merhabalar;
-dış mekan roportaj tarzında çekimler için kameraya en uyğun kaliteli sonuç verecek mikrofon
-sabit kamera çekimleri için önerebileceğiniz tripod
-canon xha1'den pc'ye aktarıp kurgu yapacağım sistem donanım önerisi...
arkadaşlar bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. şimdiden teşekkür ederim.
yine bir canon xha1 sahibi olarak şunları söyleyebilirim basitçe;
- ben Audio Technica ATR-55 model mikrofon kullanıyorum. shot ve normal modu var, ama en iyisidir diyemem tabi.
- herhangi bir hidrolik kafalı tripod güzel hareketler yapmanı sağlayacaktır. ben manfrotto kullanıyorum, çok memnunum.
- HDV kurgusu çok çok güçlü bir sistem istemez sanırım. Sisteme çok yüklenmeden kurgu yapmak istersen Sony Vegas'ı tavsiye edebilirim.
cehalet mutluluktur
ilk iki konuda bir şey diyemeyeceğim ama,
kurgu yapmak için tek seferde sekansa koyduğun videolardan ister 1er saniyesini ister tamamını kullanmış ol hepsinin toplam uzunluklarını hesaplayarak, 720p 2saate kadar ham materyali çalışmak Adobe Premiere Pro CS4'te hehangi bir bilgisayarla olacak bir iş. 1080p için 30 dakika 720 p için 2saatten fazla materyali aynı sekansta işleyeceksen eğer diyeyim, en az 4 gb ram ve core 2 duo serisinden 2.0 GHz üzeri bir bilgisayarın olmalı. eğer 1080p çözünürlükte 1saate yakın materyalden bişeyler kırpacam diyosan sadece, 6gb ram ve core i5 işlemcili bi bilgisayra ihtiyacın olacak. 1080p çözünürlükte 45 dk materyalim var ama efekt yapacam video üstüste koyacam vs diyosan veya ben fullhs 1080p sadece kesme biçme yapıcam ama tek seferde 3 saatlik çkeimden yararlanıcam diyosan 8gb ram ve Cire i5 750 üzeri hatta i7 tavsiyem.
buraya kadar sdece işlemci ve ram le anlattık. Adobe Premiere Pro CS5'i çıkarana kadar hayvan gibi ekran kartım olsun da manyak iş yapıym diyemezdin. Derdin de çok uçuk ekran kartlarıyla oluyodu ve CS5'teki gibi değil.
Şimdi, sana şöyle güzel bir önerim var. Adobe'un sitesinde
http://www.adobe.com/products/premiere/search_result.html?manuSearchVar=1&modelSearchVar=0&supportSearchVar=0&brand=&dataFormat=&version=CS5&device=graphic&format=&buttonSubmit= " onclick="window.open(this.href);return false;
sayfasında da görebileceğin gibi
Nvidia GeForce GTX285 ekran kartı sadece 3d için üretilmiş olan tesla ve quadrolar dışında Premiere Pro CS5'in tüm nimetlerinden faydalanabildiği hem tek hem en uygunfiyatlı ekran kartı. Bu ekran kartı ne yapar önizlemelerde kasmaz, render da da yardımcı olur. Ama zaten insanlar sistem eksikliğini bu iki durumda hisseediyo zaten yani saçma oldu bu son cümlem 🙂
şaka bi yana son dediğim şey, yani 1080 p uzunca materyal birleştirilecekse veya kısabile olsa efektler ve üstüste bindirmeler girince işin içine 8 gb şart ve enuygun fiyatlı seçim olarak bu ekran kartı.,
Hatta yardımda son noktaya ulaşıym, yukarda söylediğim durumlar için işini görür bilgisayar parçası listeleri yazıym aşağıya bi de yaklaşık fiyat yazıym, ama sonra mod yapsınlar foruma beni karışmam 🙂
720p, sadece ucuca ekleme-kesme, maksimumu materyal 2 saat
1080p, sadece ucuca ekleme-kesme, maksimumu materyal 30 dakika
2GB ram ve herhangi bir C2D ile Premiere Pro CS4*
yaklaşık fiyat: 1000-1200 lira (laptop için)
---
720p, 2saatten fazla materyali ucuca ekleme, maksimum 1saatlik materyalle efekt veya üstüste video bindirme
1080p, maksimum 1 saatlik materyalle sadece ucuca ekleme-kesme, 5 dk lık vs efektli klipler hazırlama
6 GB ram ve laptop için p8 serisi üzeri bir C2D masaüstü için e7 serisi üzeri bir işlemci
yaklaşık fiyat: 1600-1800 lira (laptop için)
---
720 p, 3 - 4 saatlik materyalle efekti bol bi çalışma
1080p, maksimum 2 saatlik materyal kesme biçme, az efekt
8 gb ram , Core i5 750 işlemci ve Geforce 285 GTX ekran kartı(özellikle net bi ism söyledim fiyat performans olarak i5ler içinde en rahat tercih edilmesi gerekendir.)
Yaklaşık fiyat: 2500+ lira (Masaüstü)
---
1080p çalışıcam, materyalim de bol, efekt de yapıcam, kendimi hollywood efektleri arasında bulucam diyosan
12 gb 3 kanallı ram
Core i7 işlemci ve en kötü ihtimalle Geforce 285 GTX ekran kartı. Quadro fx3800 ve üzeri kaymaklı olur. (quadroya fln gitmezsen bu masaüstünü 3500liranın biraz üstüne zorlayabilirsin)
---
Hepsinin yanında dostum çok önemli bi konu var, hard disk...
Western Digital Caviar Black, Seagate Baracuda XT veya SSD harddisk alman bence en mantıklısı 6gb ve üzeri tavsiye ettiğim sistemlerde. Standart işlem yaparken harddisk en büyük darboğazdır. Ama video işlerken o sorun yoktu pek yakın vakte kadar çünkü harddiskin yazmayı okumayı yetiştiremeyeceği kadar büyük videodönüştürme/işleme hızları yoktu. Sen en iyi işlemciyi daya en iyi ekran kartı 30 gb ram koy, harddiskin standart bi 7200 rpm ise bi yerden sonra gitmez. yukarda yazdığım ilk iki model türünün enhızlıları, yüksek kapasite ve performans diyosn onlardan al. ama benim kişisel kanaat ve önerdiğim yöntemim şudur. Standart bi 7200 rpm harddisk alınır 1 tb 2 tb neye güç yetiyosa. yanına bi tane de 32 gb da olsa ssd alırsın. Windowsunu fln tertemiz anti vürs bile kurmadan normal harddiske kurarsın, codeclerini programını kurarsın. Sonra işleyeceğin videoyu ssd ye koyarsın, çıktı alacağın zaman ssd'ye çıktı alırsın. Böylece en uygun fiyata en çok performansı almış olursun.
Önemli bi not: Yukardaki bilgilerin hiçbirisi resmi değildir, tamamen kişisel kanaatimdir, zaman içinde ki kullanım deneyimlerim ve piyasa takibim sonucu oluşmuştur. Herhangi bir marka vs gözetmem, nvidia ve intel reklamı yapmıyorum, amd işmeci de iyi olduğu zaman aldığımdan kendi eski bilgisayarım amd işlemciliydi ama artık işlemcie nvidia söz sahibidir bence, ekran kartı işinde evet amd, ama adobe amd yle pek anlaşamıyo sanırım 🙂 nvidiayla daha güzel çalışıyo bu Premiere mereti.
Önemli bi tavsiye daha eğer işlemciniz 64 bit destekliyosa Windows 7 64 bit ve üstüne premiere CS5'i kesinlikle kurun çünkü CS5'te büyük performans yenilikleri var. Ama eğer esteklemiyorsa CS4 ü kurarsınız.
why so serious?
KinGPin oldukça yararlı açıklamalarda bulunmuş bir iki ek yapmak istedim AMD nin yeni piyasaya sürdüğü 6 çekirdekli işlemcilerde güzel bir fiyat başarım oranı sunuyor 300 dolar fiyat seviyesinde 500-600 dolarlık i7 işlemcilerle başa baş performans sunuyor. Sistem toplarken dikkate alınması gerekir diye düşünüyorum. SSD kullanımı dışında 2 veya daha fazla harddiski birbirine bağlayarak raid de oluşturulabilir ama ısınma problemini iyi bir kasa içi soğutma sistemi ile çözmek gerekir. SSD disklerin halen aşırı pahalı olduğunu düşünüyorum 1-2 yılı daha var kanımca.
