Forum

[Sabit] Blackmagic Pocket Cinema Camera / BMPCC4K-6K

1,931 Gönderi
73 Üyeler
0 Reactions
282.4 K Görüntüleme
(@serkan_istanbul)
Gönderi: 31

hong hong da kuzenim var 6 gun sonra geliyor gelirken kamerayı alıp getirecek sanıyorum ilk basta 1 tane denmek icin 25mm 1.8 lens alacagım kameranın yanında 350 liraya filan geliyor 100 liraya filan olan diğer modellerde var ama onlar garip lensler çok kucuk. 7 artisian ve wesley diye iki lens var bunlar normal mtf lensler.
ilerleyen zamanda sanırım bir tane olympus 12 40mm alacağım. panasonic 12 35mm de var ama onu manuel fokus yaparken biraz zorluk oluyor sanırım olympus daha iyiymiş manuel fokus olarak.

ancak almak isteyen arkadaşlar olursa amazonda vs 30 doların altında lensler var sanıyorum gumruksuz gelebilir ama banka 20 usd işlem parası kesebiliyor amazon.com dan alışveriş yaparken onu bankadan ogrenmek lazım. bir kaç kez amazondan birşeyler aldırtıp yurt dısından gelen akrabama getirttim (ben kendim amazondan doğrudan birşey alıp getirtmedim akrabama getirttim) ancak banka işlemler için 20 dolar kesmişti. bankalar amerikadaki amazon com dan 10 dolarlık birşeyde alsan 20 usd işlem parası kesebiliyor onu iyi ogrenmek lazım.

Kezzap sen şuan almanyada yaşıyorsan almanyada ebay.de ye bakarsan guzel eski lensler bulabilirsin ebay de sitesinde

Gönderildi : 26/12/2018 3:51 pm
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin

Teşekkürler serkan_istanbul

Takipçisi olacağım bu lenslerin. Bir de Meike diye bir marka var. O da ucuz lensler çıkarıyor.
Bence alıp dene uygun olanlardan bir tane, bir şey kaybetmezsin.
Bizim de merakımız giderilmiş olur.

Gönderildi : 26/12/2018 5:46 pm
(@sonadoor)
Gönderi: 12

Lens konusunda kafam çok karışık piyasada ikinci el lens konusunda bir kıtlık da var. İki seçenek var gibi duruyor önümde Lumix 12-35 zaten piyasada ikinci el hiç yok o yüzden Lumix 14-45lere baktım g vario serisi OIS destekli güzel duruyorlar veya Lumix sabit 14mm olabilir görüntüsü muhtemelen sabit objektif olduğu için daha iyi geldi. Onun dışında Samyang veya Tokina cine lensler olabilir. Samyang 14mm T3.1 mesela sıfır fiyatı 3.000 lira olmasına rağmen ikinci elde 1.000 liraya kadar var ya da Samyang 12mm direk mft uyumlu o da 1.500 liraya var. Ne diyorsunuz bu seçeneklere kullanmış/denemiş olup yorum yapabilecek var mı?

Gönderildi : 05/01/2019 12:53 am
(@kezzap)
Admin

Samyang 12mm kullanıyorum, iyi lens ama fazla geniş bmpcc4k için.

Önerim hiç kafa karıştırmadan, 12-35 alman. Ama ikinci el yoksa da, bilemiyorum bütçeye bağlı.
Tek lens alacaksan prime lens olayına hiç bulaşma. Çünkü yetmeyecek odak uzunluğu.

Tek lens takıp bütün sorununu çözebilmekse amacın, bu tarz zoom lensler alman lazım.
Yoksa tek başına 12mm yetmez.

Giriş düzeyi için prime lens arıyorsan, birini kendim de kullanıyorum, sigma 19mm ve sigma 30mm düşünebilirsin, mftleri var.

Ya da olympus 25mm ve 45mm düşünebilirsin.
4K'nın crop faktörü daha düşük olduğundan olympusları tercih ederdim.

Gönderildi : 05/01/2019 2:26 pm
(@sonadoor)
Gönderi: 12

Hocam pocket1 kullanıyorum 4k değil. Benim de amacım hareketli objektifli zoom lens almaktı ancak izlediğim örnekler çok hoşuma gitmedi şu anda seçenek olarak lumix 14-45 var ama gördüğüm kadarıyla da samyang 12mm ile arasında bariz görüntü farkı var samyang’da dediğiniz gibi kafamı karıştıran tek şey sabit olması elimde başka lens olmaması çok kullanışlı olmayacak. Kafalar çok karışık anlayacağınız 🙂

Gönderildi : 07/01/2019 7:00 pm
(@kezzap)
Admin

Bazı sorunlar ve çözümleri.

