Dvx102 de letter box adında bir özellik görüntüyü üstten ve alttan kaş yaparak 16:9 hale getiriyor fakat benim istediğim bu değil. Ben kaş değilde onun yerine 16:9 u belli edecek ve kayıtta gözükmeyip sadece kameranın ekranlarından görünecek referans çizgiler istiyorum.. Bunu yapabilme özelliği bu kamerada yok mu? Ben bulamadım.. 102 kullanan arkadaşlardan bilen varsa bu konu hakkına bi açıklama yapabilir mi... Eğer yoksa üzülcem çünkü kesin vardır diye düşünüyordum...
Dvx102 de letter box adında bir özellik görüntüyü üstten ve alttan kaş yaparak 16:9 hale getiriyor fakat benim istediğim bu değil. Ben kaş değilde onun yerine 16:9 u belli edecek ve kayıtta gözükmeyip sadece kameranın ekranlarından görünecek referans çizgiler istiyorum.. Bunu yapabilme özelliği bu kamerada yok mu? Ben bulamadım.. 102 kullanan arkadaşlardan bilen varsa bu konu hakkına bi açıklama yapabilir mi... Eğer yoksa üzülcem çünkü kesin vardır diye düşünüyordum...
Bildiğim kadarıyla yok. Bunu yapmaktaki amacın ne?
Bildiğim kadarıyla yok. Bunu yapmaktaki amacın ne?
Eğer letterbox özelliğini kullanırsam film kendinden kaşlı olarak bilgisayara aktarılıyor ve verdiğim bütün efektlerden etkileniyor. Benim amacım 16:9 dan daha ince bir film çekmek. Eğer alta ve üste birer referans çizgisi koyabilseydim, çekim yaparken kayıt yaptığım kareyi görür ve kayda almak istediğim şeyleri o kare içinde tutmayı başarabilirdim... Yani kısacası körü körüne filmi çektikten sonra, montaj için bilgisayar başına geçtiğimde ve 100de 25 clip yaptığımda, izleyiciye göstermek istediğim alanların kaybolmaması için önlem almaya çalışıyorum... Farkındayım çok karışık anlattım ama anladın diye umuyorum... 🙂
O halde 4:3 çekip kaşlarını sonradan koyacaksın. Böylece diyelim ki üstten 25 crop attığında fazla geliyor, üstten 10 atar, alttan 35 atar, filmi yukarıya çekersin. Yani sahne sahne ayarlarsın.
En kolay yöntem bu. Ya da benim aklıma bu geldi.
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.
O halde 4:3 çekip kaşlarını sonradan koyacaksın. Böylece diyelim ki üstten 25 crop attığında fazla geliyor, üstten 10 atar, alttan 35 atar, filmi yukarıya çekersin. Yani sahne sahne ayarlarsın.
En kolay yöntem bu. Ya da benim aklıma bu geldi.
Aslında benim aklıma süper bi fikir geldi ama kameraya kıyamıyorum 🙂
Lcd ekranın alt ve üst tarafına incecik bir sticker yapıştırsam nasıl olur... Hem tam istediğime kavuşmuş olurum hemde kayıttayken kadraja boom'un girmesini engellerim... Tabi böyle yaparsam View finderı kullanamam 🙂 Ekranın üstünde sticker iz bırakır mı acaba 😀 Ulen böyle bi özelliği neden koymazlar yaa hayret... Bunu koymak hiç de zor olmasa gerek... Ben denicem valla, sonra sonucu yazarım, belki bi gün burdan bu yazıyı okuyan birinin işine yarar:)
16:9 dan vazgeçmek istemiyorsan çekerken Black Video Premiere'de Black Solid After Effects'de videonun üstüne koyabilirsin.Efektleri halini kaydettikten sonra Premiere'de tekrar açıp kaşların üstlerine gelecek şekilde Black Video yerleştirebilirsin.Yani kaş üzerine kaş.
*our AC-130 in the air
Bant yöntemini kullanan arkadaşlarım oldu. Bir yere kadar yardımcı olsa da tam bir kesinlik yok. Ancak yapmak istediğin kadar kesmeyi yapıp, görüntüyü kameraya aktarıp, izlerken bantları yapıştırırsan tam keskinlik sağlarsın. Ama bence hiç uğraşma. 4:3 çek hem böylece hatalı çekme riskin de azalır, yanlışlarına oynayabilirsin sonradan.
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.
Ben de bant önerisinde bulunacaktım fakat bulunmuş. Bant yapıştırmak birçok defa benim de kullandığım bir yöntemdir. Hem sonradan nasıl bir kadrajın olacağını görebilirsin hem de şeffafa yakın bir bant kullanırsan kadrajın alt ve üstlerinde kalan kısımlara da hakim olabilirsin. Bu da örneğin boom üstten fazla sarktı ise kadraja gitrmeden farketmenisağlar vb.
Arkadaşlar, kamera ayarlarına girerseniz ve dikkatli bakacak olursanız, karşınıza SQUEEZE diye bir seçenek çıkacaktır. Bunu seçmeniz görüntüyü direkt 16:9 formatında çekmenizi sağlar ve kaşla uğraşmaktan kurtarır. Ayrıca size bu seçeneği öneriyorum ki; hem çektiğiniz görüntüye film havası katacaktır, hem de sizi kurguda vakit kaybından kurtaracaktır...
*düzeltme: Şimdi fark ettim, bahsettiğim özellik 102b'de mevcut, acaba 102'de yok mu?
ben bu kaş olayını anlamıyorum benim bildigim 16:9 da clip falan yok goruntu kenara uzayıp ustten kısılıyor ve hiç kayıp olmuyor. you tube da lens denemesinde var bulun izleyin ve gercek 16:9 yapmaya calısın.
buyrun.
Arkadaşlar, kamera ayarlarına girerseniz ve dikkatli bakacak olursanız, karşınıza SQUEEZE diye bir seçenek çıkacaktır. Bunu seçmeniz görüntüyü direkt 16:9 formatında çekmenizi sağlar ve kaşla uğraşmaktan kurtarır. Ayrıca size bu seçeneği öneriyorum ki; hem çektiğiniz görüntüye film havası katacaktır, hem de sizi kurguda vakit kaybından kurtaracaktır...
*düzeltme: Şimdi fark ettim, bahsettiğim özellik 102b'de mevcut, acaba 102'de yok mu?
dostum iyi diyosun da ben daha ince bir film çekmek istiyorum mesela. 16 9 değil de 16 7 gibi:) ??? o zaman napcam diye sormuştum:) ama ben daha önce de yazdıım gibi sorunumu LCD ekranın üzerine sticker yapıştırarak hallettim.. 🙂 tavsiye ederim.. rahat rahat çekim yapabiliniyo..