"Giydikçe açılır" diyen tezgahtar, "uzadıkça şekil alır" diyen kuaför, "zamanla unutursun" diyen arkadaş... Bunların hepsi aynı örgüte üye...
arkadaşlar teşekkür ediyorum... yardımlarınızı değerlendireceğim...
KinGPin oldukça yararlı açıklamalarda bulunmuş bir iki ek yapmak istedim AMD nin yeni piyasaya sürdüğü 6 çekirdekli işlemcilerde güzel bir fiyat başarım oranı sunuyor 300 dolar fiyat seviyesinde 500-600 dolarlık i7 işlemcilerle başa baş performans sunuyor. Sistem toplarken dikkate alınması gerekir diye düşünüyorum. SSD kullanımı dışında 2 veya daha fazla harddiski birbirine bağlayarak raid de oluşturulabilir ama ısınma problemini iyi bir kasa içi soğutma sistemi ile çözmek gerekir. SSD disklerin halen aşırı pahalı olduğunu düşünüyorum 1-2 yılı daha var kanımca.
evet gerçekten yeni amd ler performanslı ve fiyat/performansları iyi
şu listeden bakabilirsiniz zaten:
http://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html
yalnız şu sebepten intel i7 önerdim:
i7 destekli yeni anakartlarda (soket 1366 olanlar) standart fsb hızı gibi bi kavram kalktı, yani ileride frekansı daha yüksek ramlar çıktığında benim anakartım 1333 e kadar destekliyo fazlasını taksamda o hızda çalışıcak vs sorunu sonsuza kadar olmayacak demektir.
yine teknik ve çok önemli bir ayrıntı daha var, bu anakartla (1366) 3 kanal ram kullanıyorsunuz. hatırlarsınız dualchannel ram ler çıktığında tek 4gb ram ile 2 adet dualchannel çalışan 2x2gb ram in performans farkına şahit olmuştuk.
bilgi: bu sokette (1366) çalışan en düşük güçteki işlemcinin fiyatı en iyi phenom ii x6 ile aynı, bu doğru ve performans olarak phenom un bariz altında. Ancak deneyimlerim bizim iş için önem sırasında ram in işlemciden biraz daha önde olduğunu gösterdi. (paramız ancak i7ye yeterken geçerli bu, hani xeonları dayarım diyosan tabiki de işlemci önemli bre)
kısacasi demem şudur: ben o i7 leri önerirken aslında fsb nin kalkması ve triple channel ram desteği için soket 1366 anakartlar hayrına önerdim.
why so serious?
Değerli zamanını harcayıp açıklama yaptığın için teşekkür ederim KinGPin. Kısa zamanda bir sistem toplayıp yine size soracağım artık...
rica ederim, anilcagin arkadaşım da tabiki özgür sinemacılerın en büyük ortak noktası olan ekonomiklik konusunda bi yaklaşımda bulundu. 1366 anakart almaya gücü yetmeyecek arkadaşlar o bahsettiğim i5 li sistemi amd phenom ii x6 1055T işlemci ve ona uygun bir anakart (tavsiyem asus) ile desteklerseniz çok daha iyi bir performans alırsınız yaklaşık aynı fiyata.
(amd konusunda daha hassas bi araştırma yapmaya iten anilcagin a ekstra teşekkürler:)
why so serious?
ssd ile alakalı da şunu ekleyim aklında bişeyleri biraz daha belirginleştirmek adına:
http://www.vatanbilgisayar.com/corsair-cssd-v32gb2-brkt-32gb-nova-serisi-sata2-64mb-cache-ssd/productdetails.aspx?I_ID=45736 " onclick="window.open(this.href);return false;
şu adresta gördüğün ssd disk benim bildiğim ve araştırdığım kadarıyla 32 gb ssd ler arasında en hızlısı ve 2tb vasat harddisklerin fiyat olarak biraz üstünde. güç ihtiyacı açisindan ve ısınma açısından getirileri de cabası.
why so serious?