Bmpcc 4k için panasonic 12-35 f/2.8 ile Samyang 12mm f/2.0 lenslerine bakıyorum. Prime olduğu için Samyang 12 mm daha iyi duruyor. Ancak 12-35' in de geniş bir aralığı var (24-70' e denk geliyor). Bu kamera için hangi lens daha mantıklı sizce? Keskinlik olarak ciddi oranda bir fark var mı?
Bir de Samyang 12 mm crop sensörlü makineler için tasarlanmış. Bu Bmpcc 4k da 18 mm olarak mı kullanacağız demek oluyor?
Samyang'ın 12 mm'si 24 olur. Makinenin cropuyla alakalı kaç mm olacağı.
Tek lens alacaksan 12-35 daha mantıklı.
Ben Samyang 12mm kullanıyorum, çok memnunum, ama başka lenslerim de var tabi.
Croplu olması full frame kamerada kullanılmayacağı ve en az 1,5 croplu kameralarda kullanılabileceği anlamına geliyor.
Pocket 4K , 2 croplu olduğundan onda sıkıntısız çalışır.
Buradaki açıklamalar biraz benim kafamı karıştırdı. 12-35 için full frame de 24-70'e eşdeğer olur diyor. "35 mm kamera eşdeğeri" olarak bahsettiği full frame herhalde. Croplu lensleri full frame de kullanamıyorsak 24-70' e nasıl eşdeğer oluyor onu anlayamadım.
Samyang 12 mm için ise full frame de eşdeğer odak uzaklığı 18 olur diyor. Bunu hiç anlamadım 😀
Odak uzaklığı lens ile alakalı değil ise yukarıdaki durum nasıl gerçekleşiyor?
12-35 mft sensörlere göre tasarlanmış bir lens. Yani crop çarpanı 2 olanlarla. Şimdi bu lens crop çarpanı 2 ve fazlası olanlara uygundur demek. Yani lens çarpanı 2 olan sensörlerde 24-70 aralığına denk düşüyor, ama en az!
Daha yüksek çarpanı olanlarda, sensör ekstradan da cropladığından yükseliyor. Yani 12-35'i 1,6 çarpanı olan bir sensörle kullanamazsınız (kullanırsınız da kenarlarda siyahlıklar çıkar, zoom yapmanız gerekir), ama 2,7 olanla kullanabilirsiniz fakat gördüğü alan 12-35 x 2,7 olacaktır.
Aynı şey samyang için de geçerli. Orada gördüğünüz yakalayabileceğiniz en geniş değer. Sensör küçüldükçe lensin crop'una sensörün crop'u da ekleniyor kabaca.
Teşekkürler Kezzap. Samyang 12mm daha uygun gibi. Geniş açıda düşük diyafram değerini yaşamanın vakti geldi.
12-35 parasına 2 prime lens alıyorsun zaten. O kadar bütçe de yok gerçi ama bakalım zaman ne gösterecek 😀
Çok geniş ama o da. Yani pocket'la bile yani yaklaşık 36mm verirken bile geniş. Ben her zaman kullanmıyorum.
Tek lens olmaz. Senin yerinde olsam biraz daha dar bir lens alırdım. Ya da 12mm'nin yanına bir prime daha eklerdim. Ama genel olarak fikrimi de soruyorsan, daha ilk lenslerinse, ve yeni tecrübeleniyorsan, birçok farklı açı deneyimlemeni öneririm. O nedenle görece daha ucuz, eski manuel lenslerle tecrübenlenmeni, bu esnada da para biriktirip en çok kullandığın açının primelarını almaya başlardım. Örneğin sıfırdan başlasam şu anda Fujinon'un 17.5-105mm lensini alırdım ikinci el olarak.
Aslında en çok yardıma ihtiyacım olduğu konulardan biri de bu.
Kasım ayında uzun zamandır üzerinde durduğum kısa filmin çekimleri olacak. Belgrad ormanında koşu parkı sahneleri vesaire var. Alacağım lensleri de filmde kaliteden yoksun bırakmayacak şekilde, filmden sonra ise genel kullanımda rahat kullanabileceğim portatif modeller araştırıyorum.
Zaman zaman birçok kaliteli lensleri kullanma fırsatım oldu ancak çok uzun süre boyunca Canon’un 18-55 kit lensi gibi berbat bir lense çalışmak zorunda kaldım.
Aklıma ilk yatan bir adet prime lens, bir de mecburen ucuzundan 2. el 35-105 arası değer veren herhangi bir lens almaktı.
Allah kısmet ederse de kamerayı alırsam filmi raw çekmeyi planlıyorum. Fujinon hakkında çok bir bilgim yok sadece adını duydum. Bu lens ile Samyang 12 mm birlikte çalışılsa örneğin, lensler arasında ne kadar keskinlik vs. farkı olur?
Fujinon 17.5-105 f1.8: https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-fotograf-kamera-lens-filtre-fujinon-17.5-105mm-f-1.8-c-mount-lens-panasonic-olympus-bmpcc-498873299/detay
Bir de böyle bir lens var: https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-fotograf-kamera-lens-filtre-fujinon-12.5-75-f1.2-mft-lens-h6x12.5r-panasonic-olympus-bmpcc-533246117/detay
Kullanmadığım için bilmiyorum ama önerilen bir lens bu genelde.
Ben 12mm'yi Helios 58mm ile kullanıyorum gayet uyumlu oluyor.
Bence bu durumda iki adet prime samyang al ikinci el. Bir tane 24mm bir tane de 50mm. 2000 liradan biraz daha fazla eder.
Samyang lensleri ikinci el almak konusunda otomatik lensler olmadığı için biraz daha rahat edebilirsiniz.
Zaten gayet sağlam lensler. Temiz iki adet bulursanız kaçırmayın. Ben ileride samyang aldığımda ikinci el alırım muhtemelen.
Çok teşekkürler Kezzap. Araştırmaya devam edeceğim.
Çok beğendim bunu, renk düzenlemesini kim yaptı ya da yapacak? Halihazırda da fena durmuyor ama belki başka şeyler de düşünülebilir.
Beğenmene sevindim KEzzAP
Rengi ben yaptım. Yönetmen gerçek renkleri istedi. Ben de temel correctionla birlikte Kodak film uygulaması yaptım.
Güzel dediğim gibi, ellerine sağlık.
Oturmuş filme renk de.
Teşekkür ederim. Alternatif renk de yaptım ama bu yakıştı gerçekten.
Bir de kokteyl yapmıştım. M31 %70, vision4 %30, vision x %30.
Bu da yakıştı ama gerçek renkleri kaybettiğimiz için vazgeçtik.
Bende begendim. Ellerinize sağlık. Ama lens de iyi değil mi? Bir de @paciente davincide filmconverti ücretli yani orijinalini mi kullanıyorsun?