Abi sorun şu, bilgisayar, başka kamera hiçbiri görmüyor kartları. Sadece pocketta çalışıyor kartlar. Sinir oldum cidden.
Başka bir alet üzerinden ulaşabilsem oradan format atacağım ama yok, ulaşılmıyor.
Braw resmi olarak da doğrulandı:
İlk incelemeler geliyor BRAW için, büyük konuşmayayım ama blackmagic ürünü almam ben artık sanıyorum.
Özellik olarak iyi olsalar da sağlamlık konusunda şüphelerim var cidden.
Şimdi de pocket'ın lens pinleri bozuldu, otomatik bir lensim var onu görmüyor. Tamam zaten otomatik lens kullanmıyorum pek ama sinir bozucu yine de.
Geçmiş olsun Kezzap. Allah seni pocketınla sınıyor galiba 🙂
Blackmagic sorunlarına rağmen kendi kamerasıyla film çekmeye çalışan sinemacıların, film çekim geleneğine uygun ilk tercihi gibi duruyor hala, üst segmentle de alt segmentle de makas var, hem özellik hem fiyat olarak. Pocket 1 Blackmagic'in en sorunlu, en fazla özen ve masraf isteyen kamerası. O boyutta bir makinenin vaadettiklerinin altından kalkması kolay değildi, bir yerlerden patlıyor işte. Pocket 1'de testlerde gördüğüm ama gerçekte hiç şahit olamadığım bir netlik mevzusu da vardı. Görüntü hep biraz soft. Blackmagic'in diğer kameralarını da kullandım, BMPC, Ursa, Ursa Mini'yi, BMPC'ye sahibim şu anda da, onların 4K muadillerine göre netlik kaybı yok mesela. Diğer sorunları da biraz teknolojinin gelişmesi (SSD), biraz Çin'in aparat üretmesiyle (Batarya) aşılmış gibi duruyor ama yine de şahsen sıkıntılı bir kamera kullandığımı biliyorum. Rağmenlerle devam etmeye mecburuz diyoruz ama seninki ciddi bir sorun yaşatıyor, belli. Kart sorununu da çözemedin herhalde?
Yeni kart sipariş ettim, sandisk'in yeni model extreme pro 170mb/s yazanları ile çalışmıyor. Eski versiyonları ile çalışıyormuş. (Gel de sinir olma) Onu yolladım, eskisini sipariş ettim, bugün gelmesi gerekiyor. Bakalım. O zaman göreceğiz. Bir de sandisk'e mail atacağım diğer kartlar için.
2 tane 128gblık extreme pro kart. Mal gibi yatıyorlar. 110 Euro yapıyor. Az para değil. Kurtarılabilirse kurtaralım.
Yazdıklarında sonuna kadar haklısın. Fakat pocket 4K'yı çok net 2000-2500 dolar bir kamera olarak düşünmek lazım. O parayı vereceğin zaman da eline alacağın şeyin eskisi gibi sorun çıkarmayacağından emin olmak istiyorsun. Bu nedenle ben şu aşamada o civarlarda bir parayı ancak Panasonic GH5s'e veririm.
Edit: Evet şimdi öğreniyorum ki v30 yazan hiçbir kart çalışmıyormuş pocket'ta. Cidden harika. Eski sandisk kartlardan bulmak lazım. Delirtir insanı.
Bmpcc batarya problemine kendimce ufak bir çözüm bulmuş olabildiğimi düşünüyorum tunçmatik nano ups isimli bir cihaz buldum bildiğimiz elektrik kesintilerinde kullanılan ups cihazlarının mini versiyonu tam olarak bir adaptör boyunda. 12v 1A lik bir çıkış ve 6A lik bir güç sağlıyor. Pocket’ın standart bataryalarından 5 tanesine eşit yani tam olarak bu da bize hemen hemen 3 buçuk saatlik kesintisiz bir çekim imkanı sunar teoride. 150 tl lik bir fiyat için gayet kullanışlı bir çözüm gibi geldi bana. Hatta biraz araştırınca aynı fiyata 13.8 V 8800 mah lık mini UPS ler de buldum. Batarya değiştirmek şimdiden beni yıldırdığı için bir deneyeyim diyorum ne dersiniz?
Bu elektrik işleri biraz komplike işler, mesela arabalar için akü bittiğinde kullanılan starter bataryalar var, onlar da teorik olarak pocket'a uyması gerekiyor ama işte bildiğimiz anlamda bir batarya gibi mi çalışıyor, yoksa başka mevzuları mı var, makineye zarar verirler mi, ben cesaret edemedim almaya. Yurtdışında 12V powerbank bulabiliyorsun görece daha kolay bir şekilde ama Türkiye'de bunlar çıkıyor karşına. Dediğim gibi cesaret edemedim Türkiye'den bu akü starterlarını almaya denemeye. Elektrik işinden iyi anlayan birisinin fikrini almak gerekir.
