Merhabalar arkadaşlar magic lantern yüklü bir 550d makinem ve de rode videomice sahibim.Diyalogsuz çekeceğim kısa filmimde ortam sesini(minimum dip ses ile) alabilmek için magic lantern ekranındaki:
Analog gain 0-32 arasında
l-digital gain 0-36 arasında
r-digital gain 0-36 arasında
mic power on (low z) - off (high z)
Hangi seçenekleri kullanmam doğru olur?Sizce boomla birliktemi kullanmalıyım yoksa makine üzerimi?Videomici on konumundamı yoksa high pass filter konumundamı kullanmalıyım?Ve de videomic'in pil bölümündeki -10dB ve -20dB değerleri ne işe yarar , kullanmalımıyım?
Mrb.
Arkadaşlar bu soruların cevabını bende merak ediyorum.Yokmu bilgilendirecek bir arkadaşımız 🙂
High pass konusunu sesi kayıt edeceğiniz ortama göre seçmelisiniz. Uğultu gibi ya da oda ortam sesleri gibi 80Hz altındaki dip gürültülerinin olduğu bir ortamda açılabilir. Bunu saptamak için ortamda monitör kulaklık ile deneme yapmalısınız ya da en doğrusu biraz ses kaydı yapıp bilgisayarda grafik olarak incelemelisiniz. Doğru kullanılırsa istenmeyen sesleri bastırır, gereksiz açılırsa istenen seslerden derinlik kaybına yol açar ve donuk bir ses elde edilir. Pil yuvasındakilerin de benzeri yönde bir etkisi var ama bunlar daha minimal olduğu için karıştırmanıza gerek yok. Genelde ortamda cep tel. gibi şeylerin yarattığı etkileri bastırmak için HP filtreyi açık tutmak yerinde olabilir.
Geçmiş zaman ve net hatırlayamıyorum ama ben Rode'u +20db ayarında tutuyordum diye kalmış aklımda. DSLR ile kullanımı için bu ideal. Kameranın kendi içindeki ses kaydını da %20 civarında yapıyordum. Sesi tamamen harici almak taraftarı olduğum için makineyi pek kurcalamıyorum.
Diyalog yoksa boom ile ne yapacaksınız? Diyalog yoksa standart ayarları kullanıp HP filtre ile işinizi çözebilmeniz gerek. Boşuna kafanızı karıştırmayın.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
tşk fulgura.