bence en azından bir ursayla falan 4k raw çekin abi. tür ne olacak?
Görüntüde sıkıntı yok ama ekran mi gidiyor @paciente anlamadım. Var mı pockette böyle sıkıntılar ya korktum şimdi valla.
Görüntü efsane o konuda zerre tereddütüm yok.
Ekran sakat evet. Geçen yıl iki defa yarı yolda bıraktı. Aşırı ısınıyor ve ne yaptıysak çözemedik. Uzun çekimlerden bahsediyorum tabi.
Sahneleri yazarken en kısa zamanda nasıl olur diye zorladım biraz ama uzun metraj olursa muhtemelen sette son nefesini verir:)
Kamera arkası çekmeye çalışırım tabi ama oyuncular dahil ekip beş kişi.
İki oyuncu, üç reji.
Yıpratır, hiç bulaşma.
Ucuz etin yahnisi işte, bu 4K'da da aynı sıkıntılar olacak muhtemelen bir süre sonra.
Belirli bir misyonu var, tamamlayınca bir daha bulaşmamak lazım.
Adamların stratejisi şu bence ve tuttu.
Bu kameralar ile diğer firmaların öyle çok da rahat vermeyeceği şeyleri ver, insanları alıştır, standart haline getir. Neticesinde birçok insan bizim kameralara alışsın. Bir sonraki segmente geçmek istiyorlarsa kapıyı Ursa ile açsınlar.
Bir de benim gibiler var. Pocket ile standartı yükselttim, evet, raw görüntü, log görüntü sayesinde birçok şey öğrendim, kendimi geliştirdim. Bir sonraki adımım Ursa olmalı, ama olamıyor, çünkü oraya sıçrayacak param yok, olmayacak da muhtemelen. O yüzden tekrar sıkıntı çekemem Pocket ile, rahatlığa, yani sıkıştırmalıya döneyim. 🙂 Bir tek bende işlemedi strateji ama param olsaydı işlerdi. 🙂
Ursa mini sordum kameramanla göndeririz diyorlar ve çok para istiyorlar. Sadece kamera kirası iki hafta için 9 bin falan tutuyor. Gelen elemanın masrafları hariç. Ben o paraya komple filmi çekerim.
Ha bir de komple set istersem fiyat 15 bini buluyor.
Isınma sorunu için bir yöntem buldum gibi. Onu test ediyordum. Yöntemi söylemesem iyi olur deneyen olur falan aman. çünkü denenecek bir şey değil:)
Filmin türünü net bir yere oturtamadım. Biraz dram biraz da eğlenceli.
Kısa ya da uzun kısmında netleştiğimde sinopsisi paylaşırım.
Söylediklerine katılıyorum KEzzAP
Adamlar bize zokayı yutturdu:)
Ursa mini sordum kameramanla göndeririz diyorlar ve çok para istiyorlar. Sadece kamera kirası iki hafta için 9 bin falan tutuyor. Gelen elemanın masrafları hariç. Ben o paraya komple filmi çekerim.
Ha bir de komple set istersem fiyat 15 bini buluyor.
Isınma sorunu için bir yöntem buldum gibi. Onu test ediyordum. Yöntemi söylemesem iyi olur deneyen olur falan aman. çünkü denenecek bir şey değil:)
Filmin türünü net bir yere oturtamadım. Biraz dram biraz da eğlenceli.
Kısa ya da uzun kısmında netleştiğimde sinopsisi paylaşırım.
Problem olmaz inşallah olursa sorarım yöntemi 🙂 inşallah kafayı koymadan çekersin filmi. Kolaylıklar
Teşekkürler desert333
Öncelikle herkese merhaba diyerek başlamak istiyorum yeni üyeyim, ilk sorumu da bmpcc için sormak istedim.