Niye yok ups yok akü türlü işlerlerle yoruyorsunuz kendinizi? Pdx'in npf 980 türevlerinden alın bir de çinden aparat, ben sony'de kullanıyorum, bmpcc için de var.bmpcc4k için de canon için olan dummyler uyar. Makine için sağlıklı mı derdi yok. 250 lira civarı tutar.
Ben de onlardan kullanıyorum zaten. Diğerleri makineye ergonomik olarak uydurmakta zor oluyor. NPF türü bataryalarda sony olduğunu sandığım iki tane almıştım ama meğersem çakmasıymış. O kadar birebir taklit etmişler. Şimdi ikinci parti tavsiye edilenleri kullanıyorum. İyi iş görüyor gibiler.
Öte yandan SD kart sorununda sandisk pocket'a uyumlu yeni (yenilerden de uyumlular var v30 yazmayanlar uyuyor sanıyorum) ve eski kartlarını daha pahalıya satıyor.
Çözümü Sandisk Ultra kart alarak çözdüm. Prores çekiyor sorunsuz sanıyorum. Ama raw konusunda emin değilim. 80mb/s yazıyor üzerinde. Yani daha ucuz olan kartlardan alıp prores çekebilirsiniz, ama raw'dan emin değilim. Cheesycam Ultra'ların da çektiğini söylemiş zamanında ama tabi her şartta ve fps'de denemedim diyor.
90mbs altı kartlar raw kayıtta sorun çıkarıyor KEzzAP
Ben bmpcc’den vazgeçedim valla. Fujiye geçmeyi düşündüm (xt3) ama ne bileyim kıyamadım.
Belki Nikon d7200’ü xt2 ile takas edebilirim. B cam olarak iş görecek bir alet. Epey test ettim. Xh1 düşünmüştüm ama onda da moire ve aliasing problemi gördüm.
Son bir buçuk yılda alexa mini dahil çok fazla kamera kullanma şansım oldu. Geniş dinamik ve 12 bit derinliğe alıştıktan sonra gh5 ve türevleri hiç doyurucu olmuyor emin olabilirsiniz.
Gh5s ile kontrastın belirgin olduğu bir çekim sonrası renk yaparken saçlarımı yoldum resmen. Diğer hafta yönetmene söyleyip aynı sahneyi bmpcc ile kaydettim raw olarak. Renk yaparken öyle rahatladım ki kameramı bildiğin öptüm yahu.
Çok nazlı alet ona katılıyorum. Hele ki uzun çekimlerde nasıl bir sorun çıkaracağı hiç belli olmuyor. Bu yüzden fiyatı iyice ele ayağa düştüğünde bir tane daha bmpcc1 almaya niyetim var.
Bmpcc 4K hala düşünmüyorum çünkü o da proreste çok kötü. Raw kaydı efsane ama her kaydı da raw yapmak ciddi külfetli iş.
Bmpcc1’i soğutmanın yollarını aradım ama fanla olacak iş değil.
Benim de sorumum bu bmpcc ile.
Battery Grip yapmışlar, 245 dolar, Ağustos’ta çıkıyor:
https://www.premiumbeat.com/blog/nab-2019-blackmagic-design-booth/
Bu gelişmeler güzel. Dolar yakın zamanda fırlamazsa bu kamerayı almayı düşünüyorum. Ronin-s için de aparatlar çıkmaya başladı. Yakın bir arkadaşımdan aldığım bilgiye göre Türkiye'ye 90 tl ye gelecek.
Bataryayı değiştirmişler ama. Sony L serisi bataryalar ile çalışacakmış.
İşte BM’e bu tarz şeyler yüzünden güvenemiyorum artık.
Ortalığı sarsacak kamera çıkartmışsın insanları uğraştırdığı şeylere bak. Canon batarya yerine sony batarya da alacak insanlar. Sebebi de daha sağlam performans vermesiymiş. Kardeşim orjinal bataryayı da L serisi yap o zaman zamanında.
Şimdi bu grip gelince ağırlık ne olacak. Süre 2 saat civarına çıkmış ki bence bu 1 saat 40 dakika falandır, ssd de taktığını düşün 1 saat 20 dakikaya düşeceğini tahmin ediyorum. Çünkü kendi pilleri için de bir saat civarı diyor, 40-50 dakika demek bu reel kullanımda. Değer mi, emin değilim.
Sonuçta bir sinema kamerası uzun süreli setler için de kullanılıyor bence değer. Ancak L serisi batarya işi çok saçma.