Forum

CANON HV Serisi Hakkında Her Şey!

638 Gönderi
67 Üyeler
0 Reactions
99.8 K Görüntüleme
(@firat-cavas)
Gönderi: 15
 

Gain sorununu çözdüm gibi teşekkür ederim. Yanlız HDV 25p çektiğimde sanki takılma oluyor gibi onu birşekilde çözemedim.

Ayrıca AV de çekiyorum TV de çekmemden bir farkı varmı onu anlayamadım? AV deçekiyorum die mi takılma oluyor acaba?sanki gölgelenme oluyor gibi geliyor 🙁

Neredesin Firuze, Yazı Tura, 7 Kocalı Hürmüz, Doğa İçin Çal

 
Gönderildi : 21/12/2009 5:28 am
(@jupiter)
Gönderi: 226
 

Av demek Aperture Value yani Diyafram öncelikli moddur.Yani siz bir diyafram değeri belirlersiniz.Kamera otomatik pozlamasını buna uygun olacak bir enstantane hızı ile sağlar.Tv yani Time Value enstantane(shutter) öncelikli çekim modudur.Siz bir shutter değeri belirlersiniz kamera otomatik olarak buna uygun diyafram ayarlayarak pozlama yapar.
25p de takılma olmasının nedeni shutter hızının biraz düşük olması olabilir.Sizin kamerada biraz farklı olabilir belki ama bende shutter 25 den az ise yani yavaşsa özellikle hareketli sahnedeki takılma ve gölgelenme dediğiniz durum oluyor.Tabii ki durağan bir sahnede o kadar hissedilmiyor.Shutter hızı azaldıkça kameranın ışık alması artar ve pozlama artar.Loş ortamda aavntaj sağlar ama hareketli insanları çekerken sahnedeki blur etkisi hissedilmeye başlanıyor.Bu yüzden shutter 25in hatta 50nin altına inmesin bence.Özellikle Av modda diyafram açıklığı yeterli gelmiyorsa kamera bunu,shutter hızın 25 ve daha altına indirerek telafi etmeye çalışır ki dediğiniz durum daha da belirginleşir.

Bu dediklerim az ışıklı ortamlarda özellikle geçerli.Yoksa bol ışıklı,güneşli açık havalı dış ortamda shutter pek 50 ve 100 ün altına düşmez zaten.

TV modda ve shutter en az 50 olacak şekilde çekmeye çalışın derim ben.Gain oluşumunu önleyecek şekilde bir diyafram belirleyin.Aslında kameranın 25p çekme özelliği aynı zamanda düşük ışıkta bir avantaj sağlıyor olmalı.Mesela benim kamerada progresif çekim olmadığından yani sadece 50i çektiği için shutter 25 de işin keyfi kaçıyor.25p bu bakımdan daha avantajlı gibi.

İşin aslına bakarsanız bu işi öğrenmenin en güzel yolu.Aynı ışık ortamlarında(aydınlık-orta-loş ortam) çeşitli Av - Tv kombinasyonlarını durağan ve hareketli sahneler olarak deneme yapmak.Her çekimden önce bir kağıda yaptığınız ayarları yazıp önce onu çekerseniz sonra sahneyi çekerseniz izlerken hangi ayarda işlerin nasıl olduğunu daha iyi kavrarsınız.Ben böyle yapmıştım.Zaten bir iki seferden sonra neyin ne olduğu pekişiyor.İnsan hangi ayarları seçeceğini otomatik olarak seçiyor.

Planlanmış çekimleri bu şekilde ayarlamalarla yapmak lazım.Sonuç otomatik çekimlerden daha güzel,daha sinematik oluyor.Yoksa zaten çok hızlı bir ortamda ,seri olmak gereken yerlerde böyle ayarlarla tek tek uğraşmak mümkün değil.Böyle durumda her şeyi otomatik moda çekmek daha rahat oluyor.Görüntü de ona göre daha sığ oluyor tabii.

Alfred HITCHCOCK...

 
Gönderildi : 21/12/2009 7:14 pm
(@ultura)
Gönderi: 133
 

Bol ışıklı yerlerde de Cine Mod yerine AV TV modlarnı mı kurcalamızı önerirsiniz?

 
Gönderildi : 21/12/2009 11:34 pm
(@tacfilm)
Gönderi: 0
 

Selam, öncelikle 25p nimet gibi birşey. Vazgeçip 50i çekmenizi tavsiye etmem.
Cine Mod ise oldukça soft bir görüntü veriyor. Amaca uygunsa ayarlayıp kullanın ama canlı renkler, keskin hatlar isterseniz, hele bir de adaptör kullanacaksanız Cine Moddan da uzak durmanız gerekir.

Bahsettiğiniz hafif takılma-gölgelenme gibi hisler yaptığınız ayarlar kadar kodekle de ilgili. Yani çekimde lcd ekranda bir takılma görmüyorsunuz ama kasede kayıt yapıp mpeg2 kodek ile sıkıştırıldığında, özellikle pan ve tilt hareketlerinde küçük rahatsızlıklar olabiliyor. Bunu da bilgisayarda görüyoruz.