Gönderildi : 14/01/2019 5:24 am
(@kezzap)
Admin

Dün ilk kez bir fuarda elime alarak inceledim.
Kendileri SSD çıkarmışlar. Baya şık, zaten söylenecek pek bir şey yok. GH5S ile aynı sensörü kullanıyor.
Pil ömrü 50 dakika civarı diyorlar. Orada da kullandığım kadarıyla, gözlemlediğim bu rakamın doğru olduğu yönünde.
BRaw'un geleceğini söylediler. Ama tam tarih veremiyorlar. 4-5 hafta gibi bir süre düşünülüyor.
256GB'a 4K Raw 29 dakika kaydediyor ama BRaw bu meseleyi çözecek. Bekleyelim. Hala çok önemli bir opsiyon olarak duruyor.

Gönderildi : 06/02/2019 3:55 pm
(@bagimsiz)

250 GB SSD'ye 4K Raw BMPC 18 dk. kaydediyor. Onunla kıyaslanınca hiç fena değil. Braw sadece yeni kameralara mı gelecek Kezzap? Eski modeller düşünülüyor mu, var mı bilgin?

Gönderildi : 06/02/2019 4:07 pm
(@kezzap)
Admin

Eski modellere olmaz diye düşünüyorum, çünkü çalışma mantığına ters. Sıkıştırma sürecini sensör ile yazılım arasında paylaştırıyor bu Braw basitçe. Yukarılarda bir yerlerde anlatmıştım detaylı olarak.

Ama şöyle bir şey olabilir belki. Raw kaydettiğin dosyayı, BRaw formatına dönüştürebileceğin bir yazılım üretebilirler. Yani sen yine Raw kaydedersin eski kameralarla, PC'de codec değiştirir gibi Braw yapabilirsin belki ama o konuda da şüphelerim var çünkü esas hamle benim anladığım makinenin içinden yapılıyor.

Gördüğüm süre makinada verilen süreydi tabi. Gerçekte ne kadar kaydeder bilmiyorum.
En büyük sıkıntılardan biri pil göstergesinin farklı pil markalarında belirsizlik göstermesi. Yani birden bitiveriyor, sen pil var zannederken. Bundan da bahsettiler. Bunun için orjinal Canon bataryaları öneriyorlar.

Bunu da yüksek olasılık bir harici güç kaynağı ile kullanmak gerekecek. En büyük problemi bu.

Gönderildi : 06/02/2019 4:19 pm
(@kezzap)
Admin

Önce temel şeyi söyleyeyim, prores raw'dakine benzer bir yenilikten bahsediyoruz. Raw kalitesini çok daha düşük dosya boyutlarıyla almamızı sağlayacak, ve daha hızlı çalışacak bir codec. Yani cinemadng'ye güle güle diyoruz. Codec'in ismi braw. Oynatabilmek için braw player çıkarmışlar. Zamanla destekleyecektir bir sürü yazılım ve websitesi.

Bunu sensör ile davinci resolve arasında görev paylaşımı yeniden düzenleyerek başarmışlar. Daha teknik meseleleri sona bırakayım somut olarak son kullanıcıya ne getireceğinden bahsedeyim:

İki çekim modu var, bunlardan biri klasik sıkıştırma modu 3,5,8,12 oranlarında sıkıştırıyor ve yapılan yorumlar aralarında büyük fark olmadığı yönünde.

Ama esas devrim ikinci modda, buna kalite modu diyorlar. Burada sabit veri yerine, sabit kaliteyi baz alıyorlar. Yani sensör çekilen görüntünün karmaşıklığını algılıyor ve görüntünün o aşamasını daha az sıkıştırmayla kaydediyor. 2 ila 5 oranında sıkıştırıyor, kompleks bir görüntüde yarısı, daha basit detaylı bilgi içermeyen görüntede ise 5 te biri oranında sıkıştırıyor. Bu aralığın değiştiği farklı modlar da var.

