biliyorum öncesinde çok konuşuldu bu konu. pek çok arşiv, makale var ancak kendimi bir türlü tatmin edemedim.
şimdi ufak bir bütçem var.
halojen lambalara baktığımda piyasadakileri hep sarı ışık. netten 20 liraya vito vt363 gibi beyaz halojen lambalar mevcut. ancak insan güvenemiyor sarı ışık olabilir mi diye? sarı halojenle de çalışmak istemiyorum açıkçası zira tecrübem yok ama ampul etkisi yaratacağı endişesindeyim.
metal halidlere yönelmeye kalksak, hem boyutları hem fiyatı artıyor.
florasan kullansak, kırmızı gibi sıcak renkleri iyi alamam endişesi hakim.
acep bu vito lar hakkında bilgisi olan var mı? yada sarı halojen ile florasan ı aynı anda mı kullanmalı birbirlerini dengelemeleri için?
teşekkür ederim.
1 : beyaz ışık sarı ışık diye birşey yok. ışıkların renk sıcaklığı var ortalama 2500 lerden başlar (edinebileceğin ışıklar) 6000 lere kadar gider.. bütün aynı tip ışıklar (profesyoneller hariç) aynı renk ısısına sahip değildir.
http://www.b2produksiyon.com/redhead3000.html buradan ışık kiralayabilirsin. 3 tane ampül alacağın paraya profesyonel bir ışık seti ile çalışmış olursun... filtreler sayesinde istediğin renk ısısında çalışırsın.
ışıkların yanında çeyrek yarım ve tam daylight filtre veriyoruz ister gün ışığında ister farklı ısı değerlerinde çalış..
0216 338 78 03
b2produksiyon
(burdan detaylı okuma yapabilirsin kelvinler hakkında : http://www.sitemder.org/ders_notlari.php?micms=24 )
şimdi elbette sarı ışık beyaz ışık diye bir şey var. elbette 5890 angstrom dalga boylu sarı ışıkta, 4862 angstrom ortalama dalga boylu mavi ışıkta güneş ışığının içindeler. ve biliyoruz ki bu sebebiyetten gözümüz bunu renksiz algılar (beyaz değil). yine bildiğimiz gibi florasan dediğimiz lambada zaten mavi-yeşil tonların uyumundan ötürü beyazımsı olarak algılar gözümüz.
ama açıkçası halojen lambaların önüne hiç filtre yada prizma koymadım, saf ışık mı yayıyor yoksa başka renkler karışımı bilgim yok. ama piyasadaki halojenlerin hemen hemen hepsini sarımtrak algılıyor benim gözüm. mühim olanda bu benim için.
kaldı ki öğrenci bütçem şu sıralar fena halde vurgunda. güzel fiyata kiralıyorsunuz ancak hem ben fazlası ile amatörüm öyle bir düzeneğe ihtiyacım olduğunu sanmıyorum, hemde vereceğim 50 liranın 3 gün yerine bi süre yanımda olmasını isterim.
yinede ilgi alakanızdan ötürü teşekkür ederim.
Farklı kelvinlerde farklı ışıklar kullanılabilir pratikte ama ortaya çıkan yeni değeri bilmemiz için bir kelvinmetre lazım.(Kamera doğru algılasın diye.)
Ancak bu ucuz halojenler vb. ayrıca florasanların kelvinleri standart değilde ara değerlerde olabildiğinden ve değişebildiğinden ki profesyonel ışıklar bile bir süre sonra sapıtıyor, sahnedeki her ışığa aynı filtreyi koyarak optimum sonuç alabiliriz.
İlk kısa filmlerimizde bu bina aydınlatması için kullanılan halojenleri mavi filtre artı difüzyonla kullanıyorduk, beyaz ayarını da sürekli kontrol edince iyiye yakın sonuçlar alabilirsiniz.
şimdi elbette sarı ışık beyaz ışık diye bir şey var. elbette 5890 angstrom dalga boylu sarı ışıkta, 4862 angstrom ortalama dalga boylu mavi ışıkta güneş ışığının içindeler. ve biliyoruz ki bu sebebiyetten gözümüz bunu renksiz algılar (beyaz değil). yine bildiğimiz gibi florasan dediğimiz lambada zaten mavi-yeşil tonların uyumundan ötürü beyazımsı olarak algılar gözümüz.
konuyu tartışma boyutuna çekmek istemiyorum ama kötü birşeyde tartışmadığımıza göre....
sarı ışık ve beyaz ışık tabirlerinin kullanıldığı biryer gösterebilirmisin bana? bir kitap bir broşür.. bir makale.. tungsten yada kelvin olarak değil ışığın renk ısısını beyaz ve sarı diye tabir eden prof. bir metin bir referans? beyaz ışık diye bir ışık tabiri yok.. 3200 kelvin ışık var ara kelvinlerdede birçok ışık var ama beyaz ışık diye tabir edilen bir ışık yok.. bir ışıkçıya gidip beyaz ışık almaya geldim demezsin ama bir tunningci 5000 kelvin lambaya beyaz ışık diyebilir... o 5000 lik "beyaz" ışığı kullanırken beyaz ayarı yapmazsan mavi ışık olabilir 🙂 yani bir tübitak makalesinde beyaz ışıktan bahsedebilirsin... ama video da ne yüksek kelvin li ışıklara ne de daha düşük değerlerdeki ışıklar için beyaz yada sarı diye bir tabir kullanılmaz... bunun dalga boyu ile ilgisi yok... florasanlara gelince bütün florasanlar yüksek kelvin değildir... 3200 kelvin florasan bile vardır. (bknz: florasan ampüller, diğer prof. soğuk ışıklar) ee hadi hepsini geçtim hangi ışıklara beyaz ışık diyeceğiz? sonuç demek istediğim 4700 kelvin ışıklara bırak tunningciler beyaz ışık desinler biz 4700 kelvin diyelim ..
