmıştı ben de vaaaay demiştim o kadar 🙂 Sıfır CCli son hali bile yüzde 90 sharpen eklenmiş gibiydi. Netlik, renkler ve derinlik beklediğimin çok üstündeydi. HVX200 ile TRT'ye bir program yapmıştık çok çiğ ve video gibi görüntülerdi açıkcası gerçi p2 kart çabuk dolmasın diye 720p çekiyorduk, genel anlamda ikisinin CC siz görüntüsü arasındaki fark EX3 e fazla yaklaştırıyor beni. 15-20 gün içinde bir deneme çekimi yapıcaz ex3 ile ccli ve cc siz görüntüleri buradan paylaşırım eğer o vakte kadar kamera almamışsanız yardımcı olur umarım.
Münir Özkul
arkadaşlar bildiğiniz üzere ABD fiyatları ile türkiye fiyatları arasında baya bi fark var dubai ilede ABD arasında:)
hele birde şuan dubaide fuarda olan arkadaşı yakalamışken:) uzun zamandır araştırdığım ve üzerine aşık olupta şiirler yazdığım bu kamerayı (hvx200) henüz alma fırsatı elimdeyken üstelik siparişinide vermişken beni bu yoldan vazgeçirecek adamın alnını karışlarım dediğimde.. pro hd üreticilerinin birbirleriyle rekabeti beni gayri ihtiyari gerdi..
şimdi söyleyin bana aşkımdan vazmı geçeyim..(dv ve p2 kayıt yapan hvx200 p2 den direkt olarak pc e aktarılıyordu sanırım?) yoksa ex1 imi (1/2 inch olan algılayıcısının) tercih edeyim hv200 görüntü itibariylede beni cezbeden bir camcorder..
aşk acısı çekiyorum lütfen yardım:) siz olsanız ne yaparsınız 5000tl yi gözden çıkardım bu konuda elbette.. fazla uzaklaşmakta istemiyorum..
yazdığım bu konuyu şimdi ilker canikligil in sitesine de ekleyeceğim bakalım onun fikri ne?
http://www.ilkercanikligil.com/?p=113
sevgiler...
En kötü hitimal aldığın fiyattan daha fazlasına burada satarsın. Aldır mutlaka..
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.
Hocam ben çok araştırdım bu konuyu açmadan önce de, açtıktan sonra da. HVX diyen bir kişi bile görmedim açıkçası, EX1 feci basmış gerçekten... Alabiliyorsan bana da alır mısın 😀
Not: Bu arada hard disk artık EX1'a da bağlanabiliyor, EX3'ün tek farkı değişebilir mercek oldu bu durumda.
- baço
dude haklısın bunuda düşündüm de kafam çok karıştı acaba dv kayıt yapmayan modeli var bilirsin en son çıkan modeli hvx171 sadece p2 ye kayıt yapıyo.. bunu alayım istersen sana dedi ama çok bariz faklar yok üstelik minikasete kayıt önemli değil artık biliyorum ama hem dv hem p2 göz çıkarmaz:) hemde gösteriş itibari ile biraz daha büyük bi kamera ex1 daha iyi elbette ama biraz daha uçuk fiyat olarak.. neyse haklsın aldıralım bakalım hayırlısıyla bi kayıbım olmaz sanırım..
baco elbette aldırmak isterdim ama fuar telaşından vakit bulup bana bile alamayacağından korkuyorum açıkcası:)
x1 bariz hvx den önde hardiske bağlatısı bile var biliyorum ama sony gerçekten önde bu konuda www.pond5.com da muazzam videoları var tavsiye ederim bakmanı.. x1 diye aratırsan..
ex ne kadar dırkı acaba dubai de bi site biliyomusunuz oranın..?
Şu sayfadaki inceleme çok güzel gerçekten, resimlerin üzerine gelince kanalların farkını görebiliyorsunuz:
İngilizce'ye çevrilmiş sayfa (Türkçe'si korkunç):
Esas Fransızca link şu: http://www.barrhauss.com/projets/repaire/ex-vs-200/
- baço
HVX usb bağlantısıyla USB stick görevi görüyor resmen ama EX de farksız değil bu arada 3000 liraya p2 kartsız satılıyordu doğubankta(HVX200). Kasete sırf dv kaydetmese 720p falan bir HDV kaydı olsa evet o bile yeter ama DV kayıt bozuyordu işi. Bir de p2 kartlar 16gblikti ex HDD leri kapasitesi de hvx e nazaran daha sorunsuz ve rahat. HVX de bir de omuz kamerası olarak kullanamama problemi mevcut ex3de yarı omuz kamera aparatı da kullanışlı, röportaj ve aktüelde iş görüyor. Bir de bir sene önceye kadar ex3 ü ABD siparişi bile inanılmaz problemliydi sadece belli eyaletlerden satın alabiliyordunuz SONY EX serisini market vitrinine koyalı pek kısa bir süre oldu. O yüzden fiyatı da biraz yüksek, pazarı yaygınlaştıkça fiyatı düşücek az daha beklemek daha karlı 🙂
Bir de kameraya yatırım yapma konusunda kararlı iseniz ikisini de bir iki gün kiralayıp performansını kendi çekimlerinizle görmeniz en sağlamı. EX3 ün kirası biraz tuzlu ama HVX günlük 100-150 ye rahatça bulunabilinen bir kamera.
