HPX300 codec ve diğer özellikleri bakımından (bit depth, bitrate) RED Scarlet'ten daha kötü gibi ama 3CCD meselesini biri bana anlatırsan sevinirim...
HPX3000, 2/3" 3-chip sensorü var Scarlet'in tek. İkisi arasında performans ve diğer farklar nelerdir?
Scarlet'ın sensörü CMOS'tur; bütün görüntü cmos tan geçer, bayer algoritmasıyla görüntü aktarılır.
3CCD lerde (R G B) vardır, ışık prizmasıyla ayrılan ışınlar ilgili ccd lere kırmızı yeşil ve mavi verisi olarak aktarılır.
35 mm lens uyumlu dijital kameraların çoğu CMOS kullanıyor artık.
Belli bir teknolojik ilerlemeden sonra belli bir çözünürlükte kalınıp bit genişliğinin artması daha önemli olacaktır. Bit genişliği dinamik aralığın artmasını sağlar, çünkü her bit teorik olarak 6 dB sinyal genişliği sağlar, görüntüde 6 dB 1 f stop a karşılık gelir. İlerde 12 den sonra , 16, 20, 24 bit görüntü formatlarıyla tanışacağız. Böylece pelikül film performansına daha da yakınlaşılacak.
Sıkıştırmanın yanı sıra örneklemeler de önemlidir. Bir görüntü ne kadar çok veri içerirse manipüle edilmesi o kadar kolay olur. Verimli codecler minimum yer kaplamayla maksimum veriyi hedefler, bunun için de sıkıştırma algoritmaları geliştirilir.
48000 dolarlık fiyatıyla HPX 3000, Red One'la fiyat performans konusunda baş edemez düzeyde açıkçası. O fiyata elde ettiğiniz performans 4:2:2 10 bitse hele.
Diğer sistemleri bilemiyorum ama Final Cut'ın son sürümü 4:4:4 12 bit prores codec i çıkardı, kendisinin veri hızı 330 mbit civarında (tek video kanalı için tabi). Scarlet'tan elde edilecek görüntü bayer algoritmasıyla 2.1K (1024 le çarpınca genişlik pixelini verir K sembolü onu anlatır) lık RGB performansıyla eş değer. Bu durum Red One için 3.2K RGB.
Açıklama için teşekkürler çok bilgilendirici bir cevap olmuş...
Kamera kullanımı ve diğer faktörlerin etkisi büyük ama Red Scarlet 2/3" Fixed Lens'i ele aldığımızda (12 bit, REDCODE 42) uzun metraj için yeterli midir?
osmanxx ,
uzun metraj film cekmek için sadece iyi bir hikaye ve oynatılmış oyuncular lazım. 😉
yani çekilir.