İzlediğim en iyi filmlerden biri. hatta en iyisi de diyebilirim. bilimsel bir film. üzerinde çok çalışılmış büyük bir ekip işi -çekim öncesinden bahsediyorum.
Çok konuşuldu çok şey söylendi baya da zaman geçti filmin üzerinden. filmin hemen ertesinde savaş filmleri türedi bir anda; adımını savaş arenasından en son çeken komutan mel gibson dan tutun da askerleri için kendini feda eden bruce willes e hatta ve hatta nicholas cage e kadar herkes bu furyaya katıldı. Er ryanda sıhhıyeci askerin göğsünden kanlar fışkırıken ki ölümünü gözlerimiz dolarak izlemiştik:)) ve bu furya filmlerde de hep bu tribe yoğunlaşma vardı. ölen yalnız askerler.. karıları evde bekler.. vatan onlar için ağlar fln. yapay yani. bi acımtraklık furyası. Ama Ryan öle değildi GORE bir hava vardı. yani tam bir kişisel film ve gerçek bir savaş kameramanı açısı... ekleyecek çok şey var şimdilik bu kadar:)) yazılır da yazılır bu film için ve de bitmez hakediyor çünkü..
çok kişi kötüler bu filmi ben de bir çok filmi kötüledim ama bu filme söylenecek her olumsuz laf bana sadece laf söylenmek için söylenmiş gibi gelir. sinemada son nokta için 1-2 kusurun eriyip gitmesi ve bunları söylemenin de haddimize düşmemesi lazım. ne zaman biz yüzüklerin efendisini çekeceğiz denmemeli ne zaman Er Ryan gibi gerçek bir film çekeceğiz denmeli konusu savaş da olsa aşk da olsa. çünkü burada bir sinema başyapıtı duruyor.
kusursuz.
son yarım saati filmin ve panzerlerin harabelerin arasına daldığı anlar. ufak bir toprak kütlesinin ardından panzarin ejder böğürtüsüyle yükseldiği sahne aklıma geldi.. 😈
Er Ryan'ı Kurtarmak'tan daha çok etkileyici bir şey var ki oda bu filme yakın çekimleri üç kişi ( bilemedin 7-8 ) ile tamamlamaktır :
http://www.vidivodo.com/331142/3-kisilik-savas-filmi " onclick="window.open(this.href);return false;
of of valla iyiymiş ama daha etkileyici kısmına katılamam. çünkü önemli nokta ilk olmak yapılan birşeyin üstüne karbon kağıdı koyup kopyalamak kolay. bu sahne spielbergin, onun kompozisyonu. bunu da unutmayalım..
Zaten etkileyici olan kısmının Er Ryan'ın kompozisyonunun onlarca kişilik ekiple değil bir avuç insanla yapılmasından dolayı olduğunu belirttim bende 🙂
er ryan ın yeni restore edilmiş bluray ini satın alıp izleyin
Anlaşıldı tamam 🙂
Film teknik olarak izlediğim en etkileyici savaş filmlerinden biridir ama söylemiyle toptan bir Amerikan klişesidir.
İkinci Dünya Savaşı'yla ilgili sokaktaki çocuğun bile bildiği klişelerden öte sözler söyleyen filmlere ihtiyaç var.
Birçok örnek verilebilir ama en popüler örneklerden birini vereyim:
Inglorious Basterds.
Artık gizliden gizliye -ki Er Ryan bunu pek gizlemez- "kahraman Amerika bizi faşistlerden kurtardı" ya da "pis Naziler binlerce Yahudi'yi katlettiler" gibi aynı mevzuyu ısıtıp ısıtıp, farklı görselliklerle anlatan filmlerden çok, en azından bu düşünceleri farklı boyutlarıyla ele alan filmlere ihtiyaç duyuyorum. Yukarıdaki en popüler örneği, ama mevzuya çok farklı yaklaşan "Der Untergang" diye bir film de var mesela.
Ama bu filmin savaş sahnelerine diyecek hiçbir sözüm yoktur.
Ara ara aklıma gelir, çıkarma sahnesini açar izlerim.
Inglorious Bastardsı yahudiler izlerken sık sık ayağa fırlayıp alkışlamışlardır yine bir faşist edasıyla:) oley sesleri yükselmiştir salonda muhakkak.. kafa patlatan gırtlak kesen yahudi askerler. Bak biz de yapabiliyormuşuz fln.. bence bir intikam filmi.. gerçekten uzak bir film bence belgesel tadındaki Ryan la karşılaştırılmamalı. Joseph Goebbles canlandırılmış filmde ve gerçek kişiliğinden çok uzak. hani şu galayı organize eden takım elbiseli fransız sevgilisi olan ve bolca sırıtıp kahkaha atan yılışık nazi. gerçekte goebbles az konuşan suratı asık ve ailesine cocuklarına bağlı bir devlet adamıydı ( Propaganda bakanı). nitekim çocukları ve karısıyla intihar etmiştir. yani karakterler de sırf aşağılanmak için gerçekten uzak. az çok bu döneme ve olaylarına meraklı olanlar bilir. yani bu ufak bir örnek tarantino filmi biraz mizah biraz salakça, kendince intikam ama bunun yanında Erwin Rommel arağı o çok konuşkan ve en çok ilgi gösterilen oyuncu Christoph Waltz la eğlenceli bir film. Er Ryan ile aynı kategoriye giremiyecek kadar da birbirine uzak. dönem aynı olabilir silahlar patlayabilir ama bu aynı kategoride değerlendirilmelerini gerektirmez. ABD propagandası zaten Holywood geleneğidir. bunu tartışmak da yersiz. Bağımsız abd sinemacıları zaten ülkelerini gayet gercekçi değerlendiriyor. bu bir film ve ben izleyince abd aşığı olmadım:) aksine savaşa son noktayı sert bir yumrukla koyanlrın da savaş makinesı SSCB askerleri olduğunun bilincindeyim...
Rommel de pek konuşkan sayılmaz. Belgesel tadında bir film olan "Patton"ı tavsiye ederim. Savaştaki 4 yıldızlı 3-4 generalden biri olan, gözü kara, ağzı bozuk George S. Patton*ın gerçek hikayesi. Filmde Rommel de var. Tankların gücüne inanan iki komutanın, Kuzey Afrika'da karşılıklı çarpışmışlıkları da vardır. Film de oralardan başlıyor. Evet, Rusların Berlin'e kendinden önce girmesine çok sinirlenmiştir. Sebebi de diğer birliklere göre çok hızlı ilerlemesinden dolayı akaryakıt ikmalinin kesilmesidir.
Tarantino bence motoru çoktan yaktı. Durabileceği bir nokta yok. Bu yüzden de vardığı yerler kimi zaman olağanüstü görülebilir. Bu son filminin açılış sekansı elbette nefistir ve Sergio Leone'ye bir saygı duruşudur.
* http://tr.wikipedia.org/wiki/George_S._Patton " onclick="window.open(this.href);return false;
Kalem Oynatan İle Ayı Oynatanın Buluştuğu Yer