arkadaşlar yazılarınız cok güzel.fakat eklemek istedigim bi iki nokta var...
dvartında bahsettigi gibi,p2card,60p de 1080i,hdv den farklı olarak dvcpro...bunlar büyük artılar...
fakat sunuda unutmamamak gerekirki;kamerayı alan şahış,tahmin ediyorumki direk film üzerine yogunlaşacağı için, ''abi alırım kamerayı,bikaç seneyede adaptorü alırım olur biter '' gibi sığ bi düşünceye kapılmamalıdır...bu kameranın heder edilmesi demektir...
adamların pazarlamaları böyle.ki panasoniğin bu adaptor firmalarıyla prensip ortaklıgı oldugu söylentisi yaygındır...
dvcpro kullan,1080i kullan,hatta en kral ışık sistemini dahi kullan;cok cok iyi renkler,footageler yakalaman olası,fakat filmlook bambaşka bişey.
kısacası,mutlaka adaptore bi bütce ayırın.en dandik 35mm lens bile işinizi görecektir.
''e abi bu dediğin nedirki'' diyerek yırtamassınız...asıl eksiye geliyorum;
BU karşılaştırmalı kameralar (hdrfx1-canon-gy100-hvx200) içinde geçemsiz tarama yapabilen tek kamera jvc...ki onunda eksilerini yazdınız zaten...1080i cekemiyosunuz, buda geçmesiz taramayı kısmen devre dışı bırakıyor...
şunu demeye getiriyorum,hvx alan bi arkadaş,büyük bi ihtimal kafadan 15 sene bu kamerayla calısacagı icin,filme aktarım olayını iyi düşünmek zorunda...
ha abi hvx i aldık,gecmesiz taramayı unutalımmı,filme aktarımı unutalımmı diyebilirsiniz....hayır unutmayın,bununda çözümü var,ek bi modul alıyosunuz bilmem kacbin dolara.gercek 24 cekerek gecmesiz tarama yapabiliyosunuz....olay bu...
özetle,hvx bu işin piri,peygamberi
birde,g35 de tekılıp kalmayınız,sgpro,redrockmicro gibi gercekten aşmış adaptorlerde mevcut...siz lensi bulun önce.adaptor kolay
nevaleler havale komada ezgiler ve intihardi
Yanlis anlamayi gidereyim; panasonic hvx200 24frame progressive scan yapiyor,yapmadigi bilgisine nerden ulastigini bilmiyorum ama seni hatali bilgilendirmis olabilirler.Ustelik jvc dahil diger butun kameralardan daha cok cekim seceneginde 24p veriyor(1080,720,480 de)
p2 kartlar konusunda yakin zamanda bir yazi hazirlayacagim,ama basitce sunu soyleyeyim ilk kullandigimdaki buyuk hevesim gectikten sonra aslinda p2 kartlarin bayagi yetersiz oldugunu farkettim,ayrica sadece benimkilere mi ozel bilmiyorum ama hicte stabil degillerdi(veri kaybi dahil bir suru problem cikardi)
O yuzden ben firestore a geciyorum saglam bir harddiskle cok daha uzun ve stabil cekimler yapmak icin.
hvx e 15 sene omur bicmek te bence yanlis olur cunku bugun cinealta alsak bile 15 sene guncel tutamayiz,teknoloji eskisi gibi degil 15 senelik bir teknoloji ile kamera kullanmayi dusunmek hayal olur,bu devirde en son model kamera bile maksimum 5 seneden fazla guncel kalamaz.
ayrica adaptorlerde 48-70 mm arasi lensler her zaman en iyi sonucu verirler.
yine ayrica 35mm adaptoru hemen almak akillica davranis degil,once yeni hdv sistemine,kamera ayarlarina alismak icin kafadan bir 3 ile 6 ay arasi sure lazim.Zaten 35mm adaptorlerin tam olarak 'iste oldu' demesi icin bir sene daha sure lazim.Kamerada gerekli gamma ayarlari yapilip kaliteli isiklandirma ve iyi bir sinematografiyle (ve sonra post-pro asamasindaki cesitli after effect mudahaleleriyle) film look a yaklasiyorsunuz.
Elbetteki film look bir sinemaci icin onemli faktor ama kamera alirken illa 35mm adaptor almak sart degil,o parayla once kameraya yatirim yapmak daha onemli.
kısmen katılıyorum fakat bildigim ve gördüğüm kadarıyla bu hdv ler icinde geçmesiz tarama yapan bi JVC var.ısrarda edebilirim.hvx ile cekilen 24 leri filme aktarmak icin ekstra bi modül şart.
p2 ye gelince.evet,cok etkin olmamasının sebeplerinden biriside hafızalarının cok düşük olması.
