Forum

Renk düzeltme işlem...
 

Renk düzeltme işlemleri

18 Gönderi
8 Üyeler
0 Reactions
6,864 Görüntüleme
(@cybernoid2)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Bu çok merak ettiğim ve ilgilendiğim bir konu. Üstadlar bu konu hakkında detaylı bir bilgilendirme yaparlarsa seviniriz. Program önemli değil; Pre. AE ya da Vegas. Monitörlerin ayarlanmasından, renkleri doğru ayarlamaya, nasıl ve hangi teknikleri kullanmamız gerektiğine, videoscope kullanımına; her bir aşamayı öğrenmek isterim.

Teşekkürler 🙂

 
Gönderildi : 22/05/2009 11:41 pm
 Düd
(@dud)
Gönderi: 0
 

Çok kısacağı anlatacağım. Bir kere vektöroskop kullanmak için öncelikle bir adet edinmek lazım :). Vektöroskop, gerek çekim sırasında gerekse post'da "gerçek" renkleri elde etmek için kullanılır. Hiçbir tüplü monitör dahi gerçek renkleri tam olarak vermez, o nedenle bunların fiziksel boyutlarını ölçmek gerekir, dalga boyu, frekans, ısı vs. Vektöroskop bu işe yarar. Üzerindeki her ana ve ikincil renk için kutucuklar vardır ve gerekli ayarlamayı yaparık vektörleri bu kutular içinde tutarsanız, doğru renk almış olursunuz çok kabaca. Ben de kullanmadığımdan ayrıntısı ile anlatamayacağım. Vektör. çok profesyonel bir işlem, film için elzem olsa da sayısal sistemlerde o kadar ölümcül değil, ancak her zaman faydalıdır.

Biz amatör sinemacılar için renk düzeltme konusunda yapılabilecek en önemli şey sette beyaz ayarı almaktır. Bazı insnlar bunu önemsemez, monitörde iyi görünüyor abi derler, oysa ki daha monitörün renk ayarını yapmamışlardır. Sonra da "sette böyle değildi abi bu" derler. O nedenle beyaz ayarı!! Kameranın yerinin değiştiği veya ışığın değiştiği her planda tekrar alınmalıdır. Bu, tüm sahnelerin nötür şekilde pozlanmasını sağlar, böylece postta dilendiği gibi oynanabilir. "Bu sahne mavi olacak, ben bunu mavi çekeyim" diyebilmek için 2 şeyden biri olmanız lazım: profesyonel (onda da uzman olmanız lazım), ya da salak (cahil de diyebiliriz). Bir diğer önemli etken de monitörün renk ayarını yapmaktır. Onu da kameranızda eğer varsa color bar ile, yoksa da ayrı bir çıktısını alarak yapmalısınız. Almasını biliyorsanız gri ayarı almak da önemlidir.

Geldik postta. Renk düzeltme temelde iki aşamada yapılır. Beyaz ayarı yapılmış olsa dahi, tüm planlar tekrar beyaza ayarlanır. Bunu filmin kurgusu bittikten sonra da yapabilirsiniz, önce de. Öncesi biraz uğraştırır. Sette beyaz ayarı almış olsanız dahi bazı tutarsızlıklar olacaktır. Önce tüm bunlar dengelenir. İkinci aşamada ise sahne sahne istenen atmosfere göre renk ayarı yapılır. Son aşamada ise tüm filmin genel tonunu oturtacak şekilde son tonlama yapılır (mix ve mastering olarak düşünebilirsiniz müzikle ilgiliyseniz). Tabii her aşamada aradalarda rötüş aşamaları mutlaka olacaktır.

İş inanılmaz yüzeysel bir şekilde böyle. İşine yarar umarım.

Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.

 
Gönderildi : 23/05/2009 12:37 am
(@techo)
Gönderi: 0
 

"color correction hiç bi şeydir beyaz ayarı her şey"
sağda solda çok fazla makale var renk düzenlemeyle ilgili, şahsım adına diyebilirim ki en iyi yöntem videonun karşısına geçip deneme yanılma yöntemiyle atmosfere en uygun renk tonlarını ayarlamak, ne kullanmak geekir derseniz de kolayına ne geliyorsa derim. bunun yanında renk düzenleme işinde after effects'in üzerine programla karşılaşmadım, adjustment layer ekleyebiliyor olmak bile renk düzenlemede çok güzel sonuçlar elde etmeye yarıyo da artıyo bile.
bir de hazır programlar var bu işi daha kolay halledebilmek adına onlar da çok kullanışlı olabiliyo yerine göre, mesela magic bullet looks.

Techofilm

 
Gönderildi : 23/05/2009 12:52 am
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
 

Ben bir plug-in önereceğim ve tabi Eylem'in dediği gibi vector-scope kullanmayı.
Plug-in: Magic Bullet Looks kullanın, şenlenin 🙂

 
Gönderildi : 24/05/2009 10:25 pm
(@cybernoid2)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Onu denedim, bir de colorista denedim 🙂

Şurda bir çalışma var. Aslında millet benden DVD'sini bekliyor, renkleri biraz düzeltebildim. Yıpranmış VHS kayıt işte, bir yere kadar.

 
Gönderildi : 25/05/2009 3:10 am
(@karatasa)
Gönderi: 0
 

Montaj programlarında bulunan vektöroskoplar genellikle renk düzenlemesi yaparken referans monitör ile kullanılabilir. Örneğin ters ışıkta bulunan bir aktörün renk düzenlemesini yaparken aktörün simsiyah olmamasını veya beyazın bembeyaz olmamasını isteyebilirsiniz. Bu durumda referans monitörünüzde size bir yere kadar referans olur.

Burada vektöroskop devereye girer. Belirli bir renk aralığında kaldığınızda ışık patlaması veya karanlığın silinmesi tehlikesinden sizi kurtarır. Bilgisayar göz yerine sayısal olarak renkleri algıladığından daha kesin sonuç verir.

 
Gönderildi : 25/05/2009 6:43 am
(@cybernoid2)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Taktım bu konuya ben :mrgreen: Aslında başlık Vegas ama AE kullandım. VHS transferi çok kötü, keza tahminim VHS'nin kendiside kötü. Colorista ve Color Finesse kullandım; videoyu önce VirtualDub ile Uncompressed olarak kaydettim, 185 GB falan tuttu 🙂 Sonra o dosya üzerinden çalıştım. Ustalar ne der bu çalışma hakkında? Sonuç iyi mi, yoksa daha uğraşmak gerekir mi?










 
Gönderildi : 31/05/2009 8:56 pm
(@cybernoid2)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Yukarda ekran görüntülerini verdiğim konser için eğlenceli bir video hazırladım. Tanıtım videosu Vegas 8 ile hazılandı.

 
Gönderildi : 01/06/2009 11:19 pm
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
 

Görüntülere bakamadım tam olarak da bir sorum olacak:
Neden Michael?
Neden devamlı Michael?......................................................................................................

 
Gönderildi : 02/06/2009 5:59 am
(@cybernoid2)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Bunu daha önce biri daha sordu. Bir MJ hayranıym o doğru fakat, sırf hayranlık vesilesi ile uğraşmıyorum. Benimki antrenman. Maksat bir şeyler öğrenmek, ve bu videoların bir çoğunu kare kare bildiğimden uğraşıyorum. Daha rahat oluyor şimdilik. Yukardaki konsere gelince; bir kere çok özel bir konser ve yayınlanmamış, adamlar kaseti 5000-10.000 USD üzerinde satmaya çalışıyorlar. Promosyon olarak bazı hayranlara dağıtılmış. Derdim bu kaseti kurtarmak. Tüm bu işlemlerle uğraşırken sesten, DVD yapımına, renk düzeltmeden montaja bir sürü şey öğrendim. Zaten ilgim vardı, MJ bir şekilde araç oldu uğraşılarım için. Yoksa elbette kendi projelerimi üretmek istiyorum. Kısa bir film çekmek istiyorum mesela. Ama herşeyi ile kendim uğraşacağım. Ses, video aktarım, renk vs. vs. Ama tabi önce bilmek gerekiyor. MJ videolarıda bu aşamda çok işime yarıyor. Hem ben öğreniyorum, hemde diğer hayranlar bu sayede yeni görüntülere, DVD'lere ulaşıyorlar. Yani özü tamamen merak ve öğrenmek. MJ videoarı sadece bir araç. Sinema TV okumadım; okumayıisterdim ama şartalar işte. Kendi mesleğimle uzaktan yakından ilgisi yok. Ama çok kitap, döküman karıştırdım. İşten fırsat kaldıkça günde 3-5 saatimi ayırabiliyorum. Amacım bunu hobi olmaktan çıkartıp bir meslek düzeyine getirebilmek. Ama hem benim şartlarım, hem ülkenin şartları şimdilik buna izin vermiyor. Ama inşallah diyor, çalışmaya ve öğrenmeye devam ediyorum. Siz o videoları MJ olarak görmeyin 🙂 Amatör ve öğrenme istekli çalışmalar olarak görün. Yani profesyonel olarak elimde bir iş olmadığı ve bu videoların hem bana hem diğer hayranlara şimdilik faydası olduğundan uğraşıyorum.

 
Gönderildi : 02/06/2009 4:16 pm
(@cybernoid2)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Bu ayrıntıyı farketmemiştim, TV'de test ederken bariz göze batıyor. O bölge sanki videonun bütününden ayrymış gibi görünüyor. Teknik olarak bu sorun nasıl izah edilir bimilyorum ama, o bölge bariz mavimsi ve tek renkmiş gibi görünüyor. Nasıl düzeltebilirim? AE çalışması bu. Bir tür limitleme tarzı gibi bir şey mi kullanmalıyım?

 
Gönderildi : 02/06/2009 8:47 pm
(@cybernoid2)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Şöyle gösterirsem daha düzgün olacak; sağdaki mavi alan. Sadece bu renkte yapıyor. Rengin ara tonları uçmuş gibi.

 
Gönderildi : 02/06/2009 9:04 pm
 Mino
(@mino)
Gönderi: 0
 

Keşke master lar VHS olmasaymış, Mini DV bile olsa çok farkedilir sonuçlar elde edilebilirmiş, ki mini dv de ideal format sayılmaz.

Renk düzeltme videoda ne kadar fazla veri (satır sayısı analoglarda, örnekleme dijitallerde) içerirse renk düzeltmeler o kadar başarılı olur. Örneklemeler az ise ilgili bölge rengi seçilirken (mask olsun, hue, saturation, luma seçerek renk/ışık bölgesi belirleme olsun) ilgili düzeltme yapıldığında sizin gördüğünüz ama bilgisayarın veri olarak göremediği yerler olacağı için işlem yaparken renklerin sırıtması (mavi bölgede olduğu gibi) olayı gerçekleşir. Bu konuda renk düzeltme toleransı maalesef yayın formatıyla sınırlanıyor.

Hani 35 mm de telesine yaparken güzel gözükmesinin arkasında bu medya (medium) verisi yer alıyor. Hani biz dijitallerde 4:2:2, 4:4:4, 4:2:0, 4:1:1 lafları ediyoruz ya, bunlar renk ve ışık verilerinin nasıl temsil edildiğini anlatıyor bize.

Kısaca derlersek

başta kullanılan sayı, luma (ışık) değerini temsil eder.
ikinci sayı ise yatay satır chromayı (renk) temsil eder.
üçüncü sayı ise dikey satır chromayı temsil eder.

Bunlar sayıca ne kadar yüksek olursa o kadar veri barındırır o yüzden de renk düzeltme vb. veri işlemlerinde bize kolaylık sağlar.
Renk tonlamasına gelince (Color Finesse, Final Touch vb. renk programlarını kullandığınızı varsayarsak)
Primary denilen ortamda görüntünün ana rengi belirlenir. Secondary denilen ortamda ise ana tonun içindeki renkler seçilip onların tonları belirlenir.

Bir rengi azaltıp arttırmak istediğinizde Renk dairesini (Color Wheel) baz alarak ayarlamaları yaparsınız. Bu doygunluk olabilir ya da ilgili rengin tersine doğru rengi çekerek o rengin kuvvetinin azalması sağlanabilir. Ama bizim ne kadar ayarlama yapabileceğimizi kullandığımız yayın formatı belirliyor. O yüzden ayarlamaları yaparken o formatın sınırları dahilinde bir ayarlama mümkün olabiliyor.

 
Gönderildi : 03/06/2009 5:43 pm
(@cybernoid2)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Cevap için teşekkürler 🙂 Bende bir düzeltme gerçekleştirdim. DVD'yi paylaşayım bari; daha doğrusu mini bir DVD. Renk düzeltme ve uncomprssed çıktı AE ile yapıldı. Mpeg çıktı ve ses düzenleme Soundforge ve SonyVegas ile yapıldı. Sony Vegas olmazsa ben neylerdim; konserin kaliteli bir ses kaydını bulduk ve yapılan kontrolde, CD sesi ile VHS kayıt arasında playback hızı farkı vardı. Ayrıca CD sesinde bir takım vokal eksiklikleri vardı. Sony Vegas bu aşamada deverey girdi ve o hız farkını giderip tam bir senkron yaptım. Eksik sesleri yeni bir miksle üzerine giydirdim. Sony Vegas'ın ses üzerindeki yeteneklerine şapka çıkartıyorum :mrgreen: DVD Adobe Encore ile yapıldı.







VIDEO : PAL - 25 FPS - Interlaced - 8200kbps VBR - 4:3
AUDIO : 48.000 khz - PCM stereo (mixed VHS and HQ version)
FORMAT : VOB (DVD)
Tracks : Jam - Wanna Be Startin'...
Run Time : 00:12:16
Size : 834 MB
Notes : Color Corrected, new sound mix added

part1
http://www.megaupload.com/?d=L8LJ9LIQ

part2
http://www.megaupload.com/?d=QHM841UA

Michael Jackson Royal Brunei Concert New DVD - Youtube teaser

Michael Jackson Royal Brunei Concert New DVD - Re-Mixed sound

 
Gönderildi : 04/06/2009 11:59 am
(@enjeksiyon)
Gönderi: 0
 

arkadaşlar bizim çocukların tiyatrosunu çektikte ışıktan birazcık (ne birazı mahvolmuş) patlamış onu düzeltmenin bi yolu yok mu vegas kurdumda ondan

şimdi daha çok seviyorum seni hayat, hadi...

 
Gönderildi : 05/06/2009 8:13 pm
Sayfa 1 / 2
Paylaş: