Aklıma takıldı sorayım, bu konuda tartışalım istedim.
Hepimiz az çok dizileri biliyoruzdur. Türkiye'deki diziler 90 dk ile yeri geldiğinde 150 dk bile olabiliyor. Bu süreler reklamlar hariç süreleri bir de. Genelde ortalama olarak 110-120 dk oluyor reklamsız hali bizim dizilerin fakat gel gelelim esas meseleye... Adamların, gavurların dizilerini görüyorum da maksimum 45 dk yahu... Üstelik her açıdan da bir çoğu bizim dizilerden kat kat daha üstün... Geçenlerde ev arkadaşım Diriliş Ertuğrul izlemeye başlayınca ben de The Flash izleyeyim dedim, arkadaş reklamlarla birlikte diziyi izleyene kadar ben 4 bölüm izledim, arkadaş şaşırdı ve benim de ciddi mana da aklıma sorular düşürdü.
Şimdi, esas merak ettiğim şu, elalem nasıl yapıyor da dizileri böyle kısa oluyor da, biz de niye olmuyor? bu kime bağlı? yapımcıya mı? tv kanalına mı? seyirciler mi baz alınıyor? ya da başka bir faktör mü var?
ben daha çok sinemaya hakim olduğum için tv konusunda pek alakadar değilim, bilenler veya fikri olanlar beni ve benim gibileri aydınlatırsa çok sevinirim. 🙂
Fark etmek zordur. Sorun, gittiğiniz yollarda değil, gitmeyi tercih ettiğiniz yönlerdedir.
Şimdi çok bilgim yok çok yardımcı olamayacağım bunlar zaten forumda defalarca ama defalarca tartışıldı arama yaparak ulaşabilirsin. Bildiğim kadarıyla 90 dk'dan aşağı dizi yapmak yapımcıları kurtarmıyor. Çözüm reklamın ücretlerini arttırmak sanırım . Dizi süresini kısaltmak da maaşları azaltmak demek. İzleyici olarak 40 dk ideal süre benim için. Tabii ki daha iyi bilen hocalar gelir ayrıntılı bilgi verir ben de tam olarak öğrenmiş olurum.
İlk kısa filmim ; http://www.youtube.com/watch?v=QBldn1lYNT0
İkinci kısa filmim ; http://www.youtube.com/watch?v=zCk3dLgVzlc
Reklam kuşağı sayısını arttırmak, birbirinden seyirci çalmak için süreyi uzatmak, derken bu rekabetten kaynaklı sürelerin daha da uzaması, standart sürenin 90 dakikaya ulaşması vs. Şimdi prime time kuşağına iki dizi koyunca, ilkini izleyen ikincisini izlemiyor bazen, ikincisi boşuna diye düşünülüyor. Bu noktada da ilk izlenen dizinin süresi uzatılarak o saatlerde de izleyici tutuluyor. Hatta özetle birlikte süre daha da büyütülüyor. 5 saate yaklaşan diziler var özetleriyle birlikte. Prime Time'ı tek ürünle kapatıyorsun. İşin kanal tarafı bu, yapımcı tarafı birçok faktöre sahip. Biri yukarıda bahsettiğim rekabet. A dizisi tutuyor 60 dakika iken diyorlar ki bunu biraz daha uzatalım 90 dakika olsun, daha fazla kazanalım aynı diziden. Diğeri de diyor ki bununla rekabet edebilmek için bundan yarım saat önce başlatalım, yarım saat sonra bitsin, o iki yarım saatte belki izleyici kaparız. Oluyor sana 120 dakika. 90 dakikalık da durur mu, yahu benden izleyici gidecek dur şunu 120'ye çekeyim. Derken olan biten bu.
Prime Time'ın ikinci kuşağındaki diziler daha deneysel diye düşünülebilir. Tutarsa saati erkene çekerler. Gün değiştirirler, daha erkene alırlar vs.
Ama izlendiği kesin olan bir dizinin arkasına bunu koymazlar. İşte Kurtlar Vadisi, Muhteşem Yüzyıl gibi örnekler bütün Prime-Time'ı kaplıyor. Acun programları da öyle mesela.
bu herkesin şikayet ettiği ancak kimsenin elini taşın altına koymadığı bir sorun. zaten bu sorunda insanlık dışı çalışma şartlarına maruz kalanlar sadece setteki işçiler. sorunun kaynağı da kezzap'ın bahsettiği gibi reklam gelirleri. Eğer 45 dakika yaparlarsa gelirler yarıya düşecek çünkü 90 ya da 120'nin yarısı kadar reklam alabilecekler. dolayıyısıyla başta kanal, kanalın dayatmasıyla yapımcıdan kaynaklanan bir sorun. eğer yapımcı ve başroller tamam yarı fiyatına olsun ama insan gibi çalışılsın dese bal gibi de olur. Ama ciyak ciyak bağıran oyuncular diyorlar ki biz yine 30-100 bin arası haftalık paramızı alalım ama yine 45 dakika olsun. halbuki bu arkadaş zaten günün belirli saatlerinde geliyor bu sete, lüks karavanında kalıyor set süresince sonra da oteline evine araçla bırakılıyor. onu geçtim sadece senaristler grev yapsa, yazmıyoruz kardeşim 90 dakika dese yine sarsılacak ortam. fakat yok.
Yurtdışındaki yani ABD'deki durum tamamen sendika. Yani özel bir durum olmadıkça 45 daki üzeri bölüm yapılmaz. Bunun üstü için çalışanların fazla mesai yapması gerek ve bu sendika kurallarınca belirlendiği için uygun değil. AYrıca rekabet kuralları ya da etik gereği de tüm akşamı tek bir programın kapatmasına izin verilmemekte. Aynı akşam 2 ya da 3 ayrı yapıma yer açıyor bu ve herkes kazanıyor. Bizde ise tekelcilik var ve bir dizi biraz öne geçince daha da öne geçip diğerlerini yarış dışına atmakta. Bu nedenle izleyici sayısı değişen diziler habire gün ve slot değiştiriyor.
Cevap: Kapitalizm
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Tabi benim söylediğim şeyler de yapımcının karar mekanizması olması çok düşük olasılık. Bizde bütün süreci neredeyse kanal belirliyor.