Münir Özkul
sevgili arkaşdalar teşekkür ederim yorumlarınız için ewet bariz ex1 hvx den önde hepimiz hemfikiriz bu konuda.. lakin ben 10 gün içinde elimede de böyle bir fırsat geçmişken dubaiden kamera getirticem nasibse 5000tl var.. bu fiyata ex1 i dubaiden bulabilirmiyim sizde dubaiden bildiğiniz bir site varmı?
hvx200 mu ex1 mi fiyat ve performans olarak?
sevgili arkaşdalar teşekkür ederim yorumlarınız için ewet bariz ex1 hvx den önde hepimiz hemfikiriz bu konuda..
sevgili arkaşdalar teşekkür ederim yorumlarınız için ewet bariz ex1 hvx den önde hepimiz hemfikiriz bu konuda..
kafamın karışıklığı aslına bakarsan formada yansımış:D ama bana dönmeniz biraz zaman alıyo böyle yardımlaşmamız biraz zaman alıyo haliyle:) hemfikiriz derken kısacası benim yerimde olsanız ne yaparsınız fiyat olarak ex1 daha pahalı hvx200den demek istedim siz ne dersiniz anlamında söylemiştim sevgili ercane ama devrik bir anlatım oldu haklısın:)
200ün hvx200a ile arasında ne fark var peki?
ben kısa ve öz bir şekilde sizlere şunu ifade etmek istiyorum arkadaşlar.. şuan dubai de fuarda olan arkadaşım var onda 5000lira param var hvx200 mü yada 200a mı dersiniz yoksa başka tavsiyeniz ne olur?
ex1 in dubai fiyatlarını biliyomusunuz yada başka tavsiyeniz varmı bana? yada bana " aptal adam 5000lirayı ona vericeğine şunu al" 🙂 dediğiniz pro hd kamera var mı?
bu arada alacağım kamerayı uzun metrajdada kullanma olasılığımda söz konusu..
iyi çalışmalar arkadaşlar
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler..
sevgiler..
HVX usb bağlantısıyla USB stick görevi görüyor resmen ama EX de farksız değil bu arada 3000 liraya p2 kartsız satılıyordu doğubankta(HVX200). Kasete sırf dv kaydetmese 720p falan bir HDV kaydı olsa evet o bile yeter ama DV kayıt bozuyordu işi. Bir de p2 kartlar 16gblikti ex HDD leri kapasitesi de hvx e nazaran daha sorunsuz ve rahat. HVX de bir de omuz kamerası olarak kullanamama problemi mevcut ex3de yarı omuz kamera aparatı da kullanışlı, röportaj ve aktüelde iş görüyor. Bir de bir sene önceye kadar ex3 ü ABD siparişi bile inanılmaz problemliydi sadece belli eyaletlerden satın alabiliyordunuz SONY EX serisini market vitrinine koyalı pek kısa bir süre oldu. O yüzden fiyatı da biraz yüksek, pazarı yaygınlaştıkça fiyatı düşücek az daha beklemek daha karlı 🙂
Bir de kameraya yatırım yapma konusunda kararlı iseniz ikisini de bir iki gün kiralayıp performansını kendi çekimlerinizle görmeniz en sağlamı. EX3 ün kirası biraz tuzlu ama HVX günlük 100-150 ye rahatça bulunabilinen bir kamera.
kiralayıp denemek yerine nette örnekleriylede çok karşılaşıyorum kafam karışık işte kararsızım ex1 fiyat olarak kafamı karıştırıyo sadece?
Şu sayfadaki inceleme çok güzel gerçekten, resimlerin üzerine gelince kanalların farkını görebiliyorsunuz:
İngilizce'ye çevrilmiş sayfa (Türkçe'si korkunç):
Esas Fransızca link şu: http://www.barrhauss.com/projets/repaire/ex-vs-200/
baco gönderdiğin örneklere baktım içim çız etti:)
teşekkür ederim ilgin için..