Buna yapacak birşey yok çünkü HDV formatının ve mpeg2 sıkıştırma kodeğinin hareketli görüntü konusunda bize sunduğu bu.

HDMI çıkış üzerinden direk bilgisayara mpeg2 dışında bir kodekle kayıt almadığımız sürece HDV formatlı tüm kameralarda bunu yaşayacağız. Kasede yapılan kayıt sadece bu formatta oluyor. Bilgisayara ise Motion Jpeg, Apple ProRes HD, Canopus HD gibi farklı ve daha gelişmiş kodeklerle kayıt yapılabilir ama bunun için kameranın yanında sürekli bir bilgisayar gezdirmeniz gerekir. Bir de 200 dolarlık Blackmagic Intensity Pro kart almak lazım falan filan...

Ben de HDV formattan ve hareketli görüntü beceriksizliğinden şikayetçi olsam da ekonomik olduğu için mecburen kullanıyorum. HDV ile ne kadar az hareket, o kadar temiz görüntü 🙂

İyi çalışmalar...

http://www.tacfilm.net

http://www.izmirfilmatolyesi.com

 
Gönderildi : 26/12/2009 2:58 am
(@ultura)
Gönderi: 133
 

Hv30'un merceğinin üstünde büyükçe kir tabakasının olduğunu farkettim.Nasıl temizleyebilirim?
Teşekkürler..

 
Gönderildi : 12/01/2010 1:02 am
(@tacfilm)
Gönderi: 0
 

Bir optikçiden gözlük temizleme bezi alın-yumuşak, kadifemsi olsun ki çizmesin... Veya fotoğraf malzemeleri satan yerlerden lens temizleme bezleri, spreyleri ve kağıtları da alabilirsiniz...

Ama gözlük bezi fazlasıyla iş görür. Merceğe hohlayıp yavaşça silin... :))

http://www.tacfilm.net

http://www.izmirfilmatolyesi.com

 
Gönderildi : 12/01/2010 1:52 am
 Düd
(@dud)
Gönderi: 0
 

Bezin mikrofiber olduğuna emin olun yoksa lense zarar verebilir.

Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.

 
Gönderildi : 12/01/2010 3:28 am
(@siyanure)
Gönderi: 15
 

Merhaba,

Bu başlıkta biraz dolaştım, birkaç denileni uygulamaya çalıştım fakat bir türlü iyi sonuç alamadım. HV30'la hdv çektiğim görüntüleri, hdvsplit ile .m2t olarak bilgisayara atmıştım. Görüntü kalitesinden memnunum m2t. dosyalarının. Şimdi bunları kurgulamak istiyorum fakat ne Adobe Premiere 2.0'da ne de Avid Liquid 7'de, timeline'a attığım 2-3 saniyelik bir görüntüyü export ettiğimde işlenmemiş görüntüye yakın bir görüntü alamıyorum. Çok büyük kalite kaybına uğruyor görüntüler. Abap'a da mesaj atıp sormuştum da o da Sony Vegas kullanıyormuş, ben montaj için mümkünse Premiere olmadı Avid kullanmak istiyorum. Proje ayarları ve export ayarlarıyla ilgili hangilerini seçersem minimum kalite kaybıyla yapabilirim acaba kurguyu? Ya da codec falan mı yüklemem gerekiyor? ffdshow'u yükleyip hdvsplitin sitesinden okuduğum birkaç ayarı yapmıştım fakat faydası olmadı. Yardım ederseniz sevinirim, teşekkürler.

 
Gönderildi : 06/04/2010 7:58 pm
(@jupiter)
Gönderi: 226
 

Çok büyük bir kalite kaybına uğruyor zira büyük ihtimalle (720*576)DV-avi çıkış almaya çalışıyorsunuz ya da Adobe Media encoder üzerinde çıkış alacağınız formatın ayarlarını düşük tutuyorsunuz.Adobe media encoder ile alına exportlar ne yazık ki beni de çaok tatmin etmiyor.En iyicesi quick time formatı üzerinden h.264 çıktısı almak.Ya da bir şekilde procoder 3.05.60.00 (güncellenmiş olanı 198 mb civarında ufacık! bir yazılım) bunu bulup exportları bunun üzerinden alın.Premiere pro ile entegre çalışır.Adobe media encoder ile birlikte seçeneklerde procoder export seçeneği de görülür.İşte o zaman orijinalle aynı kalitede exportlar alınabiliyor.Tabii başka program ve yöntemleri de bilen arkadaşlar yazarsa iyi olur.

Alfred HITCHCOCK...

 
Gönderildi : 06/04/2010 8:43 pm
(@siyanure)
Gönderi: 15
 

Teşekkür ederim jupiter, procoder'ı buldum sonunda indirip deneyeceğim. Dediğin şekilde quicktime h.264 deneyince diğer tüm exportlardan daha iyi bir sonuç aldım bu arada onun için de sağol. Brightness'ını gereksiz bir şekilde arttırdı ama videonun, önüne perde çekilmiş gibi bir görüntü oldu.