Kısaca bilgi vereyim kendim ve kullanım ihtiyacım hakkında. 5 senelik sinema tv öğrencisiyim sektörde kısıtlı deneyimlerim oldu. Yarışmalar için kısa film denemeleri, youtube kanallarına prodüksiyon sağlama, çeşitli kursların mezuniyeti için belgesel çalışmaları, organizasyon çekimleri(wedding story, doğum klipleri), bir kaç adet tv dizisi setinde çalışma imkanı ve tanıtım filmleri vs standart öğrenci deneyimlerim var. Bugüne kadar kamera ihtiyacım bu kadar bariz olmamıştı hocalarımdan, tanıdıklardan ve çalıştığım stüdyodan ödünç alınan ekipmanlar ile çalıştım. Ancak okulun sonuna doğru geldikçe sağa sola hadi gidip çekelim şeklinde çıkabilecek fikirler için aynı zamanda da kafamdaki internet dizisi projesi için kendi kameram olmamasının eksikliğini çok yaşamaya başladım. Bu kadar bilgiden sonra asıl soruya gelelim. Öncelikle aklımda güncel bütçeye göre Sony a6500 veya a6300 için para biriktirmek vardı ancak son bir senede uçuşa geçen fiyatlar sebebiyle öğrenci bütçesi ile biriltirilmesi çok uzaklaşan hayaller haline geldi. Ve şu anda tamamen fiyat sebebiyle BMPCC1 düşünmeye başladım. İkinci el olarak 2bin liraya kadar body bulunabiliyor. Ve kafamda şöyle bir şey canlandı gidip 5-6 bin body için vermektense 2 bine kamera alıp kalan bütçeyi kaliteli bir cine lens, tripod, mikrofon, ışık, gible vs gibi diğer temel ihtiyaçlara ayırmak. Çok şey okudum BMPCC1 hakkında özellikle bu 88 sayfayı da okudum. 4K kesinlikle ihtiyacım olan bir görüntü boyutu değil şu aşamada, aynı şekilde maksimum 30 frame desteklemesi de benim için çok büyük bir problem değil çok detaylı slow motion görüntülerden önce standart bir görüntü çekebilmek daha elzem bir ihtiyaç ki 30 frame ile de yavaş hareketleri çok hafif yavaşlatmalar ile daha yumuşak sayılabilecek görüntüler elde edilebilirim diye düşünüyorum. Batarya ve monitör olayı da belirli bütçeler ile çözülüyor gördüğüm kadarıyla.
Yukarıda belirttiğim gibi kameranın birincil önceliği internet dizisi projemiz ve daha sinematik görüntüler ile hayal ettiğim belgesel projelerim. Bunun dışında tabiki maddi gelir açısından tanıtım filmleri ve diğer organizasyon işleri de mutlaka olacaktır. Benim şartlarım düşünüldüğünde sizce BMPCC1 2000-2500 TL ikinci el body fiyatları ile mantıklı bir seçim olabilir mi?
Eğer olursa güncel teknoloji ile de düşünerek alabileceğim geniş açılı düzgün keskin beni yormayacak bir lens tavsiyesi verebilir misiniz?
Bana çok mantıklı gelmeye başladı bu makine özellikle bir kaç gündür, olabildiğince fazla görüşe ve yoruma tabiki ihtiyacım var sonradan pişman olacağım kararlar vermek istemiyorum
Pil monitör depolama sorunlarını nasıl çözmeyi düşünüyorsun.
yanlis yola girdiginizi dusunuyorum bence sizin ilaciniz aynasiz. bm 2000 liralik bodyden ibaret değil, o butce artacak. 2. el aynasiz alarak ayni plani uygulamaya calisin derim.
Bence doğru yoldasın.
Bmpcc1 al ve sinema kamerası mantığını çöz.
Bmpcc1 ve Panasonic 14nm lens ile başla.
Dört tane de pil.
Bol bol pratik yap.
Öncelikle yorumlarınız için teşekkürler tek tek cevap vermeye çalışayım.
Depolama için elimde samsung evo plus 64gb 95mb/sn kartlardan 4 adet var daha önce ödünç aldığım kameralarda kamerayı iade etsem bile ham görüntüyü elimde tutabilmek için böyle bir girişimde bulunmuştum bunların yeteceğini düşünüyorum ancak raw kayıt denemedim sıkıntı çıkartır mı bilmiyorum.
Pil olarak ise akü çözümlerini okudum elimden gelir elektrik işleri halledilebilir diye düşünmekteyim ondan önce ise nikon bataryalar ile uyumluymuş galiba cihaz, öğrenci olarak harçlık çıkartmak için çalıştığım(wedding story çekim/kurgu ve organizasyon fotoğrafları için) fotoğraf stüdyosunda nikon 7100 orjinal bataryalarından 50-60 adet var bir çekim zamanında kolaylıkla istediğim kadar dolu pil temin etmem mümkün.
Monitör için ise çok çok elzem değil diye düşünüyorum lcd paneli karartarak vs başta idare edilebilir gibi geliyor ama tabiki deneyimlemedim o yüzden yorumlarınız çok önemli sorma amacım da bu
yanlis yola girdiginizi dusunuyorum bence sizin ilaciniz aynasiz. bm 2000 liralik bodyden ibaret değil, o butce artacak. 2. el aynasiz alarak ayni plani uygulamaya calisin derim.
Bütçem zaten 2000 lira değil sadece 4-5 bini body için harcayıp ikinci el bir a6300 almaktansa 2000 liraya body çözüp 3000 liraya da temel diğer ekipmana harcamak daha mantıklı gibi geliyor. Ancak başka bir model öneriniz varsa aynasız olarak bu fiyat çerçevesinde gerçekten önerilere açığım
Öncelikle yorumlarınız için teşekkürler tek tek cevap vermeye çalışayım.
Depolama için elimde samsung evo plus 64gb 95mb/sn kartlardan 4 adet var daha önce ödünç aldığım kameralarda kamerayı iade etsem bile ham görüntüyü elimde tutabilmek için böyle bir girişimde bulunmuştum bunların yeteceğini düşünüyorum ancak raw kayıt denemedim sıkıntı çıkartır mı bilmiyorum.
Pil olarak ise akü çözümlerini okudum elimden gelir elektrik işleri halledilebilir diye düşünmekteyim ondan önce ise nikon bataryalar ile uyumluymuş galiba cihaz, öğrenci olarak harçlık çıkartmak için çalıştığım(wedding story çekim/kurgu ve organizasyon fotoğrafları için) fotoğraf stüdyosunda nikon 7100 orjinal bataryalarından 50-60 adet var bir çekim zamanında kolaylıkla istediğim kadar dolu pil temin etmem mümkün.
Monitör için ise çok çok elzem değil diye düşünüyorum lcd paneli karartarak vs başta idare edilebilir gibi geliyor ama tabiki deneyimlemedim o yüzden yorumlarınız çok önemli sorma amacım da bu
Hepimiz böyle düşündük, ama o iş reel kullanımda o kadar kolay değil.
Akü diyorsunuz, o aküler çok ağır. Taşımanız gerekiyor, taşınma yolu bulmanız lazım.
Nikon piller diyorsunuz her 20 dakikada bir pil değiştireceksiniz, buna hazırlıklı olmanız lazım.
En makul çözüm şu an bir çoğumuzun kullandığı Sony npf piller, ama onlarda da iyi olanı bulmanız lazım.
Diskleriniz raw'u çalıştırsa bile, elinizde 256 gb raw görüntü kaydedecek donanım var anladığım kadarıyla.
1 saate yakın görüntü çekebilirsiniz. Bir saatlik raw görüntü 256 GB yer kaplayacak. Bunun için bilgisayarda yeriniz var mı? 2 saatlik görüntüye var mı? 3 saat?
Monitörü güneşte kullanamazsınız. Viewfinder gerekecek ama monitörün boyutu tuhaf bir boyut uygun viewfinder yurtdışından bulabiliyorsunuz, pahalı, getirtemeyebilirsiniz.
ND filtre almanız lazım ki iso 800 ile dışarıda etkin kullanabilmeniz için.
Bunların hepsini çözerim, ve çözdükten sonra da, çektiğim şeye konsantre olma gücüm kalır diyorsanız hayırlı olsun. Yoksa uzak durun. Ben 3 yıldır sahibiyim, hala etkin ve hızlı kullanmanın yollarını arıyorum. Evet benimki de biraz abartı ve yatırım yapmama, ucuzunu arama işi kabul. Ama genel tablo bu. Sabırlı olmak lazım. Ama gerçekler istediğiniz şekilde kullanamayacağınız bir kamerayla sizi başbaşa bırakabiliyor.
