Bu filmi hemen herkes biliyordur ama hala geniş oranda izlenmiş bir film sayılmaz.
Malum Zhang Yimou'nun Hero'su.
Yakın zamanda Asya kökenli yönetmenler, oyuncular, filmer bayağı popüler oldu, bu doğru. Ama Altın Çiçeğin Laneti'ni, Kaplan ve Ejderha'yı, tonla capon korku filmini geçin, bu film apayrı.
İyi bir sinema filmi için ne lazımsa var arkadaşlar. Duygu, aşk, kararlılık, öfke, kurnazlık, onur yüklü bir hikaye. Enfes bir hikayeleme. Çok özenli bir görsellik. Gerek görsellenenler gerek bunların görselleniş biçimi olarak. Uzakdoğu felsefesi ve kültürü tanıtımı, savaş, barış, dövüş, öfke, intikam vs. üzerine okkalı laflar, çok leziz bir Çin tur'u. Bir dostumla izlerken "filmden herhangi bir kareyi alıp duvara tablo olarak asabilirsin" demiştim, hala bu sözümün arkasındayım.
Çok küçük bazı aksaklıkları, kusurları var ama görmezden gelmek zor olmuyor, bana göre gayet bir başyapıt ve günümüz uzakdoğu sinemasının zirvesi. Görmeyenler daha fazla beklemesin, benden söylemesi.
Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....
https://twitter.com/gorkemoge" onclick="window.open(this.href);return false;
Görsel olarak bayılırım Hero'ya.
Sinemada izlemiştim, çok etkileyici gelmişti.
Renklerin kullanımını biraz fazla abartmış o filmde de sanki, kasmış yani. Duygularımı söylüyorum muhalefet olsun diye değil. İzlerken hep renk şovu beklememe sebep oldu.
- baço
Film tüm olayı renk be baco.. Her bir renk bir hikâye, bir duygu, bir anlam ve sonunda da bir bütün.
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.
Havada fazla kalmaları beni kendilerinden soğutuyor.
Kalem Oynatan İle Ayı Oynatanın Buluştuğu Yer
Wuxai hegel, az bile 🙂
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.
Wuxai hegel, az bile 🙂
Wuxia imiş onun aslı, ben de şimdi öğrendim. Okuduklarımı paylaşayım:
…………………
O dönem taşra sinemalarının yayın politikası basitti: Önce Hong Kong aksiyon sinemasından bir Kung Fu filmi devamında bir İtalyan erotik filmi. İşte bu Kung fu filmlerinin Hong Kong aksiyon sinemasının wuxia adı verilen bir alt türü olduğunu sonradan öğrendik. Hatta o zamanlar Golden Harvest'ı Amerikan film şirketi sanırdık. Filmlerinin tutkunu olduğumuz Shaw Brothers 'tan ise tümüyle bihaberdik.
………………..
Wuxia filmlerinin karakterleri dövüş sanatlarını bilir. Burada savaş sanatından kastedilen Kung Fu'dur. Kung Fu'nun pek çok dövüş stili vardır ve bunlar da genellikle filmlere adlarını verir. Bu stillerden bazılarını saymak gerekirse sarhoş, kartal pençesi, beş hayvan ( turna, leopar, yılan, ejder ve kaplan )...'dan söz edebiliriz.
………………..
Kahramanların doğa üstü güçleri olabilir. Örneğin suyun üzerinden hızlı adımlarla yürüyebilir, çok yüksek duvarlara çıkabilir, incecik ağaçların tepesinde bekleyebilirler ( Qinggong ). Karakterlerin kimi el becerileri müthiştir. Örneğin rakibin vücudunun bazı bölgelerine yapılan baskı, vuruş ya da tutuşla onları felç etmeleri, hareketsiz bırakmaları ( dianxue)...gibi durumlar olağandır.
………………..
Wuxia filmlerinin konuları son yıllarda genişlemekle birlikte 60-70'li yıllarda bir şablondan çıkmış gibidir. Kahramanımız iyi niyetli ancak belki biraz amaçsızca yaşarken trajik bir olay yaşar. Örneğin ailesi öldürülür. Hatta çoğu filmde trajik olayın hemen peşine kendisine bu kötülüğü yapan ana kötü karaktere meydan okur ancak feci dayak yer. Ardından kendisini geliştirmesine yardım edecek olan hocasını arar ve bulur. Hocalar aksi tipler gibi gözükseler de öğrencisinin yeteneği, iyiniyeti ve soylu amacı nedeniyle aslında öğrencilerini seven kişilerdir. Öğrencilerine bildikleri tüm teknikleri ve hayat duruşlarını öğretirler. Öğrencileri de onların yüzünü kızartmaz. Esas karakter eğitimini tamamlar tamamlamaz kötü karakterin karşısına çıkar ve diğer sahnelere göre uzunca sayılabilecek ve belli bir anına kadar başabaş geçen bir dövüş sonucunda kötü karakterin dünya değiştirmesini sağlar. Filmlerde genellikle duygusal ilişkiler olmaz. Hatta çoğu filmde kadın bile yoktur, varsa da değişik bir stille yan karakter olarak dövüşmektedir. Güldürü unsurları Jackie Chan'a gelene kadar ya hiç yoktur ya da çok azdır.
……………………
Bu türün ilk dünya starı Jimmy Wang Yu'dur. "One Armed Swordsman" onu star yapmıştır. Ülkemizde de bu alanda tanınan ilk aktördür. Aslında dövüş ustası değildir, kamera teknikleri ile durumu kurtarmıştır ancak çok karizmatik bir bakışı ve duruşu vardır. Ondan çok etkilenen dayımın, ellerini sertleştirmek için çakıl taşlarının arasına bağıra bağıra daldırması hala gözümün önündedir. Wang Yu'dan sonra gelen isim Jackie Chan olmuştur. Kendisi aynı zamanda çeşitli başarıları olan bir dövüşçüdür. Bu türe komedi unsurlarını başarı ile katan da Chan'dir. Chan'i Jet Li izler. Li belki de tüm zamanların en hızlısıdır. Tekniği herkesin beğenisini kazanmıştır. Ancak film tercihlerinde sorun vardır. Örneğin "Crouching Tiger Hidden Dragon"da kendisine önerilen rolü kabul etmemiştir. Bu oyuncuların içinde gerçek bir efsane olan Bruce Lee ise bambaşka bir yerdedir. Onun hala yaşadığına inanan bir çok kişi vardır.
Wuxia türü "Crouching Tiger Hidden Dragon" ile çok saygın bir yere gelmiştir. Bunda Ang Lee'nin estetik tercihleri kadar Yuen Woo Ping'in bale sanatı ile yarışabilecek kadar müthiş kreografisi etkili olmuştur. Nitekim kendisinden etkilenen pek çok film çekilmiştir.
……………………
http://www.ozgurisil.com/ " onclick="window.open(this.href);return false;
Kalem Oynatan İle Ayı Oynatanın Buluştuğu Yer