Farklı kelvinlerde farklı ışıklar kullanılabilir pratikte ama ortaya çıkan yeni değeri bilmemiz için bir kelvinmetre lazım.(Kamera doğru algılasın diye.)
ercane (eğer öyle bir kamera kullanıyorsa olurya.)
prof kameralarda kamera doğru filtreyi kullanman için beyaz ayarı yaparken sana ortamdaki renk ısısını rakamsal olarak verir.eğer divx gibi bir kamera kullanacaksada onunda menüsünde renk ısısına müdahale edebiliyorsun yani florasanda fazla soğuk olur dersen yine florasanda yapıp menüden renk ısısını değiştirerek o sıcaklığı elde edebilirsin.
(rakamsal dediğim lamba güneş sembolu falan vermez veya belli kalıp değerleride değil doğrudan ortamdaki kelvini sana yazar.) hatta 3 kamera çekime gidersin ışığı kurarsın 3 ünün beyazlarını dengeliyeceğim diye anan ağlar biri 3200 verir öteki 3700 öteki 4200 ohaa dersin sony ye dsr400 ü ürettiği için küfür edersin.. sonrada hiç olmadı ışıkçıya bok atarsın..
ışıkçının suçu ne yav, göz var en azından biraz da ona güvenmek lazım 🙂 preset her zaman yemez dediğin gibi..
ışıkçının çok ciddi günahları olabilir.. çoğu zaman sorun ışıkçıdadır bütün kameralar tam olarak aynı yere bakmıyorsa... her yere aynı ısıda ışığı verememiş bir kameranın baktığı alana daha fazla tungsten yada pencerenin kenarından gün ışığı vuruyor olabilir.. ışıkçı tortoşu ışığı kurup balkona kaçmış çay içiyordur.. 🙂
-------------------------------------------
merlin bu arada ışık 3 günlük 50 değil... orada dikkat etmemişsin 3 günden fazla kiralama ile tek günlük kiralama fiyatları ayrı 50 liraya 3 gün ışık kiralaman (birinin sana bir iyilik yapması dışında) imkansız.
estağfurullah, bilgiçlik taslamaya uğraşmadım, tabi konuşabiliriz. zaten şu ortamda kimse taslamayıp bilgilerini birbiri ile paylaştığı için ve benim de konu hakkında amatör olduğum için sizden yardım istiyorum.
şimdi beyaz ışık diye bir şey olmadığını yukarıda ben de belirttim. gözün beyazımsı algılama durumu var sadece. sarı ışık diye bir kavram elbette var. ben kendim fizikçi olduğum için ve biz genelde işin termodinamik kısmı değilde elektromanyetik dalga boyları üzerine çalıştığımız için kelvin olayı biraz garip geldi. bu durumda biz farklı boyları üzerine ışıkları sarı, mavi, kırmızı vs. olarak tanımlayabiliyoruz (beyaz yok)(göz sadece bazı renklerin karışımı ile beyazımsı algılayabilir)(florasan da olduğu gibi)
belirttiğiniz teklifte gerçekten oldukça makul. ancak hem kamera ekipmanları, hem ışık elemanları, kısacası her bir şeyi benim elimden öper. teknik olarak yardımcı olacak bir arkadaşta yok (onlar (arkadaşlar) sadece oynar)(ekibim yok yani). şahsi arabam da olmadığı için ekipmanın hafif ve olabildiğince minimum boyutta olması da benim için vazgeçilmez seçenek. 3+ gün demişsiniz gün süresi olarak, ancak iki farklı çekim yapabileceğim ve öğrenciliik vs. nedenlerden süre ertlemelerinden doğru düzgün program yapamamız gibi durumlar bile olabiliyor. ve şu ara bütçem gerçekten kötü durumda. ve yine kaldı ki çekimi tek kamera ile yapacağım. yani işin özü fazlası ile amatörüm ve büyük bir beklentim de yok zaten, maksat aklımdaki bir senaryoyu 6. yıldız kısa film festivaline yetiştirmek.
teklifiniz için tekrar çok çok teşekkür ederim, bilgilendirmeniz için de.
bu durumda benim 2900-3000 Kelvin ışık bakmamı mı önerirsiniz?
merlin kusura bakma çok ama çok geç cevap yazıyorum nasıl olduysa gözümden kaçmış başlık.
b2dergi.com ilk 2 sayıyı indirirsen orada pratik ışık bölümü var ordan faydalanabilirsinm detaylı olarak.
bu süre zarfında ben de hayli araştırma yaptım. Çok ama çok teşekkür ederim ilgin için. hemen bakıyorum.