15 sene meselesine gelince.hvx kulanan bagımsız arkadaşları hesaba katarak böyle bi mühlet verdim.cunku cogumuz getirisi olmayacagı için,güncelleme olayına pek yanaşamayacagımızı düşünüyorum.
kameraya yatırım olayı...
buda şuna denk geliyor.kimse hvx den daha öteye yatırım yapamaz sanıyorum..
nevaleler havale komada ezgiler ve intihardi
Basta sunu soyleyeyim,canon xl1 dahil butun kameralarla cekilen filmleri direk olarak aktarabilirsiniz(tabii goruntu kaybini goz onune alarak) birakin hvx i(ki kendisi en ust duzey hdv kameralardandir) dvx ile ve canon xl1 ile cekilen filmleri imdb de aratabilirsiniz.Elbette her dijital kamera ile cekilen filmi 35mm filme aktarmak icin islem gerekir (buna cinealta bile dahil) ki buna telecine denir. bu dijital goruntuyu ozel islemlerle bildigimiz makara filmlere aktarmak icin kullanilir.
hatta bizden bir ornek olarak karpuz kabugundan gemiler yapmak filminin canon xl ile cekildigini gosterebilirim.
ama elbetteki ne panasonic ne jvc gercek anlamda 35mm film cozunurluguyle basedemezler,bu ancak red gibi kameralarin cikmasindan dolayi olabilir,bu yuzden simdilik hicbir telecine islemi gercek film kalitesinde sonuc vermeyecektir.
hvx in 24 frame progressive scan yaptigini anlamak icin cok arastirma yapmaniza gerek yok,ilk sayfadaki linke baksaydiniz bile gorebilirdiniz;
http://www.urbanfox.tv/articles/cameras/c33hdv_review.html
yine baska bir siteden;
# 080/60i, 1080/24p, 1080/30p, 720/60p, 720/24p, 720/30p, 480/60i, 480/24p, 480/30p
# DVCPRO HD/50/25 and DV recording
# 1/3" 16:9 native progressive 3-CCD imager
# Wide angle Leica Dicomar high definition lens
# Some variable frame rates in 720p mode
# CineGammaTM and NewsGamma software
# Cam-driven manual zoom
# Two P2 card slots
# Mini-DV tape transport for DV recording
# 3.5" LCD display
# 4-channel PCM audio (2 XLRs)
# HD Component (D4) output
# Composite input/output
# S-Video input/output
# Standard IEEE 1394 interface
# USB 2.0
brosur;
http://catalogs.infocommiq.com/AVCAT/images/documents/pdfs/AG-HVX200_Brochure.pdf
yine baska bir siteden;
The new Panasonic AG-HVX200 records 100 Mbps DVCPRO HD on a P2 card in 1080 in 60i, 30p and 24p; in 720 in 60p, 30p and 24p; in 480 in 60i, 30p, and 24p either in DVCPRO50, DVCPRO or DV.
bunlari site site dolasip yazi toplamak icin vermiyorum,sadece bilgi olsun diye,yoksa ister hvx alin ister jvc yada direk 35mm kamera alin beni ilgilendirmez.
Ama daha oncede belirttigim gibi bu kamerayi verimli kullanabilmek icin firestore veya benzeri bir depolama sart,yoksa ciddi verim almak zor(ozellikle ciddi cekimlerde)Bahsettiginiz modul de buyuk ihtimalle budur.(cunku p2 veya bu modul olmadan dvcpro cekim yapilamiyor)
hvx den oteye yatirim yapamaz demek bence yanlis cunku 3 sene once ortada hdv kamera diye birsey yoktu ve canon xl1 yada dvx herkesin hayaliydi,simdi ise yeni kamera alacaklar icin hdv cok ciddi bir alternatif.Bugun belki pahali olabilir ama cok degil 2 sene sonra alinabilir duzeyde olacaktir,cunku artik teknoloji durdurak tanimiyor(sadece kamera icin degil bilgisiyara teknolojileri,ceptelefonlari vesaire)
15 sene sonra hvx gibi kameralarin hatirlanabilecegini bile sanmiyorum,tipki cok degil 10 sene once hayalleri susleyen hi8 kameralarin simdi bit pazarinda 200liraya satilmasi gibi.
ayrica kamera yatirimi derken sadece kamera govdesinden bahsetmiyorum,ciddi bir tripod(gercek bir sinemaci tripodu binlerce dolarlarla ifade edilen manfretto gibi aletlerdir) mattebox,boom takimi,hatta kamerayi soguktan ve nemden koruyacak ozel kiliflar,belki izleme icin monitor vesaire gibi seyler.elbette steady,saryo gibi aletlere de kimse hayir demez sanirim.
neyse sonuc olarak eger jvc istiyorsaniz onu alin,hvx istiyorsaniz onu alin, en ust duzeylerde kameralar bunlar (cinealta gibi ucuk modelleri saymiyorum) pisman etmez kimseyi.
Kullanıyor olduğum HVX200 kameradan ben çok memnunum. p2 kartların kapasite sorunu 128GB lık olanları sayesinde yok sayılır ancak bunların fiyatları problem olabiliyor. Renk tonlaması ve gamma konusunda rakiplerini ezebilecek derecede iyi. Okuduğum bazı forumlarda detayı zayıf deniyor oysaki bu detail özelliğinin düşürebilinmesinden ki bu durum sinema hissini yakalamada kesinlikle işe yarıyor. Özellikle de kırmızı rengini algılamadaki başarısı çok iyi. Maddi açıdan baktığınızda DVCPRO HD kayıt yapan firestore hesaplı geliyor. ancak p2 kart kadar pratik değil. 7 saniye öncesini kayda alma özelliği içinde bu p2 kartın kullanılması gerekiyor. Ama kesinlikle HDV lere göre çok daha başarılı bi kamera.