Bunu yapabilmek için süreci yazılım ile sensör arasında paylaştırmışlar.
Klasik süreç şöyleydi

Sensör -> Encode (Kodlama-Sıkıştırma vs. varsa bu aşamada) -> Dosyaya kayıt -> Decode (Yazılımın kodu okuması) - > De-Mosaic (Kodun görüntüye dönüştürülmesi)

Burada kritik olan aşamalardan encode'un nasıl değiştiğini yukarıda anlattım.
Fakat burada sensör ile encode arasına, yazılımın ağır görevlerinden birini yani yazılımı yavaşlatan de-mosaic aşamasının önemli bir kısmını almışlar ve adına partial de-mosaic (kısmi de-mosaic) demişler. Yani yazılımın yapacağı işlemlerin ağır olan kısmını sensöre devretmişler. Dosyaya kayıt aşamasında da metadata yani temel veri olarak bu işlemin bilgisini de kaydettiriyorlar. Özetle resolve blackmagic raw'u açtığında görüntüye dönüştürmeden önce sensörün kendisi için yarattığı dönüştürme bilgisini de görüntüyle hazır bir şekilde alıyor.

Burada detaylıca anlatmışım Braw'u.
Pocket 4K'nın bu yükü kaldıramayacağını iddia edenler oldu son günlerde. Bu nedenle Pocket'a gelmeyeceğini düşündüklerini söylediler. Ama Blackmagic'ten elemanlara bilhassa sordum gelecek mi diye, evet dediler. Ama tarih veremiyorlar. Fakat ben bunun pil ömrünü kısaltabileceğini düşündm bir yandan da.

Gönderildi : 06/02/2019 4:24 pm
(@bagimsiz)

Teşekkürler, ben de postu arıyordum. Raw kayıt işin içine girince bu makinelerin harcadığı enerji ve ısınma durumları göz ardı edilebilir hale geliyor. Raw kayıt bir nimet sonuçta ama depolama külfet. Bir de çift depolamak gerek, ne olur ne olmaz diye. Braw onun için iyi bir çözüm olabilirdi. Makineyi ve ssdyi test etmek için üç kez üst üste aralıksız raw kayıt aldım, ssd dolana kadar. Biraz ısındı ama saniyede 8.5 megapiksellik 25 raw fotoğraf çekmek kolay değil. Blackmagic firmasının yıllardır yaptığı makineleri ve çözümleri şuna benzetiyorum:

Gönderildi : 06/02/2019 4:37 pm
(@sade-vatandas)

Benim de başka bir şey dikkatimi çekti. Pocket 4K çıktığından beri Avrupa'da 1350 Euro civarına sabitlenmiş vaziyette. Bir süredir bir indirim beklentisi vardı. Malum BM satış/pazarlama stratejisi gereği böyle atraksiyonlar yapıp piyasayı sarsamayı seviyor. Tevekkeli değil, Avrupada nerdeyse hiç bir büyük satıcı (Mediamarkt, Satürn vs dahil) elinde Pocket4 tutmuyor. En erken teslimat tarihi 2 hafta. Kısaca BM fiyatlarına onlar da güvenmiyor olacaklar ki stok tutmuyorlar.

Braw'ın Pocket 4K ya gelmesi ile fiyatlarda ya yukarı doğru bir düzeltmeye gidecekler (zira videoda kendi segmentinde arayı çok açmış oluyor) ya da versiyon ayarı yapıp aynı gövdeyi bir süre iki ayrı yazılım ve fiyatla satacaklar.

Bu arada Kezzap karçırmışım hangi fuardı?

Gönderildi : 08/02/2019 4:11 am
(@kezzap)
Admin

Burada yerel bir şirketin etkinliği, fuar demem yanlıştı. Temsilciler gelmişti değişik firmalardan. Teltec diye bir firmanın etkinliği.
Stok durumlarından herkes şikayetçi. Ben açıkçası bu oynaklık, ne bileyim eski pocket'ın yaşattığı sorunlar sebebiyle baya bir soğudum bu kameradan. Her zaman dediğim gibi, bu kamera ucuz geliyor, ama ek masraflarıyla geliyor. O nedenle fiyatına kanmamak gerekiyor diye düşünüyorum. 1350 Euroluk kamera gibi dursa da, bence toplamda 2000 Euro harcamadan rahat kullanılmıyor.

Gönderildi : 08/02/2019 5:19 pm
(@kezzap)
Admin

Çok enteresan bir problemle karşı karşıyayım, artık cidden şu pocket'ın yarattığı sıkıntılardan gına geldi. SD cardlara pocket içinden format attım, şu anda kartları sadece pocket'ın kendisi görüyor. Kaydediyor, oynatıyor. Ama başka hiçbir alette çalışmıyor. Sormadığım yer kalmadı. Böyle de tuhaf bir sorun. İki tane 128gb'lık SD kartımı yedi.

Gönderildi : 09/02/2019 3:27 am
(@bagimsiz)

Bilgisayardan format atınca durum değişmiyor mu? İlginç bir sorun gerçekten.

Gönderildi : 09/02/2019 8:00 pm
Sayfa 122 / 129
Paylaş: