Kısa filmden artık uzuna adım atıyorum şahsen. Uzunca bir süredir planladığım fakat üzerinde uğraştığım son kısa filmimi henüz bitiremediğimden faaliyete geçiremediğim bir proje bu. Artık geçirebiliyorum. Bu aslında bir filmden öte bir çeşit "alternatif eylem biçimi." Bir sinema üretiminin teorisi ve pratiği gibi düşünebiliriz. Neyse Facebook grubunu paylaşayım detaylar orada:
https://www.facebook.com/imecesinema
Hakkında şöyle bir açıklamam var:
Bir süredir film yapımının ekonomi-politiği ve sosyolojisi üzerine akademik olarak uğraşıyorum. Duruşumu kısaca şöyle özetleyeyim. Ana akım film yapım biçimi olan “yapımcı” merkezli film üretiminin zaten adaletli, emek sömürüsünü engelleyen, özgürlükçü bir üretim olmadığı aşikardır. (Bu konuda televizyon için üretim bağlamında yazdığım bir yüksek lisans tezim var.bknz: Yok tez arşivi no: 321303) Bunun alternatifi olarak karşımıza çıkan “bağımsız”, “destek başvuruları” ile çekilen filmlerin de aynı ahlaki sorunlardan muzdarip olduğunu hatta kimilerinin “bağımsız filmcilerin” desteklenmesi çatısı altında filmde çalışan emekçilerin haklarını gaspettiğini ve çok daha sömürü merkezli olabildiğini biliyoruz. Neticede biçimi değişse de kapitalist üretim ilişkileri sinema üretimini de esir almıştır. Bize de alternatifini üretmek düşer.
İmece sinema, kapitalizmin göbeğindeki ilişkiler içinde “anti-kapitalist” bir sinema filmi üretiminin yollarını aramayı amaçlayan bir projedir. Çekeceğim uzun metraj filmim ile bu şekilde de film çekilebileceğini gösterecek ve bunun nasıl yapılabileceğinin örneğini vereceğim, insanlara anlatacağım ve içinde film çekme isteği olan herkesin gerekli bilgi ve örgütlenmeyle film çekebileceğini göstereceğim. Yani teorik düzeydeki çalışmamı, pratik olarak da uygulayacağım. Bu da bu projenin açıklandığı ilk metindir.
Yukarıdakiler dışında ne vaadediyorum:
1) Kapitalist üretim ilişkilerinin mecburi bir sonucu olan hiyerarşik çalışma ilişkilerinin aksine, çekeceğim filmin üretiminin öncesinde, esnasında ve sonrasında katılımını sunduğunuz “üretim alanında” (görüntü, sanat, reji, set, kurgu) öz-katılım ve fikir paylaşımı süreci. Yani basit bir uygulayıcı olmadığınız, tasarımda söz sahibi olduğunuz bir süreç. (Daha önce çektiğim ve bu çalışmanın bir prototipini uyguladığım ve henüz yayınlanmamış “Cedel” kısa filminde benimle çalışan dostlarım teminatımdır.)
2) Filmin sonunda gerçekleşebilecek olası bir artı-değerin eşit paylaşımı. Yani filmden para kazanırsak eşit paylaşacağız.
Peki sizden ne bekliyorum:
1) İmece Sinema Projesiyle irtibat halinde olmanızı, çıkabilecek özel sorunlarımızda yardımcı olmanızı. Ne gibi? İçinde çekim yapacağımız bir eve, bir arabaya ihtiyacımız var. Belki o sizde vardır. Bir bahçeye ihtiyacımız vardır. Belki bir hangara. Belki görmüşsünüzdür, haber verirsiniz. Ya da belki de elinizde işimize yarayacak bir ekipman, bir kıyafet bir şey vardır.
2) Teknik ekibimiz genel anlamıyla hazır. Ama bazen büyütmemiz gerekebilir. Ya da sadece sette bize yardımcı olmak isteyecek, ya da oyunculuğum iyidir diyen birine ihtiyacımız olur. Ne gibi konularda iyi olduğunuzu ve destek verebileceğinizi yazın.
Bütün bunlar için: [email protected] adresine mail atabilir, ya da bu notun altına mesaj bırakabilirsiniz.
Şu an filmin çekim öncesi aşamasındayız. Film Ankara’da çekilecek. En azından planımız bu doğrultuda.
Sinema için uykuları kaçan doğru insanlarla bir araya gelindiğinde ortaya alkışlanacak bir iş çıkacağına eminim.
Güzel düşünmüşsünüz.
E biz bunu 4 yıl önce yaptık zaten Fırat. Hala da yapmaya çalışıyoruz.
Ne güzel işte. Ne kadar çok olursak o kadar iyi. 🙂
KezzAP harika bir fikir... umarım herşey yolunda gider, elimizden geldiğince tam destek...
Duvarlar… Görüyor musun? Duvarlar yükseliyor. Şşşşş, bağırmayı bırak sessiz ol! Bak bak, duvarları daha çok yükseltiyorlar...
"Cedel" uzun mu oluyor bunu mu anlamalıyım 🙂
Hayır uzun olmuyor, o kısa çıkacak, bu yeni bir film.
Çok güzel bir girişim Kezzap.Yapacağına ve başaracağınada eminim.İstanbul dayım ve süreç içinde gereksiminlerini buraya yazarsın ,eğer
yardımcı olabileceğim bir durum varsa tabiki yanında olurum.Kolay gelsin.
Düşünceniz,girişiminiz ve cesaretiniz için tebrikler. Elimden geldiğince gereksinimler dahilinde yardımcı olmaya çalışırım. Ankara'dayım.