Bütçem zaten 2000 lira değil sadece 4-5 bini body için harcayıp ikinci el bir a6300 almaktansa 2000 liraya body çözüp 3000 liraya da temel diğer ekipmana harcamak daha mantıklı gibi geliyor. Ancak başka bir model öneriniz varsa aynasız olarak bu fiyat çerçevesinde gerçekten önerilere açığım
body'ye 2000 diğer şeylere 3000 mantıklı evet. yapacağınız şeylerin çözümü pocket değil bunu anlatmaya çalışıyorum. ilginç bir tesadüf 3-4 yıl önce sizinle aynı düşünceyle hareket edip pocket alıp sonra 6300 almıştım. sonra hiç makine almamanın daha mantıklı olduğunu düşünüp onu da satmıştım. sonra son bir yıldır kendi işimi yapmaya başlayınca yine bir aynasız aldım ve şu an sadece kısa film çekmek için blackmagic alıcam.
enerji, depolama, taşıma, monitör bunlar run n gun biçiminde yapacağınız işlerde alanınızı çok kısıtlar. bunu geçtim eve döndüğünüzde 100'lerce gb veri olacak. 10 iş yapıp buna harddis alsanız günün sonunda önemli bir bütçeyi harddiske yatırmış olursunuz.
Arkadaşlar merhaba Sony a7s3 u beklemekten şiştim ve şimdilik yeni çıkan pocket 4k kamerayı almaya karar verdim. yurt dısından 7500 tl bir butceye aldırıp getirtecegim( daha once pek cok sey aldırıp getirttim kuzene yurt dısından getirmek konusunda bilgiye veya tavsiyeye ihtiyarc yok) benim ihtiyacım olan sey 60p ve 30p raw video hatta cinema dng raw. bunu işleyecek bilgisayara ve ssd dikse sahibim ve pocket için 2tb samsung ssd alacagım, ilk asamada 20mm ve altı yani full frame karsılıgı 35mm ve altında yani 35mm veya daha geniş açı lens dusunuyorum ve kamerayı gerekirse çöpe atmayı göze alarak riske girecegim için pahalı bir lens almak istemiyorum. sigma 19mm dn 2.8 diafram lens var 650 tl civarı. (sigma lens iki model sanıyorum biri exdn diye geciyor tırtırlı fokus halkası var birde sadece dn yazan modeli var tırtırsız. ben alırsam ex dn yazan modeli alacagım. bu lens ile bilgisi deneyimi olanların özellikle yazmasını rica ederim) olympus panasonic 12 32mm 14 42mm kit lensler var ama 3.5. 5.6 diaframlı olduklarından bulabilecegim en acık diaframlı lensi almak istiyorum. eskilerden vs varmı tavsiye edeceginiz birşey. soyle 1000 tl altı bir rakama tavsiye edebileceginiz eski acık diaframlı bir lens olursa super olur. ilerleyen zamanda 0.95 diaframlı voigtlander lenslerden almak istiyorum ama kamerayı önce bir denemek istiyorum. en basta geniş açı olmak üzre tavsiye edebileceginiz bir lens varsa yazarsanız sevinirim. yada ucuz kit lenslerden al vs derseniz tavsiyeniz varsa duymak isterim. aylardır alıyımmı almıyımmı diye kararsız kaldıktan sonra çöpe atmayı göze alarak alacağım bu kamerayı, o yüzden kamerayı alma tarzı bir yorum yerine sadece lens tavsiye rica ediyorum. yanıt veren herkese şimdiden teşekkürler.
not ben geniş açı sordum ama aklınızda olan eskilerden vs uygun fiyatlı bir dar açı lens varsa belirtmek isteginiz belirtirseniz sevinirim aklımda bulunsun. raw video çekeceğim için elbette lensten beklentim acık diafram ve keskinlik. ilk asamada pahalı olmayan lens donusturucu adaptorlerden alarak canon vs lens kullanabilirim tavsiye ederseniz ama ilk basta 2 3 bin liralık donusturucu adaptor almak istemiyorum yanıtlar için şimden çok tesekkurler.