 
Gönderildi : 08/04/2010 4:39 am
(@jupiter)
Gönderi: 226
 

Evet qucik time h.264'de sanki tül perde gibi varmış gibi bir his oluşuyor.Brightness biraz daha fazlaca oluyor orijinale göre.Procoder ile export daha iyi bence.Yanlız procoder 3.00.50 olmasın.(ben önce bunu kullanıyordum)Bu premiere Cs3 ile entegre olmuyor.Onun eklentileri uyumsuz.Versiyonu 3.05.60(şimdi bunu kullanıyorum) ya da varsa daha yüksek olanı kullanmalısın.

Alfred HITCHCOCK...

 
Gönderildi : 08/04/2010 11:34 pm
(@ultura)
Gönderi: 133
 

http://vimeo.com/2977141 " onclick="window.open(this.href);return false;
Türkiyede böyle bir şeyi bulabilirmiyiz?Birde adaptörsüz geniş açı lens takmak ne derece mantıklıdır?
Teşekkürler..

 
Gönderildi : 21/05/2010 1:54 am
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
 

http://vimeo.com/2977141
Türkiyede böyle bir şeyi bulabilirmiyiz?Birde adaptörsüz geniş açı lens takmak ne derece mantıklıdır?
Teşekkürler..

Bunu bulabileceğini sanmıyorum, anca kendin yaparsın.
Fakat ne kadar etkili olacağı konusunda şüphem var. İyi oturması gerek mouse'un tekerleğinin focus'un önüne.

 
Gönderildi : 21/05/2010 2:00 am
(@anonymous)
Gönderi: 0
 

Tüm foruma merhaba. Aranıza HV40 ile yeni katılıyorum. Bu kamerayı alma sebebim yalnızca kendi çalışmalarımı kaydetmek. Yani herhangi bir kısa film, belgesel gibi bir niyetim yok. Aslen sanatın başka bir alanı ile ilgilenmekteyim. Forumu bayağı zamandır yalnızca okuyucu olarak takip ediyoprdum zaten.

İlk olarak sizlere HV40'ın görüntü kalitesi ile gili bir soru sormak istiyorum. Youtubeda izlediğim bir görüntünün ayrıntıları ve ışık ayarları çok fazla dikkatimi çekti. Bu görüntüde ki ayrıntılar benim için gerçekten üst seviye. Çok anlamasamda yakın çekimde ayrıntı öncelikli bir lens kullanılmış olduğunu tahmin ediyorum.(gerçekten hiç bilgim yok kameralar ve lenslerle ilgili) Zaten genel bir detay çekimi var hep yakın çalışılmış.

Bahsettiğim video;

https://www.youtube.com/watch?v=

Peki burada sizce bir lens ve ışık takviyesi var mı? HV40 ile bu neticeye ulaşmak extradan çok fazla maliyet gerektirir mi? Ki muhtemelen cevapların bu yönde olacağını tahmin ediyorum. Bu neticeye yaklaşmak için önerebileceğiniz bir lens var mı?

Ayrıca capture konusunda ciddi sıkıntı yaşıyorum. En son olarak HDV... ile hem kasedimdeki görüntüleri aktarmayı başardım.(Aktarma sırasında olan takılmalar hariç. 2.4 4gb ram quad cora bir pc kulanıyorum) hemde direkt kamerayı pc ye bağlayıp, camera monunda kasede kaydetmeden direkt pc ye "m2t" formatında kayıt yapabildim. Ama 1080i için nasıl bir capture yöntemi belirlemem gerektiğinden emin değilim.(kasede aldığım görüntülerim için) Tabiiki adobe serisi ilk denemem gereken hatta kullanmam gereken bir yazılım okuduklarıma göre.

Asıl olarak bu kamerayı yeni edinmiş birisine önerebilecerğiniz tüm fikirleri bekliyorum. Yine okuduklarımdan yola çıkarak HV40 almamın nedenide; yakın zamanda bahsi sıkça geçmeye başlayan hdd li kameraların sıkıştırma sonuçları ve edit zorlukları.

Önerileriniz bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

 
Gönderildi : 30/07/2010 2:44 am
 Hepa
(@hepa)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Lens gerekmez, manuel odaklama ile makroya kadar yaklaştırabilirsin, ben küp şeker fln çekmiştim.. Baya da oluyor. Makro mesafesi neredeyse mm'lerle ölçülüyor o derece iyi.
aktarmaların m2t olarak normal aktarmışsın.Direk bağlantı kuracaksan arasında OnLocation daha mantıklı olur senin için, HD capture için ise HD proje açıp Capture menüsünden HD record seçeneklerini ayarlaman gerekli.

*our AC-130 in the air

 
Gönderildi : 30/07/2010 3:27 am
Sayfa 42 / 43
Paylaş: