Aslında bast bir sorunum var. Bir TV kaydını DVD yapacağım. Ama kayıt 704 x 576 olarak yapılmış. Dolayısı ile Adobe Encore ile "transcode" etmeden yapamıyorum, çünkü illa 720 x 576 istiyor. Bende bozmadan halledebilmek için, önce virtual Dub Mod ile sıkıştırmasız avi yapıyorum. Ancak bu sefer video biraz enden incelmiş gibi çıkıyor. Vegas'ta video üzerine sağ tuş-properties'den PAL 1.096 seçiyorum, proje ayarlarınıda bu şekilde yaptığımda biraz daha düzelmiş görünüyor. Ancak bu 1:1 (1.000) ve 1.0926 meselesi nereden geliyor, neden kaynaklanıyor? (pixel aspect ratio)
Adı üstünde, pixel aspect ratio. Yani piksellerin en boy oranı. 1.00 olunca kare olur her bir piksel. Bildiğin görüntüdeki 4:3, 16 :9 gibi işte (aspect ratio). 1:1, 1.09, 1.33 vs. vs.
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.
Ya aslında ne olduğunu biliyorumda, sorunum şu; Amacım vegas ile açıp sesi vs. düzenlemek daha sonra Encore ile videoya dokunmadan yeni ses miksi ile güzel bir DVD yapmaktı. 704 x 576 DVD sınırları içerisinde görünsede, nalet Encore illa yeniden kodlayacağım diyor!?!? Dolayısı ile benim bunu 720 x 576 içerisine yeniden oturtmam gerekiyor. Sony DVD Architect 704 x 576 proje açıyor ama, onda da encode etmeden sesi/görüntüyü birleştir vob'a göm işlemi yapamıyorum. Kodlama yapmadan 704 x 576 görüntüyü tekrar DVD yapabileceğim başka bir yazılım var mı? Yoksa Vegas ile ya da başka bir yazlım ile yeniden kodlamam gerekecek ki, bunu yapıp videoyu bozak istemiyorum.
Şimdi aklıma çok ilginç bir fikir geldi. Madem bu Encore benim 704 x 576 çıktı almama izin vermiyor ve videoyu re-encode ediyor, ben de onu kandırırım 🙂 Diyeceksiniz ki nasıl? Ben DVD'yi 720 x 576 olarak yapacağım. Menü vs. herşeyi oluşturcağım ve DVD'yi bitireceğim. Daha sonra bir kaç özel işlemler VOB dosyalarının içerisinden 720 x 576 olan yeniden encode edilmiş videoyu çıkarıp, yerine orijinal dokunulmamış videoyu koyacağım. Böylece menü vs. herşey çalışacak... Bu yöntemi genelde TR altyazı eklemek için kullanıyordum, neden video içinde kullanmayayım 🙂
İşe yaradı. Önce DVD'yi yaptım, sonra dokunulmamış video ile yer değiştirdim. Menü, ses vs. özellikler bozulmadı.
Hehe, emeğine sağlık o zaman :). Böyle hinlikleri severim ben.
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.
Yazılımların sizi kandırmasına izin vermeyin, siz onları kandırın Bu arada ne yaptığımı açıklayayım 🙂 Malum MJ'yi kaybettik 🙁 Vefatının ardından RTL 5 kanalında yüksek kalitede yayınlan History Turnesi Munich konserinin DVD'si. Kaliteye aşağıdan bakabilirsiniz;
Live In Munich Billie Jean
" onclick="window.open(this.href);return false;
Live In Munich Beat It
Bir de şöyle bir ekstra video olacak. Son videomiksim oldu vefatından sonra; dünya görüşünü yansıtması açısından
Michael Jackson They Don't Care About Us Extended Video Mix